12 tips om beter met uw kat te reizen

Kattenmand in de buurt van koffer

Monika Wisniewska / Shutterstock.com

Dit artikel is gesponsord door Sleepypod, makers van innovatieve, op veiligheid gerichte reisproducten voor huisdieren, waaronder het mobiele bed voor huisdieren en het kalmerende harnas van Sleepypod. Klik hier om de Sleepypod-winkel te verkennen.

Of u nu door het land vliegt of door de stad reist, reizen met uw kat kan een ontmoedigend vooruitzicht zijn. Met de juiste voorbereiding kan reizen met een katachtige metgezel echter een geweldige ervaring zijn. Sommige katten geven er de voorkeur aan om bij een oppas thuis te blijven.

Maar een succesvolle reis vereist denkwerk en planning. Daarom hebben we deze gids gemaakt om je te helpen je voor te bereiden en de trip voor zowel jou als je kat te laten werken.

Snel overzicht

01

Katten kunnen geweldige reisgenoten zijn, maar succesvol reizen vereist de juiste benodigdheden en voorbereiding.

02

Een veilige, hoogwaardige reismand en een stevig harnas zijn essentiële onderdelen om uw kat veilig te houden tijdens het reizen.

03

U kunt een angstige kat ondersteunen met synthetische feromonen, kalmerende traktaties of een kalmerend harnas. Het beheersen van je eigen stressniveaus kan ook helpen.

1. Kies een geweldige vervoerder

Reizen met kattenfunctie

Het kiezen van een goede reismand is uw eerste stap naar een veilige, comfortabele reis met uw kat. Mallory Crusta / Cats.com

Een goede reismand is een essentieel onderdeel van een veilige, succesvolle reis met uw kat. De reismand van uw kat moet goed geconstrueerd, veilig en geschikt zijn voor uw manier van reizen. Het moet de juiste maat hebben, zodat uw kat comfortabel kan zitten, liggen en van houding kan veranderen.

Na het testen van talloze dragers, raden we de producten van Sleepypod aan als de beste op de markt. Dit bedrijf toont een toewijding aan veiligheid die verder gaat dan die van elke andere fabrikant van reisproducten voor huisdieren. Via het Sleepypod Safety Test Program zijn hun reismanden crashgetest en gecertificeerd om de veiligheid van uw kat bij een ongeval te vergroten. De tests voldoen aan dezelfde normen die worden toegepast op kinderbeveiligingssystemen.

We raden de Sleepypod Mobile Pet Bed aan als de beste reismand voor autoreizen en de Sleepypod Air als de beste voor reizen met het vliegtuig. U kunt hier meer te weten komen over hun line-up van vervoerders.

Als je eenmaal een uitstekende reismand hebt, begin dan met een stressarme introductie en laat hem als bed weg voordat je verbinding maakt met de auto, de dierenarts of vakantie. Gebruik traktaties om uw kat aan te moedigen de reismand te verkennen.

2. Begin vroeg met de voorbereiding

Succesvol reizen met uw kat begint lang voordat u de oprit verlaat. Hoewel de meeste katten zich het meest op hun gemak voelen op bekend terrein, zal een goede training vanaf de kittentijd hen helpen zich zelfverzekerd te voelen onderweg.

Als u verwacht dat uw kat in de toekomst gaat reizen, begin dan vroeg met trainen. Neem uw kitten mee voor wandelingen aan een harnas en riem, stel hem voor aan nieuwe mensen en stel hem voorzichtig bloot aan andere huisdieren. Vergeet niet dat alle socialisatie zorgvuldig moet worden gepland en gecontroleerd om uw kitten veilig te houden.

Zorg er in de weken voorafgaand aan de reis voor dat uw kat bekend is met alle benodigdheden die op uw vertrekdag tevoorschijn komen. Ze moeten vertrouwd raken met hun reismand, harnas en riem, reiskattenbak en andere speciale accessoires.

Overweeg om ze ook comfortabel in de auto te krijgen – oefen met het aanmoedigen van ze in de reismand, sluit deze goed af en breng ze dan kort naar de auto. Geef veel lof en beloning voor deze oefensessies om ervoor te zorgen dat uw kat reizen als een positieve ervaring ziet.

3. Vliegen of autorijden? Plan dienovereenkomstig

Kat vastbinden in auto

Reizen met de auto vraagt om een andere voorbereiding dan het nemen van een vlucht. Houd rekening met uw reisplannen bij het voorbereiden van uw kat. Mallory Crusta / Cats.com

Reizen met uw kat met de auto

Reizen met de auto geeft u wat meer controle over uw schema en de ervaring van uw kat, zodat u zoveel stops kunt maken als nodig is, uw passagierslijst kunt beperken en uw reisschema kunt aanpassen om uw kat te helpen zich op zijn gemak te voelen. Maar het komt met een paar speciale overwegingen.

