Paren katten voor het leven?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

paren katten voor het leven

Het is altijd interessant om te kijken naar de relaties die worden gevormd in het dierenrijk, waaronder onze huiskatten. Een van de meest populaire leuke weetjes rond dieren is of ze al dan niet monogaam zijn en paren voor het leven.

Dus paren katten voor het leven? Hoewel er beroemde voorbeelden zijn van monogame dieren die voor het leven paren, horen katten daar zeker niet bij. Een krolse poes zal actief op zoek gaan naar zo veel mogelijk mannelijke partners. Als gevolg daarvan is het niet ongewoon dat een nest katten verschillende katachtige vaders heeft!

Maar er is nog veel meer te vertellen over de zeer on-monogame relaties van onze katachtige vrienden, dus laten we er eens wat dieper in duiken.

First Things First: castreer en steriliseer uw katten!

We gaan het nu hebben over het voortplantingsgedrag van katten, maar als het onderwerp ter sprake komt, wil ik altijd het belang benadrukken van castratie en sterilisatie van je kat. Het steriliseren van uw poes kan de kans verkleinen dat ze borsttumoren ontwikkelt die “kwaadaardig of kankerachtig zijn bij ongeveer 50 procent van de honden en 90 procent van de katten.” Hoewel het minder vaak voorkomt, kan castratie ook de kans op teelbalkanker of prostaatproblemen bij katers elimineren.

Veel van de voortplantingsgerelateerde gedragingen zijn een beetje vervelend of in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Krolse poezen zullen gedurende alle uren van de dag (en nacht) luidruchtig op zoek zijn naar een partner en zich zelfs aan andere dieren vertonen. Zo geobsedeerd zijn ze om een partner te vinden!

Kijk maar eens naar deze video van een krolse poes…en een zeer verwarde hond:

Katers zullen proberen het huis uit te komen en grote afstanden af te leggen om een partner te vinden, dus het mag geen verrassing zijn dat jonge, mannelijke katten de meeste kans hebben om door een auto te worden aangereden, omdat ze voortdurend op zoek zijn naar poezen.

We zullen meer vertellen over dit gedrag en hoe het de relaties tussen katachtigen beïnvloedt, maar als u klaar bent om uw kat te steriliseren of te castreren, bekijk dan deze lijst met gratis of goedkope klinieken van PetSmart Charities.

Vrouwelijke katten zijn niet monogom

Vrouwelijke katten zijn polyestreus, wat betekent dat ze in de loop van het jaar meerdere stadia van vruchtbaarheid bereiken. Deze staat van verhoogde vruchtbaarheid wordt gewoonlijk aangeduid als “krols” zijn en het is meestal zeer duidelijk wanneer een kat krols is. Poezen zullen luid en vaak vocaliseren om katers te laten weten dat ze op zoek zijn naar een partner. Gedurende deze tijd zullen poezen ook over de vloer rollen en hun achterste aan de wereld laten zien. Zelfs als er geen tekenen van katers in huis zijn!

Vrouwtjeskatten in deze toestand zullen hun uiterste best doen om het huis te verlaten en een partner te vinden…of waarschijnlijk meer dan één. Zoals de mensen van de International Cat Care Society zeggen: “Verschillende mannetjes kunnen samenkomen rond het vrouwtje en, terwijl een mannetje op zijn eigen territorium er meer vertrouwen in kan hebben een eventueel gevecht te winnen en zo een kans te maken om met het vrouwtje te paren, kan zij haar eigen voorkeuren hebben.”

Tijdens deze fase zal een poes meerdere keren paren met verschillende katers – wel 10 tot 20 keer op één dag! Dit is in feite een vrij gebruikelijke praktijk in de natuur en door meerdere paren aan te nemen, kunnen vrouwelijke katten zorgen voor genetische diversiteit en verminderen zij het risico om een steriele kater tegen te komen.

Mannetjeskatten zijn ook niet monogom

Katers staan ook te popelen om te paren en zijn meer dan bereid om naar krolse poezen te reizen. Sommige studies suggereren dat een kater een vrouwtje in bronst tot op 2 kilometer afstand kan ruiken en de meeste katertjes maken graag de reis. In tegenstelling tot vrouwtjeskatten is de interesse van mannetjes niet cyclisch en zij zijn bereid te paren zolang er een vrouwtje beschikbaar is.

