Skip to Content

Robotkatten: zijn ze de huisdieren van de toekomst? (Voors & Tegens)

Veel mensen houden van katten, maar kunnen er geen hebben vanwege allergieën of andere redenen. Dus gaan ze met een ander huisdier of gewoon helemaal geen huisdier en gaan ze verder met hun leven. Maar wat als deze mensen een kat zouden kunnen krijgen, ondanks allergieën en andere dingen die hen tegenhouden? Nou, nu kunnen ze dat!

In 2019 werd de eerste robotkat aan de wereld voorgesteld door Elephant Robotics. Robotkatten betekenen geen allergische reacties, geen schoonmaken van de kattenbak, minder kosten en meer. Maar hoe werken robotkatten echt en zijn ze de huisdieren van de toekomst? Laten we eens een kijkje nemen!

3 katten gezichtsverdeler

Hoe werkt het?

Hoe een robotkat precies werkt, hangt af van welk merk robotkat het is, omdat sommige van deze huisdieren geavanceerder zijn dan andere. Maar over het algemeen is een robotkat ontworpen om er zo dicht mogelijk bij een echte katachtige uit te zien en te voelen (hoewel er enkele zijn die op robots lijken). Ze kunnen aanraking voelen, horen en reageren op geluiden en zelfs hun “eigenaren” herkennen. Sommige robotkatten kunnen met kattenspeelgoed spelen of gaan op je zitten en maken koekjes. Hoewel ze niet helemaal levensecht zijn, komen ze wel redelijk in de buurt.

En deze robotkatten zijn meestal in staat om specifieke commando’s te herkennen, zoals “zitten” of “komen”. Sommigen reageren misschien op maximaal 20 commando’s, terwijl anderen er veel minder herkennen. Bovendien kunnen robotkatten reageren op wat er om hen heen gebeurt met miauwen en andere vocalisaties. En bij sommige robotkatten kun je zelfs hun persoonlijkheid beïnvloeden door hoe je met ze omgaat.

Robotkatten die zijn ontworpen om levensecht te zijn, zijn er in verschillende kleuren (niet veel, slechts een paar) en hebben verschillende persoonlijkheden die je voor hen kunt kiezen, zoals lui, vriendelijk of zeer energiek.

Robot kat huisdier
Afbeelding Credit: ilapinto, Shutterstock

Wat zijn de verschillende soorten robotkatten?

Hoewel verschillende merken robotkatten maken, kunnen deze huisdieren meestal worden onderverdeeld in degenen die realistisch zijn en degenen die op robots lijken. Een goede meerderheid van robotkatten zijn degenen die worden geleverd met bont en verschillende kleuren, maar er zijn er een paar die slank en duidelijk machine-achtig zijn. Maar er zijn nog enkele andere manieren om onderscheid te maken tussen robotkatten.

Afgezien van de realismefactor, zul je merken dat robotkatten verschillende interactieve functies per merk hebben. De meer realistische zullen een reactie hebben op aanraking, zicht en geluid. Degenen die minder geavanceerd zijn, reageren mogelijk alleen op geluid of aanraking.

Robotkatten worden vaak op de markt gebracht voor kinderen (wat een geweldig eerste huisdier zouden deze immers maken!), Maar sommige robotkatten zijn meer gericht op senioren en anderen worden voor iedereen op de markt gebracht. Het maakt niet uit aan wie ze op de markt worden gebracht, er zouden geen aanzienlijke verschillen in de robotkatten moeten zijn, maar je kunt kleine katten vinden.

Een ander verschil als het gaat om robotkatten is hoe deze jongens worden opgeladen. Het is misschien niet je eerste gedachte bij het zien van deze schattige robots, maar ze moeten op de een of andere manier worden opgeladen om te werken. Sommige robotkitties worden geleverd met USB-poorten, terwijl anderen mogelijk lithium-ionbatterijen nodig hebben. En sommige kunnen met beide opties komen. U wilt een huisdier kiezen dat u het gemakkelijkst kunt opladen!

Waar worden ze gebruikt?

Je zult zien dat robotkatten op veel plaatsen worden gebruikt. Natuurlijk worden ze meestal gebruikt in huizen in plaats van levende katachtigen voor mensen die allergisch zijn voor echte katten of niet willen omgaan met de kosten van een kat, enz. Maar deze jongens zijn ook elders te vinden.

