Single Kitten Syndroom: Wat is het?

Garandeert het adopteren van een en alleen kitten eenzaamheid en een slecht opgevoede kat?

“Single kitten syndrome” heeft me echt geïntrigeerd omdat het iets is dat ik niet ben tegengekomen tijdens mijn praktijk in kattengedrag, dus besloot ik wat onderzoek te doen naar “single kitten and littermate syndrome bij katten” wat interessante resultaten opleverde, maar niet van de wetenschappelijke gemeenschap.

Omdat katten individuele wezens zijn, zal etikettering geen gedragsproblemen oplossen. In plaats daarvan moeten we ons concentreren op de vroege ervaringen en verschillende behoeften van elk kitten. Katteneducatie is essentieel om eigenaren te helpen een krachtige relatie op te bouwen door middel van milieuverrijking en training om ervoor te zorgen dat kittens binnen hun eerste twee tot vier maanden van hun bestaan goed worden gesocialiseerd om ‘levensvaardigheden te installeren’ en veerkrachtige katten te creëren.

Als je erover denkt om een kitten te krijgen, dan is dit artikel iets voor jou!

Wat is single kitten syndroom?

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor een “single kitten syndrome” ook bekend als “Tarzan Syndrome”, geloven veel homingcentra samen met verschillende kattengedragsdeskundigen dat als een kitten jonger dan 12 weken door zichzelf wordt geadopteerd zonder een broer of zus of extra kat van dezelfde leeftijd, ze zich zullen vervelen, gestrest raken, geen bijtremming zullen leren en gedragsproblemen zullen vertonen zoals kauwen of krabben van voorwerpen en dan vermoedelijk plassen of poepen buiten de kattenbak.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Zijn single kitten syndroom en nestgenoot syndroom echt?

Veel mensen met wijdverspreide ervaring met het met de hand opvoeden van kittens vinden dat het gedrag van het kitten (ook als volwassen kat) anders is dan een kat die door een koningin is opgevoed.

Nou, het hangt ervan af aan wie je het vraagt en de individuele kat!

“Single kitten syndrome” is echt voor talloze dierenorganisaties en pleegzorgers op basis van het idee dat één kitten eenzaam, aanhankelijk, angstig, destructief en agressief zal zijn tegenover zijn eigenaar, terwijl twee kittens zullen gedijen in gelukkige, gezonde katten. Anekdotisch gezien zijn veel van mijn kattenoppasklanten sociale, gelukkige alleenstaande huiskatten.

Veel mensen met wijdverspreide ervaring met het met de hand opvoeden van kittens vinden dat het gedrag van het kitten (ook als volwassen kat) anders is dan een kat die door een koningin is opgevoed. Verschillenden merkten op dat met de hand opgevoede katten het moeilijk vinden om de acties van andere katten te lezen, niet weten wanneer ze moeten stoppen met spelen of niet in staat zijn om te grijpen wanneer ze een andere kat alleen moeten laten.

Dergelijke meldingen komen vaker voor wanneer een enkel kitten met de hand is grootgebracht in tegenstelling tot een kleintje. Dit kan waarschijnlijk zijn omdat het kitten noch de sociale interacties met zijn moeder of broers en zussen heeft, daarom moet waar mogelijk een enkel kitten dat zijn moeder heeft verloren, worden verzorgd door een zogende pleegmoeder.

Aan de andere kant is “Littermate-syndroom bij katten” een term die wordt afgebeeld door een extreme band tussen twee broers en zussen. Het wordt beschreven als een sociale stoornis die ernstige angst of paniek kan veroorzaken als beide nakomelingen voor een bepaalde periode worden gescheiden, gelukkig gebeurt dit niet bij katachtigen.

Helaas is er geen onderzoek gedaan om het bestaan van een “single kitten syndrome of littermate syndrome” te onderbouwen. Een recente studie concludeerde geen verbanden tussen agressie en vroege sociale blootstelling (fles-opgefokt, vroege rehoming, singleton), maar de meerderheid van de factoren waren geassocieerd met de persoonlijkheid van de kat, de thuisomgeving en trainingsmethoden die door eigenaren werden toegepast.

Lees ook: De 8 beste kittenvoeding van 2022

Over de hechting van broers en zussen bij katten

Nestgenoten vormen een krachtige verbinding door spel en roofzuchtig gedrag

De hechting van broers en zussen is vooral belangrijk voor katten, omdat het een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Sociaal spel is vooral cruciaal tussen 4 – 12 weken oud. Nestgenoten vormen een krachtige verbinding door spel en roofzuchtig gedrag

Kittens kijken hoe hun moeder en nestgenoten levende prooien vangen en beginnen oog-pootcoördinatie te bereiken waarmee ze snelle, kleine bewegende objecten kunnen vangen. Broers en zussen bespringen, vleermuizen en achtervolgen elkaar ook, die allemaal worden geproduceerd door zowel roofzuchtig als strijdbaar sociaal gedrag.

