De charmante Zarathoestra leeft voort in Fat Cat Art

Ik maakte meer dan 200 schilderijen en meer dan 60 geanimeerde video’s.

Jean-Leon Gerome, “Tapijthandelaren, of Cats’n’Carpets.”

Wat inspireerde je om dit werk te maken?

Fat Cat Art is een zeer persoonlijk project. Zarathoestra de Kat is de kat van mijn moeder; Ik heb hem geadopteerd nadat ze in 2008 was overleden. Ik was zo dicht bij mijn moeder en mis haar zo erg. Zarathoestra was en is een levende herinnering aan mijn moeder.

Zarathoestra redde me van een depressie na de dood van mijn moeder. Vroeger, toen ik een bizarre modeshow maakte, maakte ik kunstwerken met mijn andere kat Marc, en een van mijn vrienden vertelde me: “waarom doe je geen kunst met je nieuwe kat Zarathustra, hij is zo grappig!” En dat was hij ook: hij was dik, mijn moeder verwende hem enorm, het zijn haar woorden op de site, dat hij “de beste kat ter wereld” is.

Rembrandt, Danae. Echte versie

Ik dacht: waarom niet, het zal me amuseren, en begon te denken wat zal ik doen. Het was nutteloos om hem vleugels te geven omdat hij blijkbaar niet in staat is om te vliegen in zijn fysieke omstandigheden. Dus ik dacht dat ik misschien een fotosessie kan maken met eten in de stijl van Nederlandse stillevens. Om me voor te stellen hoe het eruit zal zien, besloot ik de kat te photoshoppen in een schilderij (ik gebruikte Photoshop voor schetsen van de sets van mijn evenementen en kostuums) En ik weet niet waarom ik het in een ander schilderij heb gefotoshopt, Danae van Rembrandt. Toen maakte ik nog vier klassieke schilderijen, en ik stuurde ze naar enkele vrienden van mij, kunstenaars en galeriehouders, gewoon om hun reactie te zien. Nooit eerder had ik serieuze dames tot tranen toe zien huilen en liggen van het lachen.

Dit moedigde me erg aan en ik lanceerde de site FatCatArt.com.

Karl Bryullov, Een ruiter op de kat

Mijn andere inspiratie was internet. Ik droomde ervan om een experiment te maken: om een internetmeme te maken die mooi en slim zou moeten zijn, zou dit virus wat informatie moeten brengen, wat stimulans om meer te weten te komen. Mensen die mijn kattenschilderijen ontdekken, moeten originelen googelen. Natuurlijk doen ze dat niet allemaal, maar een paar van hen zijn een spel waard. De door katten gemodificeerde schilderijen passen perfect bij mijn idee van een slimme en mooie meme. Het maken van dit project bracht ook veel kennis voor mij met zich mee, ik bestudeerde veel van de stijlen van oude meesters en hun technieken, om schilderijen eruit te laten zien alsof het echte schilderijen zijn gemaakt door een oude meester.

Ik ben erg blij als een museum dat originele schilderijen in zijn collectie heeft, mijn kunstwerken opnieuw plaatst, zoals bijvoorbeeld

Deze dikke kat baseert oude meesterwerken. 🙀😹

Wij vinden Dürer’s haas en deze lieverd er best mooi uitzien samen, nietwaar? – Gedeeld door Albertina Museum op Instagram

Fijne nationale kattendag! @fatcatart creëert “The Purrsistence of Cats’ Meowmory” met Zarathustra melting. — Gedeeld door Dali Museum op Instagram

#Caturday Van Gogh-stijl! Twee populaire favorieten verenigd: Van Gogh en katten. — Gedeeld door Van Gogh Museum op Instagram

Wat zijn enkele van je favoriete werken die je hebt gemaakt?

Zo moeilijk om te zeggen wat favoriet is!  Ik hou van mijn «Mona Lisa. Echte versie» Ik betwijfel veel om het te maken: het is een uitdaging, dus veel kunstenaars waren Mona aan het herscheppen. De eerste was Marcel Duchamp die een snor tekende bij de goedkope ansichtkaart van Mona Lisa en het bijschrift L.H.O.O.Q. schreef. Dat was een eeuw geleden, en toen werd L.H.O.O.Q. verkocht voor $ 607.500 op 13 mei 1999 op Christie’s veiling in New York, zoveel andere remakes werden gemaakt. Ik had een zeer sterke concurrentie van remakes, van Duchamp tot Botero en Banksy.

Fat Cat Art Mona Lisa True Versie

Fat Cat Art Mona Lisa True Versie

Maar ik heb een stuk gemaakt, en ik slaag tot het niveau dat veel mensen me vertelden dat Mona Lisa beter werd met de kat. Ze hebben zo’n gevoel omdat de scène nu begrijpelijk werd, levend: een meisje met de kat poserend voor een fotograaf op het balkon, het meisje wil een paradegezicht maken, maar de kat verveelt zich en wil ontsnappen, iedereen zag deze scène in zijn leven, het is zo levendig!

