Eten katten vogels?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Katten en muizen zijn oude rivalen, maar als ik kijk naar al het gevederde speelgoed waar mijn kat graag mee speelt, is het vrij duidelijk dat ze ook graag op vogels jagen.

Een vogel vangen moet een moeilijke taak zijn, zelfs voor een behendige jager als onze katachtige vrienden, maar wat gebeurt er als een goed gevoede huiskat een vogel vangt? Zal die hetzelfde lot ondergaan als een muis?

Eten katten vogels? Katten eten inderdaad vogels. Als obligate carnivoren, is de jacht op vlees de manier waarop katten overleven en vogels staan zeker op het menu. Echter, veel katten jagen en doden vogels zonder ze op te eten. In deze gevallen lijken katten gewoon te genieten van de jacht, zelfs als ze geen maaltijd nodig hebben.

Als je de jachtinstincten van je kat nader wilt bekijken, wilt weten of ze de vogels die ze vangen opeten, en wilt ontdekken hoe dit het ecosysteem kan beïnvloeden, lees dan verder!

Laten we gaan!

Eet Kat Vogels?

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze een vleesgebaseerd dieet nodig hebben om te overleven. Hun spijsverteringsstelsel is niet gebouwd voor een veganistisch dieet, en ze zijn niet in staat om al hun benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen zonder vlees te eten.

Vogels zeker zijn dat niet groenten, zodat ze perfect geschikt zijn voor katten om te eten. Sommige soorten zijn ook klein, waardoor ze gemakkelijker te vangen zijn, te dragen en in hun geheel op te eten. Maar vogels kunnen moeilijk te vangen zijn, waardoor ze misschien niet de eerste keuze zijn voor katten.

Volgens onderzoek: “Knaagdieren waren de meest voorkomende prooi in beide omgevingen (stedelijk en landelijk), maar spitsmuizen en reptielen werden vaker door katten gedood in de landelijke omgeving, terwijl vogels (voornamelijk mussen en duiven) vaker voorkwamen in de stedelijke omgeving.”

Het onderzoek toonde ook aan dat het soort prooi waar een kat op af zou gaan veranderde afhankelijk van de seizoenen, en de beschikbaarheid van bepaalde prooien in hun omgeving. Dus, terwijl vogels misschien moeilijk te vangen zijn, jagen katten meestal op hen rond juni, wanneer hun populatie toeneemt. In veel gevallen zullen katten niet alleen op vogels jagen, maar ze ook opeten. Toch is dit niet altijd het geval, dus laten we eens nader bekijken hoe onze katachtige vrienden jagen.

Het jachtgedrag van katten

Een beter begrip van onze katachtige metgezellen, en in het bijzonder hun jachtgedrag, of ze nu binnen of buiten gehouden worden, kan hun leven en de relatie tussen mens en kat enorm verbeteren.

Volgens de National Park Service, “zijn huiskatten zeer bekwame roofdieren en buitenkatten die in de buurt van of grenzend aan natuurgebieden leven, zullen waarschijnlijk op veel van onze natuurlijke buren jagen.” Het is dus niet verwonderlijk dat hun voornaamste rol in de menselijke samenleving die van moksters op schepen en ongediertebestrijders op boerderijen was.

Om deze reden is het belangrijk om, voordat je een kat in huis haalt, rekening te houden met hun basisbehoeften. Omdat katten in veel opzichten autonoom zijn, worden ze vaak gekarakteriseerd als dieren met weinig onderhoud, en hun behoefte om te jagen, te spelen en te verkennen kan over het hoofd worden gezien.

Debra Horwitz, DVM, DACVB legt uit dat bij het hebben van een binnenkat “het katachtige verlangen om te jagen niet verbonden is met het gevoel van honger en het maakt niet uit hoe goed u uw kat te eten geeft hij zal nog steeds reageren op de aanblik en het geluid van prooi met een instinctieve stalk.”

