Top tips om u en uw Bengaal te helpen binden

Over het algemeen zijn wij Bengalen een zeer sociaal kattenras en vinden we het vaak leuk om betrokken te zijn bij verschillende sociale interacties. We staan graag in het middelpunt van de belangstelling en begroeten iedereen bij de deur. Maar we hebben wel onze grenzen, vooral als het erom gaat vastgehouden of opgepakt te worden. De meeste Bengalen hebben het liefst alle vier hun poten op de grond.

Katten leven al vele jaren in het wild en zijn niet zo vroeg gedomesticeerd als andere gedomesticeerde dieren. Onze katachtige voorouders moesten vertrouwen op hun aangeboren vaardigheden om te overleven en zich te beschermen tegen roofdieren. Zelfs de eerste pogingen om katten te domesticeren waren niet bedoeld om ze als huisdier te houden, maar om hun roofzuchtige aard te gebruiken om het toenemende aantal knaagdieren in huizen onder controle te houden. Dus, hoewel de meeste mensen weten hoe goed roofdieren als katten in het algemeen zijn, is het goed te bedenken dat wij ook ten prooi vallen aan grotere dieren en daarom instinctief reageren op bedreigende situaties.

Hoewel vele jaren zijn verstreken, dragen veel van ons gedomesticeerde katten nog steeds de vecht-of-vlucht instincten van een prooidiersoort. Dit beïnvloedt de manier waarop we reageren op vasthouden of dragen en verklaart waarom we er van nature tegen opzien om opgepakt te worden – wat voelt als gevangen worden door een roofdier.

Als u wilt leren hoe u met uw kat kunt omgaan op een manier die minder beledigend voor hem is, moet u hun instincten begrijpen, zowel als roofdier als als prooidier.

WAAR JE JE KAT AANRAAKT

Een van de bekendste veilig aan te raken plekken bij katten zijn de wangen. Het verschilt van kat tot kat, maar de wangen zijn over het algemeen een belangrijke feel-good plek voor de meeste katten.

Wrijven onder de kin kan leiden tot intens gespin, dus wees voorbereid!

Sommige katten vinden het fijn om aan de basis van hun staart gekrabd te worden. Je weet dat ze ervan genieten als ze voortdurend hun achterwerk optillen en beginnen te spinnen. Het is echter ook gemakkelijk om hier overprikkeld te raken, dus wees voorzichtig!

Voor sommige katten is de perfecte plek om te krabben net achter de oren. Als ze het leuk vinden, gaan ze spinnen en tegen je aan leunen.

WAAR JE JE KAT NIET MAG AANRAKEN

De meesten van ons laten onze snorharen liever met rust. Het lijkt misschien niet zo, maar ze zijn een zeer belangrijk deel van ons lichaam en spelen ook een zeer belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze houden ons alert en helpen ons onze omgeving goed in te schatten zodat we onszelf kunnen beschermen. Ze zitten ook vol met zenuwen die in verbinding staan met het gebied in onze hersenen dat onze zintuigen en motorische bewegingen beïnvloedt. Dus, hoe graag u ook met de snorharen van uw kat wilt spelen, het is waarschijnlijk beter dat niet te doen.

Hoewel sommige katten van buikmassage houden, doen de meeste katachtigen dat niet. De buikstreek is erg kwetsbaar voor ons katten en de meesten houden het liever verborgen. Als je hebt geprobeerd de buik van je kat aan te raken en ze reageerden agressief, dan is het geen goed idee om het te forceren.

Als uw kat zijn buik blootgeeft, is dat waarschijnlijk niet echt een uitnodiging voor buikmassage. Als een kat zijn buik blootgeeft, betekent dit dat ze je vertrouwen of de manier waarop je ze aait leuk vinden. In plaats van naar de buik te grijpen, wat eerder zal leiden tot klauwen en tanden, kun je beter de kop of zijkant van de kat krabben!

HOE MAAK JE JE KAT MEER COMFORTABEL MET VAST TE HOUDEN

De meeste katten zullen hun mensen benaderen als ze genegenheid willen. Als je wilt dat je kat het prettig vindt om vastgehouden te worden, zul je eerst hun vertrouwen moeten winnen door ze zich in hun tempo voor je open te laten stellen. Wanneer uw kat ziet dat u geen bedreiging vormt, zal hij bij u komen en zelf het initiatief nemen tot de aaisessie.

Hoe beschamend het ook mag klinken, wij katten zijn zeer voedsel gemotiveerde wezens. U kunt kattensnoepjes gebruiken om uw kat te belonen elke keer dat hij u toestaat hem een bepaalde tijd vast te houden. Door dit te doen leert hij het vasthouden – of andere handelingen die lijken op vastbinden – te associëren met positieve ervaringen.

  • Doe elke dag kleine “pick-ups”

Mijn zus, Cheddar, was doodsbang om gedragen te worden, maar onze mensen hielden haar elke dag maar een minuutje vast. Ze pakten haar op en zetten haar op stoelen of hun schoot, en na een tijdje was ze tevreden met een paar minuten vasthouden per dag!

Je kunt de tijd dat ze worden vastgehouden geleidelijk opvoeren en ze belonen om iets meer te accepteren. Ze zullen uiteindelijk leren dat het niet iets is om bang voor te zijn en het als iets goeds gaan zien!

Alles is subjectief, de ene Bengaal zal de hele tijd op je schoot willen zitten, terwijl de andere al op de vlucht slaat als hij wordt vastgehouden. Probeer uit te vinden wat het beste is voor je Bengaal, en als je dat eenmaal gedaan hebt, probeer dat vertrouwen elke dag te vergroten!