Op welke leeftijd wordt een kat beschouwd als een senior? (&Verzorgingstips)

Onze katten zien groeien van kittens tot volwassenen en verder is vol uitdagingen, gelach en veel liefde. Maar naarmate uw kat ouder wordt en zijn oudere jaren ingaat, moet u echt op zijn gezondheid gaan letten. Je wilt je kat immers zo lang mogelijk bij je houden.

In de meeste gevallen worden katten als senioren beschouwd tegen de tijd dat ze ongeveer 11 tot 14 jaar oud zijn en geriatrisch wanneer ze 14 jaar en ouder zijn.

We zullen het verouderingsproces doornemen dat katten doormaken en de manieren waarop je ze gezond kunt houden tijdens hun gouden jaren.

cat + lijnverdeler

Katten verouderen in menselijke jaren

Soms is het iets gemakkelijker om de levensfasen van je kat te begrijpen als je eraan denkt in mensenjaren.

De algemene regel is dat de eerste twee jaar van uw kat gelijk zijn aan 25 jaar voor ons, en hierna voegt u vier kattenjaren toe voor elk mensenjaar. Een vierjarige kat zou bijvoorbeeld ongeveer 33 mensenjaren oud zijn.

Levensfase Leeftijd van de kat Gelijkwaardige menselijke jaren
KATJE

Geboorte – 6 maanden

0 – 1 maand 0 – 1 jaar
2 maanden 2 jaar
3 maanden 4 jaar
4 maanden 6 jaar
5 maanden 8 jaar
6 maanden 10 jaar
JUNIOR

7 maanden – 2 jaar

7 maanden 12 jaar
12 maanden 15 jaar
18 maanden 21 jaar
2 jaar 24 jaar
VOLWASSENE

3 jaar – 6 jaar

3 jaar 28 jaar
4 jaar 32 jaar
5 jaar 36 jaar
6 jaar 40 jaar
RIJP

7 jaar – 10 jaar

7 jaar 44 jaar
8 jaar 48 jaar
9 jaar 52 jaar
10 jaar 56 jaar
SENIOR

11 jaar – 14 jaar

11 jaar 60 jaar
12 jaar 64 jaar
13 jaar 68 jaar
14 jaar 72 jaar
GERIATRISCH

15+ jaar

15 jaar 76 jaar
16 jaar 80 jaar
17 jaar 84 jaar
18 jaar 88 jaar
19 jaar 92 jaar
20 jaar 96 jaar
21 jaar 100 jaar
22 jaar 104 jaar
23 jaar 108 jaar
24 jaar 112 jaar
25 jaar 116 jaar
oude cat_Georgii Shipin, Shutterstock
Afbeelding Credit: Georgii Shipin, Shutterstock

Tekenen van een ouder wordende kat

Hoewel 11 tot 14 jaar oud als de oudere jaren worden beschouwd, beginnen veel katten tekenen van veroudering te vertonen op ongeveer zevenjarige leeftijd. En houd er rekening mee dat het gewicht, het ras en de gezondheid van de kat een grote invloed hebben op hoe ze ouder worden.

Veel van de tekenen van een ouder wordende kat zijn relatief gelijk aan de tekenen van veroudering bij mensen. Er zijn eerste tekenen die moeilijker te herkennen zijn, maar ze kunnen als volgt zijn:

 • Langer slapen
 • Minder energie
 • Gewichtsverlies of gewichtstoename
 • Veranderingen in eetlust
 • Minder interesse in spelen
 • Verandering in vocalisatie
 • Verminderd gehoor en/of gezichtsvermogen
 • Veranderingen in de vacht – overtollige matten, roos, haaruitval en olie
 • Gedragsveranderingen
 • Verhoogd urineren
 • Toename van de waterinname
 • Tekenen van angst of agressie
 • Problemen met de kattenbak – poepen en urineren buiten de doos.

garen ball divider

Veel voorkomende gezondheidsproblemen van oudere katten

Er zijn ook symptomen van onderliggende ziekten die zich kunnen voordoen naarmate uw kat ouder wordt. Enkele van de meest voorkomende aandoeningen die oudere katten kunnen ervaren, zijn:

Artrose

kat die langzaam knippert
Afbeelding Credit: Oldiefan, Pixabay

Artrose zal pijn en stijfheid in de gewrichten veroorzaken, dus ze zullen vertragen en kunnen wat moeite hebben om op oppervlakken te springen en stijver te lopen dan normaal. Dit kan ook leiden tot meer matten in de vacht omdat ze moeite hebben om zichzelf te verzorgen.

Veranderingen in gedrag

Naarmate katten ouder worden, kunnen sommigen zich heel anders gaan gedragen dan voorheen. Dit kan vocaliseren met veel meer frequentie omvatten, maar zonder duidelijke reden of ongepaste elimination buiten de kattenbak.

U moet een gesprek hebben met uw dierenarts over dit gedrag, omdat ze kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Hyperthyreoïdie

Veel oudere katten ervaren hyperthyreoïdie, die meestal wordt veroorzaakt door een goedaardige tumor die zich in de schildklier ontwikkelt. Het beïnvloedt de stofwisseling van de kat, wat gewichtsverlies veroorzaakt ondanks een vraatzuchtige eetlust.

Andere tekenen zijn:

 • Diarree
 • Braken
 • Angst
 • Verhoogde dorst
 • Toename van urineren

Zonder behandeling kan het leiden tot hypertrofische cardiomyopathie en hoge bloeddruk.

Nierproblemen

Oudere katten zijn ook gevoelig voor nierproblemen, zoals nieraandoeningen.

Typische symptomen kunnen zijn:

 • Dehydratie
 • Verhoogde dorst en urineren
 • Slechte adem
 • Sporadisch braken
 • Gebrek aan eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Zweren in de mond
 • Lusteloos
 • Koorts
 • Lage rugpijn
 • Urinewegproblemen – incontinentie of niet in staat om te plassen
 • Oedeem – zwelling in de ledematen door vocht

Nogmaals, katten hebben onmiddellijke behandeling nodig. Sommige van deze symptomen kunnen ook wijzen op hormonale problemen of diabetes.

Gezwellen

Soms kunnen oudere katten gezwellen of knobbels ontwikkelen, die door uw dierenarts moeten worden gecontroleerd. De kans is groot dat ze onschadelijk zijn, maar u wilt dat uw dierenarts mogelijke ernstige ziekten, zoals kanker, uitsluit.

Staar

kat met cataract
Afbeelding Credit: Meteoritka, Shutterstock

Cataract veroorzaakt een troebel uiterlijk op het oog en kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen en uiteindelijk blindheid als het niet wordt behandeld. De meeste cataracten zijn erfelijk en zijn meer vatbaar voor specifieke rassen zoals Himalaya’s en Perzen. Maar ze kunnen ook voorkomen als een kat diabetes heeft en als ze 10 jaar of ouder zijn.

Ademhalings- en hartproblemen

Hartaandoeningen kunnen ook ademhalingsproblemen veroorzaken, dus als u uw kat ziet hijgen, kan dit mogelijk ernstig zijn. Dit is nog belangrijker als uw kat lusteloos is en moeite heeft om te ademen.

Andere symptomen kunnen zijn:

 • Zwakheid
 • Lethargie
 • Verhoogde inspanning om te ademen
 • Verhoogde ademhalingsfrequentie
 • Snelle hartslag
 • Verlies van eetlust
 • Flauwvallen
 • Dood

Onnodig te zeggen dat als u een van deze tekenen ziet, vooral als uw kat moeite heeft om te ademen, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

Tandheelkundige problemen

Sommige oudere katten kunnen tandheelkundige problemen ondervinden, die thuis kunnen worden geholpen, tenzij het verandert in tandvleesaandoeningen. Als u de mond van uw kat regelmatig controleert, zou het gemakkelijker moeten zijn om problemen te herkennen voordat ze zich voordoen.

Zoek naar tandsteen en plaque-opbouw en eventuele knobbels of bloedend tandvlees. Hier heeft uw kat een afspraak met de dierenarts nodig.

kattenpootverdeler

Hoe moet ik voor mijn oudere kat zorgen?

Het belangrijkste onderdeel van het verzorgen van een oudere kat is zich meer bewust zijn van hoe uw kat zal vertragen en uitkijken voor eventuele gezondheidsproblemen is een begin. Maar u moet het dieet van uw kat aanpassen en uitkijken voor eventuele pijn die uw kat kan verwerken.

Dieet

oranje kat die natvoer eet
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

U moet beginnen met het vervangen van het volwassen kattenvoer van uw kat door seniorenvoer. Seniorenvoeding is geformuleerd met de juiste voedingsstoffen om het ouder wordende lichaam van uw kat te ondersteunen. Je zult waarschijnlijk hetzelfde merk kunnen gebruiken dat je je kat al die tijd hebt gevoerd, waardoor de overgang gemakkelijker wordt.

Sommige oudere katten hebben hulp nodig met hun gewicht, evenals enkele van de problemen die we hebben besproken, waaronder tandheelkundige, nier- en gewrichtsondersteuning. Praat met uw dierenarts over het beste voedsel dat uw kat op dit moment ten goede zal komen.

Oefening

Omdat oudere katten de neiging hebben om zowel fysiek als mentaal te vertragen, is het belangrijk om je kat te blijven aanmoedigen om te spelen. Dit is ook van vitaal belang als uw kat bovendien artritis heeft of te veel gewicht heeft gekregen.

Gebruik speelgoed waar je kat op reageert – als zijn favoriet een verenstokje is, zorg er dan voor dat je er elke dag een paar minuten op zijn minst een paar minuten gebruikt. Je kunt ook puzzelvoeders proberen, waardoor je kat wat harder werkt voor traktaties en voedsel. Dit kan helpen bij zowel fysieke als mentale oefening.

Werk samen met uw dierenarts

U moet nauw samenwerken met uw dierenarts naarmate uw kat ouder wordt. U wilt elk jaar een jaarlijkse controle uitvoeren – soms kan twee keer per jaar nodig zijn. Dit omvat bloedonderzoek, urineonderzoek en andere laboratoriumwork om mogelijke aandoeningen uit te sluiten die zouden kunnen opduiken.

En als uw kat een gezondheidstoestand ontwikkelt, kan het nodig zijn om in de loop van het jaar meerdere keren naar de dierenarts te gaan. Ze zullen ook op de hoogte willen blijven van de tandheelkundige gezondheid van uw kat, omdat hun tanden snel bergafwaarts kunnen gaan naarmate ze ouder worden.

Respecteer je kat

Zoals we eerder vermeldden, begint hun gedrag te veranderen naarmate ze ouder worden. Dit kan deels te wijten zijn aan pijn door dingen als artritis, of ze zijn misschien niet zo knuffelig als ze ooit waren.

Je moet de grenzen van je kat respecteren – als hij niet wil spelen of vastgehouden wil worden, laat hem dan zijn. In veel gevallen willen ze gewoon slapen. Maar raadpleeg uw dierenarts als u vermoedt dat de gedragsveranderingen kunnen worden veroorzaakt door pijn.

Houd het rustig

Naarmate ze ouder worden, zullen de meeste katten een rustigere omgeving willen. Dit kan deels zijn omdat ze veel van hun tijd slapend doorbrengen, maar ze hebben ook gewoon meer privacy, rust en stilte nodig.

Zoek uw kat een ruimte in uw huis waar hij weg kan zijn van waar de meeste luidruchtige activiteiten plaatsvinden. Het moet gemakkelijk toegankelijk en comfortabel zijn.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Zorgen voor een huisdier betekent dat je alle levensfasen met hen doorloopt – het goede, het slechte en het lelijke. En het bezitten van een oudere kat brengt frequentere dierenartsbezoeken met zich mee en bereidt u voor op de mogelijkheid dat er gezondheidsproblemen opduiken.

Het belangrijkste is dat u op de hoogte blijft van de behoeften van uw kat en hem alle ruimte, zorg en liefde geeft die hij nodig heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kristi Blokhin, Shutterstock