Ze voegt er ook aan toe dat “aangezien de meeste buitenkatten op meer dan 10 muizen per dag zullen jagen, er een vorm van alternatieve uitlaatkleppen nodig zal zijn voor predatie.” Dus, het maakt niet uit hoe goed gevoed uw katachtige metgezel kan zijn, ze zullen nog steeds mentale en fysieke stimulatie nodig hebben door te spelen, anders zullen ze zich vervelen, depressief worden, en kunnen ze zelfs buitensporig en destructief gedrag gaan vertonen.

Met andere woorden, onze katten moeten jagen! Zelfs als ze geen honger hebben!

Eten katten vogels of doden ze ze alleen?

Vogels kunnen voor katten een fascinerend soort prooi zijn om op te jagen, ook al zijn ze moeilijk te vangen. Als we even de tijd nemen om onze katten te observeren en het speelgoed waar ze graag mee spelen, hebben ze meestal veren en als je het verende lint omhoog gooit, kunnen ze op een vogel in de vlucht lijken.

Mikel Delgado, co-auteur van recent onderzoek naar katachtig gedrag bevestigt dit door te zeggen dat “de gedragspatronen vergelijkbaar zijn, en de dingen die katten verleiden om te jagen, maken hen ook enthousiast over speelgoed.” Dus, als katten kunnen spelen met hun speelgoed dat zij als prooi beschouwen zonder het op te eten, kunnen zij dan hetzelfde doen met levende prooi?

Welnu, volgens onderzoek naar het roofzuchtige gedrag van katten is honger niet noodzakelijk om te doden. Om precies te zijn, de studie toonde aan dat katten eerder geneigd waren een dier te doden als zij honger hadden, als de prooi klein en gemakkelijk te vangen was. Had de kat geen honger of was de prooi groot en moeilijker te vangen, dan speelde hij met de prooi voor of na, of in plaats van te doden.

Dit toont ons dat katten een vogel kunnen vangen en opeten, of hem gewoon doden en er in plaats daarvan mee spelen. De reden waarom een kat zou jagen als hij geen honger heeft, zou deel kunnen uitmaken van een opportunistische aanpak.

Afhankelijk van de omgeving van een kat en de moeilijkheid om de omringende prooi te vangen en zelfs te vinden, zou het logisch zijn als katten zouden jagen elke keer dat ze een prooi detecteerden, omdat het heel waarschijnlijk is dat ze het niet zouden riskeren om te wachten tot er een prooi verschijnt als ze honger hebben.

Misschien komt het zien van onze onschuldig ogende kat die naar zijn prooi knuppelt en er in zekere zin mee “speelt” als een schok, of het ontdekken van een dode vogel op onze stoep als een geschenk en symbool van hun katachtige liefde zou ons verdrietig en woedend maken, maar het is ook een herinnering aan het feit dat katten dieren zijn, en dat hun instincten ook deel uitmaken van wie ze zijn.

Is het veilig voor mijn kat om een vogel te eten?

Hoewel uw kat perfect in orde kan zijn na het eten van een vogel, betekent dit niet dat het over het algemeen geen gevaarlijke gewoonte kan zijn. Om er zeker van te zijn dat uw kat helemaal gezond is na het eten van een vogel, is het raadzaam om met hem naar de dierenarts te gaan.

Als je katje een buitenleven leidt, of zelfs als ze hun dag op het balkon doorbrengen, is het altijd goed om de mogelijke risico’s te kennen van het eten van iets anders dan hun voedsel, of het nu een insect of een vogel is.

Indigestie

Katten kunnen kieskeurige en voorzichtige eters zijn, maar er zijn er ook die alles eten. Omdat vogels niet alleen uit vlees bestaan, maar ook uit veren en kleine botjes over hun hele lichaam, vormen ze een potentieel gevaar voor de gezondheid van uw kat, vooral voor onregelmatige jagers.

Volgens, Patricia Walters, VMD, DACVIM, DACVECC, van het New England Animal Medical Center, zijn botten het meest voorkomende vreemde voorwerp dat vast kan komen te zitten in de slokdarm, en veroorzakenovermatig kwijlen, kokhalzen, regurgitatie, en herhaalde pogingen om te slikken. Als het voorwerp lange tijd vastzit, kunnen verminderde eetlust, gewichtsverlies en lethargie optreden.”

