Taurine voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Taurine is een aminozuur dat essentieel is voor een normale hartfunctie bij katten. In dit artikel leer je wat taurine is, waarom het essentieel is en wanneer het nodig is, wat er zonder kan gebeuren en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Taurine voor katten

Medicatie Type:

Aminozuur

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Nee, maar de vermelde producten dragen wel labels voor gebruik bij katten.

Merknamen:

Formula V Taurine Tabletten, Dyna-Taurine

Beschikbare doseringen:

Formula V Taurine Tabletten: 250mg; Dyna-Taurine vloeistof: 375mg/4ml (één pomp).

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Taurine voor katten

Taurine is een essentieel aminozuur dat katten uit hun dieet moeten halen.

Taurine is een aminozuur, een klein molecuul dat kan worden gecombineerd met andere aminozuren om eiwitten te vormen. Aminozuren worden over het algemeen “de bouwstenen van het leven” genoemd, omdat ze en de eiwitten die ze vormen nodig zijn voor veel verschillende processen in het lichaam.

Er zijn negen essentiële aminozuren, met vele anderen beschouwd als niet-essentieel. Er zijn echter enkele uitzonderingen, waaronder taurine bij katten. Taurine moet worden beschouwd als een essentieel aminozuur voor katten, omdat ze veel gevoeliger zijn voor tekorten dan andere dieren of mensen.

Taurine komt van nature voor in vlees (met name rood vlees), vis en sommige zuivelproducten. Als obligate carnivoren zijn katten geëvolueerd om taurine nodig te hebben als onderdeel van hun dieet. Taurine wordt snel gemetaboliseerd door katten, waardoor ze het dagelijks in hun dieet moeten hebben.

Taurine-deficiëntie bij katten

Taurinedeficiëntie kan ernstige ziekten veroorzaken, waaronder gedilateerde cardiomyopathie en katachtige centrale retinale degeneratie.

Hoewel slechts een paar gezondheidseffecten worden gezien van taurinedeficiëntie, kunnen deze gezondheidsproblemen ernstig en zelfs fataal zijn.

Taurine-deficiëntie kan een hartaandoening veroorzaken die gedilateerde cardiomyopathie (DCM) wordt genoemd. Dit is een ziekte waarbij de hartkamers verwijden, wat leidt tot algehele hartvergroting, maar de hartspier zelf wordt eigenlijk dunner en slap, wat leidt tot slechte contractie.

Taurinedeficiëntie is ook in verband gebracht met feline centrale retinale degeneratie (FCRD), omdat het aminozuur nodig is voor een goede retinale gezondheid. Deze degeneratie van het netvlies van het oog is onomkeerbaar en leidt tot blindheid.

Taurine is nodig voor galzuurconjugatie bij honden en katten, een proces dat nodig is voor de spijsvertering, dus een tekort aan taurine kan ook leiden tot spijsverteringsproblemen.

Voor fokkoninginnen kan taurinetekort leiden tot een slechte gezondheid van het nest met een kleine nestgrootte, lagere geboortegewichten en kittens die niet sterk of gezond zijn.

Geschiedenis van taurine in kattenvoer

Taurine werd een verplicht ingrediënt in commercieel kattenvoer in de jaren 1980.

Voordat taurine werd erkend als zo essentieel bij katten, bevatte vroeg commercieel kattenvoer niet voldoende niveaus van taurine.

Vóór de jaren 1980, toen het kattenbezit overging van het toestaan van katten om vaak naar buiten te gaan om te jagen en knaagdieren te doden naar het houden van katten meestal binnen, werden commerciële diëten voor katten gebruikelijker. Naarmate deze verandering in eigendom plaatsvond, kwam DCM echter vaker voor, net als retinale degeneratie en een slechte spijsvertering.

Op een bepaald moment voorafgaand aan de jaren 1980 was DCM eigenlijk de meest voorkomende hartaandoening bij katten, die hypertrofische cardiomyopathie (HCM) overtrof, wat momenteel de meest erkende hartaandoening bij katten is.

