Organiseer je een vakantiefeest? 3 tips om je kat te helpen zich veilig te voelen

Cyperse kat die Kerstmisdecor speelt

dezy / Shutterstock.com

Het is die tijd van het jaar! Je bent misschien vrolijk je vakantiefeest aan het plannen, maar je nietsvermoedende kat staat voor een verrassing. Hoewel sommige katten zich niet laten afschrikken door commotie, gedijen de meeste goed bij rust en routine. Ze willen consistentie in hun thuisomgeving.

Uw feestvoorbereiding kan bestaan uit het verplaatsen van meubels, het ophangen van decoraties, het aansteken van kaarsen en het voorbereiden van een feestmaal. Binnenkort zal het voorheen rustige domein van uw kat gevuld zijn met onbekende mensen, geluiden en geuren.

Feestjes kunnen ook gevaren voor uw kat opleveren door zaken als kaarsen, open deuren of ramen, of giftige planten of voedsel. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om een harmonieuze omgeving te bieden voor zowel katten als gasten.

1. Maak het feestgebied katbestendig

Denk bij het opzetten van uw vakantiefeest na over wat problematisch kan zijn voor uw kat. Zelfs als uw kat toevallig een sociale vlinder is, is het een goed idee om het feestgebied katbestendig te maken om mogelijke gevaren te verwijderen.

Fout van de huiskat - gevallen kerstboom

Sharomka / Shutterstock.com

Vakantie Planten

Ze brengen frisheid in je ruimte, maar het is schokkend hoeveel gewone planten giftig zijn voor katten. Mijn katten houden ervan om nieuwe dingen te onderzoeken – planten en bloemen zijn onweerstaanbaar. Sommige bloeiende planten die erg gevaarlijk zijn voor katten zijn lelies (waaronder sterrenkijkerlelies, paaslelies, Aziatische lelies en daglelies), azalea’s, rododendrons, oleanders, cyclamen (Perzisch viooltje) en narcissen.

Andere vakantiebloemen, zoals de kerstster, zijn misschien niet giftig, maar zijn licht giftig voor huisdieren. Ze kunnen ongemakkelijke mondirritatie en maagklachten (misselijkheid, kwijlen, braken en diarree) veroorzaken als uw kat eraan knabbelt. Kerstboomnaalden en maretak kunnen in kleine hoeveelheden ook maagklachten veroorzaken bij katten; Het kan gevaarlijker zijn in grote hoeveelheden.

Feest Decoraties

Als uw zalen zijn versierd met ballonnen, linten of ornamenten, zorg er dan voor dat ze geen gevaar vormen voor uw kat. Nieuwsgierige katten houden ervan om in een sprankelend en bungelend decor te pootjes of zelfs op lampen en draden te kauwen – iets dat rampzalige gevolgen kan hebben. Houd lichtslingers en draden buiten het bereik van uw kat om ongelukken te voorkomen.

Geurkaarsen

Pas op voor open vuur, zoals brandende kaarsen of warmers onder schurende gerechten. Katten kunnen te dichtbij komen als ze bezig zijn met onderzoek en hun vacht verschroeien, hun neus of poot verbranden of per ongeluk een vlam omvallen. Ze kunnen zelfs beledigd zijn door de geur van kaarsen en andere geuren.

Eten en drinken

Een opportunistische kat aarzelt misschien niet om wat kalkoen, ham of garnalen te jatten. Ze kunnen maagklachten krijgen, stikken in botten of garnalenstaarten, of een gevaarlijke perforatie in de maag of verstoppingen van de darmen krijgen. Enkele andere vakantievoedingsmiddelen die gastro-intestinale problemen voor uw kat kunnen veroorzaken, zijn uien, knoflook, bieslook, druiven, rozijnen, chocolade, koffie, alcohol of iets anders dat de kunstmatige zoetstof xylitol bevat.

Zodra uw feestruimte als volledig katbestendig wordt beschouwd, is het tijd om een veilige ruimte voor uw kat te creëren.

2. Creëer een rustig toevluchtsoord

Gemberkat en menselijke benen op het bed

Irina Gutyryak / Shutterstock.com

Katten waarderen een veilig toevluchtsoord als het hectisch wordt. Een logeerkamer, studeerkamer, wasruimte – overal wat een beetje verwijderd is van de belangrijkste feestruimte. Maak de ruimte verboden terrein voor gasten door een beleefd bord te plaatsen dat uitlegt dat de ruimte voor uw katten is om te ontspannen.

Gebruik hun bed of favoriete dekens om plekken te creëren waar ze comfortabel kunnen ontspannen en een dutje kunnen doen. Breng wat van hun speelgoed en een krabpaal mee. Verplaats hun voer- en waterbakken tijdelijk naar de kamer, zodat ze niet door de feestdrukte hoeven te navigeren om iets te drinken of een hapje te eten.

Als de ruimte groot genoeg is, kun je zelfs een van hun kattenbakken verplaatsen, zodat ze in alle rust naar het toilet kunnen gaan. Zorg er wel voor dat de kattenbak niet te dicht bij hun voer- en waterbakken of hun slaapruimte staat – dat is niet gezellig.

Het afspelen van witte ruis of zachte muziek kan helpen om harde geluiden van het feest te blokkeren. Feromoonverspreiders en -sprays kunnen bij katten rust opwekken. Je kunt ook kattenkruid op hun bodembedekking strooien, wat ze een uitbarsting van speelse energie kan geven, gevolgd door wat rustige tijd. Plaats wat lekkers in puzzelspeelgoed of verstop ze in de kamer zodat je kat eraan kan snuffelen.

Je kunt je kat van tevoren opbergen of je kunt afwachten hoe ze op het feestje reageren. Als je ziet dat je kat zich verstopt, ineenkrimpt of er op een andere manier gestrest uitziet, plaats hem dan in de rustige ruimte en sluit de deur.

3. Bereid je voor Gasten

Laat feestgangers weten hoe ze kunnen helpen om uw kat veilig en comfortabel te houden. Eén grote angst? Ontsnap aan artiesten. Uw gasten kunnen per ongeluk deuren open laten staan, waardoor een ontsnappingsroute ontstaat voor een avontuurlijke kat. Om katten veilig te houden, plaatst u borden op de deuren die gesloten moeten blijven. Zoiets als: “Laat de kat alsjeblieft niet naar buiten! Houd de deur dicht!” herinnert gasten eraan dat er huisdieren in huis wonen.

Grijze kat die door de deur naar binnen probeert te klimmen

Larisa Lo / Shutterstock.com

Kattenliefhebbers willen misschien je kat aaien of oppakken voor een knuffel. Dit is geweldig als je kat met iedereen overweg kan en van aandacht houdt. Maar als uw kat nerveus is, laat mensen dan weten wat de voorkeuren van uw kat zijn – dwing hem nooit om met hem om te gaan. Door uw kat dingen in zijn eigen tempo te laten onderzoeken, kunt u voorkomen dat hij zich gestrest voelt. Het kan uw gasten ook beschermen tegen een veeg van de klauwen van uw kat.

Herinner gasten er ten slotte aan om uw huisdier niets te voeren. Sommige goedbedoelende feestgangers willen je schattige kat misschien wat eten geven, maar het meeste feestvoedsel is niet gezond of veilig voor katten. Een klein bordje bij het voer (“Geef de kat alsjeblieft geen eten!”) zou een voldoende herinnering moeten zijn.

Als de festiviteiten voorbij zijn, kunnen jij en je kat opgelucht ademhalen. Als ze in hun rustige ruimte zijn, kun je ze daar laten terwijl je opruimt, eten opruimt en alles weer normaal maakt. Je kat zal niet teleurgesteld zijn dat hij het feestje heeft gemist. Dit is je kans om hun geduld te belonen met wat lekkers en knuffeltijd.

Cats.com gebruikt hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig gecontroleerd en bijgewerkt op juistheid. Bezoek onze
Over ons-pagina om meer te weten te komen over onze normen en om kennis te maken met onze veterinaire beoordelingsraad.

  1. Hulplijn voor huisdierengif. Gemeenschappelijke giflijst | Hulplijn® voor huisdierengif Hulplijn voor huisdierengif. Gepubliceerd op 2 december 2022.