Regurgitatie, wat anders is dan braken, en voornamelijk de slokdarm aantast, gebeurt wanneer je katje te vol zat bij het eten van het vogeltje, of je katje at het vogeltje te snel op. In tegenstelling tot braken, gebeurt het direct na het eten of drinken.

Het is niet meer dan begrijpelijk dat huiskatten moeite kunnen hebben met het eten en zelfs verteren van een hele vogel. Als u merkt dat uw kat braakt, diarree heeft, onrustig is, kwijlt en kokhalst, ongeacht wat hij gegeten heeft, kan een bezoek aan de dierenarts niet alleen zijn ongemak verlichten, maar hem ook redden als zijn toestand ernstig blijkt te zijn.

Voedselvergiftiging

Zoals eerder vermeld, kunnen katten die vooral niet gewend zijn om vogels of andere prooien die ze vangen te eten, gevaar lopen op voedselvergiftiging. Het kan zijn omdat het de eerste keer is dat ze dit nieuwe soort voedsel proberen, maar het kan ook iets ernstigers zijn.

Hoewel je misschien 100% zeker bent over de gezondheid van je kat, kun je niet weten in welke staat de vogel was toen je kat hem ving of zelfs vond. De vogel kan gewond, zwak of ziek zijn en een huiskat kan deze verontrustende tekenen missen.

Een vogel kan ook een groot aantal bacteriën bij zich dragen, die verantwoordelijk kunnen zijn voor de buikgriepsymptomen van uw kat, zoals braken of oprispingen, mogelijk diarree, en zwakte om er maar een paar te noemen. Dit is allemaal ernstig genoeg voor uw kat om zich te laten controleren bij de dierenarts!

Parasieten en Ziekten

Een andere reden waarom het gevaarlijk kan zijn voor uw kat om een vogel te eten die ze net hebben gevangen, is het risico om ernstig ziek te worden. Vogels kunnen inwendige en uitwendige parasieten hebben die op hun beurt kunnen worden overgedragen op katten, en rondwormen, lintwormen, vlooien, teken, en mijten zijn over het algemeen de meest voorkomende soorten.

Volgens studies over vogels in stedelijke gebieden, waren mussen de meest besmette vogels (52,4%), en omdat ze klein van formaat zijn, zouden ze de perfecte vangst kunnen zijn en uw katachtige metgezel besmetten.

Ernest Ward, DVM legt uit dat dergelijke infecties ernstig zijn en fataal kunnen zijn bij kittens, terwijl bij volwassen katten “darmparasieten slechts af en toe levensbedreigend zijn.” Hij voegt er ook aan toe dat “verzwakte dieren of dieren met een verzwakt immuunsysteem meer kans hebben op ernstige darmparasitisme en klinische symptomen vertonen als gevolg van hun wormen.”

Zelfs als een worminfectie niet extreem ernstig is, is een medicijn dat parasieten kan bestrijden, voorkomen en beheersen essentieel en zou uw kat veilig moeten blijven. Uw dierenarts is de beste persoon om een goed advies te krijgen over een dergelijk medicijn, dat gebaseerd zal zijn op de levensstijl en het gewicht van uw kat.

Het is belangrijk op te merken dat vogels ook een aandoening kunnen veroorzaken die “zangvogelkoorts” wordt genoemd en die optreedt wanneer katten besmet zijn met salmonella. Dit simpele feit is bewezen door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), en de US Food and Drug Administration (FDA), die stellen dat rauw vlees en rauw voer voor huisdieren gevaarlijk kunnen zijn voor zowel katten als hun eigenaars.

Deze ernstige infectie tast niet alleen de gezondheid van uw kat aan, maar kan ook op mensen overgaan. De symptomen van salmonellose zijn meestal braken, diarree (vaak bloederig), koorts, lusteloosheid en sloomheid.

Of je kat nu een vogel heeft gegeten of zelfs rauw vlees, zorg ervoor dat je hem goed in de gaten houdt. Katten kunnen deze ziekte bij zich dragen zonder dat ze symptomen vertonen, dus het wassen van je handen na het aanraken van je kat, het niet kussen van je kat, of je kat toestaan je gezicht te likken is essentieel om je veilig te houden.

