Black Scottish Fold Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

De Black Scottish Fold is een zachtaardig, nieuwsgierig, kortharig kattenras dat bekend staat om zijn onderscheidende uiterlijk, inclusief grote ogen en sierlijke gevouwen oren. Deze combinatie van functies zorgt ervoor dat het er bijna geschrokken of erg nieuwsgierig uitziet en heeft daarom het ras gepopulariseerd op sociale media en als een uniek type huisdier. Dus, waar is dit ras vandaan gekomen? En hoe is het zo populair geworden?

Lees verder om meer te weten te komen over dit ras!

cat + lijnverdeler

De vroegste records van zwarte Schotse plooien in de geschiedenis

Hoewel het misschien een oud en exotisch ras lijkt, is de Scottish Fold eigenlijk een relatief recent fenomeen. De afstamming waar fokkers tegenwoordig uit putten, komt van een Schotse boerderij in de jaren 1960.  Susie was een schuurkat op het platteland van Perthshire, Schotland, die door een herder werd ontdekt als geboren met deze delicate gevouwen oren. Hij herkende onmiddellijk haar inherente potentieel en zag dat ze het gen had doorgegeven aan enkele van de kittens in haar nest.

Het is nog steeds onduidelijk of deze genetische variatie veel ouder is zoals mensen hebben gespeculeerd, of dat het een mutatie was die ontstond met Susie de schuurkat. Wat het Schotse Fold-ras van vandaag betreft, is het een relatief korte geschiedenis die teruggaat tot deze toevallige ontmoeting.

zwarte geelogige schotse vouwkat
Afbeelding credit: AnnaGorbenko, Shutterstock

Hoe de Black Scottish Fold Cat populair werd

Er zijn veel beroemde Scottish Folds op sociale media en staan tegenwoordig bekend als beroemde katten. Misschien wel de beroemdste was Maru, de Japanse kat, die de meeste weergaven van elk dier aller tijden op YouTube ontving. Maru is een begrip geworden vanwege zijn grote, zachte en pluche lichaam en zijn neiging om zichzelf in steeds kleinere en kleinere kartonnen dozen te willen persen. Hij heeft een Guinness Book of World Records gekregen voor zijn meer dan driehonderdvijfentwintig miljoen views op YouTube.

Een ander paar beroemde Scottish Folds zijn gepopulariseerd door de zangeres Taylor Swift als haar huisdieren en te zien op haar berichten op sociale media. Swift en zanger Ed Sheeran, die ook een Scottish Fold heeft, hebben het ras gepopulariseerd en zichtbaarder gemaakt. Sinds ze het ras op hun persoonlijke berichten hebben geplaatst, is de vraag naar Scottish Folds snel toegenomen en zijn er nog veel meer geproduceerd. Hierdoor hebben deze beroemdheden te maken gehad met enige tegenwerking van dierenrechtengroepen die hen in plaats daarvan vragen om alsjeblieft het bewustzijn te vergroten van de benarde situatie van deze dieren die vaak worden geboren met verlammende artritis en andere ziekten.

Formele erkenning van zwarte Schotse plooien

Na overleg met een geneticus werkte de herder William Ross vervolgens aan het stollen van het ras om dit kenmerk vast te leggen. Al de rest van de katten van vandaag gaan verder met deze lijn van toevallige ontdekking. Na een consistente fokkerij registreerde hij het ras vervolgens in 1966 bij de UK Governing Council of Cat Fancy.

zwarte schotse vouwkat die op het gras zit
Afbeelding Credit: Oporty786, Shutterstock

Potentiële gezondheidsrisico’s van zwarte Schotse plooien

De genmutatie die de gevouwen oren veroorzaakt, is een onvolledig autosomaal dominant gen, wat in wezen betekent dat het kenmerk al dan niet tot expressie kan worden gebracht, afhankelijk van de combinatie van genkenmerken. In dit geval betekent het ook dat de genetische variatie niet alleen de oren van de kat beïnvloedt, maar ook hoe kraakbeen en bot zich ontwikkelen in het lichaam van de kat als geheel.

