Waarom brengen katten je dode dieren?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Als je de trotse eigenaar bent van een vrij rondzwervend katje, dan is de kans groot dat je al eens een dood beestje hebt gevonden op je veranda of zelfs op je nachtkastje.

Voor sommigen onder u is het element van verrassing bij het zien van deze eens onverwachte macabere geschenken al lang verdwenen, maar als uw kat kon praten, weet ik zeker dat u hem nog steeds zou willen vragen waarom hij dat doet?

Waarom brengen katten je dode dieren? De reden waarom je kat je dode of levende dieren als geschenk brengt, is dat ze je zien als deel van hun familie. Ze proberen je te leren jagen, of ze geven je hun vangst als een teken van liefde.

Laten we eens dieper ingaan op de vele redenen waarom je kat dode prooien op je stoep achterlaat, en manieren waarop je met dit verontrustende gedrag kunt omgaan!

Waarom brengen katten je dode dieren?

Een kattenouder zijn geeft je de kans om de wereld van de katachtigen te verkennen, elk beetje van hun eigenzinnige gedrag en unieke persoonlijkheden. Hoewel we veel van hun gewoonten kunnen vermenselijken, is er één deel van katten dat te wild is om te temmen en dat is hun jachtinstinct.

De meesten van ons hebben deze wilde kant van hen voor onze ogen zien ontrafelen wanneer ze op ons aflopen met een opgezette muis in hun bek en met een intense bravoure van een doorgewinterde jager, terwijl voor andere kattenouders hun katachtige metgezellen werkelijke dode of zelfs levende dieren vinden om hen voor te stellen.

Dus, wat is onze rol in hun jachtspel, waarom zijn wij de ontvangers van hun spel?

Reden 1: Zij brengen u geschenken als een teken van liefde

Hoewel de katachtigen al 10.000 jaar geleden gedomesticeerd werden, worden ze nog steeds gezien als afstandelijk en niet in staat om een band met mensen op te bouwen. Maar deze koude voorstelling van zaken is duidelijk onrechtvaardig en oneerlijk, zoals elke liefhebbende kattenouder en kattengedragstherapeut u zal vertellen!

Om specifieker te zijn, een onderzoeksartikel over “Gehechtheidsbanden tussen huiskatten en mensen” vertelt ons dat katten meer dan in staat zijn om contact te maken met mensen, om gehechtheden te creëren, en net als bij mensenbaby’s, kunnen deze gehechtheden zowel veilig als onzeker zijn. Kristyn Vitale, een co-auteur van dit onderzoek, stelt ook dat “de meerderheid van de katten naar hun baasjes kijken als een bron van veiligheid en zekerheid.”

Dus, is het alleen maar logisch dat wanneer je katje iets deelt dat zo essentieel is voor hun overleving als hun jachtspel, ze het uit liefde doen. Hoewel een dode muis misschien niet de beste start van iemands ochtend is, kun je het zien als een groots gebaar dat in kattentaal vertaald kan worden als “je hoort bij de club”, of “je bent mijn favoriete mens”!

Reden 2: je kat wil lof

Ik weet wat je denkt, waarom zouden katten een zelfvertrouwen boost nodig hebben? En ik moet het tot op zekere hoogte mee eens zijn, aangezien mijn kitties vaker wel dan niet doen alsof ze deel uitmaken van een of andere koninklijke katachtige familie! Maar toch, ik denk dat iedereen van tijd tot tijd bevestiging nodig heeft, zelfs onze perfecte pluizige bekenden.

Dus, als je katje je aanstaart en miauwt nadat hij een sprinkhaan met een missende poot voor je heeft laten vallen, dan verwacht hij zeker een vorm van lof voor de grote trofee die hij net heeft gebracht. Ze denken waarschijnlijk dat ze een schouderklopje verdienen, een krasje onder hun kin, en zelfs een traktatie voor hun harde werk!

Deze jachtprestatie op zichzelf is gebonden aan signalen van plezier en tevredenheid naar de hersenen van uw kat te sturen, omdat het een positieve mentale stimulatie, maar uw lof kan ook een deel van het! Het grappige is dat de meeste katten dit zullen zien als een beloning voor hun jachtprestaties, en dat kan hen motiveren om de volgende keer een grotere vangst te brengen!

Reden 3: Ze laten je zien hoe je moet jagen

Het is ook heel goed mogelijk dat de dode beestjes die je steeds rond het huis vindt een boodschap of een hint zijn op je eigen slechte jachtvaardigheden. Je katachtige metgezel kan bezorgd zijn dat je geen bekwame kostwinner bent en dus proberen ze je te leren jagen.

