Multi-kattenbakvulling vs. gewone kattenbakvulling: Hoe vergelijken ze zich? Onze 2023 vergelijking


Meerdere katten hebben betekent een strikte kattenbakroutine. Uw katten willen zich fris en schoon voelen na hun ochtendlijke bezigheden, en die taak wordt moeilijker als u meer dan één kat hebt. Maar dit is iets wat veel katteneigenaren niet weten: het soort kattenbakvulling dat u gebruikt kan uw werk moeilijker maken.

Je hebt waarschijnlijk verschillende kattenbakvullingen gezien wanneer je gaat winkelen om een bak te halen, een daarvan is meerkattenbakvulling. Eerlijk gezegd is er niet veel verschil tussen multi-cat en gewone kattenbakvulling. Maar er is wel een verschil tussen merken kattenbakvulling, en dat is het belangrijkste.

In het algemeen, wat je wilt zoeken in kattenbakvulling is:


 • Materiaal

 • Prijs

 • Stof

 • Geurbestrijding

 • Afvalverwijdering

In deze post bekijken we het verschil tussen kattenbakvulling voor meerdere katten en gewone kattenbakvulling en waar ze in deze categorieën vallen. Aan het eind zou je moeten weten of je moet overstappen op een andere kattenbakvulling.

Laten we beginnen.

cat + line divider

Overzicht van Multi-Cat Nest:

twee katten op kattenbak
Image Credit: Guajillo studio, Shutterstock

Hoe het werkt

Hoewel meerkattennesten en gewone nesten hetzelfde lijken te presteren, heeft meerkattennesten kenmerken die gunstiger kunnen zijn voor huizen met meerdere katten. Het grootste verschil tussen meerkattenstrooisels en gewone strooisels is het materiaal. Meestal is multi-kattenbakvulling klonterende kattenbakvulling. Dit zorgt voor een betere geurcontrole en mogelijk afvalverwijdering.

Klonterende kattenbakvulling kan afkomstig zijn van natuurlijke bronnen, waarvan klei de meest voorkomende is. Maar meestal worden ze gemaakt met poreuze synthetische materialen die ervoor zorgen dat ze aan de uitwerpselen van uw kat blijven kleven en vocht absorberen.

U kunt waarschijnlijk wel raden waarom dit een groot probleem is voor een huis met meerdere katten. Omdat meerdere katten dezelfde bak gebruiken, kan de kattenbakvulling snel verzadigd raken met urine, wat vreselijke geuren en vieze poten veroorzaakt. Dus, multi-katten nesten zijn meestal klonterende nesten om dit te voorkomen.

Wat het stof betreft, multi-kattenbakvulling kan stoffig of stofvrij zijn, afhankelijk van het merk dat je koopt.

Waar het niet goed voor is

Meerkattenstrooisel is uiteraard voor een huishouden met meerdere katten, maar je kunt het ook gebruiken met een enkele kat. Je moet alleen op de prijs en de hoeveelheid letten. Katten gaan snel door de kattenbakvulling heen, dus kattenbakken voor meerdere katten kunnen in grotere hoeveelheden en met een hoger prijskaartje worden geleverd.

U kunt ook beperkt worden in uw keuze van kattenbakvulling. Aangezien sommige kattenbakvullingen niet klonteren, elimineert dit veel mogelijke merken om in de toekomst te proberen. U kent uw katten natuurlijk het beste. Misschien vinden uw katten het niet erg om het een beetje te mengen.

Een ander ding om te overwegen is andere huisdieren, vooral honden. Honden zijn berucht om het grijpen in de kattenbak voor wat kittensnoepjes. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken met klonterende kattenbakvulling, dus wees voorzichtig als je een hond hebt. Probeer de kattenbak ergens te zetten waar de hond niet bij kan.

Wanneer te gebruiken

Je kunt heen en weer gaan met gewone en multikattenbakvulling als je maar één kat hebt. Maar zodra je drie of meer katten hebt, kun je het beste overstappen op multikattenbakvulling om het gebruik van de kattenbak bij te houden.

Voors


 • Betere klontercontrole

 • Betere geurcontrole

Nadelen

 • Soms duurder
 • Beperkte keuze

garenbalverdeler

Overzicht van gewone kattenbakvulling:

kattenbak met schep op houten vloer
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Hoe het werkt

Gewone kattenbakvulling werkt over het algemeen hetzelfde als meerkattenbakvulling, maar je hebt iets meer vrijheid bij de materiaalkeuze.

Verschillende kattenbakvulling materialen omvatten silicagel, tarwe, dennenhout, gerecycled papier, maïs, en zelfs tofu om er een paar te noemen. Al deze materialen houden op een andere manier vocht vast. Sommige materialen houden vocht vast, maar klonteren niet. Sommige materialen zijn geparfumeerd. En sommige materialen zijn gemakkelijker om uitwerpselen in te begraven.

Met slechts één kat hoeft u geen verschillende soorten kattenbakvulling te kopen om twee andere katten een plezier te doen. Met minder katten heeft u de vrijheid om een andere kattenbakvulling te kiezen die de routine van u en uw kat niet beïnvloedt. Als u niet van klonterende kattenbakvulling houdt, geen probleem. Kies dan voor silicagelstrooisel.