In de jaren 1980 werd het verband gelegd tussen taurine en DCM, evenals een tekort aan taurine in de ingrediënten van commerciële diëten die de oorzaak waren van hoe vaak DCM bij katten voorkwam. Omdat taurine universeel is aangevuld in kattenvoer door bedrijven in dierenvoeding, is DCM zelden gezien sinds het midden tot het einde van de jaren 1980.

DCM kan nog steeds worden gezien bij sommige katten, meestal als de kat een ongepast zelfgemaakt dieet of veganistisch dieet krijgt dat een tekort heeft aan de juiste vleesbronnen en daarom het risico loopt op een taurinetekort. Overleg met een veterinaire voedingsdeskundige kan helpen om ervoor te zorgen dat een zelfgemaakt kattenvoer de juiste vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen zoals taurine bevat.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Wat doet taurine voor katten?

Katten moeten taurine uit hun dieet halen, maar suppletie kan nodig zijn voor katten die lijden aan gezondheidsproblemen veroorzaakt door taurinetekort.

Taurine is een voedingsstof die iks natuurlijk vereist voor katten, dus het wordt niet beschouwd als een supplement op zichzelf, of een medicijn. Onze katachtige harige vrienden kunnen taurine echter niet zelf synthetiseren en moeten het in hun dieet verkrijgen, wat leidt tot de behoefte aan dagelijks verse voedingsbronnen of suppletie.

Bij een kat met gedilateerde cardiomyopathie (DCM) waarvan bekend is dat het te wijten is aan taurinedeficiëntie, als de ziekte vroeg genoeg wordt gediagnosticeerd, kan suppletie met taurine het proces dat het hart beïnvloedt omkeren en kan de kat herstellen. Spijsverteringsproblemen kunnen ook worden gecorrigeerd en opgelost. Elke retinale degeneratie die is opgetreden als gevolg van taurinedeficiëntie kan niet worden teruggedraaid, maar taurinesuppletie kan verdere degeneratie voorkomen.

Katten met ernstiger DCM hebben aanvullende behandelingen en zorg nodig, meestal met een veterinaire cardiologiespecialist, naast alleen taurinesuppletie.

Het verstrekken van taurine in het dieet of als supplement heeft alleen het doel om aan de basisvoedingsbehoeften van een kat te voldoen en het is niet bekend dat het extra voordelen heeft als het in hogere hoeveelheden wordt aangevuld dan wat nodig is.

Het is erg belangrijk om alleen extra taurine aan te vullen als dit door uw dierenarts of veterinaire cardioloog wordt voorgeschreven in het geval van een hartaandoening. Suppletie van taurine mag niet worden beschouwd als een vervanging voor de juiste diagnose en behandeling van een hartaandoening.

Vanwege de hoge veiligheidsdrempel is taurinesuppletie onderzocht voor de behandeling van andere aandoeningen zoals epilepsie en leverziekte, maar er zijn momenteel geen studies die het gebruik ervan voor deze andere doeleinden ondersteunen.

Lees ook: Spijsverteringsenzymen voor katten: alles wat u moet weten

Bijwerkingen van taurine voor katten

Spijsverteringsstoornissen zijn een mogelijke bijwerking bij het aanvullen met een taurine orale vloeistof of poeder.

Als aminozuur dat het lichaam nodig heeft, wordt taurine zeer goed verdragen en zijn er geen toxiciteiten beschreven. Taurine is niet bekend om te interageren met andere geneesmiddelen en toxiciteit risico wordt beschouwd als zeer laag.

Bij suppletie met een oraal vloeistof- of poederproduct is spijsverteringsstoornissen mogelijk. Dit effect kan optreden met elk oraal product dat wordt geïntroduceerd, maar is meestal mild in het geval van taurinesuppletie.

Hoewel het als ongewoon wordt beschouwd, als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het aanvullen met taurine, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, veterinaire cardioloog, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Taurine voor katten dosering

Raadpleeg uw dierenarts of veterinaire cardioloog voor de meest geschikte dosering voor uw kat.

