Skip to Content

Geurende vs. ongeparfumeerde kattenbakvulling: Hoe zijn ze te vergelijken? Onze 2023 vergelijking


Er zijn zoveel soorten kattenbakvulling op de markt dat het kiezen van de juiste een beetje lastig kan zijn. Hoewel kattenbakvulling in een veelheid van vormen bestaat (papier, klei, dennenhout, silicagel, enz.) en sommige soorten beter zijn dan andere om geurtjes onder controle te houden, is een andere factor om rekening mee te houden of u geparfumeerde of niet-geparfumeerde kattenbakvulling gebruikt.

Zowel geparfumeerde als niet-geparfumeerde kattenbakvulling heeft zijn voor- en nadelen, en in dit artikel nemen we ze allebei onder de loep om je te helpen beslissen welke het beste is voor jou, je huis en je kat.

kat gezicht verdeler 2

Overzicht van geurende kattenbakvulling

Geparfumeerde kattenbakvulling is ongeveer wat er op het blik staat – het is kattenbakvulling waaraan geurstoffen zijn toegevoegd met als doel de kattenbak van je kat en de omgeving ervan minder winderig te maken en een aangenamere geur te geven. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor nare geurtjes proberen dit soort kattenbakvulling vaak om hun omgeving wat minder penetrant te maken.

geparfumeerde kattenbakvulling
Image Credit: M. Zulkarnaen, Shutterstock

Hoe ruikt geurende kattenbakvulling?

Er zijn talloze geuren verkrijgbaar! Een van de meest voorkomende en populaire geuren is lavendel, maar je kunt ook appel, sinaasappel, lotusbloesem, kamille en bergbron vinden, om er maar een paar te noemen.

Hoewel geparfumeerde kattenbakken zeker van meet af aan lekkerder ruiken, is een probleem dat de geur in de vacht van je kat terecht kan komen als hij de bak verlaat. U kunt de geur ook gaan associëren met de kattenbak, waardoor u het uiteindelijk als een onaangename geur gaat ervaren.

Welke soorten geurende kattenbakvulling kun je krijgen?

Net als ongeparfumeerde kattenbakvulling is er geparfumeerde kattenbakvulling in allerlei varianten. Je kunt klonterende kattenbakvulling, anti-tracking kattenbakvulling, stofvrije kattenbakvulling, hypoallergene kattenbakvulling, kristalbakvulling en meer krijgen.

oranje kat naast kattenbak
Image Credit: jamesjoong, Shutterstock

Is geurende kattenbakvulling veilig voor katten?

Geparfumeerde kattenbakvulling is ontworpen om veilig te zijn, maar dat betekent niet dat er geen problemen kunnen ontstaan. Sommige katten vinden geparfumeerde kattenbakvulling te overweldigend, waardoor ze gestrest kunnen raken, dus ongeparfumeerde kattenbakvulling zou een betere keuze zijn voor gevoelige kittens.

Bovendien kunnen stof en chemische geurstoffen uit geurstrooisel bij sommige katten irritatie van de luchtwegen en waterige ogen veroorzaken, dus er is altijd een risico verbonden aan het gebruik ervan.

Voors


 • Aangename geur

 • Helpt urinegeuren te maskeren

 • Verschillende geuren om uit te kiezen

 • Kan het opscheppen van afval draaglijker maken voor geurgevoelige mensen.

Nadelen

 • Mogelijke irritatie van de luchtwegen
 • Sommige katten kunnen kunstmatige geurstoffen niet verdragen

3 kat gezicht verdeler

Overzicht van ongeparfumeerde kattenbakvulling

Ongeparfumeerde kattenbakvulling is in principe vrij van elke toegevoegde geur, hoewel het nog steeds dingen kan bevatten zoals zuiveringszout of andere ingrediënten die slechte geuren helpen neutraliseren. Sommige soorten ongeparfumeerde kattenbakvulling behouden hun natuurlijke geur, zoals dennenbakvulling.

Kortom, hoewel neutraliserende ingrediënten kunnen worden toegevoegd of het product een natuurlijke geur heeft, wordt aan ongeparfumeerde kattenbakvulling niets toegevoegd om een onderscheidende geur te creëren. Net als bij geparfumeerde kattenbakvulling zijn er verschillende soorten, waaronder klei-, klonter-, dennen-, silica- en papieren kattenbakvulling.

persoon die kattenbakvulling verwisselt
Image Credit: Africa-Studio, Shutterstock

Ruikt ongeparfumeerde kattenbakvulling slechter dan geparfumeerde?

Natuurlijk heeft geparfumeerde kattenbakvulling een duidelijke geur, maar dat betekent niet dat ongeparfumeerde kattenbakvulling slechter ruikt – alleen neutraler. Zoals gezegd bevatten ongeparfumeerde kattenbakken vaak ingrediënten zoals zuiveringszout om geurveroorzakende deeltjes te helpen absorberen.

