Nationale Tuxedo Kattendag: Hoe & Wanneer wordt het gevierd?

Smokingkatten zien er altijd uit alsof ze gekleed zijn voor een chique feest, dus het is alleen maar gepast dat ze elk jaar hun eigen speciale dag krijgen. Het zal je misschien verbazen hoeveel “kattenvakanties” er gedurende het jaar worden gevierd. Nationale Tuxedo Kattendag wordt gevierd op 29 november.

Blijf lezen om te leren hoe je National Tuxedo Cat Day kunt vieren, samen met wat algemene kennis over smokingkatten, inclusief hoe ze door hun unieke kleurenpatroon komen!

3 kattenverdeler

Hoe nationale tuxedo kattendag te vieren

National Tuxedo Cat Day is de perfecte gelegenheid om uw huisdier te laten zien als u de trotse eigenaar bent van een van deze goedgeklede katachtigen. Je kunt schattige foto’s op al je sociale mediakanalen plaatsen of video’s maken met je kat. Misschien kun je zelfs een wedstrijd of weggeefactie vinden waaraan je kat kan deelnemen.

Kattenvakanties dienen een belangrijk doel dat verder gaat dan alleen een excuus om je volgers te bombarderen met foto’s. Asielen en reddingsgroepen gebruiken vaak National Tuxedo Cat Day om adopteerbare katten binnen hun organisaties onder de aandacht te brengen.

Als je het wilt vieren door een verschil te maken, overweeg dan om een smokingkat te doneren of te sponsoren die adoptie nodig heeft. Je kunt ook een dag vrijwilligerswerk doen in je plaatselijke opvangcentrum. Degenen die op zoek zijn naar een meer langdurige verbintenis, kunnen overwegen om een pleeggezin te worden voor adopteerbare smokingkatten.

smoking kat op boom
Image Credit: bookwurmee, Pixabay

kattenpootverdeler

Alles over Smoking Katten

Net als calicos of schildpadden zijn smokingkatten geen specifiek ras, maar een kleurenpatroon. Smokingkatten zijn tweekleurige of tweekleurige katten die traditioneel zwart en wit zijn. Hoewel er enkele variaties op dit patroon kunnen zijn, hebben smokingkatten over het algemeen witte buiken, borsten en voeten, samen met wat wit op hun gezicht.

Technisch gezien kunnen smokingkatten ook wit zijn en een andere effen kleur, zoals oranje of grijs. De meeste zijn echter zwart-wit, net als de formele herenkleding die hen hun naam leent.

Smokingkatten kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn en zijn te vinden in lange en kortharige variëteiten. Veel rassen vertonen smokingkleurpatronen. Enkele van de meest voorkomende zijn:


  • Turkse Angoras

  • Perzen

  • Maine Coons

  • Britse kortharen

  • Amerikaanse kortharen
smoking kat die buiten zit
Afbeelding Credit Piqsels

kattenpootverdeler

Hoe komt het tuxedo kattenkleurpatroon voor?

De vachtkleur van een kat wordt gecontroleerd door verschillende genen die verantwoordelijk zijn voor een specifieke kleur. Smokingkatten krijgen hun kleur van het KTY-gen, dat voorkomt in pigmentcellen. Dit gen bepaalt hoeveel witte kleur de vacht van de kat zal vertonen.

Naarmate het kitten zich in de baarmoeder ontwikkelt, verspreiden pigmentcellen zich door de huid. Recent onderzoek1 suggereert dat de dubbele kleur van smokingkatten optreedt omdat hun KTY-pigmentcellen tijdens de ontwikkeling niet al hun huid konden bereiken. De gebieden waar de pigmentcellen zich vestigen, groeien witte vacht, terwijl de ongerepte gebieden zwarte vacht vertonen.

3 kattenverdeler

Conclusie

Terwijl eigenaren van smokingkatten elke dag hun katten vieren, is de officiële datum om dit te doen, National Tuxedo Cat Day, 29 november. Smokingkatten hebben een flitsend uiterlijk, maar vergeet niet dat je nooit een huisdier moet kiezen op basis van uiterlijk. Omdat smokings een mix van rassen kunnen zijn, kunnen de katten variëren in persoonlijkheid. De meesten hebben de neiging om actief en extravert te zijn, maar ook ontspannen. Voordat u een smokingkat adopteert, moet u ervoor zorgen dat zijn unieke persoonlijkheid een goede match is voor uw gezin, inclusief andere huisdieren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Luku Muffin, Unsplash