Orbax voor katten: overzicht, dosering, & bijwerkingen

Orbax voor katten: De hand van de mens die medicijnen toedient aan een Schotse kat met behulp van een spuit, wat een verantwoorde verzorging van huisdieren aantoont."

Iryna Imago / Shutterstock.com

Orbax is een merknaam voor het medicijn orbifloxacine, een breedspectrumantibioticum dat bij gezelschapsdieren wordt gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Bij katten wordt Orbax normaal gesproken voorgeschreven voor huid- en wekedeleninfecties, zoals wonden. Het komt in zowel tablet- als vloeibare vormen en moet worden voorgeschreven door een dierenarts.

In dit artikel leert u wanneer Orbax bij katten wordt gebruikt, hoe u het veilig kunt gebruiken en op welke bijwerkingen u moet letten.

Orbax for Cats Overzicht

Type medicatie:

Fluoroquinolone antibioticum

Medicatie vorm:

Suspensie voor oraal gebruik (vloeibaar) en tabletten

Veel voorkomende namen:

Orbifloxacine

Effecten:

Behandeling van de huid en bijbehorende wekedeleninfecties geassocieerd met bacteriën die vatbaar zijn voor orbifloxacine.

Beschikbare doseringen:

Tabletten: 22,7 mg en 68 mg. Orbax suspensie: 30 mg/ml

Mogelijke bijwerkingen:

Braken, diarree, verlies van eetlust, ataxie, mydriasis, toevallen, lethargie, hypersalivatie, abnormaal netvlies, blindheid

Voorzorgsmaatregelen:

Hoge doses kunnen onomkeerbare blindheid bij katten veroorzaken, dus het lichaamsgewicht moet nauwkeurig worden bepaald. Wees voorzichtig bij dieren met lever- of nierinsufficiëntie of een voorgeschiedenis van epileptische aanvallen. Vermijd contact met huid en ogen bij het hanteren. In het geval van contact, was de huid met zeep en spoel de ogen met grote hoeveelheden water. Vermijd contact als u een voorgeschiedenis heeft van gevoeligheid voor fluoroquinolonen.

Contradindicaties:

Niet gebruiken bij groeiende dieren of dieren met een bekende overgevoeligheid voor fluoroquinolonen. Niet gebruiken bij drachtige of zogende dieren. Gebruik met magnesiumhydroxide of aluminiumhydroxide, of multivitaminen die ijzer of zink bevatten, vermindert de absorptie drastisch. Gebruik naast theofylline, anticoagulantia en cimetidine met zorg. Niet gebruiken met oraal cyclosporide.

Over Orbax voor katten

Orbax is een merknaam voor het medicijn orbifloxacine. Het behoort tot een groep antibiotica genaamd fluoroquinolonen, die van cruciaal belang zijn in de menselijke geneeskunde. Dit betekent dat we proberen ze niet bij dieren te gebruiken, tenzij eerstelijnsbehandelingen niet beschikbaar zijn of niet hebben gewerkt.

Vanwege hoe belangrijk fluoroquinolonen voor mensen zijn, zal uw dierenarts ze meestal alleen voorschrijven na het nemen van een monster voor cultuur en gevoeligheid van uw kat. Deze test vertelt hen welk type bacteriële infectie uw kat heeft en welke antibiotica het beste werken om het te behandelen. Het kiezen van het juiste antibioticum voor de infectie van uw kat helpt om antibioticaresistentie te verminderen.

Orbifloxacine is bijzonder goed in de behandeling van infecties veroorzaakt door Stafylokokken bacteriën, die veel voorkomen bij huid- en wekedeleninfecties. Dit is de meest waarschijnlijke reden waarom uw dierenarts Orbax voor uw kat zal voorschrijven.

