Overdekte vs Onoverdekte Kattenbak: Hoe vergelijken ze zich? Onze 2022 vergelijking


Inleiding

Knuffelen met een spinnende kat kan een van de meest ontspannende ervaringen zijn. Helaas betekent het openstellen van je huis voor een kat ook dat je de aanwezigheid van minstens één kattenbak moet tolereren. Als je overweegt een nieuwe kattenbak te kopen of je huis klaarmaakt voor je eerste kat (gefeliciteerd!), heb je misschien vragen over welk type bak het beste bij je past.

Hoewel stijlen en maten variëren, kunnen de meeste kattenbakken worden onderverdeeld in twee categorieën: overdekt of onoverdekt. In dit artikel vergelijken we de twee soorten kattenbakken naast elkaar om je te helpen beslissen welke je moet kiezen.

kattenpootverdeler

Overzicht van onoverdekte kattenbakken:

Stijlen van Overdekte Kattenbakken

Stijlen van overdekte kattenbakken variëren van eenvoudige bakken met een deksel tot uitgebreide meubelstukken die ontworpen zijn om een volle kattenbak aan het oog te onttrekken en u een plek te geven om uw avondwijnglas neer te zetten. Ze kunnen een opening hebben aan de bovenkant of aan de voorkant, en sommige hebben een deurklep. De meeste zijn rechthoekig, maar sommige zijn zo ontworpen dat ze in een hoek passen.

Twee katten gebruiken een zelfreinigende kattenbak
Image Credit: Lightspruch, Shutterstock

Waarom kiezen voor een overdekte kattenbak?

Mensen kiezen vaak voor overdekte kattenbakken omdat ze de rommel en geur die ermee gepaard gaan tot een minimum willen beperken. Soms proberen ze het ook uit het zicht te houden.

Prijs van overdekte kattenbakken

Over het algemeen zijn overdekte kattenbakken duurder dan onoverdekte. Dit geldt vooral voor de kattenbakverbergmeubelen. Goedkope overdekte kattenbakken kunnen aan kwaliteit inboeten, vaak met rommelig resultaat.

Gemak van schoonmaken

Tenzij u een zelfreinigende overdekte kattenbak koopt, moet u ten minste één extra stap nemen om een overdekte kattenbak schoon te maken: het deksel verwijderen. Als dat eenmaal gedaan is, is er niet veel verschil tussen het opscheppen van de twee soorten bakken. Katten die niet volledig hurken tijdens het plassen, kunnen de naad van de overdekte bak besproeien en een puinhoop buiten de bak veroorzaken. Afval wordt soms ook in de hoeken van een overdekte bak aangekoekt, waardoor het schoonmaken wat lastiger wordt.

twee katten delen een kattenbak
Image Credit: Lightspruch, Shutterstock

Zal mijn kat een overdekte kattenbak gebruiken?

Het is moeilijk te voorspellen hoe uw kat zal reageren op een overdekte kattenbak. Als ze er nog nooit een gebruikt hebben, vinden ze het idee van plassen in een afgesloten ruimte misschien niet prettig. Katten die voortdurend op zoek zijn naar andere huisdieren kunnen bang zijn om opgesloten te zitten in de overdekte kattenbak en deze vermijden. Grote kattenrassen kunnen moeite hebben om in veel overdekte kattenbakken te passen. Aan de andere kant kan uw kat zich veiliger voelen in de overdekte bak en weigeren om meer open locaties te gebruiken.

Voors


 • Helpt geur en rommel onder controle te houden

 • Visueel aantrekkelijker

 • Sommige katten voelen zich veiliger

Nadelen

 • Over het algemeen duurder
 • Het kan moeilijker te reinigen zijn
 • De kat kan weigeren het te gebruiken
thematische onderbreking

Overzicht van niet afgedekte afvalbakken:

Stijlen van niet-overdekte kattenbakken

twee katten op kattenbak
Image Credit: Guajillo studio, Shutterstock

Kattenbakken zonder deksel zijn over het algemeen gewoon rechthoekige, plastic bakken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Sommige zijn voorzien van extra hoge zijkanten om kattenbakvulling en urine binnen te houden. Er zijn ook wegwerpkattenbakken, bedoeld om weg te gooien in plaats van schoon te maken. Driehoekige bakken die bedoeld zijn om netjes in een hoek te schuiven zijn een andere stijl van de onoverdekte kattenbak.

Waarom kiezen voor een onoverdekte kattenbak?

Zoals we al zeiden, zullen sommige katten geen gebruik maken van een overdekte doos, en zul je automatisch moeten kiezen voor een onoverdekte. U kunt ook voor een onoverdekte bak kiezen omdat deze goedkoper, gemakkelijker schoon te maken of steviger is dan een overdekte.

Prijs van onoverdekte kattenbakken

De goedkoopste kattenbakken zijn over het algemeen onoverdekt. Meer gespecialiseerde bakken, zoals die met extra hoge zijkanten, zullen meer kosten. Wegwerpbakken zullen waarschijnlijk iets meer kosten, maar kunnen nog steeds rendabel zijn, afhankelijk van hoeveel katten je hebt.

oranje kat naast kattenbak
Image Credit: jamesjoong, Shutterstock

Gemak van schoonmaken

Niet afgedekte boxen bieden gemakkelijke toegang voor het opscheppen. Afhankelijk van hoe hoog de zijkanten zijn, kan het zijn dat u dagelijks afval moet vegen of opzuigen. Net als overdekte bakken hebben sommige onoverdekte bakken ook moeilijk schoon te maken hoeken. Uw kat kan ook urine of poep buiten de bak morsen als de zijkanten niet hoog genoeg zijn.

