Oogziekten bij neonatale kittens: oorzaken, symptomen, &behandeling

Oogziekten bij neonatale kittens afgebeeld

Snel overzicht: Oogziekten bij neonatale kittens

tekstgrootte
Andere namen: Oftalmie neonatorium
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Rode ontstoken ogen met afscheiding, gezwollen deksels, deksels dichtgeknepen, loensend, zwerend of troebel hoornvliesoppervlak
medische dossiers
Diagnose: Ondersteunende bevindingen bij onderzoek van het oog, positief resultaat wanneer fluoresceïnevlek wordt gebruikt. Bacteriecultuur in sommige gevallen.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Matig vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie: Indien gerelateerd aan herpesvirus, L-lysine of een ander soortgelijk supplement kan worden aanbevolen om episode recidief te verminderen.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Niet specifiek, hoewel het herpesvirus / feline virale rhinotracheitiscomponent van het FVRCP-vaccin kan beschermen tegen herpesvirus als oorzaak.
jam-medisch
Behandelingsopties: Antibotische druppels of zalf, pijnmedicatie, antivirale medicatie indien gerelateerd aan herpesvirus, chirurgie in zeldzame gevallen kan nodig zijn.
thuis
Huismiddeltjes: Een warm kompres met een vochtig washandje op het gesloten oog kan helpen bij een zekere mate van ongemak, zwelling en afscheiding.

Wat is oogziekte bij neonatale kittens?

Neonatale (pasgeboren) kittens kunnen ooginfecties ontwikkelen, ook wel “oftalmie neonatorum” genoemd, zo jong als een paar dagen tot een paar weken oud.

Meestal ontwikkelen neonatale ooginfecties zich door bacteriën of virussen die tijdens de geboorte door de koningin (moederkat) worden overgedragen.

Veel voorkomende symptomen van neonatale ooginfecties zijn rode, geïrriteerde ogen met pusachtige oogafscheiding en de oogleden kunnen ernstig gezwollen raken en aan elkaar vastzitten.  Antibiotische oogmedicijnen worden meestal voorgeschreven om de infectie te behandelen en gelukkig herstellen de meeste kittens snel van de infectie.

Sommige kittens kunnen verklevingen tussen oogmembranen ontwikkelen met permanente littekens en schade aan het hoornvlies, wat hun gezichtsvermogen op lange termijn kan beïnvloeden.

Symptomen van oogziekte bij neonatale kittens

Neonatale conjunctivitis kan zich ontwikkelen in één of beide ogen en kan aanwezig zijn bij meerdere kittens uit het nest.  De koningin kan al dan niet tekenen van ziekte vertonen.

Kittens met neonatale oogziekte kunnen symptomen vertonen zoals:

 • Tranende ogen
 • Oogafscheiding (pusachtig, plakkerig, geel tot groen)
 • Roodheid van de oogleden en bindvlies
 • Zwelling van de oogmembranen
 • Bindvlies kleeft aan het oogoppervlak
 • Vertroebeling of waas naar het hoornvlies
 • Ooglidranden die aan elkaar plakken
 • Zwelling of uitpuiling van de oogkas

Kittens kunnen ook enkele tekenen van een infectie van de bovenste luchtwegen vertonen, zoals:

Oorzaken van oogziekte bij neonatale kittens

Klein kitten met open mond en gevouwen oren

Er zijn een aantal redenen waarom neonatale kittens oogziekte kunnen ontwikkelen, waaronder infecties die worden overgedragen door de moederkat.

Neonatale ooginfecties kunnen worden overgedragen van de koningin voor of tijdens de geboorte, of van vuile leefomstandigheden.

Bacteriën worden vaak overgedragen van de koningin op de kittens tijdens de geboorte van geïnfecteerde vaginale afscheidingen, maar het katachtige herpesvirus kan worden overgedragen op kittens in utero, wat betekent dat ze worden geboren met de infectie.

De meest voorkomende infecties om neonatale oogziekte te veroorzaken zijn:

 • Staphylococcus spp. bacteriën
 • Streptococcus spp. bacteriën
 • Katachtige herpesvirus
 • Katachtige chlamydia (Chlamydophila felis | bacteriën)

Diagnose van oogziekte bij neonatale kittens

Een dierenarts moet kittens met klinische tekenen van oogziekte onderzoeken en de koningin moet mogelijk ook worden onderzocht.  Een volledig lichamelijk onderzoek zal helpen bij het detecteren van een systemische ziekte en uw dierenarts kan testen aanbevelen zoals bloedonderzoek of urineanalyse.  Bacteriële testen van vaginale afscheiding van de koningin kan ook nodig zijn.