De milieu-impact van katten die vogels doden

Als verantwoordelijke katteneigenaren zouden de gezondheid en het algehele welzijn van onze katachtige metgezellen onze hoogste prioriteit moeten zijn, maar de vogeljacht heeft niet alleen invloed op de gezondheid van onze harige vrienden, maar ook op het leven van vogels en hun populatie.

Vogels zijn misschien niet de nummer één keuze van uw kat als prooi, maar omdat ze niet altijd beschikbaar zijn in de steden en zelfs de buitenwijken, zijn vogels het op één na beste ding. Afhankelijk van het gebied, het land en de kattenpopulatie kunnen de gevolgen van de jacht op katten aanzienlijk zijn. Een rapport uit 2012, gedaan in Australië, toonde aan dat “er tot 20 miljoen verwilderde katten zijn die tot vier inheemse Australische dieren per nacht vangen. Dat is meer dan 20 miljard inheemse Australische diersoorten die per jaar worden vernietigd.”

Het rapport beweert dat een verwilderde kat tussen de vijf en 30 dieren per dag kan doden, maar ze geven toe dat het bijhouden van het precieze aantal moeilijk is. Een andere studie toonde aan dat de reden waarom katten zo’n impact kunnen hebben op prooidieren, specifiek op eilanden, is dat “katten jagen op een verscheidenheid van inheemse soorten waarvan vele geen geëvolueerde verdediging hebben tegen zoogdierpredatoren en kunnen lijden onder ernstige populatiedalingen en zelfs uitsterven.”

Verwilderde katten zijn ook ingeburgerd op acht van de belangrijkste Hawaïaanse eilanden en worden beschouwd als een verwoestende bedreiging voor de Hawaïaanse fauna. Ambtenaren van het Kaua’i National Wildlife Refuge Complex ontdekten ook dat katten ten minste 237 bedreigde vogels hadden gedood. Het is belangrijk erop te wijzen dat behalve verwilderde katten ook huiskatten een impact hebben op inheemse wilde dieren.

De Hawaiiaanse ambtenaren maakten duidelijk dat “huisdiereigenaren een cruciale rol spelen door hun katten te steriliseren, castreren, een vergunning te geven of te microchippen, en door de dieren binnen te houden.” Een ander rapport in Nieuw-Zeeland toonde aan dat “verwilderde katten betrokken zijn bij de achteruitgang van ten minste zes soorten endemische vogels op eilanden in Nieuw-Zeeland.”

De VS, die ook deel uitmaakten van dit gesprek, toonden aan dat terwijl vrij rondlopende huiskatten jaarlijks 1,3-4,0 miljard vogels doden. Het onderzoek in het VK toonde ook het aanzienlijke effect aan dat huiskatten kunnen hebben op de prooipopulaties, hetgeen een moeilijk maar noodzakelijk gesprek met de eigenaars op gang heeft gebracht over hoe de jachtinstincten van hun katten te beheersen.

Hoe stop ik mijn kat met het doden van vogels?

Om jezelf, je kat, evenals de vogelpopulatie gelukkig te houden is het belangrijk om je pluizige vriend te stoppen met het doden van hen en alle andere dieren in uw omgeving. Het kan een moeilijke taak zijn, vooral voor de eigenaars van wie de kat het grootste deel van zijn leven van het buitenleven heeft genoten, maar het is zeker mogelijk.

Verander de voeding van uw kat

Verwilderde katten die geen constante toegang tot voedsel hebben, zullen zeker op zoek gaan naar voedsel en kunnen de hele dag op jacht gaan naar prooi, en ook al is het jachtgedrag van uw huiskat niet geheel gemotiveerd door honger, kleine veranderingen in hun dieet kunnen de uren die ze per dag aan jagen zouden kunnen besteden verminderen.

Een recente studie gedaan door de University Of Exeter ontdekte dat “het introduceren van een premium commerciële voeding waarbij de eiwitten afkomstig waren van vlees het aantal prooidieren dat katten mee naar huis namen met 36% verminderde, en ook dat vijf tot tien minuten dagelijks spelen met een eigenaar resulteerde in een vermindering van 25%.”

