7 verrassende Britse korthaar kattenfeiten

Britse korthaar katten zijn sterke katten die een fel loyaal temperament hebben. Ze zijn ontspannen en niet overdreven spraakzaam, en ze hebben de neiging om goed overweg te kunnen met mensen van alle leeftijden, evenals een verscheidenheid aan andere dieren.

Deze fascinerende katten gaan veel verder terug dan je je misschien zelfs realiseert en traceren hun wortels terug naar enkele van de oudste huiskatten in de geschiedenis. Er zijn veel interessante en verrassende feiten over de dappere Britse korthaar, en je kunt er hieronder alles over lezen.

cat + lijnverdeler

De 7 verrassende Britse korthaar kattenfeiten

1. Het is een heel oud ras

Het Britse korthaarras kan zijn wortels helemaal terugvoeren naar de huiselijke straatkatten van het oude Rome. Naarmate de tijd verstreek, werden ze de “basis” zwerfkatten van Groot-Brittannië. Zelfs als zwerfkatten werden ze vaak door mensen opgenomen vanwege hun kracht en jachtvaardigheid. Ze maakten uitstekende rammelaars en muizen, vaak het beschermen van voedselvoorraden en investeringen door graan en andere landbouwproducten te beschermen tegen ongedierte.

In sommige gevallen vonden katten hun weg naar gebieden met veel ongedierte en begonnen ze hun populaties te beperken, wat van voordeel was voor de mens, dus ze lieten de katten blijven en boden hen onderdak en veiligheid. Interessant is dat dit waarschijnlijk is hoe katten in de eerste plaats werden gedomesticeerd.

Brits korthaar
Afbeelding Credit: FotoMirta, Shutterstock
thematische pauze

2. Het zijn Grote Jagers

De Britse korthaar werd lang gewaardeerd om zijn jachtcapaciteiten. Het had niet alleen veel succes met jagen, maar het had ook de bereidheid om rond te blijven en te jagen. Naarmate de noodzaak om landbouwinvesteringen te beschermen afnam, hielden veel mensen de Britse korthaar in de buurt vanwege hun liefde voor de kalme en loyale katten.

Als huisdieren krijgen Britse korthaarkatten vaak niet dezelfde hoeveelheid activiteit door te jagen als ze ooit deden, maar ze houden er nog steeds van om te jagen. Ze spelen graag met speelgoed en spelletjes die de jacht nabootsen en hen aanmoedigen om hun natuurlijke jachtinstincten te gebruiken.

thematische pauze

3. Het is een gezond ras

Er zijn geen rasspecifieke aandoeningen bekend bij het Britse korthaarras. Dit is verrassend omdat veel kattenrassen het gevolg zijn van inteelt die aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaakte.

Er zijn enkele gezondheidsproblemen die Britse korthaar katten gevoelig kunnen zijn voor het ontwikkelen, zoals katachtige lagere urinewegaandoeningen en obesitas, maar deze aandoeningen komen vaak voor bij de meeste kattenrassen. Veel van de aandoeningen die Britse korthaar katten kunnen ontwikkelen, kunnen worden voorkomen door een gezonde levensstijl.

Britse korthaar kat Zilver chocolade kleur gele ogen
Image Credit: lowpower225, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze zijn zowel populair als ongewoon

Britse korthaar katten zijn het populairste kattenras in het Verenigd Koninkrijk en ze hebben die titel sinds 2001. Hoewel ze extreem populair zijn in het Verenigd Koninkrijk, worden ze beschouwd als een relatief ongewoon ras binnen de Cat Fanciers ‘Association.

Mensen buiten het Verenigd Koninkrijk bezitten Britse korthaarkatten, maar ze zijn minder exotisch dan veel kattenrassen, wat hun aantrekkingskracht op sommige mensen kan verminderen. Ze worden beschouwd als de Britse tegenhanger van de Amerikaanse korthaar.

thematische pauze

5. Het ras wordt al meer dan 40 jaar erkend

Hoewel Britse korthaarkatten en hun voorouders al duizenden jaren bestaan, werd het ras zelf pas in 1980 toegevoegd aan de Cat Fanciers ‘Association. Dat betekent dat het ras pas iets meer dan 40 jaar door de instelling wordt erkend.

Een deel hiervan is vanwege hoe moeilijk en tijdrovend het kan zijn om een ras erkend te krijgen, zelfs ruim na ontwikkeling. Mensen bezaten echter katten die pasten bij de Britse korthaarrasstandaard lang voor de acceptatie van het ras.

Britse korthaar kat die golfbal speelt
Afbeelding Credit: Chill Chillz, Shutterstock
thematische pauze

6. Het is een kleurrijk ras

Hoewel veel mensen Britse kortharen associëren met blauwe katten, is dit niet altijd het geval. In feite zijn ze een uitzonderlijk kleurrijk kattenras. In feite zijn er tientallen kleur- en patrooncombinaties die worden geaccepteerd binnen de Britse korthaar rasstandaard. Ze kunnen tabby, schildpad, calico en effen gekleurd zijn.

Er zijn ook meerdere oogkleuren die worden geaccepteerd binnen de Britse korthaar rasstandaard. Als je een gedrongen blauwe kat ziet, kan het een Britse korthaar zijn, maar vergeet de oth nieter fantastische kleuren waarin deze katachtigen verschijnen.

thematische pauze

7. Ze leven lang

Als een bonus van het zijn van dergelijke winterharde katten, zijn Britse kortharen tegenwoordig een van de langstlevende kattenrassen. Hun levensduur wordt meestal beschouwd als 14-20 jaar, maar een Britse korthaar met de naam Cola werd 28 jaar oud, wat haar misschien zelfs de langstlevende Britse korthaar ooit maakt.

Hun levensduur kan aanzienlijk worden verkort door obesitas en andere gezondheidsproblemen die stress op het lichaam kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om al het mogelijke te doen om de gezondheid en het gewicht van uw Britse korthaar te behouden om ze een zo lang mogelijk leven te geven.

Britse korthaar kat in gras
Afbeelding Credit: Piqsels

garen ball divider

Wat maakt Britse kortharen zo gezond?

Niet elk gevestigd kattenras is zo gezond als de Britse korthaar, maar waarom is dit ras zo gezond? Een deel van hun goede gezondheid gaat terug op hoe lang ze zich vrijelijk mochten voortplanten als zwerfkatten, wat een aanzienlijke hoeveelheid diversiteit toevoegde aan de genenpool van de Britse korthaar.

Toen mensen deze katten opzettelijk begonnen te fokken, waren ze voorzichtig om de natuurlijke diversiteit van het ras te behouden, wat zorgde voor een betere gezondheid voor de Britse kortharen van vandaag.

Ze hebben ook een bouw die gespierd is, waardoor ze een gezond en sterk lichaam hebben. Dit lichaamstype maakt ze echter ook vatbaar voor obesitas, dus een goede voeding is essentieel voor dit ras.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Britse korthaar katten zijn interessante katten die al heel lang bestaan. Het zijn sterke en gezonde katten die graag tijd doorbrengen met hun mensen. Ze houden van mensen en dieren en accepteren ze, en ze worden beschouwd als relaxte katten. Dit ras is zorgvuldig samengesteld uit gezonde voorraad, waardoor het ras vrij gezond en winterhard kan worden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock