Langharige Munchkin: feiten, oorsprong &geschiedenis (met foto’s)

Het Munchkin kattenras is te vinden in vrijwel elke kleur of vachtpatroon en is ook verkrijgbaar in een langharige variëteit. De langharige Munchkin-kat is een uniek en beminnelijk kattenras, bekend om hun glanzende lokken en hun kleine gestalte. Deze katten zijn aanhankelijk en liefdevol en zijn geweldige metgezellen. Ze zijn ook erg speels en actief en houden ervan om hun omgeving te verkennen. Als u op zoek bent naar een unieke en speciale kat, dan is de langharige Munchkin misschien wel de perfecte keuze voor u!

Lees verder om meer te weten te komen over hun speciale geschiedenis en gezondheidsproblemen voordat je er een mee naar huis neemt.

garen ball divider

De vroegste records van kortbenige katten in de geschiedenis

Het bestaan van kortbenige katten over de hele wereld is sinds de jaren 1940 verschillende keren gedocumenteerd. In 1944 identificeerde een Brits veterinair rapport vier generaties kortbenige katten die vergelijkbaar waren met normale katten, behalve de lengte van hun benen. Hoewel deze lijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween, werden verschillende andere kortbenige katten waargenomen – in Rusland in 1956 en de Verenigde Staten in de jaren 1970.

Sandra Hochenedel vond in 1983 twee zwangere katten achtervolgd onder een vrachtwagen door een hond in Rayville, Louisiana. Als gevolg hiervan besloot ze een van de katten te houden, genaamd haar Blackberry, en ontdekte dat de helft van de kittens die Blackberry baarde kortbenig waren geboren. Een van Blackberry’s kortbenige kittens, een mannetje genaamd Toulouse, werd gegeven aan Kay LaFrance uit Monroe, Louisiana. Het Munchkin-ras van vandaag stamt af van de afzonderlijke nesten van Blackberry en Toulouse. Deze twee katten werden overgestoken met huiskatten – in plaats van samen gefokt – om het ras te vestigen, waardoor een meer diverse genetische pool ontstond.

bicolor munchkin kat
Afbeelding Credit: MDavidova, Shutterstock

Hoe langharige Munchkin populair werd

In het moderne fokkersproces wordt een Munchkin gepaard met een kat die niet de gemuteerde eigenschappen heeft. Er is geen geslachtsselectiviteit geassocieerd met deze mutatie, dus een Munchkin van beide geslachten kan worden gedekt. Munchkin-katten zullen voorkomen in het resulterende nest, vanwege de mutatie, die dominant is. Opgemerkt moet echter worden dat wanneer twee Munchkins samen worden gefokt, de mutatie fataal zal zijn. Het is daarom om deze reden dat Munchkin-fokken een omstreden kwestie is. Het is absoluut noodzakelijk dat u samenwerkt met een fokker die ethisch is voordat u een Munchkin mee naar huis neemt.

Formele erkenning van het langharige Munchkin-ras

Kortbenige katten bestaan al vele jaren, hoewel Munchkins pas in 2003 als ras werden erkend door the International Cat Association (TICA). In september 1994 accepteerde TICA de Munchkin in zijn New Breed-ontwikkelingsprogramma. De geneticacommissie houdt toezicht op de fokstatistieken en volgt de stambomen van katten die worden gebruikt om de nieuwe rassen te creëren. Net als bij de Corgi en teckel werden de korte poten van de kat geërfd door een dominant patroon. De Munchkin bereikte de TICA-kampioenschapsstatus in mei 2003 na jaren van ontwikkeling en observatie.

Het uiterlijk van de Munchkin is het resultaat van een genetische mutatie die van nature in nesten kan voorkomen, maar tegenwoordig worden ze specifiek gefokt om korte benen te hebben. Munchkins ‘ ongelooflijk korte benen kunnen hun mobiliteit schaden, dus sommigen debatteren of het fokken ervan ethisch is, omdat deze praktijk actief een fysieke misvorming doorgeeft. Munchkins worden vanwege deze controverse niet erkend door de Cat Fanciers Association (CFA), American Cat Fanciers Association (ACFA) en de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF).