Mysterieuze Joconde uit de 16e eeuw werd een modern stadsmeisje, dat dol is op katten, internet en selfies, en nu hebben we absoluut verschillende portretten.

Harige Sterrennacht boven de Rhône – Fat Cat Art

Zarathoestra de Kat onthulde een geheim over de glimlach van Mona Lisa, het beroemdste geheim in de kunstgeschiedenis! Ik vind het leuk om de schilderijen van Van Gogh opnieuw te maken, vooral zijn Sterrennachten en Harige Sterrennacht boven de Rhône. Ik denk dat ik heb laten zien dat er een eenheid is van macrokosmos en microkosmos.

En ik maak graag kattentoevoegingen aan de werken van Edward Hopper, ik denk dat deze enorme lege ruimtes in zijn werken gereserveerd zijn voor katten.

Dikke Kat Kunst

Pablo Picasso, Le Visage de la paix ☮️ Gezicht van vrede met een kitten 🖼
De debut van Tyger Blake in kunst ❤️️

Zal je nieuwe kat, Tyger Blake, in je kunst te zien zijn?

Ja, hij maakte al een debuut in Pablo Picasso, Face of Peace with a Kitten.

Hij kwam in deze wereld in een tijd van moeilijkheden en wil deze wereld graag beter maken. Een andere kunst met hem volgt heel snel, ik hoop volgende week.

Dikke Kat Kunst

Edvard Munch, De Schreeuw of De Crème des Schreeuws 🙀

Wat is iets dat je met mensen zou willen delen over je geweldige overleden kat, Zarathustra?

Zarathoestra was een geboren kunstenaar en hij wist dat hij kunst maakte, en hij was altijd erg vriendelijk tegen fotografen, hij wist wie een fotograaf is en begon deze mensen te vleien, verbazingwekkend, hoe hij het wist!

Hij had een speciale plek voor werk als model, in mijn appartement is er een podium bedekt met een groot tapijt, het lijkt wel een podium. Toen Zarathoestra wilde poseren, liet hij me zien dat ik naar deze plek moest gaan, ging dan op dit tapijt liggen en begon heel grappige poses te maken met een heel serieus gezicht. Hij had rijke mimiek en kon verschillende zeer expressieve gezichten maken.

Ik ben dus heel serieus als ik zeg dat hij mijn co-auteur is. We maakten niet alleen schilderijen, maar ook een boek samen: “Fat Cat Art: Famous Masterpieces Improved by a Ginger Cat with Attitude”

Op de cover van het boek worden we beiden geciteerd als auteurs: Svetlana Petrova & Zarathustra de Kat. Ik denk dat hij de eerste kattenboekauteur is.

Hij is misschien ook wel de unieke kat die in zijn eentje een hedendaagse kunstenaar werd. Als kunstenaar werkte hij op het gebied van toe-eigeningskunst, performance en institutionele critici.

En hij was mijn persoonlijke vriend, we begrepen elkaar zo goed. Ik mis hem enorm.

En hij was mijn muze (of Mews)

En, zoals ik al eerder uitlegde, ik voelde via hem een connectie met mijn overleden moeder. Ik denk dat mijn moeder zo graag zou vinden wat we samen met hem hebben gedaan!

Zarathoestra de Kat met Claude Monet’s “Baden in de vijver van waterlelies”, nadenken over kunst en een beetje garnalen ❤️️

In mijn jeugd gingen ik en mijn moeder elk weekend naar de Hermitage.

En toen kwam Zarathoestra de Kat in mijn leven zoals hij door mijn moeder was gestuurd om in haar afwezigheid voor me te zorgen en me weer naar het museum te brengen.

Het maken van het FatCatArt-project bracht veel kennis voor mij met zich mee. Ik bestudeerde de kunst van oude meesters, hun techniek, kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst. En dit alles vanwege Zarathoestra.

Frida Kahlo, Twee Frida’s en Een Kat

Hij heeft me veel schilderijen en zelfs video’s nagelaten om af te maken, en ik moet zijn nalatenschap ontwikkelen. Ik heb duizenden van zijn foto’s en video-opnamen op mijn computer. Hij reisde eeuwenlang in de kunstgeschiedenis en zal zijn reis voortzetten in de digitale wereld.

Zarathoestra zal terugkeren in nieuwe schilderijen, geef hem gewoon een beetje tijd.

Ondertussen vond ik hem in de diepte van het Melkwegstelsel.

De Hemelse Kat in de Zuilen van de Schepping, in zichtbaar licht

We willen Svetlana bedanken voor het feit dat ze ons het verhaal van Zarathustra heeft laten delen en dat ze de tijd heeft genomen om onze vragen te beantwoorden. Voor meer van haar werk, moet je haar website bekijken en je kunt haar boek ook op Amazon kopen. Zorg er ook voor dat je haar volgt op Facebook en Instagram om haar nieuwste indrukwekkende creaties te zien. Zarathoestra’s nalatenschap zal blijven voortleven in haar werk en in de harten van velen, want hij was echt een heel bijzondere kat.