John Bradshaw, een expert op het gebied van kattengedrag, stelt dat “katten zich tegenover ons gedragen op een manier die niet te onderscheiden is van hoe ze zich tegenover andere katten zouden gedragen.” Dus, dit gedrag kan worden gekoppeld aan de opvoeding van een kat. Net zoals een kattenmoeder verantwoordelijk zou zijn voor het leren van haar kittens hoe ze moeten jagen, op dezelfde manier zou je kat hetzelfde kunnen proberen te doen door je een dood of een levend dier te brengen, zodat je een trucje of twee kunt leren!

De bioloog Roger Tabor verklaarde dat “kittens die in staat zijn hun moeders te observeren bij het jagen en doden, zelf beter worden in deze vaardigheden.” Misschien laat je de volgende keer wat geld achter voor je kat, wie weet brengen ze dan wat geld in het laatje om hun deel van de huur te betalen.

Reden 4: ze brengen eten op tafel

Katten hebben misschien onze harten en huizen overgenomen, maar daarvoor hadden ze een andere rol. Historische studies hebben aangetoond dat vanaf het moment dat katten besloten deel uit te maken van menselijke nederzettingen, “zij zich vestigden in een wederzijds voordelige relatie als knaagdierpatrouille van de mens.”

Dus, terwijl sommige kitties misschien genieten van het internet sterrendom, missen anderen misschien de goede oude tijd toen ze praktisch nuttig konden zijn. Een andere reden waarom een kat je ongewenste cadeaus brengt, is omdat ze je willen voorzien en je vriendelijkheid betalen in de vorm van een dood dier. Maar in alle ernst, als katten ons zien als een deel van hun familie, dan zullen ze hun gulheid met ons willen delen.

Reden 5: Ze kunnen later honger krijgen

Katten gaan meestal voor veel kleinere prooien, niet alleen omdat ze zelf tenger zijn, maar ook omdat het voor hen gemakkelijker is om de kleine prooien in één keer op te jagen, te vangen en op te eten. Er zijn natuurlijk situaties waarin een kat vol zit, vooral als ze ook brokjes in huis hebben, zodat ze in plaats daarvan hun vangst mee naar huis nemen of op een geheime plaats opeten om later op te eten. Het is ook mogelijk dat ze uw huis associëren met voedsel, en dat hun huis een veilige ruimte is waar ze het zuurverdiende wild kunnen verorberen.

Als dat het geval is voor uw kat dan ziet u ze misschien hun prooi verplaatsen totdat ze hongerig genoeg zijn of zich veilig genoeg voelen om hun inspanningen te concentreren op het afmaken van hun maaltijd. Mijn ervaring is dat toen een van mijn katten een mus ving, hij onmiddellijk wist dat hij in de problemen zat, dus ging hij onder het bed waar ik hem niet kon bereiken. Gelukkig kreeg ik hem na enige moeite toch uit zijn schuilplaats en liet ik de mus door het raam ontsnappen!

Reden 6: Ze willen spelen

Of onze katten nu naar buiten mogen of niet, de meesten van hen genieten van het gezelschap van mensen. Sommigen geven de voorkeur aan knuffelen, anderen genieten van het proces van het verzorgen, terwijl er ook katten zijn die vooral contact maken met hun baasje door te spelen.

Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk hebben gemerkt zijn kattenspeeltjes speciaal ontworpen om hun innerlijke jagersgeest te ontsteken, dus ze komen in de vorm van muizen, slangen of ze zijn vederachtig zoals de staart van een vogel. Voor sommige katten kan dit verwarrend zijn, omdat ze helemaal opgaan in deze speelse jachtervaring, maar wat gebeurt er als ze een echte muis, een levende slang, en een echte gevederde vogel vinden?

Hoogst waarschijnlijk zullen ze deze prooi opjagen en er is een mogelijkheid dat als ze klaar zijn en het dier niet meer beweegt, ze het naar je toe zullen brengen zoals ze gewoonlijk doen met hun speelgoed., zodat het spel verder kan gaan.

Waarom doden katten hun prooi en eten ze niet?

Katten gebruiken verschillende methoden om hun prooi te vangen. De ene methode berust op korte energie-uitbarstingen, waarbij ze het kleine dier actief besluipen, achterna rennen en bespringen. De andere methode is minder actief en de kat blijft lang zitten en wacht op het juiste moment om de prooi aan te vallen als die tevoorschijn komt.

