Wat is een Chonky Kat?

Katten zijn enkele van de oorspronkelijke heersers van het internet, out-dating TIk-Tok-sterren en zelfs Instagram-influencers. YouTube was vroeger een heiligdom voor grappige kattenvideo’s en het is geen verrassing dat internetgebruikers gemiddelde katten hebben getransformeerd in online idolen. Een van de meest recente trends rond onze katachtige vrienden is de eerbied voor wat een “chonky” kat wordt genoemd.

Het is misschien begonnen als allemaal plezier en spelletjes, maar elke kattenliefhebber moet voorzichtig zijn met hoe deze internettrend katten in het echte leven beïnvloedt. Laten we eens opsplitsen wat een “chonky” kat eigenlijk is en wat de term betekent voor de katten in je leven.

wat is een chonky kat?

De term “chonky” is internettaal voor groot, dik of extreem overgewicht.

Internet Straattaal

De term “chonky” is internettaal voor groot, dik of extreem overgewicht. Het is ‘catto lingo’ zoals de woorden ‘blep’, ‘chimken’ en ‘floof’. Love it or hate it, het lijkt erop dat deze verzonnen taal een blijvertje is.

Het is niet gemakkelijk om het woord chonky helemaal terug te voeren naar de eerste keer dat het online werd geplaatst, maar het komt hoogstwaarschijnlijk van een oude meme die een lichaamsconditiesschaal voorstelde die varieerde van “een fijne boi” tot “OH LAWD HE COMIN.” De grappige meme verzamelde meer dan een paar likes en shares, en het inspireerde uiteindelijk een hele online community gewijd aan zwaarlijvige dieren.

Populariteit popcultuur

Het internet als geheel omarmde chonky katten in al hun donzige glorie. Beschouwd als de ideale maat voor knuffels en knuffels, zijn dikke katten gevierd op een bijna wereldwijd niveau. Hun grote lichamen brengen glimlachen en lachen en zijn vaak de basis van de beste grappige video’s en memes van het internet.

De trend van de chonky kat heeft zelfs enorme groepen mensen geïnspireerd om foto’s van hun dikke katten online te delen. De Facebook-groep genaamd “This Cat is Chonky” heeft 915.000 leden die regelmatig grappige foto’s van katten met overgewicht delen. Er is ook het Instagram-account genaamd “Round Boys” dat zijn focus heeft uitgebreid met allerlei zwaarlijvige dieren. Je kunt zelfs individuele chonky katten volgen waarvan de mensen hun afbeeldingen gebruiken om hun eigen niveau van internetfaam te bereiken.

wat is een chonky kat

Door die extra kilo’s te verheerlijken, moedigt de chonky kattentrend mensen eigenlijk aan om hun katten dik te laten worden.

Chonky Cat Zorgen

De hordes mensen die dikke katten vieren, bedoelen het meestal goed, maar dierenartsen en andere experts zien het niet als luchtig plezier. De Facebook-groep “This Cat is Chonky” heeft bijvoorbeeld een strikte “no chonk shaming” -regel om zogenaamd de gevoelens van zowel katten als hun eigenaren te beschermen, maar sommige diergezondheidsexperts suggereren dat een beetje shaming nu misschien op zijn plaats is.

Door die extra kilo’s te verheerlijken, moedigt de chonky kattentrend mensen eigenlijk aan om hun katten dik te laten worden. Het hebben van een chonky kat is als het raken van de internetjackpot en opent deuren naar bekendheid op sociale media. Waar deze wanna-be influencers echter niet aan denken, is hoe katten lijden aan obesitas.

Net als bij mensen kan obesitas bij katten een lange lijst met gezondheidsproblemen veroorzaken. Volgens VCA Dierenziekenhuizen lopen katten met overgewicht een hoger risico op diabetes, hartaandoeningen, hypertensie, artrose en vele soorten kanker. Het hoogtepunt van dit alles betekent dat de meeste chonky katten niet ouder worden dan tien jaar.

Chonky kat Grafiek

Veel dierenartsen zeggen dat de liefde van het internet voor dikke katten scheeftrekt wat mensen beschouwen als een gezond gewicht voor katten. Het ideale gewicht hangt af van het ras en het frame van de kat, maar gemiddeld is een gezond gewicht ongeveer 10 pond. Een gezonde Maine Coon-kat kan tot 25 pond krijgen, maar die kilo’s zijn geschikt voor die grotere kat.

De gemiddelde kat van gemengd ras die je in het dierenasiel krijgt, mag de weegschaal niet op meer dan 20 pond kantelen. Deze schattige katten zijn misschien beroemd online, maar ze lijden in het echte leven.

wat is een chonky kat?

Ze zijn charmant en knuffelig uitziend, maar huisdieren toestaan om de kilo’s in te pakken, wordt door sommigen beschouwd als dierenmishandeling.

Laat je kat geen Chonky-kat zijn

Ze zijn charmant en knuffelig uitziend, maar huisdieren toestaan om de kilo’s in te pakken, wordt door sommigen beschouwd als dierenmishandeling. Het kattenlichaam is niet gebouwd om al die chonk te ondersteunen, en het overvoeren van een kat of het verwaarlozen van hun oefening is allesbehalve grappig.

Als je de ribben van je kat niet gemakkelijk kunt voelen, hebben ze waarschijnlijk overgewicht. Een andere manier om te zien of je kat te groot is, is door hem van bovenaf te bekijken. Als ze er rond uitzien zonder een opvallende taille, is het tijd om prioriteit te geven aan gewichtsverlies.

Praat met uw dierenarts over het ideale gewicht van uw kat en wat u moet doen om hem te helpen dit te bereiken.