Spuiten vrouwelijke katten? Het interessante antwoord!

Het is een veel voorkomende misvatting dat alleen intacte mannelijke katten spuiten. De waarheid is dat spuiten geen geslachtsspecifiek kattengedrag is. Vrouwelijke katten kunnen en doen spray. Het hebben van een vrouwelijke kat die thuis spuit, kan frustrerend zijn, vooral als je niet wist dat vrouwelijke katten zelfs in de eerste plaats werden gespoten.

In dit artikel zullen we ingaan op de kern van waarom katten spuiten – ongeacht hun geslacht – en wat je eraan kunt doen.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is kattenspuiten?

tabby kat die buiten spuit om territorium te markeren
Afbeelding credit: Helen Liam, Shutterstock

Verwar spuiten niet met regelmatig plassen. Een kat die spuit, staat met zijn achterpoten, heft zijn staart op en richt een urinestroom op elk verticaal oppervlak. Het ziet er heel anders uit dan het hurkgedrag van een kat die urineert.

Maar waarom spuiten vrouwelijke katten?

Spuiten is een basisonderdeel van kattentaal. Dat is de reden waarom het penetranter ruikt dan gewone urine – de spuitende urine van een kat wordt gemengd met feromonen en andere chemicaliën om hen te helpen verschillende berichten te verzenden.

Zowel mannelijke als vrouwelijke katten spuiten bijvoorbeeld om hun territorium te markeren. Dit kan een reactie zijn op een nieuw huisdier of persoon in huis, veranderingen in hun omgeving of zelfs een andere kat die buiten langskomt.

Vrouwelijke katten kunnen ook sproeien als ze loops zijn. Dit is een van de manieren waarop ze mannelijke katten laten weten dat ze klaar zijn om te paren.

In sommige gevallen is sproeien de manier van je kat om je te vertellen dat er iets mis is. Dit kan te wijten zijn aan een onderliggende gezondheidstoestand, stress of angst, of zelfs een gebrek aan toegang tot de kattenbak.

kattenpootverdeler

Hoe kan ik voorkomen dat mijn vrouwelijke kat spuit?

1. Identificeer waarom uw vrouwelijke kat spuit

De eerste stap is het identificeren van de katalysatoren die ervoor zorgen dat uw vrouwelijke kat spuit.

Bovenaan uw lijst moet een dierenartsbezoek staan. Bepaalde aandoeningen, zoals urineweginfecties en nieraandoeningen, kunnen ervoor zorgen dat katten sproeien. Zodra medische problemen zijn uitgesloten, is het tijd om te zoeken naar milieuoorzaken.

Ben je bijvoorbeeld onlangs verhuisd of heb je een nieuw familielid of huisdier mee naar huis genomen? Misschien is er ineens een zwerfkat buiten gaan rondhangen? Hoe beter u kunt vaststellen wat de oorzaak is van stress bij uw kat, hoe gemakkelijker het zal zijn om een oplossing te vinden.

thematische pauze

2. Laat uw kat steriliseren

kat na sterilisatie
Afbeelding Credit: Sannikova Maria, Shutterstock

Als uw poes nog niet gesteriliseerd is, laat het dan zo snel mogelijk doen.

Ongewijzigde katten, mannetje of vrouwtje, hebben veel meer kans om te sproeien dan gecastreerde katten. Hun hormonen zijn uit balans en ze hebben meer kans om territoriaal te worden, vooral tijdens het paarseizoen.

In feite maakt het steriliseren van uw kat voordat hij vijf maanden oud is, spuiten minder waarschijnlijk omdat hij de gewoonte in de eerste plaats niet heeft ontwikkeld.

thematische pauze

3. Reinig de gebieden waar uw kat heeft gespoten

Je kat wordt teruggetrokken naar elk gebied dat ze eerder hebben gespoten omdat het nog steeds naar haar ruikt. Reinig dus alle gebieden die uw kat heeft besproeid met een enzymatische reiniger die de feromonen in de urine afbreekt. Het is de meest effectieve manier om geuren te neutraliseren, bovenop het schoonmaken van de rommel zodra je het ziet.

thematische pauze

4. Controleer of je voldoende kattenbakken hebt

Als uw poes aan het spuiten is, doet ze dit misschien omdat ze overweldigd is door het aantal katten dat dezelfde kattenbak gebruikt.

Idealiter zou je een kattenbak meer moeten hebben dan het aantal katten in je huis. Heb je twee katten? Je hebt er drie nodig, enzovoort. Het hebben van voldoende kattenbakken en ze schoonhouden kan helpen om een deel van die stress te verlichten.

thematische pauze

5. Gebruik een feromoonverspreider

Deze plug-in diffusers stoten een synthetische versie uit van het kalmerende feromoon dat katten van nature produceren wanneer ze zich veilig en geborgen voelen. Je kunt feromoonverspreiders vinden in de meeste dierenwinkels en ze zijn een geweldige manier om stressniveaus te verminderen en te voorkomen dat je vrouwelijke kat spuit.

thematische pauze

6. Vraag uw dierenarts om anti-angst medicijnen & supplementen

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock

Vrouwelijke katten met ernstige angst hebben mogelijk meer hulp nodig om hun stress onder controle te houden. Uw dierenarts kan mogelijk anti-angst medicatie of natuurlijke supplementen voorschrijven om uw kat te kalmeren en ongewenst gedrag zoals spuiten te verminderen.

thematische pauze

7. Verspreid bronnen rond Uw huis

Nogmaals, je vrouwelijke kat spuit misschien uit territoriaal instinct, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dat gedrag niet aanmoedigt. Verspreid middelen, zoals voedselbakken, waterbakken en kattenbakken, door uw hele huis. Op deze manier heeft uw kat niet het gevoel dat hij een bepaald gebied moet verdedigen.

thematische pauze

Sproeien is vaak een teken van stress, dus het is belangrijk om je kat extra liefde en aandacht te geven als hij zich angstig voelt. Breng elke dag wat quality time met je kat door en geef haar huisdieren, krassen en knuffels. En zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van regelmatige verzorging, speeltijd en mentale stimulatie.

kattenpootverdeler

Conclusie

Vrouwelijke katten kunnen om verschillende redenen sproeien, van medische problemen tot omgevingsstress. Ze doen het niet om hatelijk of ondeugend te zijn, dus het is belangrijk om het probleem met begrip en geduld te benaderen.

Werk nauw samen met uw dierenarts, wees oplettender en proactiever in de zorg voor uw kat en gebruik de bovenstaande tips en trucs om uw kat zich rustiger, gelukkiger en uiteindelijk minder snel te laten sproeien. Al het beste!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Igor Shoshin, Shutterstock