Welke methode men ook gebruikt, katten gaan niet altijd tot het uiterste wanneer zij jagen, en soms zullen zij zelfs met de prooi “spelen” alvorens deze op te eten. Dennis Turner, een Zwitsers-Amerikaanse bioloog, verklaart dat “katten opportunistische jagers zijn en klaar moeten staan om elke prooi die ze toevallig ontdekken te besluipen en te vangen – zelfs als ze geen honger hebben.

Dit betekent dat zelfs als een kat geen honger heeft, het deel uitmaakt van hun instinct om voor de volgende prooi te gaan en ze moeten in staat zijn om deze prooi te vangen elke keer als de gelegenheid zich voordoet. Soms spelen katten ook met de prooi tot ze honger krijgen, en het tijdschrift Animal Behavior toont aan dat “hoe groter en gevaarlijker de prooi, hoe langer de kat ermee speelt”, dus volgens deze logica zou een grotere vogel of een rat langer in leven blijven dan een kleiner beestje.

Neem bijvoorbeeld deze video van een kat die een eend mee naar huis nam (spoilers er is een happy end!). De kat ziet er tevreden uit met zijn prestatie, hun eigenaars zijn geschokt, maar het is duidelijk dat de grootte van de eend hem waarschijnlijk gered heeft!

Ik wil ook opmerken dat, hoewel sommige mensen deze speelse jachtstijl als wreed zien, dat geen eerlijke beschrijving is. Katten zijn geen mensen en zij kunnen niet weten wat wreed is. Wat wij zien als spelen is niet noodzakelijk een spel voor hen, maar een constante oefening en aanscherping van hun jachtvaardigheden. Het is geen boosaardigheid dat hen drijft, maar overleven.

Is het veilig voor mijn kat om knaagdieren en vogels te eten?

Sommige katten kunnen het grootste deel van hun leven doorbrengen met het jagen op en doden van insecten, knaagdieren en vogels, zonder dat het hun gezondheid schaadt, desalniettemin kan deze gewoonte voor veel katten onveilig blijken en voor anderen zelfs fataal.

Of je je kat nu laat genieten van het buitenleven of dat ze een eigen balkon hebben, de kans is groot dat ze op een dag wat kleine prooidieren zullen vangen. Als je kat uiteindelijk een vogel eet, betekent dat dat hij door veren moet en vooral door kleine botjes die volgens Patricia Walters van het New England Animal Medical Center, het meest voorkomende vreemde voorwerp zijn dat in de slokdarm kan blijven steken.

Als u een dode vogel bij u thuis vindt, is het belangrijk dat u bij uw kat gaat kijken. Als de vogel geheel of gedeeltelijk is opgegeten, kan het zijn dat uw kat overmatig kwijlt, kokhalst en braakt, in welk geval hij onmiddellijk de hulp van een dierenarts nodig heeft.

Afgezien van botten en andere kleine delen van dieren, is voedselvergiftiging ook iets om rekening mee te houden, omdat knaagdieren en vogels meestal dragers zijn van vlooien teken, bacteriën, en parasieten. Volgens studies over vogels in stedelijke gebieden, waren mussen de meest besmette vogels (52,4%). De vogel of rat voor uw deur is misschien niet eens een jachtvangst van uw kat en de prooi kan al dood of stervende zijn geweest toen ze hem vingen.

Het is belangrijk op te merken dat vogels ook een aandoening kunnen veroorzaken die “zangvogelkoorts” wordt genoemd en die optreedt wanneer katten besmet zijn met salmonella. Deze ernstige infectie tast niet alleen de gezondheid van uw kat aan, maar kan ook op mensen worden overgedragen. Muizen en andere knaagdieren zijn ook gevaarlijk en kunnen een kat besmetten met ernstige ziekten zoals hantavirus en leptospirose, en terwijl deze de eigenaar niet zullen treffen, kan een andere ziekte, genaamd toxoplasmose waarschijnlijk wel.

De volgende keer dat u een geschenk vindt dat door uw liefhebbende kat aan u is gebracht, houd dan hun gezondheid in de gaten en ik zou zelfs willen voorstellen dat u uw vertrouwde dierenarts belt of bezoekt om er zeker van te zijn dat u allemaal veilig bent.

Het gevaar dat katten vormen voor wilde dieren

Zoals we hebben vastgesteld, zijn katten geweldige jagers, maar deze activiteit kan gemakkelijk gevaarlijk blijken voor hun harige gezondheid en voor de onze, en ook een ernstige impact hebben op wilde dieren.

Volgens onderzoek “hebben katten ongetwijfeld aanzienlijke nadelige gevolgen voor sommige kwetsbare soorten, vooral in eiland-ecosystemen.” En hoewel verwilderde katten een groot deel van deze verantwoordelijkheid dragen, zijn ook huiskatten de oorzaak van dit probleem.

