Studie zegt dat de meeste katteneigenaren meer van hun katten houden dan van hun partners

Stel je voor dat je een lange, stressvolle dag hebt gehad. Of je het nu hebt besteed aan het blussen van branden op het werk of het achtervolgen van een koppig onafhankelijke tweejarige van de ene puinhoop naar de andere, je kunt niet wachten tot het huis stil is en je een seconde hebt om te ontspannen.

Met wie denk je nu te ontspannen? Een significante ander? Of is het je kat?

Als het eerste vriendelijke gezicht waar je aan dacht van je kat was, ben je niet de enige. Uit een enquête onder eigenaren van gezelschapsdieren bleek onlangs dat veel mensen met huisdieren meer van hun katten houden dan van hun partners.

Huisdieren boven mensen?

Deze mogelijk ongemakkelijke ontdekking komt voort uit een enquête die is verzonden naar 2.000 katten- en hondenbezitters. In opdracht van ethische fabrikanten van huisdiervoeding Webbox en Webbox Naturals, ondervroeg de enquête huisdiermensen over hun relaties met zowel hun huisdieren als hun menselijke partners.

Hoewel sommige van de bevindingen niet verrassend zijn, geven de resultaten een interessant inzicht in hoe huisdieren en mensen met elkaar omgaan.

De meest opvallende conclusie is dat bijna 50 procent van de ondervraagden toegeeft meer van hun kat of hond te houden dan van hun partner. Het klinkt misschien hardvochtig, maar deze mensen geven een goede redenering.

Volgens de enquête crediteren ze hun huisdieren om hen te helpen zich ontspannen te voelen. Katten “stellen geen domme vragen” of zeuren niet om de afwas te doen. Sommige katten hebben sass, maar over het algemeen is men het erover eens dat thuiskomen bij een vriendelijke katachtige een geweldige manier is om de dag af te sluiten.

Genegenheid uiten

Om hun liefde verder te bewijzen, bekent 35 procent van de ondervraagde huisdierouders dat ze hun dieren meer knuffelen en kussen dan hun significante anderen. Katten waarderen niet altijd een strakke knijp, maar fysieke genegenheid voor een dier kan leiden tot een lange lijst van fysieke en emotionele voordelen.

Er is een lagere bloeddruk, verminderde stress en een verbeterde gezondheid van het hart. Wetenschappelijke bevindingen hebben zelfs aangetoond dat het spinnen van een kat de botdichtheid kan verbeteren en genezing kan bevorderen. Het is moeilijk voor partners om te concurreren met die spinnende krachten, en als je de zachte vacht toevoegt, is het game over.

Favorieten afspelen

Katten weten dat ze niet hoeven te concurreren om genegenheid, maar het blijkt dat menselijke partners niet zo gemakkelijk in de omgang zijn. Een andere vraag op de enquête erkent hoe dit onevenwichtige soort driehoeksverhouding menselijke partners beïnvloedt.

Drie op de tien mensen geloven dat hun partner jaloers is op hun huisdieren. Het is niet verwonderlijk, aangezien ongeveer een derde van de deelnemers aan de enquête toegeeft meer geld uit te geven aan traktaties en speelgoed voor huisdieren dan aan geschenken voor hun tweebenige geliefden.

De belangrijkste afhaalmaaltijd uit de enquête kan zijn dat mensen hun huisdieren verkiezen boven hun partners. Maar wanneer je een partner hebt die net zoveel van dieren houdt als jij, zijn de gevoelens waarschijnlijk wederzijds. De kat is misschien de favoriet in het gezin, maar ze zullen ook al die aandacht teruggeven met hun eigen onvoorwaardelijke liefde.