Nationale Kattendag in Japan: Hoe & Wanneer wordt het gevierd?

Nationale Kattendag in Japan wordt elk jaar op 22 februari gevierd. Deze datum is gekozen omdat de datum in het Japans lijkt op ‘nyan nyan nyan’, wat ‘miauw miauw miauwen’ betekent. Daarom is het een beetje een woordspeling.als je spreekt Japans.

Deze datum werd bepaald na een peiling in 1978, die werd uitgevoerd door het Executive Cat Day Committee. (Ja, deze kleine vakantie werkelijk heeft een commissie).

3 katten gezichtsverdeler

Hoe wordt Nationale Kattendag gevierd?

Natuurlijk wordt deze feestdag niet breed gevierd. Verschillende lokale bedrijven hebben echter vaak gerechten of activiteiten met een kattenthema. In sommige bibliotheken worden bijvoorbeeld kattengerelateerde boeken uitgelicht. Veel scholen vieren de dag ook met speciale lezingen of projecten.

In sommige gebieden worden bijeenkomsten rond katten gehouden. Deze worden echter lokaal georganiseerd en variëren sterk van jaar tot jaar. Degenen die willen deelnemen aan een van deze bijeenkomsten moeten meestal hun oor te luisteren leggen voor nieuws als de datum nadert.

Katten zijn een van de meest populaire huisdieren in Japan. Daarom is de populariteit van deze dag niet verrassend. Zelfs als iemand geen kat heeft, zullen ze waarschijnlijk de toename van items en activiteiten met kattenthema’s in februari opmerken.

Kat op een signaal in Japan
Afbeelding Credit: Pabkov, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Wat symboliseert een kat in Japan?

Katten zijn extreem populaire huisdieren in Japan. Waarschijnlijk komt dit omdat veel huisdiergerelateerde voorschriften strenger zijn in Japan, waardoor het moeilijker wordt om honden te bezitten. Bovendien wordt gedacht dat katten geluk brengen in hun huizen in Japan. Katten zijn ingebouwd in de Japanse cultuur op een manier die ze niet in andere landen zijn. Daarom worden katten algemeen geaccepteerd en een veel voorkomend huisdier.

Japan is de thuisbasis van veel op katten gebaseerde bedrijven. Je zult bijvoorbeeld tonnen gelukskattenbeeldjes vinden, evenals theewinkels met kattenthema en soortgelijke bedrijven. Veel mensen hebben katten in Japan, maar ze zitten ook diep in de Japanse cultuur.

Kat in Japan met boeddhist
Afbeelding Credit: SAND555UG, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Nationale Kattendag in Japan wordt op dezelfde manier gevierd als kattendag in andere landen. Vaak zijn er thema-items, gerechten en activiteiten waaraan kattenliefhebbers in deze tijd kunnen deelnemen. Bovendien kunnen kattenliefhebbers op de dag zelf samenkomen voor verschillende activiteiten.

Deze dag is echter geen nationale feestdag. Daarom, hoewel veel mensen zullen weten wat de dag is, gaan ze meestal niet all-out voor de viering. Veel mensen werken op deze dag, wat elke grote viering onmogelijk maakt. Bovendien, hoewel katten belangrijk zijn in de Japanse cultuur, zijn ze niet zo belangrijk dat werknemers regelmatig de dag vrij krijgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: tagu, Shutterstock