Afhankelijk van waar je woont kan deze impact verschillend zijn, maar voor landen als Australië of de Hawaï-eilanden, krijgen de aantallen bedreigde vogels een grote klap en andere soorten die niet geëvolueerd zijn om zich te verdedigen tegen dieren zoals katten.

Hoe meer studies er komen, hoe duidelijker het wordt dat huiskatten die vrij zijn om buiten hun gang te gaan een grote invloed hebben op de wilde dieren in hun omgeving. Dit kan een moeilijk gesprek zijn, vooral voor katteneigenaren die willen doen wat het beste is voor hun katten, maar het is ook noodzakelijk om te begrijpen dat het beheersen van de jachtinstincten van onze katten niet alleen goed is voor de vogels of kleine dieren, maar ook voor de katten zelf.

Hoe stop ik mijn kat met het mee naar huis nemen van dode dieren?

Inzicht in de gevaren van de geschenken van uw kat is één ding, maar uw kat ervan weerhouden ze mee te brengen is een heel ander verhaal. Als kattenouder vind ik het vaak moeilijk om nee te zeggen tegen mijn katten, en meestal vind ik het prima dat ze over mij heersen, maar wanneer hun veiligheid in het geding is, denk ik dat de meesten van jullie weten dat het tijd is om actie te ondernemen, en de vraag hier is hoe?

Beperk de toegang van uw kat tot de buitenlucht

De gemakkelijkste manier om te garanderen dat uw kat u nooit dode dieren zal brengen, is door ze alleen als binnenkatten te houden. Natuurlijk, voor katten die hun hele leven gewend zijn om naar buiten te gaan, kan het een moeilijke verandering zijn, en er zullen bepaalde aanpassingen gedaan moeten worden om de overgang positief te laten verlopen. De eerste stap is om het rustig aan te doen, en uw huisgenoot niet volledig te beperken. Een truc is om ze altijd binnen te voeren als ze terugkomen van hun reis en geleidelijk de tijd te verminderen dat u ze naar buiten laat gaan.

Volgens dierenartsen “zullen veel katten zich met weinig moeite aanpassen, terwijl anderen zich ellendig zullen voelen – en je dat laten weten. Ze kunnen aan deuren krabben, aan ramen krabben, mekkeren, en proberen door open deuren te rennen.” Als uw kat slecht reageert, probeer dan geduldig te zijn tijdens deze periode en probeer uw kat te steunen terwijl hij of zij worstelt om zich aan te passen aan een nieuwe realiteit. Om uw kat te helpen genieten van de binnenkant van uw huis, moet u ervoor zorgen dat ze de perfecte omgeving hebben. Hoewel eten een goede manier is om ze te trainen, zijn binnenspeelsessies, krabpalen, hoge krabpalen en een schone kattenbak ook essentieel.

Je huis omtoveren in een kattenspeeltuin kan hen echt helpen hun prooidrift te heroriënteren en hun binnenleven te waarderen, maar als je kat het echt niet aankan om binnen te blijven, dan kun je misschien hen trainen om aan de leiband te lopen. Op deze manier heeft u volledige controle over hun jachtgedrag, maar zal uw kat zich nog steeds gestimuleerd voelen door de uitstapjes buitenshuis. Het is ook nuttig om te onthouden dat katten crepusculaire dieren zijn, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de schemering en het ochtendgloren, dus hen binnen houden in de late uren kan ook helpen om hun jachtsucces te verminderen.

Laten we ook een andere geweldige manier niet vergeten om uw kat een wapenstilstand tussen de buiten- en de binnenwereld te bieden door te investeren in een draagbare buitenverblijf. Als u handig bent en graag een doe-het-zelf project uitvoert, kan een catio een goede keuze zijn. Op deze manier vindt u niet alleen geen dode dieren meer voor uw deur, maar kunt u uw kat ook helpen contact te houden met de buitenwereld.

Eindelijk, castratie en sterilisatie kan de drang van uw kat om te paren en hun eigen territorium af te bakenen, wat toevallig buiten is, aanzienlijk verminderen. Dit zal zowel helpen om het aantal zwerfkittens te verminderen, maar u zult uw kat ook beschermen tegen gevaren van buitenaf. Studies hebben aangetoond dat “stadskatten die naar buiten gaan een veel kortere levensduur hebben (gemiddeld 2 jaar of minder), terwijl de meeste binnenkatten meer dan 15 jaar oud worden”. Dus, als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/castratie klinieken over de hele wereld vinden dankzij PetSmart door hier te klikken.