Of kattenbakvulling slecht ruikt – ongeacht of het geparfumeerd of ongeparfumeerd is – hangt meestal af van het soort kattenbakvulling en het merk. Helaas zijn sommige soorten kattenbakvulling gewoon minder effectief in het tegengaan van geurtjes dan andere. Vooral papieren kattenbakvulling en sommige soorten kleistrooisel (vooral hele goedkope) kunnen snel gaan stinken.

Is ongeparfumeerde kattenbakvulling veilig voor katten?

Ongeparfumeerde kattenbakvulling zonder stof is een goede keuze wat betreft veiligheid, zolang het regelmatig wordt verschoond en de kattenbak goed schoon wordt gehouden. Het is het beste om stoffige kattenbakvulling te vermijden om mogelijke irritatie van de luchtwegen voor zowel u als uw kat te voorkomen.

Voordelen


 • Natuurlijke/neutrale geur schrikt katten minder snel af

 • Effectieve geurbestrijding bij gebruik van kwaliteitsmerken

 • Een geweldige keuze voor katten die gevoelig zijn voor kunstmatige geurstoffen

 • Verschillende soorten verkrijgbaar

Cons

 • Zeer goedkoop/lage kwaliteit ongeparfumeerd strooisel (zoals klei) kan stoffig/geurig zijn
 • Natuurlijke geur kan te mild zijn voor sommigen

3 katten verdeler

Geparfumeerde versus ongeparfumeerde kattenbakvulling: FAQ

Is geurende of ongeparfumeerde kattenbakvulling beter voor katten?

Omdat we zelf goede ervaringen hebben met verschillende soorten ongeparfumeerde kattenbakvulling en een persoonlijke voorkeur hebben voor meer natuurlijke geuren, neigen we meer naar het aanbevelen van ongeparfumeerde kattenbakvulling.

We zijn ook een beetje huiverig voor de kans op irritatie van de luchtwegen, die meer in verband wordt gebracht met geurige dan met ongeparfumeerde kattenbakvulling, hoewel er ook een kans bestaat dat dit gebeurt met stoffige ongeparfumeerde kattenbakvulling.

Dat gezegd hebbende, hangt het echt af van uw voorkeuren en welke het beste werkt voor u en uw huis. Terwijl sommige mensen en katten de geur van kunstmatige geurstoffen haten, kan het voor anderen helemaal geen problemen opleveren. Hetzelfde geldt voor kattenbakvulling met een natuurlijke geur.

Wanneer moet ik ongeparfumeerde kattenbakvulling gebruiken?

Als uw kat gevoelig is voor kunstmatige geurstoffen, is ongeparfumeerde kattenbakvulling de beste oplossing. Bovendien, als uw kat (zoals sommige van onze katten) een voorliefde heeft voor het rollen in verse kattenbakvulling voordat ze het gebruikt, kies dan voor ongeparfumeerde kattenbakvulling om te voorkomen dat ze bedekt raken met een bloemen- of fruitgeur en om het risico op huidirritatie te verminderen.

kat bij kattenbak binnenshuis
Image Credit: New Africa, Shutterstock

Wanneer moet ik geurende kattenbakvulling gebruiken?

Als u de voorkeur geeft aan de geur van geparfumeerde kattenbakvulling en uw kat is er niet gevoelig voor, ga dan gerust uw gang en gebruik wat voor u werkt.

Kunnen katten allergisch zijn voor kattenbakvulling?

Ja. Stof van kattenbakvulling kan allergiesymptomen veroorzaken en astma bij katten verergeren. Allergiesymptomen zijn niezen, hoesten, piepende ademhaling, tranende ogen, rode ogen, jeukende huid en gezichtszwelling. Als u vermoedt dat de kattenbakvulling van uw kat allergieën veroorzaakt of als u symptomen van astma opmerkt, neem ze dan mee naar een dierenarts om zich te laten nakijken en uit te zoeken welk soort kattenbakvulling beter werkt.

Moet ik minder schoonmaken als ik geparfumeerde kattenbakvulling gebruik?

Nee, de kattenbak moet nog steeds regelmatig geschept en schoongemaakt worden om de opbouw van bacteriën en nare geurtjes te voorkomen. Er is geen verschil tussen geparfumeerde en ongeparfumeerde kattenbakvulling wat betreft de poetsfrequentie.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zitten dus goede en slechte kanten aan zowel geparfumeerde als ongeparfumeerde kattenbakvulling. Geparfumeerde kattenbakvulling ruikt lekker en spreekt mensen aan die echt niet tegen de flauwste kattenbakgeur kunnen, terwijl ongeparfumeerde kattenbakvulling natuurlijker is en geurtjes effectief onder controle houdt, zolang je een goed merk gebruikt.

We hopen dat je deze vergelijking nuttig hebt gevonden en dat je weg kunt klikken met een beter idee van welk soort kattenbakvulling het beste zou werken voor jou en je katachtige vriend.

thematische onderbreking

Image Credit: Svetlana Rey, Shutterstock (L), Africa Studio, Shutterstock (R)