Mogen Ragdoll katten melk drinken?

Iedereen kent wel het iconische beeld van een tevreden kat die verse melk oplikt uit een klein schoteltje. Ragdolls zijn geen uitzondering op dit stereotype. Maar zijn ragdollkatten en schoteltjes melk echt een goede combinatie? Het antwoord zou je wel eens kunnen verrassen.

Kunnen ragdollkatten melk drinken? Ja, je ragdoll kan melk drinken. Het is echter aan te raden er niet te veel van te drinken. Omdat ragdolls, net als veel andere kattenrassen, gevoelig zijn voor lactose-intolerantie, kunnen ze spijsverteringsproblemen krijgen waar zowel jij als je ragdoll last van hebben.

Laat ons je tonen wat er kan gebeuren als je Ragdoll melk drinkt en welke alternatieven er zijn voor melk.

BEGRIJP PRECIES WAAROM KOEMELK DE MAAG VAN MIJN RAGDOLL VAN STREEK MAAKT

Het grootste probleem met katten die traditionele koemelk drinken, is dat die lactose bevat, de suiker die in melk zit. Net als sommige mensen, hebben veel katten een intolerantie voor dit type suiker.

De dunne darm produceert een enzym, lactase genaamd, dat helpt bij het afbreken van lactose zodat het goed kan worden opgenomen.

Helaas, naarmate onze ragdolls ouder worden produceert hun lichaam minder lactase, wat betekent dat het moeilijk is voor uw kat om lactose te verteren. De onverteerde lactose kan veel water in de darmen van uw kat aantrekken. Dit betekent dat uw ragdoll na ongeveer acht tot twaalf uur last kan krijgen van winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree.

Het is ook belangrijk te weten dat als je ragdoll diarree krijgt, hij gemakkelijk uitgedroogd kan raken. Let altijd op de stoelgang en het waterverbruik van uw kat.

(Vooral als uw Ragdoll kat af en toe last heeft van diarree, moet u dit artikel lezen).

Hoewel de meeste katten lactose-intolerant zijn, zijn ze dat niet allemaal. Katten die het enzym wel kunnen verteren zijn de uitzondering op de regel. U kunt zien hoe uw ragdoll reageert op melkconsumptie door te beginnen met een eetlepel nadat uw kat een voedzame maaltijd heeft gegeten.

Als je het gewoon niet kunt laten je lieve ragdoll te trakteren op een romig schoteltje koemelk, kun je het beste melk met een hoger vetgehalte vermijden en kiezen voor 1% of magere melk.

Zwaardere melk zoals volle melk, Halfvolle melk en room bevatten een te hoog suiker- en vetgehalte voor een gezonde voeding, vooral als het gewicht van je ragdoll een probleem is.

MELKALTERNATIEVEN DIE MIJN RAGDOLL KAN CONSUMEREN

Als de lactose in melk de oorzaak is van de indigestie van je ragdoll, kun je zuivelalternatieven en lactosevrije opties proberen. Net als bij gewone koemelk zijn er enkele problemen die kunnen ontstaan als je je kat een melkalternatief geeft.

  • Lactosevrije melk is nog steeds koemelk, maar het is niet iets wat ze regelmatig zouden moeten drinken. Het bevat geen enzym dat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, maar net als gewone melk kan het een beetje te vet- en suikerrijk zijn om een positief effect te hebben op het dieet van uw kat.
  • Notenmelk zoals amandel-, kokos- en cashewmelk is tegenwoordig erg populair bij mensen, maar misschien niet zozeer bij je ragdoll. Deze melk wordt gemaakt door de noot in kwestie te vermalen en er water en bewaarmiddelen aan toe te voegen. In de natuur zouden katten zeker geen noten eten, dus houd er rekening mee dat het geen deel uitmaakt van hun natuurlijke dieet. Hoewel je je kat wat kunt geven als traktatie, is het niet aan te raden ze veel meer dan een paar eetlepels te geven.
  • Sojamelk wordt op dezelfde manier gemaakt als de andere melk hierboven, maar moet door katten worden vermeden. Uw vleesetende vriend heeft geen sojabonen als onderdeel van hun natuurlijke dieet. Bovendien bevat sojamelk fyto-oestrogeen, een plantaardig oestrogeen dat niet alleen schadelijk kan zijn voor de gezondheid van uw ragdoll, maar ook voor die van uzelf.
  • Er zijn melkmerken die speciaal voor uw katachtige vriend zijn ontwikkeld. Merken als Whiskas, Cat-Sip en CatSure zijn veilig om voor je ragdoll te kopen. De meeste zijn zelfs verrijkt met voedingsstoffen en vitaminen die ervoor zorgen dat uw kat er goed uitziet en zich goed voelt, zonder dat hun maag van streek raakt. Het moet echter altijd in gedachten worden gehouden dat het nog steeds een traktatie is en dat het niet goed is om uw kat te veel te verwennen met deze melk. Te veel vitaminen kan schadelijk zijn. Bekijk deze kattenmelk hier!