Uw kat overvoeren is natuurlijk nooit het antwoord, maar een merk kattenvoer vinden dat ze echt lekker vinden, met een hoog vleesgehalte en geschikte voedingsstoffen zou ze verslaafd kunnen houden. Kleine porties gedurende de dag en nacht kunnen ook helpen om hun natuurlijke voedingspatroon na te bootsen, en een automatisch kattenvoerbakje kan perfect zijn voor kattenouders die lange uren van huis weg moeten zijn!

Overweeg speelgoed met hun favoriete voedsel of lekkernijen erin, dat houdt ze niet alleen fit, stilt hun honger en hun jachtinstincten, maar kan ook helpen om het aantal vogelslachtoffers te verminderen!

Maak van jagen een spel

Katten zijn van nature geboren jagers en we moeten niet eens proberen om dat te veranderen, wat we wel kunnen doen is een echte vogel vervangen door een speelgoedvogel. Als baasjes zijn we niet alleen verantwoordelijk voor de voedselinname van onze kat, maar ook voor hun algehele omgeving en behoeften, en door met ze te spelen bevredigen we hun innerlijke behoefte om te jagen.

Door meer tijd te besteden aan het spelen met je kat, en te ontdekken waar ze echt opgewonden van raken, kun je met succes hun roofdiergedrag triggeren, hun betrokkenheid vergroten en ervoor zorgen dat ze plezier hebben!

Het is een geweldig alternatief zowel voor je kat als voor het milieu, maar het kan je ook helpen jezelf te vestigen als hun favoriete mens!

Houd uw kat binnen

Het veranderen van het voedingsschema en de speelactiviteiten van uw kat kan helpen om hun jachtgewoonten te verminderen, maar de meest effectieve manier om het doden van vogels te stoppen en hen veilig te houden is het maken van een permanente overgang van buiten naar binnen.

Deze grote verandering in het leven en de omgeving van uw kat kan een even groot effect hebben op hun welzijn, dus, ze plotseling binnen opsluiten is ook geen verstandige keuze. Volgens dierenartsen “zullen veel katten zich met weinig moeite aanpassen, terwijl anderen zich ellendig zullen voelen – en u dat laten merken. Ze kunnen aan deuren krabben, aan ramen krabben, mekkeren, en proberen door open deuren te rennen.

Door ze binnen te voeren en de tijd dat je ze daarna binnen houdt geleidelijk te verhogen, kun je de overgang positief laten verlopen. Vergeet niet ze kennis te laten maken met binnenshuis spelen, krabpalen, en natuurlijk de kattenbak. Je kunt de binnenruimte leuker maken, met veel speelgoed, door kleine porties kattengras te laten groeien, en natuurlijk je liefde en aandacht. Na verloop van tijd zult u merken dat uw kat u in plaats van dode vogels, hun speelgoed brengt!

Door het creëren van de perfecte binnenomgeving houdt u uw kat veilig voor gevaren van buitenaf. Studies hebben aangetoond dat “stadskatten die naar buiten gaan een veel kortere levensduur hebben (gemiddeld 2 jaar of minder), terwijl de meeste binnenkatten meer dan 15 jaar leven.”

Het steriliseren en castreren van je kat is ook belangrijk, waar je ze ook houdt, maar het vermindert zeker hun behoefte om naar buiten te gaan om te paren of om de hele buurt als hun persoonlijk territorium te markeren! Als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/castratie klinieken over de hele wereld vinden dankzij PetSmart door hier te klikken.

Veilige buitenactiviteiten

Niet alle katten kunnen het aan om binnen gehouden te worden, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om de overgang gemakkelijker te maken!

Wandelen aan de lijn

Uw kat trainen om te gaan wandelen kan ook een geweldige middenweg zijn waarin u uw kat strikt binnenshuis kunt houden terwijl u ze toch de buitenlucht kunt bieden. Op deze manier kunt u uw eigen tijdlijn bepalen en heeft u de situatie onder controle als een vogel plotseling de aandacht van uw kat trekt.

