Hoe werkt de zwerfvuilrobot?

Hoe de zwerfvuilrobot werkt

Dit artikel wordt gesponsord door Whisker, een internationale leider in innovatieve technologie van Amerikaanse makelij voor katteneigenaren, waaronder de Litter-Robot. Lees hier meer over hun producten.

De Litter-Robot is een automatische zelfreinigende kattenbak die belooft je te redden van scheppen – maar hoe werkt het?

Whisker (voorheen AutoPets) werd in 1999 opgericht door Brad Baxter en de lancering van de eerste Litter-Robot volgde al snel. De nieuwste iteratie, de Litter-Robot 4, werd uitgebracht na vier jaar ontwikkeling en heeft erkenning gekregen als een van time’s beste uitvindingen van 2022.

Tot op heden hebben meer dan een miljoen huisdierouders hun primeurs ingeruild voor dit stukje huisdiertechnologie, maar we wilden weten hoe het eigenlijk werkt. In dit artikel zullen we de basisfunctionaliteit van de Litter-Robot verkennen en diep ingaan op de engineering en technologie die in het ontwerp ervan zitten.

Inleiding tot het ontwerp van de zwerfvuilrobot

Op een hoog niveau is de Litter-Robot een roterende automatische kattenbak die afhankelijk is van de zwaartekracht om klonten van schoon strooisel te scheiden.

Het gepatenteerde ontwerp van het apparaat is voorzien van een roterende wereldbol met een geïntegreerd zeefmechanisme dat afval scheidt van schoon strooisel. Nadat uw kat de kattenbak heeft verlaten, wordt de reinigingscyclus automatisch gestart en begint de wereldbol te draaien.

Tijdens elke reinigingscyclus wordt strooisel gefilterd door het interne zeefmechanisme. Klonten en afval worden gedeponeerd in een goed afgesloten afvalcompartiment, terwijl schoon strooisel wordt teruggebracht naar het strooiselbed voor hergebruik.

Maar wat drijft dit?

Automatische reiniging begint met het OmniSense-detectiesysteem

Slanke Nest-Robot 4

Terwijl vroege modellen van de Litter-Robot alleen mechanische sensoren gebruikten, gebruikt de nieuwste een combinatie van mechanische en lasersensoren.

Vroege modellen van de nestrobot vertrouwden op mechanische sensoren om de aanwezigheid van een kat in de kattenbak te detecteren. Katten met een gewicht van vijf pond of meer activeerden de gewichtssensor en startten de timer die de reinigingscyclus regelt. In plaats van alleen mechanische sensoren, vertrouwt de Litter-Robot 4 op een combinatie van laser- en mechanische sensoren om katten te detecteren, het gebruik te volgen en meer.

lasersensoren zwerfvuilrobot

Op de bovenrand van de bezel kijken drie sensoren naar beneden in de ingang van de kattenbak om kattenactiviteit te detecteren.

Drie lasersensoren in de bovenrand van de bezel, gordijnsensoren genaamd, detecteren beweging. De sensoren kijken naar beneden in de opening en zorgen ervoor dat de reinigingscyclus pas begint nadat de kat is uitgestapt. Als extra beveiliging is het apparaat uitgerust met een mechanisch knijpdetectiesysteem.

Het OmniSense-systeem helpt bij het bijhouden van de niveaus van zwerfvuil en afvallades. Tijdens elke reinigingscyclus meet de DFI-sensor (lade vol indicator), die op de bezel is geplaatst, het afvalniveau in de lade terwijl de afvalverwijderingsopening in de wereldbol over de afvallade gaat.

Wanneer de afvallade vol is, stuurt de Litter-Robot een melding via de Whisker-app en knippert het bedieningspaneel rechtsboven in de bezel blauw.

Hoe het veiligheidssysteem werkt

Een cat sensorweegschaal in de basis van het apparaat is veel gevoeliger dan die van eerdere modellen. Als er tijdens een cyclus een verandering in gewicht in de wereldbol wordt gedetecteerd, stopt het apparaat automatisch en start het 15 seconden nadat de kat is uitgestapt opnieuw op. Hoewel de automatische fietsfunctie alleen wordt aanbevolen voor katten met een gewicht van drie pond of meer, kunnen katten van elke leeftijd de Nestrobot 4 veilig gebruiken.

zwerfvuil-robot knijpsensoren

Mechanische knijpsensoren zorgen ervoor dat de Litter-Robot stopt met werken als een kat erin slaagt om tijdens een cyclus binnen te komen.

Bovendien zitten mechanische knijpsensoren net boven de afvallade, waardoor de Litter-Robot moet stoppen als er een kat in de afvalgoot wordt gedetecteerd. Dit helpt om te voorkomen dat katten per ongeluk vast komen te zitten in de nestrobot terwijl deze draait.

Hoe het geurcontrolesysteem werkt

Whisker OdorTrap Pack sectie

De Litter-Robot globe is ontworpen om te werken met Whisker’s OdorTrap Packs, die helpen om geuren te beheersen.

Door vuile klonten in het afvalcompartiment te scheiden, helpt de Zwerfvuilrobot de geur van kattenbakken drastisch te verminderen. Vroege modellen hadden een vervangbare koolstoffilterset aan de voorkant van de afvallade voor extra geurbeheersing, maar het meest recente model verplaatst het filter naar de basis van de wereldbol.

