Kunnen katten ribben eten? Door de dierenarts goedgekeurde feiten en gezondheidsrichtlijnen

Barbecues zijn een van de meest gewaardeerde tradities in Amerika – families en vrienden in het hele land komen regelmatig samen voor barbecues in de achtertuin. Geen enkel feestje in de achtertuin zou echter leuk zijn zonder dat onze geliefde huisdieren ons gezelschap houden bij de grill. Ze ruiken altijd het heerlijke eten en slagen erin om een paar mensen te vinden die bereid zijn om hun porties te delen.

Als je in een situatie komt waarin je in de verleiding komt om een stuk van je varkensrib aan je kat aan te bieden, moet je je afvragen of dit vlees eigenlijk veilig is voor hen om te consumeren. Veel factoren beïnvloeden dit, maar het vermijden van het voeren van onze huisdieren pittig, gekruid of zout voedsel is altijd het beste. Echter Gewoon vlees van gekookte varkensribbetjes is over het algemeen veilig voor onze katten om te consumeren, zolang u de botten verwijdert.

Lees hieronder verder voor meer informatie over de veiligheid van het voeren van uw kattenribben.

cat + lijnverdeler

Ribben Voedingsfeiten

Hoewel u misschien in de verleiding komt om uw kat wat ribben aan te bieden op uw barbecuefeest, moet u eerst meer te weten komen over hun voedingswaarden. Ribben bevatten veel vet, maar zijn een goede bron van dierlijke eiwitten. Ribben zijn rijk aan mineralen, vooral ijzer, magnesium en zink. Varkensribbetjes hebben ook kraakbeen, het beschermende weefsel dat botten en gewrichten verbindt, en kraakbeen bevat glucosamine en chondroïtine, wat een betere gezondheid van de gewrichten bevordert.

Barbecue spareribs
Image Credit: hlphoto, Shutterstock

Ribben Voedingswaarden Per 100 g:

Energie: 351 kcal / 1470 kJ
Eiwit: 22.8 gr
Totaal vet: 28.1 gr
Koolhydraten: 0 g
Vezel: 0 g
Natrium: 64 mg
Ijzer: 2,37 mg
Magnesium: 20 mg
Zink: 5,45 mg

3 kattenverdelers

Zijn ribben veilig voor katten om te consumeren?

Omdat ribben een hoog vetgehalte hebben en over het algemeen veel calorieën bevatten, zijn ze niet het beste voedsel om uw kat regelmatig aan te bieden. Hoewel ze een goede bron van dierlijke eiwitten zijn en een aantal belangrijke vitamines en mineralen bevatten, moet uw kat al zijn essentiële voedingsstoffen uit een uitgebalanceerd kattenvoer van goede kwaliteit halen.

Het voeren van kattenribvlees als een occasionele traktatie is over het algemeen veilig, wanneer het in de juiste hoeveelheid wordt aangeboden en van tevoren goed wordt bereid. Wanneer u echter nieuw voedsel aan het dieet van uw kat toevoegt, is het een goed idee om groen licht te krijgen van uw dierenarts, vooral als ze onderliggende gezondheidsproblemen hebben. Ze zijn natuurlijk niet geschikt voor katten met voedselallergieën voor varkensvlees of katten met een voorgeschreven dieet. Vanwege het hoge vet- en caloriegehalte is het ook niet aan te raden om ribben te voeren aan katten met overgewicht en katten die vatbaar zijn voor aandoeningen zoals pancreatitis.

U kunt hieronder meer lezen over het bereiden van varkensribbetjes en deze aan uw kat aanbieden om eventuele risico’s op bijwerkingen te verminderen.

kat die uit voerbak eet
Afbeelding credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Hoe u veilig ribben aan uw kat kunt aanbieden

Hoewel we hebben gezegd dat ribben meestal veilig zijn om uw kat te voeden, is het absoluut cruciaal om alle stappen te begrijpen die u moet nemen om hun veiligheid te garanderen. Ten eerste en het belangrijkste zijn ribben verstikkingsgevaar. Als u van plan bent om uw kat een stuk varkensrib te geven om op te knabbelen, moet u uw kat zorgvuldig in de gaten houden. Varkensbotten kunnen barsten en splinteren wanneer uw huisdier erop kauwt, wat kan leiden tot ernstige schade aan de slokdarm of darmen. We raden u aan om uw kat deze botten helemaal niet te voeren en alleen het vlees aan te bieden.

Een ander ding om te onthouden is dat om uw kat veilig van ribben te laten genieten, deze moet worden bereid zonder zouten of smaakmakers. Dit is de reden waarom barbecueribben niet veilig zijn voor uw katten om te consumeren. Ze worden meestal gemaakt met sauzen, kruiden en smaakmakers, waardoor ze onveilig zijn. Bepaalde ingrediënten in deze sauzen, zoals ui of knoflookpoeder, kunnen ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken en zelfs tot bloedarmoede leiden.

We raden u ook aan om uit de buurt te blijven van rauwe varkensribbetjes. Rauw en onvoldoende verhit vlees heeft een hoog risico op trichinella-parasieten en andere bacteriën en ziekteverwekkers. Voordat je varkensribbetjes aan je kat aanbiedt, moet je het vlees grondig koken, en zoals we al zeiden, zonder zouten, sauzen of smaakmakers toe te voegen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hoewel varkensribbetjes heerlijk zijn, zijn ze niet ideaal om regelmatig aan je kat te geven. Omdat de magen van onze huisdieren veel gevoeliger zijn dan die van ons, kan het voeren van zouten en smaakmakers ernstige gastro-intestinale klachten veroorzaken, dus vermijd deze ingrediënten bij het bereiden van varkensribbetjes. Het belangrijkste is dat voordat u varkensribbetjes aan uw kat aanbiedt, u ervoor moet zorgen dat u alle botten verwijdert, omdat ze een verstikkingsgevaar voor uw kat kunnen zijn.

Dus, hoewel een klein knabbeltje aan een stuk varkensrib zonder sauzen of kruiden af en toe prima kan zijn, raden we aan dat dit geen gewone traktatie is voor je katachtige.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: VasiliyBudarin, Shutterstock