Orange Scottish Fold Cat: feiten, oorsprong &geschiedenis (met foto’s)

Orange Scottish Fold-katten zijn lief, charmant en een van de meer unieke kattenrassen in termen van hun gezichtsvorming, ogen en oren. Het heeft ook een connectie met enkele van de eerste katten op de planeet. Hoewel ze een gezicht hebben dat lijkt te zeggen: “rotzooi niet met me”, zijn Orange Scottish Folds aanhankelijk en gemakkelijk om mee te leven, volgens veel van hun kattenouders.

Er wordt gezegd dat menselijke interactie Scottish Folds helpt gedijen, maar het ras wordt ook niet te aanhankelijk. Om meer fascinerende feiten over deze mooie katachtige te ontdekken, lees verder. Hieronder vind je alles wat je moet weten over de Orange Scottish Fold, inclusief of het geweldige huisdieren zijn. Het is essentiële lectuur voor iedereen die overweegt een van deze opmerkelijke katten te adopteren!

garen ball divider

De vroegste records van Oranje Schotse plooien in de geschiedenis

Een van de vroegste meldingen van een kat met hangende oren vergelijkbaar met de Orange Scottish Fold was in het Verenigd Koninkrijk in de late jaren 1700. Er wordt aangenomen dat het in 1796 was geweest toen een Engelse zeeman die net naar China was gereisd er een uit het land meenam.

De uitdaging is echter om de geschiedenis van het ras voor die tijd te traceren, omdat de records uit China vaag of niet-bestaand zijn. De kat die we vandaag kennen en waar we van houden als de Orange Scottish Fold werd voor het eerst gezien in Schotland in 1961. Toen vond een herder genaamd William Ross een eenzaam kitten op de boerderij van zijn buurman.

Dat katje, dat meneer Ross Susie noemde, had de kenmerkende gevouwen oren waar Orange Scottish Folds tegenwoordig bekend om staan. Wat interessant is, is dat Susie’s moeder een gewone huiskat was. Helaas werd haar vader nooit gezien, dus er is geen verslag van zijn ras en of hij gevouwen oren had.

Schotse vouw kitten op houten tafel
Afbeelding Credit: dien, Shutterstock

Hoe Orange Scottish Folds aan populariteit won

Nadat William Ross de originele Scottish Fold in Schotland had gevonden, ging hij op pad om Susie te registreren bij Scotland’s Raad van Bestuur van de Cat Fancy, wat hij in 1966 voor elkaar kreeg. Meneer Ross ging vervolgens op pad om Susie te fokken en wendde zich daartoe tot Pat Turner, een geneticus.

Verbazingwekkend genoeg produceerden Ross en Turner in hun eerste 3 jaar dat ze samenwerkten 42 Scottish Fold-kittens met gevouwen oren. Helaas waren slechts een paar van deze kittens F1 (aka eerste generatie), omdat Susie 3 maanden na de geboorte van haar enige nestje werd gedood door een auto.

Interessant is dat Orange Scottish Folds in 1970 naar de VS kwam toen Pat Turner drie afstammelingen van Susie naar de Carnivoor Genetica Onderzoekscentrum in Massachusetts en een onderzoeker die daar werkt genaamd Dr. Neil Todd. Turner geloofde dat Susie het resultaat was van spontane mutatie, en toevallig bestudeerde Dr. Todd op dat moment spontane mutaties. Daarna begon de Scottish Fold echt populair te worden in de Verenigde Staten vanwege zijn unieke uiterlijk en aantrekkelijke karakter.

Schotse Vouw
Afbeelding Credit: chris7533, Pixabay

Formele erkenning van de Orange Scottish Fold

Slechts 3 jaar nadat de eerste Scottish Fold naar de Verenigde Staten werd gestuurd, erkende de Cat Fancier’s Association (CFA) het ras. Dat was in 1973 en amper 5 jaar later, in 1978, kreeg ook de Scottish Fold de status van kampioenschap.