De gezondheidseffecten van de mutatie zijn niet volledig begrepen. Dit ras werd pas in 1991 geïntroduceerd, dus het wordt nog steeds als een jong ras beschouwd. Er werd gespeculeerd dat de Munchkin spinale problemen zou ontwikkelen die veel voorkomen bij kortbenige hondenrassen. Er was geen bewijs van gewrichts- of botproblemen in 1995 toen verschillende fokkers hun oudste Munchkins röntgenfoto’s maakten.

Munchkin kat
Image Credit: Deze weg is van mij, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Top 4 unieke feiten over langharige Munchkins

1. Munchkins krijgen hun naam van De wonderbaarlijke tovenaar van Oz

Het boek van Frank Baum De wonderbaarlijke tovenaar van Oz is verantwoordelijk voor de naam van het populaire Munchkin-kattenras. In het boek zijn de Munchkins een klein ras van mensen die in Oz wonen. Ze staan bekend om hun verminderde lengte en ze zijn erg aardig en gastvrij. Het Munchkin-kattenras dankt zijn naam aan deze kenmerken.

calico munchkin kat op zwarte achtergrond
Afbeelding Credit: Linn Currie, Shutterstock
thematische pauze

2. Munchkins worden soms “worstkatten” genoemd

Hoewel Munchkin-katten veel fysieke kenmerken delen met andere kortbenige wezens zoals teckels, zijn ze natuurlijk niet echt verwant. Echter, net als Doxies, hebben de munchkins verkorte ledematen hen het bijvoeglijk naamwoord “worst” opgeleverd, omdat hun kleine benen hen het uiterlijk geven van een langer lichaam. Sommige langharige Munchkin-fans noemen deze variatie “harige worsten”.

thematische pauze

3. De kortste kat ter wereld is een Munchkin

Lilliput, ’s werelds kortste kat, is een Munchkin. De kleine katachtige meet iets meer dan 5 centimeter lang – volgens Guinness World Records staat ze 5,25 inch (133 mm) lang van haar poten tot haar schouders. Lilliput is zwart en roestkleurig met middellang haar.

Tweeling Munchkin Kat
Afbeelding Credit: Phannasit, Shutterstock
thematische pauze

4. Een kat die alleen binnenshuis is

Zowel langharige als kortharige Munchkins moeten als binnenkatten worden gehouden. De korte benen van Munchkins kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Omdat ze niet goed kunnen springen, kunnen ze meer vatbaar zijn voor verwondingen als ze van een hoogte vallen. Ze hebben ook meer kans om niet te ontsnappen aan roofdieren zoals honden en coyotes vanwege hun kleine poten.

3 kattenverdeler

Maakt een langharige Munchkin een goed huisdier?

Langharige Munchkins staan bekend als zeer speels en aanhankelijk. Veel mensen denken dat omdat ze klein zijn, ze goede huisdieren zijn. Er zijn echter enkele dingen om te overwegen voordat u een langharige Munchkin krijgt.

Een ding om te overwegen is dat langharige Munchkins dikke jassen hebben. Dit betekent dat ze regelmatig moeten worden geborsteld om matten en klitten te voorkomen. Ze werpen ook veel, dus je moet bereid zijn om vaak te stofzuigen. Als je niet bereid bent om de tijd te nemen om je langharige Munchkin te verzorgen, dan zijn ze misschien niet het juiste huisdier voor jou.

De gezondheid van het Munchkin-ras lijkt te worden beïnvloed door verschillende aandoeningen, waaronder overmatige kromming van de wervelkolom en holle borsten. Bovendien hebben Munchkin-katten als gevolg van hun kortere ledematen ook meer kans op ernstige artrose dan andere kattenrassen. Munchkin-katten kunnen radiografie nodig hebben voor diagnose en beoordeling van artrose, wat een extra preventieve gezondheidskost kan zijn naarmate uw kat ouder wordt.

Het is goed om te herhalen dat sommige organisaties voor raskaten hebben geweigerd de Munchkin-kat te erkennen vanwege zijn gezondheidsproblemen en welzijnsproblemen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kortom, de langharige Munchkin is een uniek en heerlijk kattenras. Met hun speelse persoonlijkheid en aanhankelijke aard zullen ze zeker vreugde brengen in elk huis. Als je voorbij hun kleine gestalte en potentiële gezondheidsproblemen kunt kijken en op zoek bent naar een nieuwe harige vriend, overweeg dan zeker de Langharige Munchkin!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svjatoslav Shevchenko, Shutterstock