Gebruik een op crashen geteste vervoerder. Maak het vast aan de stoel volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat het volledig intact is en klaar om uw kat veilig te houden bij een ongeval. Als je eenmaal op pad bent, zorg dan voor goede ventilatie, maar let op deuren en ramen om ontsnapping te voorkomen. Zorg ervoor dat uw kat zich op zijn gemak voelt: de basis van de reismand moet waterpas zijn in plaats van gekanteld, en stevig genoeg zodat hij niet beweegt tijdens het rijden, wat reisziekte kan verergeren.

Voordat u vertrekt, kunt u overwegen om de airconditioner of verwarming om ervoor te zorgen dat het voertuig op een comfortabele temperatuur is voor uw kat. Als uw kat de neiging heeft om reisziekte te krijgen, laat uw kat dan 8-12 uur vasten voordat u weggaat en overweeg om medicijnen te gebruiken zoals voorgeschreven door uw dierenarts.

Lees voor meer tips onze door dierenartsen geschreven gids voor het maken van een roadtrip met uw kat.

Reizen met je kat met het vliegtuig

Of het nu binnenlands of internationaal is, vliegreizen met een kat brengen enkele extra overwegingen met zich mee.

Zorg ervoor dat uw luchtvaartmaatschappij in aanmerking komt voor opslag onder de stoel in de cabine als handbagage en neem contact op met uw individuele luchtvaartmaatschappij om last-minute stress te voorkomen. We raden af om met uw kat in het vrachtruim te reizen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Nogmaals, neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te bevestigen dat vervoer in de cabine een optie is. U zult ook al het papierwerk willen lezen dat de luchtvaartmaatschappij nodig heeft voordat een huisdier aan boord komt.

Luchthavenbeveiliging kan net zo zenuwslopend zijn voor katten als voor ons, dus overweeg TSA PreCheck® om de tijd in de rij te minimaliseren. De beveiligingsagenten zullen u vragen om uw kat uit hun reismand te halen vlak voordat ze door het screeningproces gaan, dus zorg ervoor dat ze een harnas hebben en klaar zijn om de reismand veilig te verlaten. Draag uw kat door het röntgenapparaat en breng uw kat zo snel mogelijk terug naar de reismand. Klik hier om de tips van de TSA te lezen voor een vlotte instap- en vliegervaring met uw huisdier.

Als je eenmaal in het vliegtuig zit, zoek dan een rustige stoel naast een raam en maak je je klaar voor de vlucht. Een goede reismand heeft een toegangsdeur of raam aan de bovenkant, zodat u uw kat tijdens uw vlucht kunt aaien en met hem kunt omgaan.

4. Maak een paklijst voor katten

Kat in koffer

Zorg ervoor dat uw kat voorbereid aan de reis begint met al zijn essentiële items. Monika Wisniewska / Shutterstock.com

Naast uw reismand, harnas en riem voor de veiligheid, moeten er een paar extra items bij u en uw kat komen.

Zorg ervoor dat uw kat voldoende voer en water heeft om de reis door te komen en neem vertrouwde kommen mee zodat hij kan eten en drinken. We raden aan om wat extra voorraden bij de hand te hebben, in geval van reisvertraging. Neem een wegwerpkattenbak mee met de gebruikelijke kattenbakvulling van uw kat. Aangezien ongelukken kunnen gebeuren tijdens lange reisdagen, bekleedt u de kattenbak voor de veiligheid met een plaskussen.

Items om in te pakken

 • Vervoerder
 • Harnas en riem
 • Absorberende plaspads
 • Medische en verzekeringsdocumenten, inclusief contactgegevens van hun gebruikelijke dierenarts
 • Vaccinatie certificaten
 • Al het recente laboratoriumwerk dat relevant kan zijn
 • Alle medicijnen die uw kat nodig heeft, met voorschriften van uw dierenarts
 • Hetzelfde voedsel dat ze normaal thuis eten
 • Bekende voedsel- en waterbakjes
 • Indien mogelijk, water van thuis – water uit andere bronnen kan vreemd smaken voor uw kat
 • Bekende kattenbakvulling
 • Een vertrouwde deken voor comfort
 • Een halsband en identificatie met up-to-date informatie
 • Een activity tracker voor katten, indien gewenst
 • Als u een tijdje op uw bestemming blijft, kan een tijdelijke ID-tag met uw nieuwe adres een goed idee zijn

Controleer naast deze essentiële items ook de gegevens van uw kat. Zorg ervoor dat ze de laatste ronde van essentiële vaccins hebben ontvangen en bevestig dat de informatie op hun microchip up-to-date is.