De meest aanbevolen dosering van taurine voor katten is 250 tot 500 milligram per kat elke 12 uur. Taurine staat bekend als zeer veilig en goedkoop, wat leidt tot een breder doseringsbereik.

Als u weet dat uw kat taurine voedingssuppletie nodig heeft, vooral voor een gediagnosticeerde hartaandoening, is het altijd het beste om uw dierenarts of veterinaire cardioloog te raadplegen voor de meest geschikte dosering voor de toestand van uw kat.

Hoewel geen taurinesupplement fda-goedkeuring voor katten heeft, zijn er een paar producten die een label dragen voor gebruik bij katten. Deze omvatten Formula V Taurine Tabletten vervaardigd door PetAg die worden geleverd in 250 milligram tablet grootte, en Dyna-Taurine orale vloeistof, vervaardigd door de Harlmen Corporation. De vloeistof wordt geleverd in een concentratie van 375 milligram / 4 milliliter (ongeveer 93 tot 94 milligram / milliliter), wat overeenkomt met ongeveer 2,5 milliliter tot 5,0 milliliter dagelijkse dosis per kat.

Er zijn ook veel human-labeled taurine supplement producten die een verscheidenheid van dosering maten hebben.

Lees ook: De 8 beste kattenvitaminen en -supplementen

Taurine voor katten: laatste gedachten

Katten die een compleet en uitgebalanceerd commercieel kattenvoer eten, krijgen voldoende taurine uit hun dieet.

Taurine is een essentiële aminozuurvoedingsstof voor katten die nodig is voor een goede gezondheid van het hart, het gezichtsvermogen en de spijsvertering. De meeste katten zullen hun vereiste hoeveelheid taurine verkrijgen uit een goed uitgebalanceerd commercieel dieet, omdat alle bedrijven na het midden van de jaren 1980 verplicht zijn om taurine in kattenvoer op te nemen.

In gevallen waar taurinesuppletie nodig is, wordt taurine als zeer veilig beschouwd om te gebruiken, hoewel doses voor specifieke aandoeningen moeten worden verkregen via de behandelende dierenarts of veterinaire cardiologiespecialist van een kat.

Lees ook: Vitamine B12 voor katten: overzicht, dosering &bijwerkingen

Veelgestelde vragen

Wat doet taurine voor een kat?

Taurine is een aminozuur dat als essentieel wordt beschouwd voor katten. Tekorten aan taurine kunnen leiden tot een hartaandoening genaamd gedilateerde cardiomyopathie (DCM), die vóór de jaren 1980 voorkwam bij katten voordat taurine routinematig werd opgenomen in commercieel kattenvoer.

Taurine-deficiëntie kan ook leiden tot verlies van het gezichtsvermogen door retinale degeneratie en een slechte spijsvertering.

Wanneer taurine wordt aangevuld, is het meestal om te voldoen aan de voedingsbehoefte van een kat voor de gezondheid. Terwijl andere toepassingen voor taurine zijn onderzocht, is er momenteel geen definitief bewijs dat het aanvullen ervan gunstig is voor andere gezondheidsproblemen.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel taurine voor katten?

Taurine is van nature te vinden in vlees, vis en zuivelproducten. Rood vlees en donker vlees van gevogelte hebben de hoogste hoeveelheden. Vlees wordt beschouwd als de beste natuurlijke bron omdat veel katten lactose-intolerant zijn en zuivel niet goed kunnen verteren, en alleen op vis gebaseerde diëten hebben andere potentiële gezondheidsproblemen.

Sinds het midden van de jaren 1980 moeten alle commerciële kattenvoeding taurine in geschikte hoeveelheden hebben aangevuld voor een normale gezondheid en functie. Elk commercieel dieet voor katten dat voldoet aan de voedingsrichtlijnen van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) moet voldoende hoeveelheden taurine bevatten.

De meeste taurinetekorten komen tegenwoordig vaker voor wanneer katten zelfgemaakte diëten krijgen die geen geschikte natuurlijke bronnen van taurine bevatten of niet goed worden aangevuld.