Orbax is over het algemeen niet effectief tegen anaerobe bacteriën, die vaak voorkomen bij bijtwondinfecties (zoals abcessen van kattenbeten). Uw dierenarts kan het echter naast een ander antibioticum gebruiken om moeilijke infecties te behandelen, zoals Pseudomonas.

Orbax dosering voor katten

Orbax wordt geleverd in een vloeibare vorm als een orale suspensie en een tabletvorm. Uw dierenarts zal een dosis kiezen op basis van het type infectie dat uw kat heeft en hoe ernstig deze is. Dit is meestal tussen de 2,5 en 7,5 milligram / kilogram eenmaal daags. De dosis van de vloeistof is meestal iets hoger dan de tabletten, omdat het niet zo gemakkelijk in het lichaam wordt opgenomen. Dit mag echter niet meer zijn dan de maximale dosis van 7,5 milligram / kilogram.

De duur van de behandeling hangt af van de specifieke toestand van uw kat, maar deze is meestal tussen de vijf en 10 dagen. Als u binnen vijf dagen na het starten van de behandeling geen verbetering ziet, neem dan contact op met uw dierenarts, omdat deze mogelijk een andere manier van handelen moet overwegen.

Hoe Orbax aan katten toe te dienen

Orbax voor katten: Close-up van het gezicht van een kat terwijl de eigenaar vloeibare medicijnen toedient

Orbax wordt oraal ingenomen, hetzij in vloeibare vorm (gegeven met een spuit) of tabletten. RJ22 / Shutterstock.com

Orbax wordt in de mond gegeven in de vorm van een tablet of een vloeistof. Zorg ervoor dat u de vloeistof goed schudt en meet de dosis voorzichtig af met de doseerspuit. Het is het beste om Orbax direct in de mond van uw kat te geven op een lege maag.

Als uw kat echter misselijk lijkt of braakt – of als u het in een traktatie moet verbergen – kunt u het geven met een klein beetje eten. Zorg ervoor dat u geen voedsel gebruikt dat calcium bevat (zoals kaas), omdat dit de absorptie van de medicatie kan verminderen.

Als u vergeet een dosis toe te dienen, verdubbel dan niet de volgende dosis. Geef in plaats daarvan gewoon de dosis zodra je het je hebt herinnerd of wanneer het de volgende keer moet gebeuren. Zorg ervoor dat u de hele cursus voltooit die uw dierenarts heeft voorgeschreven.

Lees ook: De 7 beste kattenvoer om pillen in te verbergen

Bijwerkingen van Orbax voor katten

Katten verdragen Orbax meestal goed, met weinig bijwerkingen. Maar mogelijke bijwerkingen die u kunt zien zijn braken, diarree en verlies van eetlust. De ontlasting van uw kat kan ook veranderen in een witte of gele kleur. Dit is meestal geen probleem, alleen een effect van de medicatie. In de meeste gevallen verdwijnen milde bijwerkingen zoals maagklachten over het algemeen vanzelf, zonder dat de medicatie hoeft te worden gestopt.

Hoewel zeldzaam, kunnen ernstigere bijwerkingen optreden, waaronder:

In zeldzame gevallen kan Orbax blindheid bij katten veroorzaken. Dit kan spontaan verdwijnen als de behandeling snel wordt gestopt, maar het kan permanent zijn. Veranderingen in het oog worden meestal alleen gezien wanneer Orbax in hoge doses wordt gebruikt. Zorg er dus voor dat uw kat nauwkeurig is gewogen en geef nooit meer dan de aanbevolen dosis.

Overdosering en noodsituaties

De veiligheid van orbifloxacine bij katten is onderzocht in klinische onderzoeken tot 10 keer de aanbevolen dosis en drie keer de aanbevolen duur van de behandeling. Bij het hoogste dosisniveau ervaren sommige katten milde maagklachten zoals tekenen van misselijkheid, braken of losse ontlasting. Sommige katten vertoonden ook een verminderde eetlust.

