Kunnen katten sterven aan tandresorptie? Moet je je zorgen maken?

Natuurlijk is een van de eerste vragen die in ons opkomt wanneer onze huisdieren worden gediagnosticeerd met een gezondheidstoestand: “Kan mijn huisdier sterven aan (insert-aandoening)?” In het geval van tandresorptie1, een veel voorkomende tandheelkundige ziekte bij katten, het goede nieuws is dat in de loop van ons onderzoek, we vonden geen bewijs dat suggereert dat deze aandoening op zichzelf katten kan doden. Tandresorptie is een behandelbare aandoening.

Het slechte nieuws is dat onbehandeld, tandresorptie ongelooflijk pijnlijk kan worden voor katten en andere orale problemen en gedragsproblemen kan veroorzaken. In deze gids leggen we de basisprincipes uit van wat tandresorptie is, hoe het katten beïnvloedt en hoe de aandoening wordt behandeld.

cat + lijnverdeler

Wat is tandresorptie?

Tandresorptie is een complexe tandheelkundige ziekte die nog steeds wordt onderzocht. Het treedt op wanneer het weefsel, cementum genaamd, dat de wortels bedekt, begint te worden geërodeerd door tandverterende cellen die odontoclasten worden genoemd. Na verloop van tijd worden de tandheelkundige structuren door dit proces vernietigd. De aangetaste tand zal bijna volledig verdwijnen, waardoor alleen een verhoogde bult achterblijft waar deze vroeger was. In sommige gevallen ontwikkelt de aangetaste tand een gat – deze lijken op gaatjes, maar ze zijn niet hetzelfde.

dierenarts controleert tanden van de maine coon kat
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Er zijn vijf stadia van tandresorptie.

 • Etappe 1-Mild verlies van hard tandweefsel
 • Etappe 2-Gemoeid verlies van hard gebitsweefsel
 • Etappe 3-Diep gebit hard weefsel verlies
 • Etappe 4-Uitgebreid verlies van hard tandweefsel en tand heeft zijn integriteit verloren
 • Etappe 5-Alleen resten van het harde weefsel worden gezien dat tandvlees het oppervlak heeft bedekt

De exacte oorzaak van tandresorptie is niet bekend en wordt nog onderzocht. Wat onderzoekers hebben geleerd, is dat tandresorptie vaker voorkomt bij oudere katten.

kattenpootverdeler

Symptomen van tandresorptie

Symptomen van tandresorptie zijn onder meer:

 • Kaakslag
 • Bevende kaak
 • Moeite met eten (voedsel laten vallen, enz.)
 • Gebrek aan eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Minder speels zijn dan normaal
 • Prikkelbaarheid
 • Lethargie
 • Bloedend tandvlees
 • Kwijlen
 • Een donkerroze vlek op de tand

kattenpootverdeler

Hoe wordt tandresorptie behandeld?

Tandresorptiebehandeling hangt af van in welke van de 5 categorieën het valt. Dit wordt bepaald door uw dierenarts en vereist onderzoek onder anesthesie. De aangetaste tanden en wortels moeten meestal worden verwijderd. U kunt worden doorverwezen naar een gespecialiseerde veterinaire tandarts als meerdere tanden zijn aangetast.

het toedienen van een desinfecterende tandpasta op de tanden van katten
Afbeelding credit: Yaya Foto’s, Shutterstock

kattenpootverdeler

Zodra uw dierenarts de operatie heeft uitgevoerd, kan uw kat beginnen met het proces van genezing en een veel betere kwaliteit van leven. Na tandextractie herstellen katten meestal binnen een week, maar dit proces kan langer duren als uw kat meerdere tanden heeft laten verwijderen.

Uw dierenarts kan antibiotica en / of pijnmedicatie en een zacht voedseldieet voorschrijven om uw kat comfortabeler te maken terwijl hij beter wordt. Uw dierenarts kan ook op een bepaald moment in de komende weken een controle plannen om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Houd uw kat thuis in de gaten en als ze onwel lijken of pijn hebben, ook al geeft u hem de voorgeschreven pijnmedicatie, neem dan contact op met uw dierenarts.

kattenpootverdeler

Kan tandresorptie worden voorkomen?

Nee, dit is geen ziekte die voorkomen kan worden. U kunt echter de potentiële ontwikkeling van tandziekten vertragen met dagelijks tandenpoetsen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat minstens één keer per jaar een welzijnsonderzoek krijgt, zodat uw dierenarts eventuele zich ontwikkelende problemen snel kan herkennen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Tandresorptie doodt dus geen katten, het is niettemin een zeer pijnlijke aandoening en behandeling moet zo snel mogelijk worden gezocht. De behandeling omvat het operatief verwijderen van de aangetaste tand / tanden en, zodra dit is uitgevoerd, zal uw kat zich beter gaan voelen. Als u zich op enigerlei wijze zorgen maakt over de tandheelkundige gezondheid van uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts om erachter te komen wat uw volgende stap zou moeten zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Yaya Foto’s, Shutterstock