Hoewel er al langharige versies van de Scottish Fold waren in de jaren 1970, was het pas in het midden van de jaren 1980 dat de CFA de Scottish Longhair Fold erkende. Het is ook vermeldenswaard dat de American Cat Fanciers Verenigingde United Feline Organisatie, en de Amerikaanse vereniging van kattenliefhebbers noem de Scottish Fold geen Scottish Fold, maar noem het in plaats daarvan de Highland Vouw. Ten slotte verwijst de Cat Fanciers Federation naar de Scottish Longhair Fold als gewoon de Longhair Fold, waarbij “Scottish” uit hun naam valt.

kattengezichtsverdeler 2

Top 14 unieke feiten over de Orange Scottish Fold

Hieronder hebben we de top 14 unieke feiten over de Orange Scottish Fold verzameld voor uw plezier.

1. Oranje is niet hun enige kleur

Oranje is slechts een van de acht verschillende kleuren van Scottish Fold-katten, waaronder rood, goud, schildpad, calico, wit, grijs en tabby.

Schotse Vouw
Afbeelding Credit: Sophkins, Pixabay
thematische pauze

2. Hun oren beginnen niet gevouwen

Wanneer ze worden geboren, hebben Scottish Fold-kittens geen gevouwen oren. De verandering naar gevouwen oren gebeurt een paar weken nadat ze zijn geboren en wordt veroorzaakt door een unieke genetische mutatie die het kraakbeen in hun oren aantast.

thematische pauze

3. Ze kunnen 3 oogkleuren hebben

Scottish Folds kunnen gouden, groene of blauwe ogen hebben. De oogkleur en vachtkleur vallen meestal samen.

thematische pauze

4. Het ras is ongelooflijk vriendelijk

Zeer weinig kattenrassen zijn zo sociaal en vriendelijk als de Scottish Fold. Zelfs als er nieuwe mensen komen, zijn ze nog steeds sociaal en spelen ze graag met kinderen.

Schotse Straight_svetlichny_igor_shutterstock
Credit: svetlichniy_igor, Shutterstock
thematische pauze

5. Hun staart is delicaat en vatbaar voor artritis

Het is al lang bekend dat je als huisdierouder van een Scottish Orange Fold extra voorzichtig moet zijn bij het hanteren van hun staart. Dat komt omdat het gevoelig is voor artritis en een intense bron van pijn kan zijn voor een Orange Fold.

thematische pauze

6. Ze staan graag op hun achterpoten

De meeste gezonde katten kunnen zichzelf op hun achterpoten heffen als ze dat willen, vooral wanneer ze zich klaarmaken om ergens op te springen. De Scottish Fold zal echter vaak op zijn achterpoten staan als een stokstaartje dat rondkijkt om zijn territorium te verkennen.

thematische pauze

7. Schotse plooien leven ongeveer 15 jaar

Een beetje uitstekend nieuws als je je voorbereidt op het adopteren van een Orange Scottish Fold is dat ze een lang leven leiden. Hun gemiddelde levensduur is ongeveer 15 jaar, wat relatief hoog is voor een kat.

Schotse gevouwen kat op kattengrot
Afbeelding credit: NOKOEIDEH, Shutterstock
thematische pauze

8. Schotse plooien worden niet erkend als een ras in Schotland

Ironisch genoeg wordt de Scottish Fold door geen enkele kattenorganisatie in Schotland erkend. De reden is hun gevouwen oren, die gevoelig zijn voor oorinfecties en doofheid. Omdat het probleem met het kraakbeen ligt, hebben sommige Scottish Folds kraakbeenproblemen in andere delen van hun lichaam. Om die redenen weigert Schotland Scottish Folds van welke kleur dan ook te erkennen om hun broed laag te houden.

thematische pauze

9. Oranje Schotse plooien zijn zeer communicatief

Katten staan bekend als vocale dieren, maar de Orange Scottish Fold gaat veel verder dan de typische kattengeluiden en -geluiden. Ze trekken aan je broek, klimmen in je schoot, zitten aan je voeten en miauwen zachtjes en meedogenloos om je aandacht te trekken.

