Mogen katten ijs eten? Door dierenartsen goedgekeurde feiten en alternatieven

Als je geniet van de koude, zoete smaak van ijs als een frequent dessert, kom je misschien in de verleiding om je kat daarna een lik van je kom te laten nemen. Het is echter essentieel om te overwegen of katten veilig ijs kunnen eten. Tenzij het extra giftige ingrediënten bevat, IJs is niet per se onveilig voor katten om af en toe te eten, maar over het algemeen moet je deze traktatie voor jezelf houden.

In dit artikel leer je waarom ijs niet goed is voor katten. Als je wat snacks voor mensen met je kat wilt delen, bieden we een aantal veiligere en gezondere suggesties dan ijs.

3 Gezichtsverdeler voor katten

IJs en katten: de koude waarheid

Hoe lekker het ook is, ijs is om verschillende redenen niet de beste traktatie voor katten. Commerciële kattensnoepjes zijn veel gezonder.

Kat die met de hand een kattensnoepje of kattenvoer krijgt
Afbeelding tegoed: Jakub Zak, Shutterstock

IJs is een zuivelproduct

Hoewel katten vaak worden afgebeeld of beschreven als drinkbakken met melk, is de waarheid dat zuivelproducten problemen kunnen veroorzaken. Katten hebben niet de nodige spijsverteringsenzymen om lactose af te breken, de suiker die wordt aangetroffen in melk en andere zuivelproducten. Daarom kan het eten van ijs ervoor zorgen dat ze spijsverteringsproblemen krijgen, zoals diarree.

Nogmaals, sommige katten kunnen af en toe een likje ijs verdragen, maar je kunt later voor een stinkende verrassing komen te staan als je kat niet een van hen is.

IJs is ongezond

Zoals met sommige van de lekkerste menselijke voedingsmiddelen, bevat ijs over het algemeen veel vet, suiker en calorieën. Als echte carnivoren moeten katten veel eiwitten, een matig vetgehalte en minimale koolhydraten, waaronder suiker, eten. IJs raakt ze met een explosie van vet en suiker, en zelfs een kleine hoeveelheid kan het aanbevolen dagelijkse aantal calorieën van uw kat overschrijden. Verwacht niet veel voedingswaarde van ijs; Het is voornamelijk gevuld met lege calorieën.

Chocolade ijs
Afbeelding tegoed: muziektelefoon, Shutterstock

IJs kan giftige ingrediënten bevatten

Sommige smaken ijs bevatten giftige ingrediënten die gevaarlijk zijn voor uw kat om te eten. De grootste zorg is chocolade, die in voldoende grote hoeveelheden levensbedreigend kan zijn voor katten. Chocolade kan het normale hartritme van de kat verstoren en tremoren en epileptische aanvallen veroorzaken.

Suikervrij ijs kan op smaak worden gebracht met de kunstmatige zoetstof xylitol. Hoewel xylitol een grotere zorg is voor honden, moeten katten het ook niet eten.

Wat moet je doen als je kat ijs eet?

Als uw kat ijs eet, controleer dan de ingrediënten om te zien of ze chocolade, xylitol of andere items bevatten waarvan u niet zeker weet of ze veilig zijn. Neem contact op met uw dierenarts als u weet dat uw kat chocolade heeft gegeten of als u niet zeker weet of een ingrediënt giftig is. Als uw kat medische problemen heeft, zoals diabetes of voedselallergieën, moet u ook contact opnemen met uw dierenarts als uw kat ijs eet.

Als het ijs geen giftige ingrediënten bevat, controleer uw kat dan op spijsverteringsproblemen, waaronder braken en diarree. Neem contact op met uw dierenarts als deze zich voordoen, vooral als de eetlust van uw kat wordt aangetast. Om problemen te voorkomen, spoel je je ijskom en lepel grondig af en bied je je kat niet opzettelijk een lik van je dessert aan.

3 katten verdeler

Welke andere lekkernijen kun je je kat aanbieden in plaats van ijs?

Kat die gekookte eieren eet
Afbeelding tegoed: Anastasiya Tsiasemnikava, Shutterstock

Om obesitas te voorkomen, mogen katten dagelijks alleen het aanbevolen aantal calorieën eten, inclusief voedsel en traktaties. Omdat traktaties qua voedingswaarde niet zo uitgebalanceerd zijn als kattenvoer, zouden ze slechts ongeveer 10-15% van de calorieën moeten uitmaken. Commerciële kattensnacks zijn een gezondere optie als u uw kat traktaties wilt geven.

Als u in plaats daarvan liever menselijke voedingsmiddelen aanbiedt, zijn hier enkele veilige en relatief gezonde opties:

  • Mager, gekookt vlees of vis
  • Gekookte eieren
  • Groenten, zoals sperziebonen of komkommer
  • Fruit, zoals meloen of bessen
  • Volkoren granen, zoals havermout of quinoa

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Hoewel uw kat misschien net zoveel van ijs geniet als u, is het over het algemeen geen goed idee om het op te eten. IJs is ongezond voor katten en de lactose in zuivel veroorzaakt vaak spijsverteringsproblemen. Blijf bij het voeren van een uitgebalanceerd dieet aan uw kat, en als u traktaties wilt aanbieden, overweeg dan een van de veiligere opties die we in dit artikel hebben vermeld.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Elena Veselova, Shutterstock