National Cat Lady Day: is het een echte feestdag?

Kattenliefhebbers hebben van oudsher moeite om anderen te helpen de verbinding te begrijpen die met een kat kan worden gemaakt. Katten zijn geweldige wezens, maar helaas houdt niet iedereen ze op hetzelfde voetstuk als hun tegenhangers, honden. Dat betekent niet dat katten niet net zo loyaal, liefdevol en geweldig zijn voor onze stressniveaus als honden.

In een poging om mensen de belangrijke band tussen mens en kat te laten zien, werd een nationale feestdag gecreëerd, National Cat Lady Day. Ja, we hebben allemaal de gekke kattendame door de jaren heen horen praten, maar deze echte feestdag die op 19 april wordt gevierdÞ heeft niets te maken met spinsters, oude dames die katten verzamelen of een van de stereotypen die je je hele leven hebt gehoord. Laten we meer te weten komen over National Cat Lady Day, hoe het is geëvolueerd en wat je kunt doen om het te vieren.

3 katten gezichtsverdeler

Een kijkje terug naar de Crazy Cat Lady

vrouw in hallowen kostuum het vasthouden van kat
Afbeelding credit: Konstantin Zibert, Shutterstock

De meesten van ons zijn zich bewust van katten en hun link met het oude Egypte. Ze werden gezien als goden en werden een geliefd onderdeel van de samenleving. Rond 900 voor Christus, toen de eerste gedomesticeerde katten hun weg naar Europa vonden, ging de deur open voor meer mensen om katten als onderdeel van hun leven te hebben. In de loop van de jaren na de domesticatie en infiltratie van katten over de hele wereld, begonnen stereotypen.

Tijdens de heksenprocessen werden vrouwen met katten onder de loep genomen. In plaats van hun huisdieren en metgezellen te zijn, werden katten beschouwd als hun “familiars” en bestempeld als slecht, vooral zwarte katten. Een vrouw kon haar leven in gevaar brengen, simpelweg omdat ze van katten hield. In de jaren 1950, 60 en 70 evolueerde de trend. In plaats van te worden bestempeld als heksen of kwaadaardig, werden vrouwen die op hun katten doken, vooral degenen die alleenstaand of weduwe waren, gezien als frumpy oude vrouwen die al hun tijd thuis doorbrachten met een roedel katten. Televisieprogramma’s en films in deze tijdperken pikten de trend op en duwden het verhaal dat wanneer een vrouw alleen was, katten haar ding werden. In 2009 werd een artikel geschreven met de term “crazy cat lady” en van daaruit schoot het label wortel.

divider-catclaw1

Hoe National Cat Lady Day begon

Elke nationale feestdag begint ergens. Voor National Cat Lady Day kunnen we een vrouw bedanken met de naam Susan Michals. Susan heeft een lange geschiedenis van werken in film, televisie en journalistiek. Ze is ook een kattenliefhebber. Om katten te helpen de liefde te krijgen die ze volgens haar verdienden, creëerde ze CatCon in 2015. CatCon is een conventie waar kattenliefhebbers uit alle lagen van de bevolking bijeen kunnen komen om hun liefde voor katachtigen te tonen.

Kort na het succes van CatCon wilde Susan het opnemen tegen het stereotype van de crazy cat lady. In plaats van dat vrouwen die van katten houden worden gezien als een spinster of frumpy oude vrouwen, wilde ze dat ze werden gevierd. In 2017 deed ze precies dat. National Cat Lady Day werd geboren en dames die van katten houden, kregen de kans om de wereld te laten zien dat ze niet echt gek waren, maar gewoon gek op hun liefde voor katten.

divider-catclaw1

Manieren om te vieren

vrouw knuffel haar siamese kat
Afbeelding Credit: Piqsels

Cat Lady Day is geen vakantie waarbij je de dag vrij kunt nemen van je werk en het gewoon aan je kat kunt besteden. Nou, dat is in ieder geval niet de bedoeling. In plaats daarvan is het bedoeld als een dag om te laten zien hoeveel je om je katten geeft en om andere katten in nood te helpen.

Natuurlijk, zoals bij elke feestdag die we vieren, zijn er hashtags die je kunt gebruiken om foto’s van jou en je kat te laten zien. Je zult zelfs vrienden vinden die samenkomen om het te vieren. Als je echt national cat lady day op de juiste manier wilt vieren, bezoek dan je plaatselijke asiel of redding om de katten te zien en ze liefde te geven, doe iets speciaals met je kat thuis of creëer je eigen tradities waar jij en je katten elke 19 april van kunnen genietenÞ.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Zoals je kunt zien, is National Cat Lady Day een echte feestdag die vrouwen graag vieren. Het is een kans om hun “gekke” liefde voor katten los te laten. Als je wilt deelnemen aan de viering van katten en de vrouwen die van hen houden op 19 aprilÞ, veel plezier, gebruik de hashtags en overlaad je kat met genegenheid.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels