Ringworm in Ragdoll Katten

Ragdoll-katten kunnen bijzonder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ringworm, omdat hun dikke vacht een warme en vochtige omgeving biedt die perfect is voor de schimmel om te groeien. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ringworm bij je Ragdoll-kat te voorkomen.

Wat is Ringworm?

Ringworm is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door een schimmel. Ringworm, of dermatofytose, is een huidinfectie veroorzaakt door een schimmel. De schimmel voedt zich met keratine, een eiwit dat voorkomt in huid, haar en nagels.

Ringworm is geen parasiet. De ziekte dankt zijn naam aan het cirkelvormige, ringachtige uiterlijk op de huid. Het klassieke symptoom van ringworm is vlekken van haaruitval die verschijnen als cirkelvormige schilferige gebieden met opstaande randen. Deze symptomen zijn vrij gemakkelijk te herkennen.

 

Ringworm

Wat zijn de tekenen en symptomen van ringworm?

De meest voorkomende tekenen en symptomen van ringworm bij ragdoll katten zijn roodheid, dikke korstige huid en jeuk.

Droge, schilferige huid is het meest voorkomende eerste symptoom van Ringworm. Infectiegebieden zijn meestal te vinden op het gezicht, hoofd, oren, staart en poten. U kunt ook kale plekken op de benen en rond de ogen zien.

De symptomen van kattenringworm zijn haaruitval (of gebroken haar) in cirkelvormige of elliptische patronen, haaruitval in onregelmatige patronen, schilferige, hobbelige huid met roodheid of ontsteking en mogelijk misvormde klauwen. Sommige katten kunnen de getroffen gebieden overmatig krabben, terwijl anderen weinig tot geen haaruitval kunnen ervaren.

Als uw kat een gecompromitteerd immuunsysteem heeft, kunnen de symptomen ernstiger worden. Deze kunnen rode, pijnlijke laesies omvatten die geïnfecteerd kunnen raken. Als u deze tekenen bij uw kat opmerkt, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen, zodat ze kunnen worden behandeld.

Hoe krijgen katten ringworm?

M Canis is een soort schimmel die in bijna alle gevallen van ringworm bij katten wordt aangetroffen. Deze schimmel kan worden verspreid door contact met voorwerpen, zoals beddengoed, verzorgingsborstels, tondeuse etc of andere dieren die besmet zijn.  Het kan ook door de lucht worden verspreid, van een zieke kat tot andere katten.

Als u kittens of katten jonger dan een jaar oud in huis heeft, is het altijd belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Kittens zijn gevoeliger voor ringworm en als ze naar buiten gaan, kunnen ze gemakkelijk in contact komen met een besmet voorwerp of een andere kat die de ziekte heeft. Kittens doen er lang over om hun immuunsysteem op te bouwen, dus in de tussentijd hebben ze meer kans om veel voorkomende ziekten zoals ringworm te krijgen.

Hoe wordt ringworm behandeld?

Er is geen vaccin beschikbaar voor ringworm bij katten, maar de behandeling kan vaak succesvol zijn als het vroeg wordt gevangen. Behandelingsopties omvatten actuele behandelingen (zoals vrij verkrijgbare producten of crèmes op recept) en orale antibiotica. Als de schimmel vergevorderd is of als de kat een gecompromitteerd immuunsysteem heeft, kunnen systemische behandelingen nodig zijn. Het genezingsproces kan tot zes weken of langer duren.

Als je een kat hebt die ringworm heeft, moet je altijd voorzichtig zijn bij het hanteren van de kat en handschoenen dragen. Ringworm is een besmettelijke ziekte, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij de interactie met uw huisdier. Als uw Ragdoll-kat Ringworm oploopt, moet u uw huis grondig reinigen, omdat de schimmel tot twee jaar in tapijtvezels kan leven, zodat de infectie na de behandeling opnieuw kan optreden. Ontdek hoe u uw huis van Ringworm kunt ontdoen.

Houd je ragdoll kat gezond door de richtlijnen in dit artikel te volgen. Als uw kat tekenen of symptomen van ringworm ervaart, zorg er dan voor dat u medische hulp inroept.

Lees meer over gezondheidsproblemen in Ragdoll Cats