Ragdoll en Himalaya katten – Verschillen en overeenkomsten

Heb je een Himalaya of Ragdoll kat? Ragdolls hebben veel gemeen met Himalaya-katten, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee rassen. Lees verder voor meer informatie over hoe deze twee kunnen verschillen.

Wat is een Ragdoll Cat?

De Ragdoll Cat staat bekend om zijn ontspannen, vriendelijke temperament, grote formaat, niet-parende vacht en opvallende blauwe ogen. De bepalende eigenschap van de Ragdoll Cat is echter de flop! Ragdoll Cats gaan volledig slap en ontspannen wanneer ze worden opgepakt en vastgehouden. Ragdolls zijn een relatief recent kattenras, ontstaan in Californië, VS in de jaren 1960 door fokker Ann Baker.

chocolade Bicolor Ragdoll

Bicolor Ragdoll Kat

Wat is een Himalaya kat?

Net als de Ragdoll is de Himalaya-kat een relatief nieuw kattenras. Ze werden ontwikkeld in de jaren 1950 door een Siamese kat en een Perzische kat te kruisen. Ze zijn een kattenras met een mooie, lange, dikke vacht. Ze hebben ook een unieke lichaamsvorm en gelaatstrekken. Deze katten worden ook wel “Himmies” of “Himmy” genoemd. In de afgelopen jaren is de populariteit van de Himalaya toegenomen vanwege hun zoete persoonlijkheden en unieke uiterlijk.

728x90
Himalaya

Blauwe Himalaya Kat

Ragdoll Vs Himalayan – Uiterlijk

Ragdoll- en Himalaya-katten lijken qua uiterlijk erg op elkaar en het kan moeilijk zijn om het verschil tussen de twee rassen te zien. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen tussen Ragdoll en Himalaya katten.

Beide kattenrassen staan bekend om hun prachtige blauwe ogen. U kunt echter een klein verschil in hun gelaatstrekken opmerken. Een Ragdoll heeft een middelgrote kop en oren met een driehoekig gezicht en ovale ogen. De Himalaya vertoont meer een rond gezicht en ronde ogen. Een Himalaya heeft een plat gezicht (peke face) of een poppengezicht.

Himalaya met een plat (Peke) gezicht

Himalaya met een plat (Peke) gezicht

De Himalaya is zwaar uitgebeend met een kort lichaam en dikke benen. De Ragdoll is ook zwaar uitgebeend maar heeft een langer lichaam en lange benen.

Beide katten zijn een puntig blauwogig kattenras met vergelijkbare patronen en kleuren die als rasstandaard worden erkend door de International Cat Association (TICA) en de Cat Fanciers Association (CFA).

De rassen zijn identiek in de manier waarop zowel Himalaya- als Ragdoll-kittens volledig wit worden geboren, waarbij de kleur zich tijdens de eerste paar weken van hun leven op hun ledematen ontwikkelt.

Zowel Himalaya als Ragdolls zijn aanwezig in de volgende kleuren en patronen:

Kleuren

 • Zeehond – de ledematen (neus, oren, staart en poten) zijn donkerbruin en hun lichaam een crèmekleur met een tint bruin.
 • Blauw – de ledematen zijn donkergrijs en hun lichamen zijn crèmekleurige grijstinten.
 • Chocolade – de ledematen zijn lichtbruin en hun lichaam een roomwitte kleur.
 • Lila – de ledematen zijn lichtblauw en hun lichaam een ijzig witte kleur.
 • Vlam – de ledematen zijn een rood / oranje kleur, en hun lichaam een romige kleur met een tint oranje.
 • Crème – de ledematen zijn ivoor en hun lichaam helder wit.
Vlam Himalaya Kat

Vlam Himalaya Kat

Patronen

 • Bicolor – een omgekeerd v-masker markering op het gezicht.
 • Colorpoint – de oren, poten, gezicht en staart zijn allemaal gekleurd en de rest van het lichaam een crèmekleur.
 • Mitted – Zoals met colorpoint, maar hun poten en kin hebben witte ‘mitts’. Ze hebben ook een buikstreep, een witte streep die van hun kin naar hun geslachtsdelen loopt. Mitted Ragdolls kunnen soms een witte vlek op hun gezicht hebben die eruit kan zien als een brand, ster of zandloper.
 • Lynx – een variant van de bicolor, colorpoint of mitted met tabby markeringen.
 • Tortie – een variant van de bicolor, colorpoint of mitted patronen, calico in kleur.

De Himalaya kat presenteert zich ook in het tabby-patroon met een opvallende M-markering op zijn voorhoofd.

Blauwe punt ragdoll kat

Blauwe punt ragdoll kat

Ragdoll Vs Himalayan – Grootte

Himalayans zijn meestal kleiner dan hun Ragdoll-tegenhangers, met een gemiddelde Himalaya met een gewicht van ongeveer zes tot twaalf pond. Ter vergelijking: de gemiddelde Ragdoll-kat kan tot vijftien of twintig pond wegen.

Ragdoll Cat Maat

Ragdoll Kat

Ragdoll Vs Himalayan – Jas

Een belangrijk verschil tussen de twee kattenrassen is hun vacht.

De Ragdoll Cat is een middelgroot tot langharig kattenras. De vacht is niet parend en heeft een zijdeachtig en glanzend uiterlijk en is qua textuur vergelijkbaar met die van de vacht van een konijn. De Ragdoll kat staat bekend om zijn donzige manen van vacht rond zijn nek, die meer uitgesproken wordt naarmate ze ouder worden. Ondanks zijn donzige vacht heeft het Ragdoll Cat-ras geen ondervacht, in tegenstelling tot veel andere kattenrassen. De afwezigheid van ondervacht resulteert in minder haaruitval door de kat. Er is een overtuiging dat Ragdoll-katten hypoallergeen zijn vanwege hun gebrek aan ondervacht, maar helaas is dit niet waar.

