National Hairball Awareness Day 2023: hier is hoe het wordt gevierd

National Hairball Awareness Day is opgericht door de gerenommeerde huisdiervoedingsexpert Dr. Blake Hawley om katteneigenaren te helpen informeren over haarballen en hoe ze deze kunnen helpen voorkomen. Dierenartsen leren de ouders van hun patiënt vaak hoe ze het beste katten kunnen behandelen die vaak haarballen ervaren. Er zijn echter enkele dingen die u thuis kunt doen om ook te helpen. In 2023 wordt op 28 april de National Hairball Awareness Day gevierd.Þ.

garen ball divider

Wanneer wordt het gevierd?

Deze unieke bewustwordingsdag wordt gevierd op de laatste vrijdag van elke april. Je zult waarschijnlijk rond deze tijd een paar berichten of memes op sociale media zien om het woord te verspreiden. Als je dat doet, deel het dan zodat andere kattenouders het ook kunnen leren. Als je geen bericht ziet, maak er dan een! Iedereen zou graag foto’s van je kitties zien terwijl je informatie deelt met anderen die misschien niet weten hoe ze haarballen kunnen voorkomen.

jonge kat zittend op houten tafel met haarbal
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Wat zijn haarballen?

Haarballen bij katten worden ook wel trichobezoars genoemd.1 Katten krijgen van nature vacht binnen terwijl ze zichzelf verzorgen, en veel ervan gaat door het spijsverteringsstelsel zonder problemen te veroorzaken. In sommige gevallen kan het echter vast komen te zitten in de maag of darmen. Dit kan gebeuren als gevolg van een bestaande gedeeltelijke obstructie of een ziekte die een langzamere spijsvertering veroorzaakt dan normaal. Haar zal dan een grote, verwarde massa vormen die bekend staat als een haarbal.

Zijn haarballen gebruikelijk?

Katten met lang haar hebben meer kans om haarballen te krijgen, maar elke kat kan af en toe een haar krijgen. De anatomie van de tong van uw kat is ontworpen om te werken als een borstel om haar te verwijderen. Het haar dat ze verwijderen en binnenkrijgen, kan een haarbal veroorzaken.

kat haarbal
Afbeelding Credit: Montakan Wannasri, Shutterstock

Maar… Zijn ze gevaarlijk?

U moet zich zorgen maken als uw kat frequente haarballen ervaart of als ze bijzonder verontrustend voor hem zijn. Frequente haarballen kunnen een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand die hun spijsverteringsstelsel vertraagt of een bestaande darmblokkade die mogelijk bijdraagt aan het probleem.

Haarballen kunnen gevaarlijk worden als ze te groot worden voor uw kat om normaal te passeren of om over te geven, waardoor een potentieel levensbedreigende blokkade ontstaat. Dit is zeldzaam, maar komt vaker voor bij langharige katten en eigenaren moeten zich bewust zijn van de volgende tekenen:

  • Doorgaan met kokhalzen, hacken of kokhalzen
  • Gebrek aan eetlust
  • Lethargie/vermoeidheid
  • Constipatie of diarree

Kunnen haarballen worden voorkomen?

Het goede nieuws is dat er enkele dingen zijn die je kunt doen om haarballen te helpen voorkomen, vooral voor katten die ze vaak ervaren. Uw eerste stap moet zijn om de dierenarts te bezoeken om ervoor te zorgen dat geen enkele onderliggende gezondheidstoestand bijdraagt aan de frequente haarballen. Probeer dan een aantal van deze eens.

huisdier haarborstel met huisdier bont klomp na het verzorgen van kat
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Regelmatige verzorging

Door zoveel mogelijk afgeworpen haar van uw kat te verwijderen door regelmatig te borstelen, voorkomt u dat ze dood en vervend haar losmaken terwijl ze zichzelf verzorgen. Borstelen is ook een goed moment om een band met je huisdier op te bouwen. Als ze niet bijzonder om verzorging geven, kunnen ze zich eraan aanpassen met positieve bekrachtiging.

Borstel of verzorg je kat nooit krachtig, omdat dit hem nadelig kan maken. U kunt om de paar maanden professionele verzorging overwegen als u ze thuis niet kunt borstelen of als het niet effectief is geweest in het beheersen van haarballen.

Sommige katten verzorgen zichzelf overmatig. Gedragsproblemen of ziekten kunnen overgrooming veroorzaken, dus als je merkt dat ze zichzelf meer likken dan normaal, moet je een afspraak maken met de dierenarts. Dit geldt vooral als ze een bepaalde plek bevoordelen en bont hebben verloren. U kunt echter overmatige verzorging ontmoedigen door stress te verminderen, allergieën te behandelen of medicatie te nemen voor een gediagnosticeerde schildklieraandoening.

Verander hun dieet

De oplossing voor frequente haarballen kan zo eenvoudig zijn als het veranderen van het dieet van uw kat. Je kunt hun dieet op veel manieren aanpassen om haarballen te helpen voorkomen, inclusief voedsel en traktaties die speciaal zijn geformuleerd voor haarbalcontrole. Pompoen, appels en wortels bevatten veel vezels en kunnen het spijsverteringsstelsel van uw kat helpen efficiënter te werken. Vette vis zoals tonijn en sardines kunnen het spijsverteringskanaal smeren en de zaken soepel laten bewegen, zodat haarballen geen kans krijgen om zich te vormen of een obstructie te veroorzaken.

kat die rauw voedsel eet
Afbeelding Credit: Monika Wisniewska, Shvolslagen

Verhoog de hydratatie

Net als mensen kan uitdroging bij katten de spijsvertering vertragen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Mensen kunnen naar de koelkast gaan en een fles water pakken. Hoe krijg je je kat aan het hydrateren? Je kunt een paar dingen doen om je kat aan te moedigen meer te drinken of op andere manieren hydratatie te bieden.

Zorg er eerst voor dat er meerdere bronnen van zoet water in het hele huis zijn. Mogelijk moet u meerdere waterbakken plaatsen. Maak indien mogelijk van ten minste één van deze een waterfontein. Ten tweede, probeer ook nat voedsel, water van tonijn of natriumarme kippenbouillon aan hun voedsel aan te bieden.

garen ball divider

Conclusie

Hoewel het opruimen van een haarbal rotzooi onaangenaam is, is het hacken van een haarbal net zo ongemakkelijk voor je kat. Als u merkt dat er regelmatig haarballen zijn of dat ze moeite hebben om ze over te geven, moet u eerst contact opnemen met de dierenarts voor een medische evaluatie. Als ze verder gezond zijn, probeer dan veranderingen aan te brengen om haarballen te voorkomen. Ze zullen je inspanningen waarderen en je zult minder rommel hebben om na op te ruimen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock