Onderzoek suggereert dat katten graag tijd doorbrengen met mensen boven katten

Onze kattenvrienden zijn interessante, complexe individuen. Ze houden ons vaak scherp en laten ons gissen naar hun eigenaardige gedrag. Hoewel we weten dat we van onze katten houden, vragen we ons vaak af of het gevoel wederzijds is. Tolereren onze katten ons gewoon totdat hun voerbak weer gevuld is? Gelukkig kan onderzoek ons laten zien dat dit niet het geval is. In feite geeft de meerderheid van de katten de voorkeur aan tijd met ons door te brengen boven iets anders. Blijf lezen om meer te weten te komen.

Laten we eerst eens kijken naar de domesticatie van katten

Afbeelding met dank aan het U.S. Naval Institute Photo Archive

Katten werden eeuwen geleden voor het eerst gedomesticeerd. We weten dat de oude Egyptenaren katten aanbaden, maar in de tijd van de “Zwarte Dood” werden katten zeer gevreesd, ook bekend als ailurofobie (angst voor katten), omdat ze ratten doodden en mensen toen goed genoeg wisten dat ratten drager waren van de builenpest. En vanwege deze wijdverspreide angst veranderde het in haat van de katachtige soort en veel katten verloren er hun leven door. (Dit gebeurde in de 14e eeuw.)

Gelukkig voor katten werden hun vaardigheden vereerd en velen werden aan boord van schepen gebracht om als ratters te dienen. Vanaf het tijdperk van de ontdekking, circa de 15e tot de 18e eeuw, hebben katten hun plaats naast mensen gecementeerd als scheepskatten. Al snel werd ontdekt dat katten toch niet zo slecht waren en gezelschap en meesterjachtvaardigheden zouden bieden om dubbele doelen te dienen naast zeilers op volle zee.

Scheepskatten zijn al eeuwenlang een ding, en het is gemakkelijk te zien waarom! Niet lang daarna werden katten verwelkomd in de huizen van mensen vanwege hun ratelvaardigheden en gezelschap. En, zoals ze zeggen, de rest is geschiedenis!

Katten geven vaak de voorkeur aan menselijke interactie boven interactie met katten omdat mensen hen kalmeren

Katten weten nu dat mensen betrouwbaar zijn – en ze kunnen je zelfs heel interessant vinden.

Als u de favoriete persoon van uw kat bent, dan weet u heel goed dat u de uitverkorene van uw kat bent. Uw kat zal waarschijnlijk uw gezelschap in uw huis zoeken boven iedereen , inclusief de andere katten in uw huis als u ze heeft. Dit komt omdat domesticatie de manier waarop katten denken heeft veranderd.

Katten weten nu dat mensen betrouwbaar zijn – en ze kunnen je zelfs heel interessant vinden. Je bent immers geen kat en katten zijn van nature nieuwsgierige wezens. Ze houden ervan om hun geest geprikkeld te hebben, en je zorgt er ook niet voor dat ze zich bedreigd voelen zoals een andere kat dat zou kunnen.

Katten zijn zeer territoriale wezens, zelfs als ze goed bekend zijn met andere katten in hun huis. Dit is de reden waarom katten snel een pikorde zullen bepalen wanneer ze samenwonen met andere katten – en zullen ze er zeker van zijn dat ze de andere katten in hun huis laten weten wie de topkat in het huishouden is. En hoewel er veel katten zijn die liever tijd doorbrengen met mensen dan met andere katten, zou de overgrote meerderheid van de eigenaren van gezelschapsdieren liever de tijd doorbrengen met hun huisdieren dan met hun partner. Au!

Katten ervaren verlatingsangst en houden er niet van om lange tijd alleen gelaten te worden.

Katten hunkeren naar interactie met mensen, wat geen verrassing zou moeten zijn voor iedereen die tijd met katten heeft doorgebracht.

Er zijn momenten waarop we onze katten moeten laten reizen, maar onze katten moeten niet aan hun lot worden overgelaten terwijl we op het beste hopen. Katten zijn sociale wezens ondanks de mythen om hen heen, en ze kunnen eenzaam en gestrest raken als ze voor langere tijd alleen worden gelaten. Katten hunkeren naar interactie met mensen, wat geen verrassing zou moeten zijn voor iedereen die tijd met katten heeft doorgebracht.

En, zoals u maar al te goed weet, zijn katten micromanagers die er trots op zijn dat ze onze locatie in onze huizen te allen tijde kennen. Dus, als je een paar uur achter elkaar alleen wordt gelaten, kunnen ze een beetje koekoek worden over je verblijfplaats. Dit is de reden waarom je vaak merkt dat je bij aankomst een super aanhankelijke kat hebt. Of een kat die bij de deur op je wacht, klaar om te snuffelen waar je bent geweest.

Voor meer informatie over hoe lang je een kat alleen kunt laten, lees hier ons vakkundig geschreven artikel over dit specifieke onderwerp.

Onderzoek toont aan dat katten zo ver zouden gaan als afzien van voedsel of hun speelgoed ten gunste van menselijke interactie.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat hoewel katten echt individuen zijn met hun eigen specifieke voorkeuren, de katten vaker wel dan niet de voorkeur gaven aan menselijk contact gevolgd door eten.

Het spreekt voor zich dat domesticatie de geest van onze katachtige vrienden heeft gevormd. Katten hebben geleerd om met ons samen te leven, en hoewel het waarschijnlijk een rotsachtig begin was, genieten katten van de moderne tijd van het gezelschap van mensen – en geven ze er zelfs de voorkeur aan boven veel andere dingen in hun leven. Een Onderzoek dat in 2017 werd uitgebracht, toonde aan dat de meerderheid van de katten liever met hun mensen communiceert dan met speelgoed te eten of te spelen.

Om hun studie uit te voeren, verzamelden onderzoekers van de Oregon State University gegevens van 50 katten door hen vier verschillende soorten stimulatie te presenteren. Deze vier soorten omvatten: voedsel, speelgoed, geur en menselijke interactie. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat hoewel katten echt individuen zijn met hun eigen specifieke voorkeuren, de katten vaker wel dan niet de voorkeur gaven aan menselijk contact gevolgd door eten.

Deze studie, die zijn oorsprong vond in het Human-Animal Interaction (HAI) -laboratorium van de Oregon State University, concludeerde dat,

“Al wordt er vaak gedacht [that] Katten geven de voorkeur aan eenzaamheid boven sociale interactie, de gegevens van deze studie wijzen anders uit… Het is dus mogelijk [that] Sommige populaties katten kunnen een grotere voorkeur voor sociale interactie vertonen dan andere.”

Sommige katten geven de voorkeur aan tijd die ze met mensen doorbrengen boven andere katten omdat ze niet met andere katten kunnen opschieten

Het geheugen van je kat is scherper dan je je misschien realiseert. En katten zullen, net als mensen, diepe herinneringen met zich meedragen als ze een trauma hebben meegemaakt.

Het geheugen van je kat is scherper dan je je misschien realiseert. En katten zullen, net als mensen, diepe herinneringen met zich meedragen als ze een trauma hebben meegemaakt. Katten kunnen soms niet overweg met andere katten – en hetzelfde kan ook gezegd worden voor sommige honden. Als een kat herhaaldelijk negatieve ervaringen heeft gehad met een andere kat, kan het hen tegen andere katten keren tot het punt waarop ze een sterke haat tegen andere katachtigen kunnen ontwikkelen.

Bovendien vormen katten hechte banden met mensen die vanaf een vroege, zeer beïnvloedbare leeftijd een aanzienlijke impact op hun leven hebben gehad. Dit staat bekend als imprinting. Lees hier om te weten te komen of uw kat op u heeft ingeprent!

Er zijn veel interessante studies over katten die je misschien nog moet ontdekken. Bekijk onze collectie kattenstudies hier op Cats.com.