Kittens zonder broers en zussen vormen uiteindelijk sociale gehechtheden, maar over het algemeen langzamer om sociale vaardigheden te leren dan typisch opgevoede kittens. Solitaire kittens leren geen bijtremming tijdens agonistisch speelgedrag als ze zich richten op mensenvlees in plaats van broers en zussen. Helaas kan een mens geen grenzen van de juiste fysieke kracht leren zoals een ander kitten.

Ten slotte kan dit voor sommige eigenaren als een schok komen, broers en zussen vormen niet altijd levenslange banden. Zodra een kat sociale ma bereiktturity (volwassen sociale gedragsontwikkeling) tussen 2 – 4 jaar, kunnen ze uit elkaar groeien naarmate ze ouder worden. Verwante katten kunnen zelfs agressief worden tegenover elkaar met verschillende tolerantieniveaus ten opzichte van andere huisdieren.

Lees ook: Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

Moet je nestgenoten adopteren?

Ja, je moet nestgenoten samen adopteren, omdat ze zich veel sneller zullen aanpassen aan een gloednieuwe thuisomgeving.

Ja, je moet nestgenoten samen adopteren, omdat ze zich veel sneller zullen aanpassen aan een gloednieuwe thuisomgeving.

Nestgenoten zijn veel ontvankelijker voor het vormen van sociale gehechtheden en het leren van elkaar zolang ze elkaar verzorgen, slapen, eten en spelen tijdens de socialisatieperiode.

Bepaalde raskatten zijn meer mensgericht en zullen niet graag voor langere tijd alleen gelaten worden. Als je fulltime in dienst bent, is het de moeite waard om twee nestgenoten aan te schaffen voor gezelschap.

Voordat u twee kittens adopteert, moet u wat onderzoek doen om ervoor te zorgen dat uw huidige omgeving geschikt is voor twee katten. Je moet rekening houden met de lopende kosten van de gezondheidszorg en de geschiktheid van de levensstijl om broers en zussen te koesteren.

Lees ook: 22 leuke weetjes over kittens

Tips voor het zorgen voor goed gesocialiseerde kittens

Als je fulltime in dienst bent, is het de moeite waard om twee nestgenoten aan te schaffen voor gezelschap.

De vroege socialisatieperiode bij katten ligt tussen 2-7 weken, gedurende deze tijd zullen de hersenen en het sensorische systeem van een kitten zich ontwikkelen. Een goed gesocialiseerd kitten moet worden blootgesteld aan nieuwe mensen en een verscheidenheid aan ervaringen na de vroege gesocialiseerde fase. Het scheiden van katten kan leiden tot nervositeit en angst.

Lees ook: Vervagend kittensyndroom: oorzaken, symptomen, behandeling

Onze beste tips voor het socialisatiecontinuüm van kittens:

Leer kittens om de omgang met de eigenaar te associëren met positieve gevolgen

Moedig uw kitten aan om u te benaderen voor interactie in plaats van het op te pakken.

Om agressie tegen mensen te voorkomen die wordt gemotiveerd door angst of angst, helpt kittens om omgaan met positieve gevolgen te associëren. Moedig uw kitten aan om u te benaderen voor interactie in plaats van het op te pakken. Als een kitten tekenen van spanning vertoont en niet zal naderen, volg dan in plaats daarvan een programma van desensibilisatie en contraconditionering.

Lees ook: Wanneer openen kittens hun ogen?

Stimuleer positieve interacties met vreemden

Introduceer behandeling door verschillende mensen (verschillende leeftijden en geslachten, inclusief kinderen) zodra uw kitten omgaat met aaien en aanraken door bekende mensen. Beëindig voortdurend de behandelingssessies op een positieve noot, zodat Kitty het herinnert als een positieve feel-good-ervaring.

Lees ook: Oogziekten bij neonatale kittens: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Introduceer nieuwe objecten op een geleidelijke manier

Een ander belangrijk aspect is het geleidelijk vertrouwd maken van kittens met nieuwe objecten.

Een ander belangrijk aspect is het geleidelijk vertrouwd maken van kittens met nieuwe objecten. Dit proces staat bekend als ‘sociale verwijzingen’, u kunt dit doen door het kitten een verscheidenheid aan veilige vloertexturen te bieden om op te lopen of nieuwe grootte- en vormobjecten aan te bieden voor onderzoek.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

Wennen aan huishoudelijke geluiden en verscheidenheid aan geluiden

Net als gewenning aan nieuwe objecten, moet sociale verwijzing ook ervaringen omvatten waarbij alle zintuigen van het kitten betrokken zijn die hij / zij in een gemiddeld huis zal ervaren.