Het koolstoffilter zit recht boven de afvallade, ingepakt in een plastic kooi die plaats biedt aan Whisker’s OdorTrap Packs, indien desirood. De plaatsing van het koolstoffilter in combinatie met een strakkere afdichting op de afvallade houdt geur gevangen.

We hebben zowel de Litter-Robot 3 Connect als de Litter-Robot 4 getest om hun prestaties en effectiviteit in geurbeheersing te beoordelen. We ontdekten dat de afvallade in beide modellen geuren volledig binnen de perken hield – er was geen geur merkbaar totdat de lade werd geopend.

Hard klonterende kleikattenbakvulling is de sleutel tot de zelfreinigende prestaties van de Litter-Robot en het optimaliseren van geurbeheersing.

Geïntegreerde slimme technologie helpt u de kattenbakactiviteit van uw kat te volgen

Zwerfvuil Robot app

De Litter-Robot 4 werkt met de Whisker-app en geeft u informatie over het gewicht van uw kat, kattenbakactiviteit en meer. Hiermee kunt u de kattenbak ook op afstand bedienen.

De geavanceerde technologie die de Litter-Robot onderscheidt van de concurrentie reikt verder dan de box zelf. De Litter-Robot 3 Connect was het eerste model met WiFi-ondersteuning en biedt gebruikers de mogelijkheid om het apparaat op afstand te bewaken en te bedienen via de whisker mobiele app.

Het complexe netwerk van interne sensoren van de Litter-Robot verzamelt informatie over uw kat en het gebruik van de kattenbak en presenteert deze in licht verteerbare grafieken en uitlezingen in de Whisker-app.

Litter-Robot 4 noteert elke keer dat uw kat de kattenbak gebruikt, met behulp van gewichtssensoren om individuele katten te detecteren (die een verschil van 1 of meer lbs wegen). Extra gewichtssensoren in de afvallade stellen u in staat om het gebruik van uw kat te volgen en gemakkelijk veranderingen in hun kattenbakgewoonten te identificeren die kunnen wijzen op een zich ontwikkelend gezondheidsprobleem.

De Whisker-app maakt het ook gemakkelijk om de instellingen op de Litter-Robot 4 aan te passen. Controleer de niveaus van afval en afvallades in één oogopslag, wijzig het helderheidsniveau van het nachtlampje en wijzig de instellingen die de reinigingscyclus regelen, allemaal vanaf uw mobiele apparaat.

Doordachte engineering zorgt voor consistente prestaties

Wessie verkent het nieuwe sensorsysteem

Ons favoriete ding over de Litter-Robot is de toewijding van het bedrijf aan kwaliteitstechniek.

Hoewel elk Litter-Robot-model in de line-up van Whisker dezelfde roterende wereldbol en door zwaartekracht aangedreven zeefmechanisme heeft, vertegenwoordigt het meest recente model het hoogtepunt van twee decennia van ontwikkeling, testen en feedback van klanten.

Oprichter Brad Baxter vertrouwde op zijn achtergrond als Big 3-auto-ingenieur om de eerste Litter-Robot-eenheden zelf te ontwerpen en te assembleren in een gehuurde kamer in Pontiac, Michigan. Iets meer dan twee decennia later wordt Litter-Robot nog steeds ontworpen, geassembleerd en onderhouden in de VS, maar is het uitgegroeid tot een fabriek en magazijn van 220.000 vierkante meter in Wisconsin.

Onze ervaring met de zwerfvuilrobot

Nestrobot met Wessie

Na het testen van meer dan 20 eenheden, is de Litter-Robot 4 onze best aanbevolen automatische kattenbak.

Hoewel de Litter-Robot 4 technologisch complex is, vereist het relatief weinig installatie. Het apparaat wordt volledig geassembleerd geleverd en is klaar voor koppeling en programmering via de Whisker-app.

Nadat we verschillende Litter-Robot-modellen hebben getest, hebben we ontdekt dat nauwkeurig afgestemde aanpassingen aan het ontwerp van de Litter-Robot 4 helpen om ervoor te zorgen dat deze soepel werkt. De reinigingscyclus verloopt snel en consistent, ongeacht of deze handmatig wordt geactiveerd of wordt bediend door de timer.

De Litter-Robot 4 is een verbetering van de Litter-Robot 3 en laat afval vierkant in het midden van de lade vallen, zodat het gelijkmatig wordt gevuld. Ook dit model loopt stiller dan het vorige model, met een gemiddeld geluidsniveau van 37 decibel tijdens het fietsen.

Hoewel de Litter-Robot 4 misschien niet de perfecte pasvorm is voor elk huishouden of budget, vertegenwoordigt het ontwerp meer doordachte engineering en productie dan de meeste automatische kattenbakken op de markt. Whisker blijft verbeteringen aanbrengen in reactie op feedback van klanten.

Bekijk onze diepgaande beoordeling van de Litter-Robot 4 of blader door de functies en specificaties van het product op de Whisker-website.

Klaar om Litter-Robot zelf te proberen? Klik hier om naar de site van Litter-Robot te gaan.