Een oogonderzoek zal bepalen of een ooginfectie aanwezig is in het bindvlies of hoornvlies, of dat er een andere oorzaak is voor de symptomen.  Als de oogleden aan elkaar vastzitten, moet uw dierenarts de oogleden reinigen en voorzichtig scheiden om de infectie vrij te geven en kan hij een monster nemen voor analyse.  Het oogonderzoek moet een fluoresceïnevlek omvatten om te controleren op zweren op het hoornvlies dieh vereisen een agressievere therapie.

Behandeling van oogziekte bij neonatale kittens

Dierenarts die een klein tabby kitten een injectie geeft

Antibiotica zijn de meest voorkomende behandeling voor oogziekten bij neonatale kittens.

Antibiotica

Ooginfecties bij kittens worden meestal behandeld met actuele antibiotica.  Feline herpes virus is geen bacteriële infectie, dus antivirale medicijnen kunnen nodig zijn als uw dierenarts vermoedt dat dit de oorzaak is.

Reiniging en warme kompressen

Als de oogleden van uw kitten aan elkaar plakken, zal uw dierenarts de oogleden reinigen en voorzichtig openen om het geïnfecteerde vuil weg te spoelen en behandeling met oogmedicatie mogelijk te maken.

Om de opbouw van oogafscheiding te voorkomen, moet u warme kompressen aanbrengen en thuis voorzichtig schoonmaken, naast het voltooien van de medicijnen die door uw dierenarts zijn voorgeschreven.

Afhankelijk van de oorzaak van de infectie, kan uw dierenarts aanbevelen om zieke kittens van gezonde kittens te scheiden of hygiëneaanbevelingen te doen voor de thuisomgeving en de koningin.

Herstel van oogziekte bij neonatale kittens

Als de neonatale ooginfectie op de juiste manier en tijdig wordt behandeld, is het herstel over het algemeen snel.  Als de ooglidmembranen echter niet worden gescheiden en/of als de infectie niet tijdig wordt behandeld, kunnen permanente verklevingen ontstaan.

Deze weefselverklevingen, symblepharon genaamd, kunnen ernstige littekens, ooglidmisvormingen veroorzaken en kunnen het gezichtsvermogen beperken.  Cornea ulceratie die zich ontwikkelt tijdens een neonatale ooginfectie kan verwoestende gevolgen hebben, waaronder een scheuring van het oog.

Bacteriële infectie in een hoornvlieszweer vereist een intensieve medische behandeling en uw dierenarts kan verwijzing naar een specialist in oogheelkunde aanbevelen.

Veelgestelde vragen?

Waarom krijgen babykittens ooginfecties?

Ooginfecties bij babykittens, ook wel neonatale conjunctivitis of oftalmie neonatorum genoemd, worden meestal veroorzaakt doordat de koningin (moederkat) stafylokok- of streptokokkenbacteriën op de kittens overbrengt van geïnfecteerde vaginale afscheidingen op het moment van levering. Virussen zoals kattenherpes en vuile leefomstandigheden kunnen ook leiden tot ooginfecties bij babykittens.

Hoe behandel je de ooginfectie van een kitten?

Ooginfecties bij kittens worden behandeld met voorgeschreven antibiotische oogmedicijnen en soms antivirale medicijnen. Elk kitten dat symptomen van een ooginfectie vertoont, zoals zwelling of oogafscheiding, moet onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht voor onderzoek en behandeling. De oogleden van het kitten kunnen dicht komen te zitten met puin, waardoor de infectie eronder vast komt te zitten, en uw dierenarts zal de oogleden weken en voorzichtig openen.

Kan een cat eye-infectie zich verspreiden naar mensen?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de bacteriële infecties die ooginfecties bij neonatale kittens veroorzaken, zich naar een persoon zullen verspreiden. Het beoefenen van goed handen wassen en het handhaven van een goede hygiëne van de omgeving wordt aanbevolen om de verspreiding naar andere katten te verminderen. Het katachtige herpesvirus kan niet worden verspreid naar andere soorten dan katten, maar is zeer besmettelijk bij katten via geïnfecteerde respiratoire of oogafscheidingen.

Bronnen weergeven

Stiles J. Feline oogheelkunde. In: Gelatt KN, Gilger BC, Kern TJ, uitg. Veterinaire oogheelkunde. 5. Ed.  Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell; 2013:1477-1559.

Stiles, J, Reinstein, SL. Feline Herpesvirus Oogheelkundige Ziekten. In: Reinstein SL, uitg. Gids voor klinische oogheelkunde. 1e ed. NAVC Media; 2019:93-106.

Hartley C. Etiologie van hoornvlieszweren gaat uit van FHV-1, tenzij het tegendeel wordt bewezen. J Feline Med Surg. 2010 Jan;12(1):24-35.