Er zijn echter ernstige bijwerkingen gemeld bij katten die Orbax kregen (zoals blindheid). Daarom, als uw kat een overdosis Orbax neemt of onwel wordt tijdens het gebruik van de medicatie, vraag dan onmiddellijk advies aan uw dierenarts.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Potentiële geneesmiddelinteracties met Orbax

Orbax voor katten: huiskat met boeiende gele ogen fixeert zich op een kom met voedsel

Vermijd bij het toedienen van Orbax het geven van calciumrijk voedsel aan uw kat, omdat calcium de absorptie van de medicatie kan verstoren. Valeri Vatel / Shutterstock.com

Zorg ervoor dat u uw dierenarts op de hoogte stelt van alles wat uw kat mogelijk gebruikt, omdat Orbax met veel andere stoffen interageert.

Sucralfaat en stoffen (inclusief supplementen, vitaminen en voedingsmiddelen) die calcium, ijzer, aluminium, magnesium of zink bevatten, verminderen de absorptie van Orbax. Als u ze samen gebruikt, moeten ze ten minste twee uur na Orbax worden gegeven.

Voorzichtigheid is geboden wanneer Orbax tegelijkertijd met geneesmiddelen zoals theofylline, cimetidine en anticoagulantia wordt gebruikt. Uw dierenarts kan aanbevelen om te stoppen met deze medicijnen of een lagere dosis te gebruiken.

Katten mogen geen orale ciclosporine nemen op hetzelfde moment als Orbax.

Hoe bewaart u Orbax?

Orbax-tabletten moeten worden bewaard bij temperaturen tussen 36 graden Fahrenheit en 86 graden Fahrenheit en worden beschermd tegen overmatig vocht. Orbax suspensie voor oraal gebruik hoeft niet bij een speciale temperatuur te worden bewaard. Zorg ervoor dat u het rechtop bewaart en bewaar de container in de buitenverpakking om het te beschermen tegen direct zonlicht.

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt Orbax voorbestemd bij katten?

Orbax is een antibioticum dat wordt gebruikt voor de behandeling van huid- en wekedeleninfecties bij katten, zoals wonden en abcessen. Het wordt soms gebruikt in combinatie met andere antibiotica bij bijzonder vervelende infecties.

Is Orbax een goed antibioticum voor katten?

Om het beste antibioticum voor een infectie te kiezen, moet een monster worden genomen voor kweek- en gevoeligheidstests. Dit vertelt uw dierenarts om welk type bacteriën het gaat en welk antibioticum het beste is om het te behandelen. Orbax is bijzonder goed in het behandelen van Stafylokokken bacteriën, die vaak worden aangetroffen in huid- en wekedeleninfecties.

Wat gebeurt er als ik mijn kat te veel Orbax geef?

In veiligheidsstudies leden katten die 10 keer de aanbevolen dosering van Orbax kregen aan milde gastro-intestinale symptomen. Dit omvatte braken, diarree en verlies van eetlust. Het kan echter ernstige bijwerkingen veroorzaken (zoals blindheid), vooral bij hoge doses, dus zoek onmiddellijk hulp bij uw dierenarts als uw kat een overdosis heeft genomen.

Hoe veilig is Orbax voor katten?

Orbax wordt als zeer veilig beschouwd bij katten, met slechts milde bijwerkingen (zoals maagklachten) waargenomen bij 10 keer de aanbevolen dosis in veiligheidsonderzoeken. Het kan echter af en toe ernstige bijwerkingen veroorzaken en is zelfs in verband gebracht met blindheid bij katten.

Hoe lang moet Orbax aan een kat worden gegeven?

Uw dierenarts zal beslissen hoe lang uw kat Orbax moet innemen, afhankelijk van het type infectie dat ze hebben en de ernst. Maar dit is meestal rond de vijf tot 10 dagen. De behandeling kan worden voortgezet tot ten minste twee dagen nadat de symptomen zijn verdwenen.