Het eerste gezondheidsrisico dat gepaard gaat met het ontbreken van kraakbeen in de oren van de kat waardoor het kan omvouwen, is dat de kat hierdoor gehoorproblemen kan hebben. Het tweede en grootste gezondheidsrisico is dat deze katten extreem pijnlijke en slopende musculoskeletale problemen en artritis kunnen hebben. Fokken voor deze gevouwen oortrek brengt een hoog risico met zich mee dat elke kat met het gen een zekere mate van ziekte en pijn zal hebben.

Om deze reden zijn er veel mensen die ethisch tegen het fokken en vermeerderen van de Scottish Fold zijn. Fokkers hebben geprobeerd de kans dat de kat ziekte zal hebben te verminderen door ze te kruisen met andere soorten katten en ze niet met elkaar te fokken. Niettemin is het risico nog steeds aanwezig en hebben veel dierenwelzijnsgroepen tegen dit ras gelobbyd. Het is vooral nodig omdat dit ras online en in de media behoorlijk beroemd is geworden.

kattenpootverdeler

Top 3 unieke feiten over de Black Scottish Fold Cat

1. Schotse plooien kunnen 3 verschillende oorvormen hebben

Hun kenmerkende gevouwen oren zijn er in drie categorieën, eenvoudig, tweevoudig of drievoudig. Eenvoudige vouw is slechts de uiteinden van de oren voorovergebogen, tweevoudig betekent dat het oor vouwt dan in het midden en drievoudige oren liggen plat tegen het hoofd van de kat. Dit kan de kat meerdere soorten uiterlijk geven en is wat dit ras zijn bekendheid geeft voor het produceren van extreem schattige katten.

thematische pauze

2. Ze stammen allemaal af van een schuurkat genaamd Susie

De afstamming van Scottish Folds komt allemaal van een kat genaamd Susie. Als Susie niet door die herder in de jaren 1960 was gevonden, waren er tot op heden misschien geen Scottish Folds geweest. Mocht een kitten echter met die gevouwen oren worden geboren en door iemand worden ontdekt, dan zou de afstamming een andere oorsprong hebben.

Zwart Scottish Fold kitten met blauwe ogen
Afbeelding Credit: ZalinaSirik, Shutterstock
thematische pauze

3. Schotse plooien worden nooit samen gefokt

Hun risico op een genetische ziekte is zo hoog vanwege hun fokprofiel dat velen vinden dat het niet eerlijk is voor de katten om ze te blijven fokken.

3 katten gezichtsverdeler

Zijn zwarte Schotse plooien goede huisdieren?

Ja, Black Scottish Folds zijn goede huisdieren. Ze zijn loyaal en liefdevol, en hun aanhankelijke aard maakt hen uitstekende metgezellen. Ze zijn intelligent, speels en hebben onderhoudsarme verzorgingsbehoeften. Zoals bij elk ras hebben ze regelmatige lichaamsbeweging, training en socialisatie nodig om ervoor te zorgen dat ze goed afgerond en gelukkig zijn.

Jonge man in wit t-shirt met een zwarte Schotse vouwkat
Afbeelding Credit: Vershinin89, Shutterstock

garen ball divider

Conclusie

De Black Scottish Fold is een ras van huiskaten dat is ontstaan in Schotland in de late jaren 1960. Ze staan bekend om hun kenmerkende gevouwen oren en korte, dichte vachten. Het zijn ongelooflijk loyale, liefdevolle en aanhankelijke katten die geweldige metgezellen zijn.

Met het potentieel om katten te creëren die een pijnlijke ziekte dragen, is de ethiek van het fokken van de Scottish Fold beladen en wordt er gedebatteerd. Daarom worden ze nog steeds gefokt en verschijnen ze vaak online als huisdieren van beroemdheden. Als je nieuwsgierig bent naar het krijgen van een Black Scottish Fold, doe dan altijd je onderzoek voordat je er een koopt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Esin Deniz, Shutterstock