HOUD JE RAGDOLL GEHYDRATEERD

In tegenstelling tot mensen, zijn katten niet bedoeld om verschillende dranken te drinken. Een ragdoll eigenaar kan zich afvragen, als het geen melk is, wat kan ik mijn kat dan te drinken geven?

Het belangrijkste om de smaakpapillen van de kat te stillen is altijd hydratatie, en niets is beter dan water. Het lichaamsweefsel van uw ragdoll bestaat tenslotte voor bijna 70% uit water!

  • Zet altijd een schoon bakje water neer voor je ragdoll.
  • Maak het bakje regelmatig schoon met een milde zeep om te voorkomen dat er bacteriën in komen.
  • Ragdolls hebben ook gevoelige smaakpapillen en kunnen water dat te lang heeft gestaan vermijden.
  • Misschien heb je ook gemerkt dat je ragdoll liever water drinkt uit de druppende kraan in de badkamer. Dit gedrag zou voortkomen uit de associatie van een kat met stilstaand water dat mogelijk besmet is. Gelukkig is het tegenwoordig gemakkelijk om in de meeste dierenwinkels een automatische waterdispenser voor je kat te vinden.
  • Uw ragdoll kan ook hydrateren door regelmatig natvoer te eten. Kattenvoer in blik bestaat voor ongeveer 80% uit water. Ragdolls vinden het ook heerlijk om het water op te nemen in de visconserven die wij vaak eten. Als je je kat wilt trakteren op een blikje witte tonijn of sardientjes, zorg er dan voor dat je al het vocht in het blikje in het bakje van je kat doet.

Let altijd op tekenen van uitdroging die uw ragdoll kan ervaren. Een goede elasticiteit van de huid, een glanzende vacht en slechts een paar keer naar de kattenbak zijn allemaal tekenen die erop wijzen dat je kat in topvorm is.

Een waterfontein is ook ideaal om uw ragdoll aan te moedigen nog meer te drinken. Meer informatie over waterfonteinen vindt u hier.

VERWEN JE RAGDOLL ZONDER MELK

Misschien wil je je ragdoll belonen omdat hij een goede patiënt is bij de dierenarts, of wil je hem alleen maar verwennen omdat je zo veel van je kat houdt. Weet dat je je pluizige vriend kunt verwennen zonder melk te geven.

Een zakje gedroogde kattensnoepjes is een populaire en gezonde manier om je ragdoll te belonen. Zoek naar ingrediënten van hoge kwaliteit en vermijd producten met soja, maïs en tarwe, want die missen de juiste voeding voor uw kat. Graanvrij is altijd een goede manier om te kiezen als je traktaties koopt in je favoriete dierenwinkel.

Vergeet niet dat u uw kat ook altijd kunt belonen met niet-voedingsproducten. Ga op pad en koop wat nieuwe speeltjes voor je ragdoll. Catnip en valeriaanwortel zijn ook goede beloningen en helpen je kat te ontspannen.

Een goede borstelbeurt is ook prettig voor de meeste ragdolls.

Vergeet niet dat deze mellow reuzen ook kunnen worden beloond met uw genegenheid. Vaak zijn wat oorkrabben en buikmassages al voldoende!

GERELATEERDE VRAGEN

Kunnen ragdoll katten rauw eten?
Als je je ragdoll rauw wilt voeren, kun je het beste kiezen voor biologisch gemalen gevogelte. Zorg ervoor dat het vlees vers is, want ze zijn vatbaar voor door voedsel overgedragen ziekten. Het is ook af te raden om ragdolls tijdens de zwangerschap rauw vlees te voeren. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is graanvrij altijd een goede optie.

Wat is de beste voeding voor ragdoll kittens?
Als ragdoll kittens gespeend zijn van de moedermelk, kun je ze het beste nat- en droogvoer geven dat speciaal voor kittens is samengesteld. Het bevat een grotere hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën om je ragdoll kitten te helpen gezond en gevoed te blijven.

Onze Ragdoll Kattenvoedingsgids vertelt je alles wat je moet weten over het dieet van Ragdoll katten/kittens. Lees het hier!

Hebben ragdoll katten voedselallergieën?
Het is mogelijk dat je ragdoll voedselallergieën heeft, maar het is niet gebruikelijk. Als ze op voedsel reageren, is het eerder een intolerantie dan een allergie. Katten kunnen echter ook allergieën hebben die niet met voedsel te maken hebben, zoals allergieën voor stof en pollen.