De Himalaya-kat is een langharig ras en zijn vacht is extreem dicht, met een zachte, donzige textuur. Zijn dikke vacht zorgt ervoor dat het ras groter lijkt dan het in werkelijkheid is. De vacht van een Himalayan vereist dagelijkse verzorging om hem in goede conditie te houden, omdat hij geneigd is om mat te worden. De Himalaya heeft wel een ondervacht, wat betekent dat hij gevoeliger zal zijn voor verharing dan de Ragdoll.

Himalaya Kat

Himalaya Kat

Ragdoll Vs Himalayan – Persoonlijkheid

Beide kattenrassen staan bekend om hun zachte, rustige aard. Beide zijn goede huisdieren en zijn geschikt voor het leven in een appartement. Beide rassen staan bekend om hun gezelligheid en kunnen het niet goed aan om lange tijd alleen gelaten te worden, hoewel de Himalaya het beter doet dan de Ragdoll. Als u en uw gezin overdag lange tijd uit huis zijn, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat ze een speelkameraadje hebben om hen gezelschap te houden. Talrijke studies hebben aangetoond dat katten met metgezellen gelukkiger en actiever zijn.

Vriendelijkheid

Ragdolls staan bekend als een van de meest vriendelijke kattenrassen. Ze hebben de bijnaam ‘puppy-honden’ verdiend vanwege hun hondachtige aard. Het is bekend dat ze je begroeten bij de voordeur wanneer je het huis binnenkomt en tijd doorbrengt met het volgen van je door het huis.

De Himalaya’s zijn qua aard vergelijkbaar met de Ragdoll. Ze zijn ongelooflijk liefdevol, houden van een knuffel en zijn toegewijd aan hun krachten.

Vocaliteit

De Ragdoll, met zijn rustige, zachte miauw, zou minder vocaal zijn dan de Himalaya. Maar net als de Siamezen ‘praten’ de Himalayanen graag met hun mensen door te miauwen.

Intelligentie

Beide rassen zijn van gelijke intelligente katten die gemakkelijk te trainen zijn. Veel Ragdolls en Himalayanen houden ervan om deel te nemen aan een spelletje apporteren. Het is mogelijk om beide rassen te trainen om buiten te lopen aan een harnas en riem.

Speelsheid

Beide katten zijn erg speels, hoewel de Himalaya actiever is dan de Ragdoll. De Ragdoll is blij om de hele dag rond te loungen, terwijl de Himalaya speelse, kittenachtige uitbarstingen van energie vertoont.

Compatibiliteit met kinderen en andere huisdieren

Beide kattenrassen zorgen voor geweldige huisdieren. Het zijn beide sociale dieren en tolerant voor jonge kinderen en andere huisdieren.

blauwe ragdoll kat

Blauwe Ragdoll kat

Ragdoll Vs Himalayan – Gezondheidsproblemen

Ragdolls zijn een relatief robuust kattenras met weinig veel voorkomende gezondheidsproblemen, terwijl Himalayans vatbaar zijn voor verschillende erfelijke en aangeboren aandoeningen. Als gevolg van de brachiocephalische (platte, korte neus) vorm van hun schedel, ontwikkelen veel Himalayanen ademhalings- en oogproblemen.

Als u op zoek bent naar een van beide kattenrassen, is het belangrijk om een gerenommeerde kattenfokker te zoeken die zich inzet voor het fokken van gezonde kittens van ouders die genetisch zijn getest om vrij te zijn van bepaalde erfelijke aandoeningen.

Ragdoll Gezondheidsproblemen

Himalaya gezondheidsproblemen

 • Polycystische nierziekte
 • Feline Hyperesthesie Syndroom
 • Progressieve retinale atrofie
 • Hypertrofische cardiomyopathie
 • Ademhalingsproblemen (Himalaya’s met plat gezicht)
 • Ringworm
 • Waterige ogen (Himalaya’s met plat gezicht)

Beide katten kunnen gevoelig zijn voor obesitas als hun voedingsinname niet onder controle is.

Himalaya Kat

Himalaya Kat

Ragdoll Vs Himalaya – Levensduur

Beide katten staan bekend om hun lange levensduur. De gemiddelde levensduur van een Himalaya kat is echter 15 jaar, terwijl de Ragdoll gemiddeld 15 tot 20 jaar is.

Ragdoll Vs Himalayan – Kosten

De aankoopprijs van Ragdolls en Himalayans zijn vrij gelijkaardig. De gemiddelde prijs voor een Ragdoll varieert van $ 800 – $ 2000 in vergelijking met de Himalaya, die varieert van $ 500 – $ 2500.

Himalaya Kat

Himalaya Kat

Kortom, Himalaya- en Ragdoll-katten zijn heel verschillend, maar er zijn ook enkele overeenkomsten. Als u overweegt een kat te nemen, is het belangrijk om uw onderzoek te doen en het ras te vinden dat het beste bij u en uw levensstijl past. Als je niet de tijd hebt om je kat dagelijks te verzorgen, dan past de Ragdoll misschien beter bij je levensstijl dan de Himalaya.

Ontdek de Himalaya Ragdoll Mix Cat

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Ragdoll Vs Sneeuwschoen Kat

Vind een Ragdoll Kattenfokker bij jou in de buurt