Kunnen katten worteltaart eten? Door dierenartsen goedgekeurde feiten en veelgestelde vragen

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Elke kattenliefhebber wil zijn harige vriend vieren. Als je van plan bent een feestje voor je kat te geven, wil je de taart uitstellen, zelfs als het worteltaart is. Hoewel een enkele hap worteltaart waarschijnlijk niet veel problemen voor uw kat zal veroorzaken, maakt het geen deel uit van het dieet van een gezonde kat.

Sterker nog, sommige van de gebruikelijke ingrediënten in een worteltaart zijn niet geschikt voor katten. In dit artikel zullen we de ingrediënten van worteltaart onderzoeken en bespreken hoe ze uw kat beïnvloeden.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Gemeenschappelijke Carrot Cake Ingrediënten

Hoewel elk recept voor worteltaart anders kan zijn, zijn er enkele gemeenschappelijke ingrediënten die de meeste van hen delen. Als u meer wilt weten over hoe ingrediënten die specifiek zijn voor uw speciale worteltaartrecept uw kat beïnvloeden, moet u mogelijk uw dierenarts raadplegen.

De typische ingrediënten in een worteltaart zijn onder meer:

 • Worteltjes
 • Meel
 • Gemalen kaneel
 • Piment
 • Zout
 • Bakpoeder
 • Zuiveringszout
 • Lichtbruine suiker
 • Kristalsuiker
 • Eieren
 • Plantaardige olie
 • Rozijnen
 • Geplette ananas

Voor het glazuur van de cake zijn de gebruikelijke ingrediënten:

 • Ongezouten boter
 • Roomkaas
 • Vanille-extract
 • Poedersuiker
 • Geplette walnoten

Worteltjes

Hoewel katten obligate carnivoren zijn, zijn wortelen veilig voor hen om te eten. Wortelen zijn een goede bron van vezels, kalium en vitamine A. Omdat ze weinig calorieën bevatten, kunnen wortelen een geweldige traktatie zijn voor katten die een dieet volgen om op hun gewicht te letten.

Je kunt je kat wortelen aanbieden die gekookt of rauw zijn, maar je mag nooit kruiden aan de wortelen toevoegen. Hoewel ongekruide wortelen misschien flauw klinken, voelt uw kat niet hetzelfde. Bovendien kunnen smaakmakers ongezond en potentieel gevaarlijk zijn voor uw kat, dus blijf bij gewone wortels.

Aan de andere kant bevatten wortelen veel suiker. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen voor uw kat, zoals diarree. Bovendien levert het geven van hele wortelen of grote stukjes wortel aan uw kat een aanzienlijk verstikkingsgevaar op. Daarom is het essentieel dat alle wortelen in kleine, hanteerbare stukjes worden gesneden.

Kaneel en piment

Hoewel de hoeveelheid kaneel en piment in een worteltaart waarschijnlijk niet genoeg is om ernstige problemen te veroorzaken, is het toch belangrijk om op de hoogte te zijn van de effecten van deze kruiden op uw huisdier.

Blootstelling aan te veel kaneelpoeder (ongeveer 1 eetlepel voor katten) kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel, braken en diarree. In extremere gevallen kan uw kat veranderingen in zijn hartslag of zelfs leverproblemen ervaren. Vanwege de ernst van de mogelijke gevolgen is het het beste om kaneel uit de buurt van uw kat te houden.

Wat piment betreft, het bevat een verbinding die bekend staat als eugenol. Eugenol kan leiden tot levertoxiciteit bij katten, waardoor het gevaarlijk en af te raden is voor de consumptie van uw kat.

Kat braken
Afbeelding tegoed: Nils Jacobi, Shutterstock

Kristalsuiker, lichtbruine suiker en poedersuiker

Suiker is een smakelijke traktatie voor mensen, maar is niet geschikt voor katten. Er zijn geen gezondheidsvoordelen aan het serveren van suiker aan uw kat. Bovendien kan uw kat de zoetheid niet eens proeven, dus suiker is niet eens een opwindende traktatie voor uw huisdier. Katten zijn biologisch niet in staat om zoete smaken te proeven, dus het heeft geen zin om ze suikerhoudend voedsel te geven.