Net als gewenning aan nieuwe objecten, moet sociale verwijzing ook ervaringen omvatten waarbij alle zintuigen van het kitten betrokken zijn die hij / zij in een gemiddeld huis zal ervaren. Nieuwe geluiden kunnen worden geïntroduceerd door kittensocialisatiegeluiden van huishoudelijke geluiden zoals potten / pannen, mobiele telefoons, deurzoemer, haardroger, wasmachine en stofzuiger te spelen.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Maak het kitten vertrouwd met toekomstige huisdieren

Hoe raken dieren besmet met toxoplasmose

Laat uw kitten langzaam onder toezicht kennismaken met andere soorten zoals zakdieren, vogels en honden die het later in het leven kan tegenkomen. Om een hond te introduceren; wrijf in eerste instantie een doek over een hond en plaats in de omgeving van het kitten. Introduceer vervolgens op afstand (kies een rustige / vriendelijke hond) en nader dan dichterbij als de hond aan het harnas en de lijn is terwijl hij in rustpositie is om het kitten niet bang te maken.

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding van kittens

Leer kittens hoe ze leuk moeten spelen

Hoewel het onweerstaanbaar is om met kittens te spelen door met je vingers of tenen te kronkelen, is dit geen geschikte speelmethode.

Althoewel het onweerstaanbaar is om met kittens te spelen door met je vingers of tenen te kronkelen, is dit geen geschikte speelmethode. Vanaf de eerste dag direct spelen op levenloze objecten zoals pingpongballen, geknepen papier, kattenkruidmuizen, speelgoed van het type hengel, waarbij een persoon een toverstok beweegt terwijl de kat het speelgoed achtervolgt op de punt van de toverstok. Houd altijd toezicht op kittens met dergelijk speelgoed om het verstrengelingsrisico te verminderen als ze alleen worden gelaten.

Lees ook: Kunnen kittens volwassen kattenvoer eten? Een dierenarts legt uit

Laatste gedachten

Er zijn geen vaste regels, sommige kittens zullen er de voorkeur aan geven om solokatten te zijn, terwijl anderen gebonden blijven aan hun broers en zussen.

Huisdierprofessionals en dierenorganisaties hebben een zorgplicht om elk kitten het meest geschikte huis te bieden op basis van hun genetica, gezondheidstoestand, vroege ervaringen (of gebrek aan ervaringen) en inherent temperament. Er zijn geen vaste regels, sommige kittens zullen er de voorkeur aan geven om solokatten te zijn, terwijl anderen gebonden blijven aan hun broers en zussen.

Uiteindelijk belicht dit artikel de noodzaak van wetenschappelijk onderzoek naar gedragsuitkomsten van kittens die als solokatten zijn verworven.

Lees ook: Waarom steelt mijn kat het voedsel van mijn andere kat?

Veelgestelde vragen

Is het beter om 2 kittens uit hetzelfde nest te krijgen?

Ja, het is beter om twee kittens uit het identieke nest te halen, omdat ze van elkaar gaan leren, elkaar veiligheid en comfort bieden, constant speelkameraadje garanderen, gevoelens van angst verminderen en mogelijk gedragsproblemen voorkomen.

Kunnen broer- en zuskatten samenleven?

Broer- en zuskatten kunnen gelukkig samenleven, omdat ik kan getuigen dat het een mannelijke en vrouwelijke broer of zus heeft die graag tijd doorbrengen en samen spelen, afgezien van enkele incidentele meningsverschillen. Bepaalde broers en zussen kunnen een hechte band voor het leven hebben, terwijl anderen deze verbinding niet zullen hebben zodra ze sociale volwassenheid hebben bereikt en elkaar gewoon zullen tolereren.

Krijgen katten het syndroom van broers en zussen?

Katten krijgen geen broers en zussensyndroom omdat ze in staat zijn om tijd alleen door te brengen. Het adopteren van broers en zussen is gunstig als je twee katten tegelijk wilt verwerven, omdat ze gemakkelijk in een gloednieuw huishouden zullen integreren, maar hun relatie kan veranderen tijdens sociale volwassenheid, aangezien elke broer of zus genetisch uniek is.

Krijgen katten het nestmate syndroom?

Er bestaat niet zoiets als een nestgenootsyndroom bij katten. Dit is een veel voorkomend fenomeen bij honden dat ook niet door de wetenschap is onderbouwd.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2020, 15 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen, Module 3 Voortplanting en gedragsontwikkeling bij kittens. (ISFM, samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 11 september 2022

Heath, A. G. (2016). Normaal sociaal gedrag. In I. R. Heath, Gezondheid en welzijn van kattengedrag (pp. 38-39). St Louis: Elsevier Inc. Geraadpleegd op 09 september 2022

Trevorrow, N. (2012, Zomer). Kitten Socialisatie. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 13 september 2022