Bevestig een bel aan de halsband van uw kat

Ik weet dat het moeilijk kan zijn om de gewoonten van je kat buitenshuis te veranderen. Ik bedoel, hoe kun je je avontuurlijke kat uitleggen dat de buitenwereld gevaarlijk kan zijn en dat de dode dieren die ze je steeds brengen potentieel gevaarlijk zijn en geen deel uitmaken van je esthetiek.

Een gemakkelijke oplossing die de kans dat ze goud vinden tijdens het jagen kan verkleinen, zijn halsbanden met een halsband. Een kat een halsband laten dragen is altijd een goede keuze, omdat de labels echt nuttig kunnen zijn om hen te identificeren voor het geval ze verdwalen, maar de bel waarschuwt ook de prooi dat ze op het punt staan gevangen te worden.

Een onderzoek naar wilde dieren stelt dat “Halsbanden met een belletje waarschijnlijk een van de goedkoopste en minst opdringerige methoden zijn” en hun resultaten hebben ook aangetoond dat “prooien die werden gevangen en thuisgebracht door katten die gedurende 6 weken regelmatig jaagden wanneer zij een halsband met een belletje droegen, werden vergeleken met prooien die werden gevangen gedurende 6 weken wanneer zij geen halsband droegen. Belangrijkste resultaten. Predatie van vogels en knaagdieren werd verminderd met 50% en 61%, respectievelijk.

Mijn favoriete halsband is de omdat het een quick-release mechanisme heeft, kunt u het aanpassen door de naam van uw kat en uw telefoonnummer toe te voegen die permanent in de nylon band gestikt zullen worden! Dus, de tag gaat nergens heen en je hebt een bel om de wilde dieren veiliger te houden!

Verander de voedingsomstandigheden van uw kat

Het is waar dat onze katten niet altijd gemotiveerd worden door honger als ze op jacht gaan, maar het veranderen van hun voedingsgewoonten kan toch helpen om hun jachtlust te beperken. Een recente studie van de Universiteit van Exeter heeft aangetoond dat “het introduceren van een premium commercieel voer waarbij de eiwitten afkomstig waren van vlees, het aantal prooidieren dat katten mee naar huis namen met 36% verminderde, en ook dat vijf tot tien minuten dagelijks spelen met een eigenaar resulteerde in een vermindering van 25%.”

Je kat eiwitrijk voer geven is zeker de sleutel, maar overvoeren is dat niet, dus zorg ervoor dat je een professioneel advies krijgt over welk merk het beste past bij de behoeften van je kat. Je kat laten grazen is ook niet de oplossing, probeer in plaats daarvan zijn natuurlijke voedingspatroon na te bootsen, dat meestal bestaat uit kleine porties verspreid over de dag. Als u het te druk heeft om de voeding van uw kat bij te houden, laat dan een automatische kattenvoerautomaat deze verantwoordelijkheid overnemen!

Zorg voor de muizen zodat uw kat dat niet hoeft te doen

Voordat commercieel voedsel uitkwam verdienden katten hun deel van het voedsel door hun tijd door te brengen in schuren op jacht naar muizen en ratten. Sindsdien is er veel veranderd, en mensen hebben geleerd om van katten te houden en ze te koesteren als hun dierlijke metgezellen, en hoewel katten nog steeds nuttige muizeneters kunnen zijn op boerderijen, kunnen knaagdieren en andere kleine dieren over het algemeen ernstige ziekten bij zich dragen die u en uw kat kunnen schaden.

Dus, in plaats van uw kat te gebruiken als mouser, of als u niet wilt dat ze de dode muizen naar binnen brengen, probeer dan zelf of met behulp van professionals de muizenpopulatie op uw terrein aan te pakken. Als uw kat in de opslagruimte rondhangt, zorg er dan voor dat u al het voedsel in luchtdichte verpakkingen bewaart, zodat de muizen niet naar die ruimte worden aangetrokken. Het belangrijkste is dat u, door dit probleem aan te pakken, uw kat en uw gezin beschermt tegen infecties en ziekten die deze knaagdieren kunnen verspreiden.

Afsluitende gedachten

Ik weet dat als wij aan cadeaus denken, een dood dier niet bovenaan onze lijst staat, maar voor katten is dit het ultieme cadeau. Het vangen van een vliegende vogel of een sluw knaagdier en het terugbrengen naar ons is een symbool van hun dapperheid en hun grote kattenenergie! Bovendien is het een teken van genegenheid, en wat is er in katachtigen taal romantischer dan de vangst van de dag te delen met hun medemens?

Vertel ons nu, heb je de laatste tijd een dood dier van je kat ontvangen en wat denk je dat de boodschap achter dit gebaar is?