Eieren

Hoewel eieren niet worden aanbevolen als de primaire eiwitbron in het dieet van uw kat, zijn ze een prima aanvulling om aan hun maaltijden toe te voegen. Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en gezonde vetten, dus ze zijn een heilzame snack voor uw huisdier.

Rozijnen

Rozijnen mogen in geen geval aan uw kat worden gevoerd. Hoewel het ongebruikelijk is, zijn er gevallen van druiventoxiciteit geregistreerd bij katachtigen. Ongeveer 15% van de katten die druiven eten, zal tekenen van toxiciteit ervaren, zoals rusteloosheid, een slechte eetlust en braken. In ernstige gevallen kan een acute nierziekte optreden.

Rozijnen, die gewoon gedroogde druiven zijn, zijn niet veilig voor uw kat om te consumeren vanwege de gezondheidsrisico’s. Theoretisch zijn ze zelfs giftiger dan druiven, omdat het geconcentreerde versies van druiven zijn.

Bovendien is het toxine in druiven niet concreet geïdentificeerd, maar toxiciteit kan optreden in zowel pitloze als ontpitte druiven, dus je kunt de mogelijkheid van toxiciteit niet vermijden door bepaalde druiven of rozijnen te kiezen. Houd daarom druiven en rozijnen uit de buurt van uw kat, ongeacht de omstandigheden.

rozijnen in houten tafel
Afbeelding tegoed: Cheese78, Shutterstock

Roomkaas en boter

Roomkaas en boter zijn essentiële ingrediënten van het glazuur van een worteltaart en mogen niet aan uw kat worden gegeven. Ze zijn technisch gezien niet giftig, maar ze kunnen leiden tot aanzienlijke gastro-intestinale klachten omdat de meeste katten lactose-intolerant zijn.

kat + lijnverdeler

Wat te doen als uw kat worteltaart eet?

Als uw kat stiekem een hap worteltaart heeft genomen, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. De meeste ingrediënten in worteltaart zijn niet giftig, dus een kleine hap zal waarschijnlijk niet veel schade aanrichten. Het ergste dat ze kunnen ervaren, is wat gastro-intestinale klachten. Houd ze echter nauwlettend in de gaten en let op tekenen van aanzienlijk leed. Als u zich zorgen maakt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als uw recept voor worteltaart een mogelijk giftig ingrediënt bevat (zoals rozijnen). Zelfs één rozijn kan rampzalige gevolgen hebben voor de gezondheid, dus wacht niet langer met contact opnemen met een professional.

Zijn er veiligere alternatieven voor worteltaart?

Hoewel sommige soorten fruit, groenten en menselijke lekkernijen veiliger zijn voor katten om te eten dan worteltaart, zijn kattenvoer van hoge kwaliteit en commerciële traktaties meer geschikt voor uw kat. Maaltijden en snacks waar we van genieten, zijn niet samengesteld met de voeding van een kat in gedachten. Als u uw kat wilt trakteren op een zelfgemaakte maaltijd, neem dan eerst contact op met uw dierenarts. Ze kunnen geschikte maaltijden voorstellen die zijn ontworpen door veterinaire voedingsdeskundigen en die gezond zijn voor uw kat. Zelf een recept bedenken is ingewikkeld en niet aan te raden.

Russische Blauwe Kat die een traktatie eet
Afbeelding tegoed: DSchmidtArt, Shutterstock

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Worteltaart is misschien niet de beste manier om je kattenvriend te vieren, maar er zijn tal van andere opties beschikbaar. Hoewel een enkele hap worteltaart waarschijnlijk geen problemen zal veroorzaken, is het het beste om het dessert uit de buurt van nieuwsgierige poten te houden. Sommige ingrediënten in gewone worteltaartrecepten worden als giftig beschouwd, dus als u denkt dat uw kat iets gevaarlijks heeft ingenomen, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Fatin, Shutterstock