Zoek een veilig tuigje, geschikt voor de grootte van je kat, dat voorkomt dat je kat wegloopt en eruit glijdt, en zorg ervoor dat je kat zich comfortabel voelt en dat je het rustig aan doet.

Catio En Buitenkattenverblijf

Een ander goed alternatief voor het buitenleven is een kattenren, dat is een afgesloten ruimte die uw huisdier vanuit uw huis kan betreden. Op deze manier hoeft u uw kat niet echt in de gaten te houden en kan hij of zij veilig de buitenwereld observeren zonder achter andere dieren aan te kunnen gaan.

De omheining kan zo groot zijn als uw huis en tuin toelaten en als u ruimte hebt, kunt u het groot genoeg maken om niet-giftige bomen en struiken in te plaatsen, waardoor uw kat een meer “echte” buitenervaring zal krijgen. Je zou zelfs genoeg ruimte voor jezelf kunnen maken in zo’n droom Catio!

Kijk maar eens naar deze geweldige regenbestendige kattenhemel!

Deze behuizingen zijn een geweldige middenweg voor katten die geen genoegen kunnen nemen met een leven binnenshuis. Zoek naar bedrijven in uw omgeving die een catio kunnen installeren volgens uw wensen, of als u het zelf wilt bouwen zijn er genoeg doe-het-zelf ideeën op het web te vinden.

Ik heb een kleine catio op mijn balkon en één tip die ik moet geven is, vergeet niet te zorgen voor schaduw, en water, vooral tijdens de warme maanden van het jaar om ontevreden miauwen te voorkomen!

Anti-jacht halsband

Als u om de een of andere reden uw kat nog steeds niet binnen kunt houden, of u zorgt gewoon voor de zwerfdieren in uw buurt, overweeg dan om ze een halsband met een belletje te geven. Een belletje kan een vogel op de hoogte brengen van de verblijfplaats van uw kat, zodat deze genoeg tijd heeft om weg te vliegen.

Het is belangrijk op te merken dat de verkeerde halsband gevaarlijk kan zijn. Een goede optie voor uw kat zou deze veilige, quick-release halsband, de Beastie Bands Collar beschikbaar op Amazon kunnen zijn. Het komt in verschillende patronen, en het is ook lichtgewicht en minder vernauwend. Hun halsbanden kunnen op maat worden gemaakt, ze hebben een stevige bouw die een bel kan houden en een tag die uw kat zal bevrijden in het geval het wordt gevangen.

Je zou ook kunnen overwegen om je kat buiten te laten wanneer prooisoorten niet zo actief zijn. Aangezien katten crepusculaire dieren zijn, wat betekent dat ze hun weg zien bij weinig licht, jagen ze meestal tijdens de schemering en de dageraad, waar ze het meeste voordeel hebben. Hen binnenhouden tijdens deze uren kan een belangrijk obstakel zijn in hun jachtsucces!

Tenslotte zou je je kunnen verdiepen in de vogelsoorten die in jouw gebied voorkomen en wanneer hun trekseizoen eindigt en begint. Als u zich bewust bent van de activiteit van vogels en uw kat binnen houdt wanneer ze kwetsbaar zijn, kan dat helpen om hun sterftecijfer te verminderen.

Afsluitende gedachten

Houden van onze katten betekent ook begrijpen wat voor wezens het zijn. Natuurlijk zijn het liefhebbende, spinnende pluizenbollen, en ook kwetsbare diertjes, maar het zijn ook bekwame jagers.

Deze eigenschap lijkt misschien iets negatiefs, maar er zijn manieren waarop we ze gelukkig kunnen houden, zonder ze te dwingen het te veranderen, maar door in plaats daarvan hun prooi te veranderen, evenals onszelf verantwoordelijk te houden.

Er is een middenweg in het houden van katten en het veilig houden van vogels, we moeten gewoon beter met dat verenstafje zwaaien!

Nu is het uw beurt om ons te vertellen of uw kat u ooit een vogel heeft gebracht of dat ze alleen maar toekijken hoe ze voorbij vliegen, tsjilpend bij de gemiste kans!