Wat gebeurt er als een kat taurine mist?

Bij katten met een tekort aan taurine kunnen drie belangrijke gezondheidsproblemen ontstaan. De eerste is een specifieke hartaandoening genaamd gedilateerde cardiomyopathie (DCM), waarbij de hartkamers worden vergroot, maar de spier zwakker wordt en niet kan samentrekken. Indien onbehandeld, zal een kat met DCM uiteindelijk congestief hartfalen ontwikkelen en sterven aan de ziekte.

Vóór het midden van de jaren 1980 was DCM de meest voorkomende hartaandoening die bij katten werd gediagnosticeerd omdat taurine niet goed werd aangevuld in commercieel kattenvoer, omdat deze voedingsverbinding tussen taurine en DCM nog niet was vastgesteld.

Indien goed aangevuld met taurine eerder in het ziekteproces, kan een kat met taurine-deficiëntie-gerelateerde DCM een herstel maken.

Katten met een tekort aan taurine kunnen ook degeneratie van het netvlies ontwikkelen, het deel van het oog dat nodig is voor het verwerken van licht en visuele beelden. Degeneratie kan niet worden teruggedraaid en leidt tot blindheid.

Spijsverteringsproblemen zijn gerelateerd aan problemen met conjugatie van galzuren, die nodig is voor een goede spijsvertering, vooral van vetten, en waarvoor taurine nodig is bij katten (en honden).

Hoeveel taurine hebben katten dagelijks nodig?

Vanuit voedingsoogpunt bepalen de richtlijnen van de National Research Council (NRC) dat taurine minimaal 0,08 gram taurine per 1.000 kilocalorieën metaboliseerbare energie (ME) moet worden opgenomen, hoewel de aanbevolen hoeveelheid 0,1 gram is. De meeste commerciële kattenvoer bevat 250 tot 500 kilocalorieën ME per kopje voedsel, waarbij katten een variërende hoeveelheid voedsel nodig hebben, afhankelijk van hun gewicht.

De Association of American Feed Control Officials (AAFCO) vereist dat taurine wordt opgenomen met 0,1% in een geëxtrudeerd (droog) dieet of 0,2% in een ingeblikt dieet per kilogram van het dieet. Dit is voor zowel kittens als volwassenen.

In een paper uit 2008 gepubliceerd in de Tijdschrift voor praktijk voor kleine dieren getiteld “De taurinebehoefte van de volwassen kat” door I.H. Berger en K.C. Barnett, wordt het volgende citaat gevonden: “Uit de resultaten van twee eerdere onderzoeken bleek dat de minimale dagelijkse taurinebehoefte tussen 35 en 56 mg lag voor een volwassen kat. De resultaten van deze studie tonen aan dat een taurine-inname van ongeveer 10 mg / kg lichaamsgewicht / dag voldoende is om volwassen katten in voldoende taurinestatus te houden. Deze waarde komt overeen met de vorige schatting en benadert een taurineconcentratie van 500 mg/kg droge stof in een commercieel kattenvoer.”

Op basis van dit artikel zou een gemiddelde kat van 10 pond ongeveer 45 milligram taurine nodig hebben, maar een kat van 15 pond zou dichter bij 70 milligram per dag nodig hebben.

In gevallen waar katten een tekort hebben aan taurine waar hogere hoeveelheden nodig zijn en omdat taurine een zeer hoog veiligheidsniveau heeft (en omdat het begrijpen van voedingsbehoeften die op deze manier worden uitgedrukt technisch en moeilijk is), is de hoeveelheid van 250 milligram per dag per kat hoogstwaarschijnlijk voldoende en veilig om te volgen. Als uw kat echter een gediagnosticeerde aandoening heeft die taurinesuppletie vereist, is het altijd het beste om de veterinaire professionals te raadplegen die toezicht houden op de zorg voor uw kat voor de juiste dosering, vooral als er een tekort aanwezig is.