De andere plek waar je het vaakst robotkatten en huisdieren ziet, is wanneer ze worden gebruikt als therapiedieren voor kinderen en senioren. Robotkatten blijken een uitzonderlijke therapietechniek te zijn voor oudere mensen, vooral voor mensen die met dementie leven. Het geven van robotkatten aan deze mensen helpt angst, eenzaamheid en depressie te verminderen – allemaal zonder te hoeven omgaan met de kosten en opruiming die gepaard gaan met het hebben van een levende katachtige. In feite bleek uit een onderzoek uit 2016 bij dementiepatiënten die robotdieren kregen dat degenen met de huisdieren (versus die in de controlegroep) minder stress hadden, de pols hadden verlaagd, angst en depressie hadden verminderd en zelfs minder vaak medicijnen nodig hadden!

En als het gaat om kinderen en robotdieren, bleek uit een onderzoek dat kinderen met autisme die interactie hadden met een robothond zich bezighielden met meer authentieke interacties en meer verbbositeit ervoeren.

3 katten gezichtsverdeler

Voordelen van Robot Cats

Het krijgen van een robotkat betekent het krijgen van verschillende voordelen van huisdierbezit (zonder veel van de nadelen).

Slechts een paar hiervan zijn:


 • Geen allergische reacties

 • Kosten minder dan een echt huisdier

 • Geen schoonmaak van de kattenbak

 • U hoeft geen eten of traktaties te kopen

 • Werken just net zo goed in het verlagen van angst en depressie als een echte katachtige

 • Zal niet ziek worden of sterven (en geen dierenartsrekeningen)

 • Hebben therapeutische voordelen voor velen

 • Geweldig startdier voor kleine kinderen

 • Uitstekende metgezellen voor senioren die op zichzelf wonen en zich niet meer zo goed kunnen verplaatsen

Nadelen van robotkatten

Naast de voordelen die een robotkat kan brengen, brengen ze echter ook een paar nadelen met zich mee.

Deze omvatten:

 • Sommige mensen voelen er misschien geen echte verbinding mee
 • Hoewel een robotkat niet kan sterven, kan hij breken en als reparaties niet kunnen worden uitgevoerd, is er geen kat meer
 • Hoewel sommige robotkatten redelijk goedkoop zijn, zullen anderen aan de duurdere kant zijn
 • Robotkatten moeten worden opgeladen om te blijven werken
 • Kan trage reacties hebben op commando’s en stimuli
 • Kan geen echte emotie tonen

Veel van de nadelen van een robotkat komen voort uit het feit dat het een machine is. Je moet beslissen of je een sociale band met een robot kunt vormen om echt te profiteren van het hebben van een robotkat.

Robotkatje met muis
Image Credit: 3d illustratie higyou, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Veel mensen hebben vragen over robotkatten; hier zijn er maar een paar.

1. Zijn robotkatten milieuvriendelijk?

Hoewel niet alle materialen die worden gebruikt om robotkatten te maken milieuvriendelijk kunnen zijn, zijn robotkatten over het algemeen een milieuvriendelijkere optie dan een levende kat. Dit komt omdat levende dieren een verrassend grote ecologische voetafdruk hebben (voornamelijk vanwege hun consumptie van vlees).

thematische pauze

2. Hoe maak je een robotkat schoon?

Hoe een robotkat wordt schoongemaakt, hangt af van het feit of hij bont heeft (bontloze katten zijn gemakkelijk af te vegen met een doek). Die katten die met bont komen, moeten ofwel worden bespoten met een speelgoedreiniger van een soort, vervolgens worden afgeveegd met een doekje of gewoon worden afgeveegd met handdoekjes. Zodra dat is gebeurd, moet je de vacht van de kat uitborstelen.

thematische pauze

3. Hoe duur zijn robotkatten?

Prijzen variëren sterk op robotkatten, afhankelijk van het merk en type waarmee u gaat. U zult echter over het algemeen merken dat de prijzen variëren van $ 25 – $ 125.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het is moeilijk te zeggen of robotkatten de huisdieren van de toekomst zijn. Hoewel ze zeker hun voordelen hebben, zoals het niet veroorzaken van allergieën bij mensen en therapeutisch gebruik, zijn er nog steeds veel vragen over hen – vooral over de vraag of het gebruik van AI ethisch is en of het bevriend raken met een machine zal resulteren in een gebrek aan sociale en emotionele binding tussen mensen. Maar deze huisdieren zijn ongetwijfeld interessant en kunnen voor velen nuttig zijn. Als je ergens woont waar echte huisdieren niet zijn toegestaan of grote allergieën hebt voor echte katten, kan een robotkat het antwoord zijn!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: LIORIKI, Shutterstock