Zal mijn kat een onoverdekte kattenbak gebruiken?

Tenzij uw kat een kattenbakaversie heeft of alleen overdekte bakken heeft gebruikt, zal hij de onoverdekte bak zonder problemen gebruiken.

Voors


 • Over het algemeen goedkoper

 • Gemakkelijker schoon te maken

 • Sommige katten geven er de voorkeur aan

 • Hoge zij- en hoekboxen beschikbaar

Cons

 • Minder effectief in het indammen van rommel en geur
 • Moeilijker te verbergen dat je een kattenbak hebt
thematische onderbreking

Andere te overwegen factoren

Enkele andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het vergelijken van overdekte versus onoverdekte kattenbakken zijn de grootte van uw katten en hoeveel u er heeft.

Dierenartsen raden aan om genoeg kattenbakken te hebben voor elke kat in huis, plus één extra. Heeft u de ruimte voor al die bakken als u kiest voor hogere, overdekte kattenbakken? Heeft u het budget om meerdere overdekte bakken te kopen in plaats van goedkopere, onoverdekte?

Grote kattenrassen zoals Maine Coons passen misschien niet goed in een overdekte bak. Zelfs als ze zich er prettig bij voelen, is de kans groter dat ze er een puinhoop van maken, omdat een deel van hun lichaam over de randen kan hangen.

Heeft de box speciale kattenbakvulling nodig?

Sommige zelfreinigende kattenbakken (waarvan de meeste overdekt zijn) vereisen speciaal strooisel. Zelfreinigende kattenbaksystemen of wegwerpboxen, die onoverdekt kunnen zijn, hebben ook een specifiek type nodig. Als deze niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn, kan dat het schoonmaken van de kattenbak duurder en minder handig maken.

kittens in kattenbak
Image Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Hoe je je kat aanmoedigt om een nieuwe kattenbak te gebruiken

Als u hebt besloten om van het ene type kattenbak op het andere over te stappen, zijn er enkele tips om het gemakkelijker te maken.

Zorg ervoor dat de nieuwe doos nog steeds op dezelfde plek staat als de oude. Gebruik dezelfde kattenbakvulling en vermijd onbekende kattenbakontgeurders of -reinigers. U kunt potjes rond de nieuwe kattenbak plaatsen om uw leven gemakkelijker te maken. Het zal gemakkelijker schoon te maken zijn als uw kat in opstand komt en buiten de bak poept of plast.

Overweeg het gebruik van een lokmiddel of kattenkruid om uw kat naar de nieuwe doos te lokken. U kunt zich ook verlagen tot omkoping door uw kat traktaties aan te bieden wanneer u hem betrapt op interactie met de nieuwe doos, of hij die nu gebruikt of niet. Deze beloning moet uw kat helpen positieve associaties te vormen en hem aanmoedigen op de juiste plek te plassen.

Help! Mijn kat wil de kattenbak niet gebruiken

Als uw kat de nieuwe kattenbak niet wil gebruiken of plotseling ongepast begint te plassen in huis, is de eerste stap het uitsluiten van een medische aandoening zoals blaasstenen of een infectie. Als de dierenarts uw kat gezond verklaart, is het tijd voor een psychologisch onderzoek.

Is uw kat gestrest door de nieuwe kattenbak? Is er een andere stressvolle situatie (nieuwe baby, nieuwe buren, huisrenovatie) die de oorzaak kan zijn van de potjesproblemen?

Er is niet altijd een nieuwe kat voor nodig om dit te laten gebeuren. Een andere verandering in de relatie tussen uw katten of hun tijd met u kan een machtsstrijd veroorzaken.

Om te helpen, zorg voor voldoende kattenbakken voor al uw katten, geplaatst op locaties door het hele huis, ten minste één op elke verdieping. Overweeg een veilige ruimte te maken voor uw katten, met voedsel, water, speelgoed, kattenbakvulling en een bed allemaal in één kamer, zodat ze zich kunnen verstoppen als ze dat nodig vinden.

Vraag uw dierenarts naar medicatie voor gedragsmodificatie of feromoonsprays en plug-ins. Ongepast urineren kan een raadsel zijn om op te lossen en resulteert helaas vaak in katten die uit frustratie worden herplaatst.

kattenpootverdelerConclusie

Zoals u ziet hebben overdekte en onoverdekte kattenbakken sterke en zwakke punten. Als geld en ruimte geen rol spelen, is de keuze afhankelijk van de voorkeur van uw kat en uw persoonlijke smaak. Als u meer dan één kat heeft, kunt u zelfs overwegen om beide soorten kattenbakken in de buurt te houden, tenminste totdat u weet wat hun voorkeuren zijn. Probeer de kattenbak zo min mogelijk te verstoren om uw kat niet te stressen.

thematische onderbreking

Image Credit: Chewy (L), New Africa, Shutterstock (R)