Hoe groot worden Britse kortharen? (Groei & Gewicht Grafiek)

De Britse korthaar is een stevige kat met een sterke, compacte bouw. Ze hebben een dichte maar korte vacht. Sommige mensen kunnen ze verwarren met huiskatten met korthaar, maar Britse kortharen zijn raskatten met een gevestigde rasstandaard. Het zijn over het algemeen gezonde katten en ze zijn geliefd om hun loyaliteit en ontspannen karakter.

Het is belangrijk om de verwachte groeisnelheid en volwassen grootte van een Brits korthaar te begrijpen voordat u er een mee naar huis neemt, zodat u de groei en ontwikkeling van uw kat effectief kunt volgen. Laten we de details hieronder bekijken.

cat + lijnverdeler

Feiten over Britse kortharen


  • Britse korthaar katten zijn de nummer één meest populaire kat in het hele Verenigd Koninkrijk. Ze hebben deze status al meer dan 20 jaar, te beginnen in 2001.

  • De Britse korthaar wordt beschouwd als waarschijnlijk het oudste kattenras in Engeland. Hun afkomst gaat helemaal terug tot de katten die in het oude Rome leefden.

  • Voordat het Britse korthaarras werd opgericht, waren de zwerfkatten die in het VK leefden in wezen Britse kortharen. Toen mensen deze katten begonnen op te nemen, werden ze zeer gewaardeerd om hun jachtvaardigheden. Ze maakten uitstekende ratters en mousers en hielpen mensen om hun voedsel en investeringen te beschermen. Pas in 1980 werden deze katten als ras geaccepteerd.

  • Dit ras is uitzonderlijk gezond, zonder rasspecifieke ziekten die bekend zijn binnen het Britse korthaarras.

  • Hoewel ze de populairste kat in het Verenigd Koninkrijk zijn, worden ze nog steeds beschouwd als een minderheidsras binnen de rassen die zijn geregistreerd bij de Cat Fanciers ‘Association.
Britse korthaar kat die buiten zit
Afbeelding Credit: Piqsels

Britse korthaar groei &gewicht grafiek

Britse kortharen zijn middelgrote tot grote katten, waarvan de meeste 22-25 inch lang zijn. Mannetjes hebben de neiging om aanzienlijk groter te zijn dan vrouwtjes, waarbij de grootste vrouwtjes ongeveer 5 pond minder zijn dan de grootste mannetjes.

Er zijn enkele Britse korthaar katten die boven de 17 pond kunnen zijn en een gezond gewicht kunnen hebben, maar het is ongewoon en deze katten zijn meestal buiten de rasstandaard.

Leeftijd Gewichtsbereik
3 maanden 3-3,9 pond
4 maanden 4,1-4,6 pond
6 maanden 5,5-5,9 pond
10 maanden 6,6-7 pond
12 maanden 7-7,7 pond
18 maanden 7-12 pond
24 maanden 7-17 pond

Wanneer stoppen Britse kortharen met groeien?

Dit ras groeit meestal tot ongeveer 3 jaar oud, waarbij sommigen wel 5 jaar duren. Ze kunnen echter hun volledige volwassen lengte en gewicht bereiken vóór 3 jaar. De groei door 3 jaar verwijst naar een verscheidenheid aan factoren, zoals de groei en ontwikkeling van botten en organen. Het is mogelijk dat een 18 maanden oude Britse korthaar op zijn volledige volwassen grootte kan zijn.

Over het algemeen beginnen gerenommeerde fokkers pas met het fokken van Britse kortharen als ze minstens 3 jaar oud zijn en bewezen door middel van shows als uitzonderlijke representaties van het ras.

Britse korthaar kat Zilver chocolade kleur gele ogen
Image Credit: lowpower225, Shutterstock

Factoren die van invloed zijn op de grootte van Britse kortharen

Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke volwassen grootte van een Britse korthaar kat. Genetica speelt een grote rol, maar voeding en lichaamsbeweging kunnen ook van invloed zijn op de grootte van een kat. Het aantal kittens in een nest kan van invloed zijn op de volwassen grootte van alle katten in het nest, waarbij kleinere nesten over het algemeen resulteren in grotere volwassen katten.

Sterilisatie en castratie, en de leeftijd waarop de procedure werd uitgevoerd, kunnen de volwassen grootte van een kat beïnvloeden door hun geslachtshormonen op jonge leeftijd te beperken. Deze procedures zijn echter uiterst belangrijk en het kan voor de gemiddelde persoon moeilijk zijn om een intacte kat te beheren. Zelfs bij sterilisatie en castratie zijn mannelijke katten meestal groter dan vrouwtjes.

Ideaal dieet voor het handhaven van een gezond gewicht

Er is niet één specifiek voedsel dat nodig is voor het handhaven van een gezond gewicht voor een kat, maar de meeste dierenartsen bevelen voedingsmiddelen aan van WSAVA-conforme merken, zoals Hills, Royal Canin en Purina.

De belangrijkste aspecten van het handhaven van een kat op een gezond lichaamsgewicht zijn eiwitrijk voedsel dat een geschikte balans van vet en koolhydraten bevat en een passend aantal calorieën levert voor de leeftijd en het gewicht van uw kat. De dierenarts van uw kat kan u helpen bepalen hoeveel uw kat moet eten.

Het wordt over het algemeen geadviseerd om uw kat natvoer te geven, hetzij als onderdeel of als onderdeel van hun hele dieet. Wijt voedingsmiddelen ondersteunen hydratatie en kunnen helpen om het risico op problemen met de urinewegen te verminderen. Ze zijn meestal ook smakelijker voor kieskeurige katten dan brokjes. Voor kittens, oudere katten en katten met gebitsproblemen kan natvoer veel gemakkelijker te eten zijn dan brokjes.

Brits korthaar
Afbeelding Credit: FotoMirta, Shutterstock

Hoe u uw Britse kortharen kunt meten

De beste manier om een nauwkeurig gewicht op uw kat te krijgen, is door ze te wegen op een weegschaal die is gemaakt voor kleine dingen, zoals een babyweegschaal. Weegschalen gemaakt voor mensen en grotere dieren zullen u waarschijnlijk geen nauwkeurige gewichtsmeting voor uw kat geven, vooral als ze minder dan 20 pond zijn. Als u hier geen goede weegschaal voor heeft, kan de dierenarts van uw kat uw kat tussen de bezoeken door wegen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Britse kortharen zijn middelgrote tot grote katten met gedrongen lichamen. Als volwassene kan een Brits korthaar tussen de 7-17 pond zijn als ze een gezond gewicht hebben. Het is ongebruikelijk voor een Brits korthaar van meer dan 17 pond om een gezond lichaamsgewicht te hebben. Deze katten kunnen tot 25 centimeter lang zijn als ze volgroeid zijn tussen de 3-5 jaar oud.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels