Op welke leeftijd beginnen kittens met het eten van voedsel en het drinken van water? Door dierenarts goedgekeurde feiten

Als uw kat zwanger is, maakt u zich waarschijnlijk zorgen over hoe u voor haar pasgeboren kittens zult zorgen. Er zijn zoveel dingen om te weten en te leren, vooral bij het voeden van pasgeborenen en groeiende kittens. Als uw grootste vraag is wanneer u kunt beginnen met het aanbieden van voedsel en water aan uw kittens, bent u bij ons aan het juiste adres.

Wanneer uw kittens 4 weken oud worden, kun je langzaam beginnen met het speenproces met hen, dat is wanneer je geleidelijk voedsel en water zult introduceren. In dit artikel leggen we uit wanneer kittens precies moeten beginnen met het eten van vast voedsel en het drinken van water en waarom dit een kritieke tijd voor hen is.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Wat eten en drinken pasgeboren kittens?

Kittens moeten waar mogelijk toegang hebben tot de moedermelk. Het drinken van moedermelk is cruciaal, vooral in de eerste 12 tot 24 uur na de geboorte. De eerste melk bevat colostrum, dat essentiële antilichamen bevat die het pasgeboren kitten op dit moment zal absorberen. Het is ook noodzakelijk dat elk kitten in het nest een deel van deze melk drinkt, zelfs als het nest groot is. Als uw kittens om de een of andere reden geen toegang hebben tot een zogende kat, kunt u ze kittenmelkvervangende formule geven. In geval van nood kunt u een tijdelijke formule maken 1 om de pasgeboren kittens te voeden, maar u moet kittenvoeding zo snel mogelijk te pakken krijgen.

Als er geen moedermelk beschikbaar is, moet u de kittens gedurende 3 tot 4 weken melkvervangende formule geven. Het zou het beste zijn om ze regelmatig te voeren, elke 2 tot 3 uur gedurende de dag. Neem contact op met uw plaatselijke asiel of dierenkliniek voor advies.

moederpoes met kittens
Afbeelding credit: Karen Hogan, Shutterstock

Het speenproces

Het speenproces begint meestal als de kittens 4 weken oud zijn en iets eerder als ze wees zijn. De kittens kunnen proberen het voedsel van de moeder te eten en ze zal ze wegduwen. Als ze op de fles zitten, weet je dat ze klaar zijn voor vast voedsel als ze erop beginnen te kauwen en bijten. Ze lijken misschien ook niet tevreden met hun flesvoeding.

Om het speenproces te beginnen, mengt u nat kittenvoer met formule. Hierdoor kan het kitten de smaak herkennen en eraan wennen. Doe een beetje op hun lippen en laat ze het aflikken, waardoor het voor kittens gemakkelijker wordt om naar het voedsel te zoeken. Je kunt ze langzaam introduceren in de kom, maar zorg ervoor dat ze niet te snel rondlopen. 4-6 weken oud is de perfecte tijd om langzaam volledig over te gaan op vast voedsel, waarbij het voedsel indien nodig wordt aangevuld met formule. Wanneer de kittens volledig overgaan op vast voedsel, is het belangrijk om het droge voedsel in eerste instantie in water te weken. Naarmate de kittens volwassen worden, kunt u het water in het droogvoer langzaam verminderen.

Kat en kitten samen kattenvoer eten
Afbeelding credit: Irina Kozorog, Shutterstock

garen kogelverdeler

Hoe oud zijn kittens als ze water beginnen te drinken?

Wanneer kittens stoppen met zogen rond de leeftijd van 4 weken, moeten ze beginnen met het eten van vast voedsel en het drinken van water. Kittens moeten beginnen met het drinken van water zodra ze vast voedsel eten, omdat ze, wanneer ze gespeend zijn, meer hydratatie nodig hebben. Kittens beginnen meestal met het verkennen en spelen met water voordat ze hun moeders spenen. Tegen de tijd dat ze 5-6 weken oud zijn, zal hun primaire bron van water afkomstig zijn van de geweekte brokjes. Kittens van 7-8 weken oud moeten al zijn overgestapt op het eten van vast voedsel en het drinken van water.

Hoeveel water moeten kittens drinken?

Kittens tot 3 maanden oud moeten dagelijks ongeveer 2,3 gram water drinken. Wanneer kittens 6 maanden oud zijn, moeten ze dagelijks een half kopje water drinken. Kittens krijgen veel water via geweekte brokken of natvoer, dus deze metingen zullen sterk variëren. De hoeveelheid water zal ook variëren, afhankelijk van het lichaamsgewicht van het kitten. Naarmate de kittens volwassen katten worden, zullen ze langzaam meer water gaan drinken, met de aanbevolen kop per dag voor een kat van 10 pond.

kitten waterbak
Afbeelding credit: Maria Moroz, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Nadat uw kitten rond 8 weken klaar is met het spenen, kunt u verwachten dat hij regelmatig water drinkt en vast voedsel eet. Ten eerste zullen ze meestal hydratatie krijgen van de geweekte brokjes, maar nadat ze volledig van de melkformule af zijn, moeten ze te allen tijde toegang hebben tot vers water. Wanneer kittens stoppen met het drinken van de melk van hun moeder, moeten ze de juiste hydratatie uit water halen of raken ze uitgedroogd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Marian Weyo, Shutterstock