Tortoiseshell Munchkin Cat: feiten, oorsprong &geschiedenis (met foto’s)

De schildpad Munchkin kat is een uniek en mooi kattenras. Hoewel hun korte benen ze sierlijk kunnen laten lijken, zijn deze katten eigenlijk vrij stevig en vol persoonlijkheid. Merk op dat schildpad verwijst naar de vachtkleur van een kat, die meestal een driekleurige vacht is, en katten van bijna elk ras kunnen een schildpadjas hebben. Maar als je overweegt om een schildpad Munchkin aan je familie toe te voegen, lees dan verder om meer te weten te komen over dit speciale ras.

cat + lijnverdeler

De vroegste verslagen van de Munchkin-kat in de geschiedenis

De vroegste records van Munchkin-katten dateren uit de vroege jaren 1800 in Engeland. De eerste bekende verwijzing naar deze katten werd gemaakt door een Engelse natuuronderzoeker genaamd Edwardes, die ze zag tijdens een reis naar Wales. Edwardes merkte op dat deze katten kleiner waren dan gemiddeld en korte benen hadden. Hij merkte ook op dat ze erg vriendelijk waren en graag speelden.

Ontdekking van de schildpad Munchkin Kat

In 1868 kwam een andere Engelse natuuronderzoeker genaamd John H. Jennings Munchkin-katten tegen tijdens een reis naar Schotland. Jennings beschreef deze katten als klein, met korte benen en een lang lichaam. Hij merkte ook op dat ze erg aanhankelijk waren en graag met kinderen speelden.

De eerste bekende foto van een schildpad Munchkin kat werd genomen in de vroege jaren 1900. Deze foto, die in Engeland is genomen, toont een kleine kat met korte poten met een lang lichaam en een schildpadjas.

De eerste schildpad Munchkin Kat in Amerika

De eerste schildpad Munchkin kat in Amerika werd geïmporteerd uit Engeland in de vroege jaren 1900. Deze kat, genaamd Snooks, werd naar Amerika gebracht door een Engelse vrouw genaamd Mrs. Frank Rigby. Snooks was een kleine, kortbenige kat met een lang lichaam en een schildpadjas.

De eerste geregistreerde fokkerij van schildpad Munchkin-katten in Amerika vond plaats in de vroege jaren 1990. Twee schildpad Munchkin katten, genaamd Pippin en Pepper, werden samen gefokt door een Amerikaanse vrouw genaamd Judy Sullivan. Deze fokkerij leverde een nest op van zes kittens, waarvan vier schildpad.

garen ball dividerHoe schildpad Munchkin-katten populair werden

Tortoiseshell Munchkin-katten werden populair in de vroege jaren 1990 toen ze in tijdschriften en kranten werden vermeld. In 1992 stond een schildpad Munchkin kat genaamd Pippin op de cover van Life magazine. Het jaar daarop werd een andere schildpad Munchkin-kat genaamd Pepper vermeld in een artikel in The New York Times.

In 1994 werd de eerste Tortoiseshell Munchkin Cat Club opgericht in Amerika. Deze club is opgericht om de belangen van deze unieke katten te behartigen en te beschermen.

De eerste Tortoiseshell Munchkin Cat Show

De eerste schildpad Munchkin kattenshow werd gehouden in Amerika in 1995. Deze show werd georganiseerd door de Tortoiseshell Munchkin Cat Club en bevatte zowel Pippin als Pepper.

Tegenwoordig worden schildpad Munchkin-katten over de hele wereld gefokt en worden ze erkend door verschillende kattenregisters, waaronder de International Cat Association (TICA) en de American Cat Fanciers Association (ACFA).

Kenmerken van de Munchkin-kat

Het meest onderscheidende kenmerk van de schildpad Munchkin-kat zijn de korte poten. Deze katten hebben meestal poten die een derde tot de helft van de lengte van de benen van een normale kat zijn.

3 katten gezichtsverdelerFormele erkenning van Munchkin-katten

De schildpad Munchkin kat werd officieel erkend door de International Cat Association (TICA) in 1998. Het ras werd vervolgens erkend door de American Cat Fanciers Association (ACFA) in 1999.

Tegenwoordig worden schildpad Munchkin-katten over de hele wereld gefokt en worden ze erkend door verschillende kattenregisters, waaronder de International Cat Association (TICA) en de American Cat Fanciers Association (ACFA).

Rasstandaard voor de Munchkin-kat

De rasstandaard voor de schildpad Munchkin-kat is als volgt:


  • Grootte– Deze katten zijn meestal 9 tot 12 centimeter lang en 4 tot 6 pond in gewicht.

  • Hoofd– De kop is middelgroot en is licht afgerond met een korte, stompe snuit. De ogen zijn groot en breed gezet. De oren zijn middelgroot en staan hoog op het hoofd.

  • Lichaam– Het lichaam is middellang en gespierd met korte benen.

  • Jas– De vacht is middellang en is dicht en zacht. De vacht is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder zwart, blauw, chocolade, lila, rood, crème en schildpad.

  • Patroon– Het schildpadpatroon wordt gecreëerd door vlekken van zwarte en oranje vacht. Deze katten kunnen ook witte markeringen op hun borst, buik en poten hebben.

  • Temperament–Munchkin-katten zijn meestal actief en speels. Ze staan er ook om bekend dat ze liefdevol en aanhankelijk zijn met hun familie en vrienden.

3 katten gezichtsverdelerTop 3 unieke feiten over Tortoiseshell Munchkin-katten

1. Munchkin katten zijn zulke namen vanwege hun beenlengte

Schildpad Munchkin katten zijn vernoemd naar hun korte poten.

thematische pauze

2. De lengte van de poten van Munchkin-katten kan variëren

Deze katten hebben meestal poten die een derde tot de helft van de lengte van de benen van een normale kat zijn.

schildpad kat
Afbeelding Credit: Mrdidg, Pixabay
thematische pauze

3. Schildpad Munchkin katten krijgen hun korte poten van een genetische mutatie

Deze mutatie is ook verantwoordelijk voor hun unieke vachtkleur.

garen ball dividerMaken Tortoiseshell Munchkin-katten een goed huisdier?

Schildpad Munchkin katten zijn uitstekende huisdieren. Ze zijn aanhankelijk, speels en goed met kinderen. Deze katten hebben echter wel wat speciale zorg nodig vanwege hun korte poten. Schildpad Munchkin-katten mogen niet te hoog springen of klimmen, omdat dit verwondingen aan hun benen kan veroorzaken.

Het is ook belangrijk om hun dieet in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen. Schildpad Munchkin katten zijn ook gevoelig voor verkoudheid en luchtweginfecties, dus het is belangrijk om ze warm te houden tijdens de wintermaanden.

Kunnen schildpad Munchkin-katten overweg met andere huisdieren?

Schildpad Munchkin katten kunnen over het algemeen goed overweg met andere huisdieren. Ze zijn meestal liefdevol en aanhankelijk met hun familie en vrienden. Vanwege hun korte poten is het echter belangrijk om toezicht te houden op andere dieren, omdat ze gewond kunnen raken als ze erop worden gesprongen of erop worden gestapt.

kattenpootverdeler

Conclusie

De schildpad Munchkin verovert sinds de jaren 1990 de harten van kattenliefhebbers in de VS. Deze unieke katten staan bekend om hun korte benen, liefdevolle persoonlijkheden en prachtige jassen. Als u overweegt een schildpad Munchkin-kat te adopteren, zorg er dan voor dat u een gerenommeerde fokker vindt die u een gezond kitten kan bieden en u zult een nieuwe beste vriend hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Tommy Larey, Shutterstock