Maar de reis op zoek naar een gewillig vrouwtje kan gevaarlijk zijn en ik heb al opgemerkt dat mannelijke katten die niet gecastreerd zijn statistisch gezien meer kans hebben om aangereden te worden door auto’s dan andere katachtigen. Maar het zijn niet alleen auto’s die deze hardnekkige vrijers moeten vermijden. Terwijl poezen gewillig zijn, moeten katers vaak vechten met andere katers om hun kans op een paring te krijgen. Het is niet ongewoon om een buitenkater te zien met tientallen littekens, stukken van zijn oor die ontbreken, en andere tekenen van strijd.

Alsof de dingen nog niet ruw genoeg waren voor de ongecastreerde kater, kunnen deze gevechten vaak het Feline Immunodeficiëntie Virus of FIV overbrengen. De mensen van Cornell Veterinary leggen uit: “Omdat FIV wordt overgedragen via bijtwonden, lopen ongecastreerde katers met toegang tot de buitenlucht, vooral degenen die waarschijnlijk vechten met andere katten, het grootste risico op FIV-infectie”.

FIV tast het immuunsysteem van katten aan en hoewel studies suggereren dat katten zelfs met de ziekte een volwaardig leven kunnen leiden, is dat niet altijd het geval voor de buitenkat die geen toegang heeft tot veterinaire hulp.

Waarom paren vrouwtjes met meerdere mannetjes?

Als je dit alles objectief bekijkt, lijkt het een beetje inefficiënt.

Immers, waarom zou het vrouwtje met zoveel mannetjes moeten paren om zwanger te worden…ze kan toch niet meer zwanger, toch?

Nou, dat kan ze wel! Hoewel “meer zwanger” niet precies de juiste bewoording is, kunnen nesten kittens verschillende vaders hebben als de poes tijdens haar oestruscyclus verschillende katerpartners aanneemt. En aangezien we weten dat poezen, in plaats van te paren met één kat voor het leven, geïnteresseerd zijn in het vinden van zoveel mogelijk katers, is het niet moeilijk te begrijpen hoe dit zou kunnen gebeuren. Dit wordt superfecundatie genoemd en het komt relatief vaak voor bij soorten met grotere nesten.

Hoewel het zeldzaam is bij mensen, kan het gebeuren en de resultaten kunnen behoorlijk interessant zijn!

Hoe zit het met grote katten?

We weten dat onze huiskatten en hun verwilderde neven zeker niet monogaam zijn en niet voor het leven paren, maar hoe zit het met andere leden van de katachtige familie zoals leeuwen, tijgers en cheetahs?

De meeste katten, met inbegrip van de grote katten, vertonen een soortgelijk polygaam gedrag en nemen meerdere partners aan. Er zijn echter enkele variaties en vrouwelijke leeuwen, bijvoorbeeld, beperken zich gewoonlijk tot de mannetjes die deel uitmaken van hun troep in plaats van elke leeuw in een straal van drie mijl.

Dus uw kleine huiskat is niet de enige polygame katachtige!

Zijn er huisdieren die voor het leven paren?

Nee, er zijn geen huisdieren die voor het leven paren.

De grijze wolf is waarschijnlijk het dier dat het dichtst bij onze huishonden komt die voor het leven paren. Er zijn ook een handvol vogels, en af en toe een klein zoogdier, die voor het leven paren, maar voor het overige is de natuur altijd voor genetische diversiteit, wat betekent dat er meer partners zijn.

Afsluitende gedachten

Katten zijn vrij ver van paren voor het leven en kiezen in plaats daarvan voor zo veel mogelijk partners om een succesvolle voortplanting en veel genetische diversiteit te verzekeren. Maar niet alleen zijn ze niet monogaam, het voortplantingsproces van katten omvat ook verschillende vervelende of zelfs gevaarlijke gedragingen. Van het janken in het midden van de nacht tot het afleggen van grote afstanden om met een andere kater te vechten voor een kans om te paren, het is veilig om te zeggen dat het voortplantingsproces stressvol is voor kattenouders en katten komen er ook niet altijd ongeschonden uit.

Dat is nog een reden om uw katten te steriliseren en te castreren!