thematische pauze

10. Ze lijden aan degeneratieve gewrichtsaandoeningen

Scottish Fold-katten hebben een genetische mutatie die ervoor zorgt dat het kraakbeen in hun oren vouwt nadat ze een paar weken oud zijn geworden. Die mutatie kan er ook voor zorgen dat het kraakbeen in andere delen van hun lichaam afbreekt, soms veel eerder dan normaal. Dat is de reden waarom helaas veel Scottish Fold-katten lijden aan degeneratieve gewrichtsaandoeningen of DJD.

oranje schotse vouw rustend onder het gordijn
Afbeelding Credit: ohmmzz, Shutterstock
thematische pauze

11. Schotse plooien worden gezegd dat ze een van de slimste kattenrassen zijn

Hoewel kattenintelligentie ongetwijfeld voor interpretatie vatbaar is, wordt al lang aangenomen dat Scottish Folds een van de meest intelligente rassen zijn.

thematische pauze

12. Sommige Schotse plooien hebben geen gevouwen oren

Sommige kittens in het nest van een Scottish Fold-moeder zullen geen gevouwen oren hebben, omdat ze het gemuteerde gen mogelijk niet ontvangen. De Scottish Folds met rechte oren worden, niet verrassend, “Straights” genoemd.

thematische pauze

13. Oranje Schotse plooien zijn winterharde katten

Hoewel de meeste Ouders van Scottish Fold-huisdieren hun kat binnen houden, heeft dit kattenras er geen probleem mee om buiten te zijn. Het eerste Scottish Fold-kitten werd gevonden in een schuur in Schotland, een land dat niet bekend staat om zijn zwoele weer.

pluizige oranje Scottish Fold kat
Afbeelding Credit: hannadarzy, Shutterstock
thematische pauze

14. Hun gevouwen oren zijn een teken van pijnlijke gewrichtsproblemen die komen

De reden dat Scottish Folds gevouwen oren hebben, is te wijten aan een genetisch defect dat het kraakbeen van hun botten aantast. Het heet osteochondrodysplasie, en de meeste Folds zullen pijnlijke gewrichtsproblemen krijgen naarmate ze ouder worden.

3 katten gezichtsverdeler

Maakt een Oranje Schotse Vouw een goed huisdier?

Kattenexperts en dierenartsen zijn het erover eens dat de Orange Scottish Fold een bijzonder geweldig huisdier is voor gezinnen, zelfs voor gezinnen met kleinere kinderen. Het is een zeer rustige, relaxte kat die uiterst vriendelijk en extravert is. Ze zijn niet bepaald speels, maar ze zijn een van de gemakkelijkste kattenrassen om te trainen.

Scottish Folds zijn vriendelijk met andere huisdieren, mensen en zelfs vreemden. Ze zijn vrij tolerant om opgepikt te worden, en ze hebben geen groot probleem met een beetje ruw spel van jongere kinderen (althans tot op zekere hoogte). Een nadeel is dat Scottish Fold-katten er niet van houden om alleen gelaten te worden en destructief kunnen worden als ze zich genegeerd of buitengesloten voelen.

Ten slotte zijn Orange Scottish Folds relatief eenvoudige katten om voor te zorgen. Ze hebben een zeer korte vacht die minimaal werpt en slechts ongeveer eens in de twee weken hoeft te worden geborsteld. Het wordt aanbevolen om de gevouwen oren van je Scottish Fold af en toe te controleren, omdat ze snel geïnfecteerd kunnen raken als ze niet regelmatig worden schoongemaakt.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Nu je al deze fantastische feiten over de Orange Scottish Fold-kat hebt geleerd, heb je besloten of je er een wilt adopteren?  Als je dat hebt gedaan, moet je er rekening mee houden dat ze een relatief duur kattenras zijn omdat ze niet vaak worden gefokt.

Zoals we vandaag hebben gezien, zijn Scottish Folds echter vriendelijke, extraverte en schattige katten die uitstekende huisdieren zijn. Als je besluit om een Orange Scottish Fold of een van de andere prachtige Scottish Fold-kleuren te adopteren, veel succes met je nieuwe katachtige vriend!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kajohnwat Srikulthanakij, Shutterstock