Dit kan ook een nadeel zijn van kattenbakvulling. Er zijn zoveel opties op de markt dat veel katteneigenaren overweldigd raken door de opties. Vooral als je dit koppelt aan het winkelen in honderden merken dierenvoer.

Uiteindelijk kan gewone kattenbakvulling goedkoper zijn omdat u kleinere hoeveelheden koopt. U kunt de dollar nog verder uitrekken door een kattenbakvulling van lagere kwaliteit te kopen.

Wanneer gewone kattenbakvulling kiezen?

De keuze is aan u wat voor soort kattenbakvulling u wilt gebruiken. U kunt een gewone kattenbakvulling kiezen als u maar één of twee katten heeft. Als u ademhalingsproblemen heeft, raden wij u aan een stofvrije kattenbakvulling te kiezen, zodat u uw longen niet belast.

Voors


 • Meestal goedkoper

 • Betere variëteit

kattenpoot verdeler

Welke kattenbakvulling is het beste?

De beste kattenbakvulling op de markt is degene die werkt voor u en uw kat. Dat ziet er voor elk kattenhuishouden anders uit, dus laten we de criteria voor kattenbakvulling doornemen, zodat u kunt beslissen waar u en uw kat de voorkeur aan geven.

Materiaal

Het meeste van wat we in de vergelijking van vandaag hebben behandeld draait om het materiaal. Dat is omdat het belangrijk is. Het materiaal dat je gebruikt heeft invloed op alle andere componenten van het strooisel.

De meest populaire strooiselmaterialen zijn:


 • Klei (klonterend)

 • Klei (niet klonterend)

 • Silicagel

 • Maïs

 • Tarwe

 • Dennenpellets

 • Gerecycled papier

Prijs

Sommige nesten zijn duurder dan andere. Kleistrooisel is de goedkoopste optie, maar ook de meest rommelige. Probeer het prijskaartje te negeren en ga voor een kattenbakvulling die u en uw kat prettig vinden. Dan kunt u beslissen of de prijs het waard is. Vergeet niet dat duurder niet altijd beter betekent.

Twee katten gebruiken een zelfreinigende kattenbak
Image Credit: Lightspruch, Shutterstock

Stofbeheersing

Stof is een groot nadeel voor veel katteneigenaren die regelmatig met kattenbakvulling te maken hebben. Dit geldt vooral voor mensen en dieren met ademhalingsproblemen. Helaas bevat veel kattenbakvulling die als stofvrij wordt verkocht nog steeds een kleine hoeveelheid stof. Maar het is beter dan gewone stoffige kattenbakvulling.

Stoffige kattenbakvulling betekent ook meer sporen. Je moet sowieso veel vegen met kattenbakvulling, maar stoffige kattenbakvulling versterkt het.

Geurbestrijding

Geurbestrijding is een groot probleem in huishoudens met meerdere katten, maar niet zozeer met een enkele kat. Toch kan de geur uit de hand lopen als de kattenbak in een gemeenschappelijke ruimte staat of als je de bak niet genoeg schoonmaakt.

Je moet ook rekening houden met geparfumeerde versus ongeparfumeerde kattenbakvulling. Ongeparfumeerd is meestal beter omdat de geur beledigend kan zijn voor uw kat. Bovendien maakt geparfumeerde kattenbakvulling de geur vaak erger.

Afvalverwijdering

Hoe u het afval van uw kat weggooit, maakt een groot verschil in de keuze van de kattenbakvulling.

Klonterende kattenbakvulling kan helpen bij de afvalverwijdering, maar dat hangt af van uw idee van “gemakkelijk”. Sommige eigenaren willen niet knoeien met klonterende kattenbakvulling omdat het aan de bak blijft plakken. Niet-klonterende kattenbakvulling raakt vaak oververzadigd, wat betekent dat je kattenurine van de bodem van de bak moet verwijderen.

Sommige kattennesten kunnen worden doorgespoeld, maar die zijn zeldzaam. De meeste kattennesten moeten in de prullenbak.

Kat bij kattenbak_Nieuw Afrika_Shutterstock
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutteerstock

Kun je Multi-Cat en gewone kattenbakvulling mengen?

Je kunt kattenbakvulling mengen zolang het dezelfde soort kattenbakvulling is. Het maakt niet uit of het multi-cat non-clumping clay litter is gemengd met gewone non-clumping clay litter. Beide zijn hetzelfde, dus het is oké om deze twee te combineren.

Je zou echter niet twee verschillende soorten strooisel willen mengen, zoals maïsstrooisel met silicagelstrooisel. Dit zou de twee verschillende nesten kunnen belemmeren om effectief te werken en de dingen op de lange termijn erger maken.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Het goede nieuws is dat je uit de voeten kunt met meerkat kattenbakvulling of gewone kattenbakvulling. Een multikattenbakvulling heeft meestal een beter klonterend vermogen, maar dit hangt ook af van het kattenbakvullingmerk. Het beste wat je voor je katten kunt doen is eerst de componenten die we hierboven hebben genoemd in overweging nemen. Neem vervolgens uw beslissing.

Heb ook niet het gevoel dat je bij één kattenbakvulling moet blijven. Je weet nooit wanneer je moet overstappen op een andere kattenbakvulling. Tenzij uw kat kieskeurig is, probeer verschillende kattenbakvullingen uit om te zien wat werkt voor u en uw kat.

thematische onderbreking

Image Credit: Zoran Fotograaf, Shutterstock (L)