5. Breng stukjes van huis mee

Katten verbinden zich met plaatsen door middel van geur. Door spullen mee te nemen die naar huis ruiken, voelt uw kat zich veilig, zowel tijdens het transport als op uw bestemming. Items die de neiging hebben om verzadigd te zijn met de geur van uw kat zijn dekens en beddengoed waarop ze slapen, geliefd speelgoed, kattenbakvulling en kraboppervlakken.

Wanneer je op je bestemming aankomt, probeer dan een thuisomgeving te creëren. Plaats de voer- en waterbakken in een vergelijkbare opstelling als thuis en zet de reismand van uw kat neer als bed. Zorg ervoor dat je kat een kattenbak vol vertrouwde kattenbakvulling heeft. Als je op reis bent om familie of vrienden te bezoeken, overweeg dan om ze een heiligdomskamer te laten opzetten voordat je aankomt.

6. Gebruik kalmerende hulpmiddelen als dat nodig is

Kalmerende producten kunnen helpen om het stressniveau van uw kat tijdens de reis onder controle te houden. Een gemakkelijke plek om te beginnen is met het harnas van uw kat. Sleepypod’s Martingale Calming Harness beveiligt en kalmeert tegelijk, en wikkelt zich gelijkmatig om het lichaam op een manier die angst kan helpen verlichten.

Kalmerende feromoonproducten maken gebruik van synthetische feromonen om uw kat zich veilig en thuis te laten voelen. Sprays of doekjes kunnen in de reismand van uw kat worden gebruikt voordat u vertrekt en tijdens uw reis meerdere keren opnieuw worden aangebracht. Een kalmerende feromoonhalsband kan ook helpen.

Kalmerende supplementen zijn ook beschikbaar, maar ze zijn minder goed onderzocht en zijn niet zo veelbelovend. Sommige katten die erg gestrest zijn, kunnen baat hebben bij een voorgeschreven anti-angstmedicatie zoals buprenorfine of gabapentine. Praat met uw dierenarts en zorg ervoor dat u thuis een proefrit maakt, zodat u weet hoe uw kat reageert.

7. Heb geduld!

Heb geduld

Onthoud dat uw kat uw stress kan voelen en zich ermee kan voeden. Beheers uw eigen angst om de reis aangenaam te maken voor uw kat. Afrika Studio / Shutterstock.com

Zelfs met de rustigste katachtige reiziger kan een reis met uw kat stressvol zijn. In het belang van zowel u als uw kat, probeer uw eigen stressniveaus te beheersen en wees geduldig!

Door van tevoren te plannen en een ruw noodplan op te stellen, kunt u beter omgaan met onverwachte uitdagingen. Als je eenmaal onderweg of in de lucht bent, vergeet dan niet diep adem te halen en te genieten van deze speciale tijd met je kat.

Een laatste woord van waarschuwing

Onthoud dat reizen niet geschikt is voor alle katten, vooral niet voor katten die verlegen of angstig zijn. Ga er niet vanuit dat, alleen omdat ze graag tijd met je doorbrengen, je kat aan je zijde op een lange vakantie wil gaan. In veel, zo niet de meeste, gevallen zouden ze veel gelukkiger zijn als ze thuis zouden blijven.

Als je besluit je kat alleen te laten, is een betrouwbare kattenoppas meestal het beste stressarme alternatief. Klik hier om ons artikel te lezen over de vraag of u uw kat aan boord moet nemen of thuis moet laten.

Veelgestelde Vragen/FAQ

Hoe leg je lange afstanden af met een kat?

Met de juiste voorbereiding kan uw kat met u meegaan op reizen van elke lengte. Pak een goede reismand, harnas en riem, kattenbak, voer en water en al het papierwerk dat uw kat nodig heeft in. Zorg ervoor dat je onderweg kunt stoppen bij katvriendelijke hotels en zorg ervoor dat je kleine stukjes van huis meeneemt om je kat een veilig gevoel te geven.

Hoe lang kunnen katten in een auto reizen?

Een kat kan hooguit zo’n 6 uur in dezelfde ruimte blijven. Als u langer dan 6 uur reist, probeer dan een paar pauzes te nemen om uw kat zijn poten te laten strekken, de kattenbak te gebruiken en iets te drinken en te eten te krijgen als dat nodig is.

Kan een kat zonder reismand in een auto rijden?

Katten mogen nooit ongeremd in de auto reizen. Ongeremde katten lopen niet alleen een groter gevaar bij een ongeval, maar lopen ook een groter risico om via deuren of ramen uit de auto te ontsnappen. Ze vormen ook een gevaar voor de mensen in de auto, omdat ze de bestuurder mogelijk afleiden of onder de pedalen komen. Houd uw kat tijdens uw reis altijd vast in een reismand van hoge kwaliteit.