Kunnen katten bosbessenmuffins eten? Dierenarts goedgekeurd Feiten & FAQ

Bosbessenmuffins lijken misschien een gezond tussendoortje vanwege de superfoodbessen, Maar ze zijn niet geweldig voor jou of je kat. Hoewel katten bosbessen in kleine hoeveelheden kunnen eten, is het geen veilige of gezonde keuze om ze te eten in een mengsel van vet, suiker en andere potentieel giftige ingrediënten.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Zijn bosbessenmuffins veilig en gezond voor katten?

Bosbessenmuffins zijn niet per se giftig, maar ze zijn geen veilige of gezonde keuze voor uw kat. Deze gebakken voedingsmiddelen worden vaak gegeten bij het ontbijt of de brunch, maar ze hebben meer gemeen met een dessert dan voedzame granen zoals havermout. De meeste bosbessenmuffins zitten boordevol vetten zoals boter of olie, suikers en andere ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor katten.

Gebakken muffins met blauwe bessen
Afbeelding tegoed: Steman Shots, Shutterstock

Koolhydraten

Katten zijn obligate carnivoren. Ze hebben vlees nodig om te overleven en halen de meeste van hun voedingsstoffen uit dierlijke bronnen. Ze kunnen een minimale hoeveelheid koolhydraten eten 1, die worden geleverd door een compleet en uitgebalanceerd commercieel kattendieet.

Koolhydraatrijke diëten kunnen echter leiden tot aandoeningen zoals diabetes en obesitas, waardoor uw kat vatbaar kan zijn voor hartaandoeningen, gewrichtsproblemen en bepaalde soorten kanker. Bosbessenmuffins zijn gebakken producten die bestaan uit bloem en suiker en een hoog koolhydraatgehalte hebben. Zelfs “gezonde” bosbessenmuffins die kokos- of havermeel gebruiken, bevatten nog steeds meer koolhydraten dan een kat zou moeten hebben.

Hoog vetgehalte

Bosbessenmuffins bevatten ook veel vet in de vorm van boter of bakolie. Katten hebben wat vet nodig in hun dieet, maar ze halen wat ze nodig hebben uit hun commerciële dieet en de dierlijke vetbronnen. Te veel vet kan leiden tot obesitas en diarree.

Dikke kat die op het gras zit
Afbeelding tegoed: Dennis van de Water, Shutterstock

Extra ingrediënten

Sommige bosbessenmuffins zijn ook niet strikt bosbessen. Ze kunnen andere ingrediënten bevatten die giftig kunnen zijn voor katten, zoals rozijnen, krenten of chocolade.

Als het uw kat lukt om een klein stukje van uw bosbessenmuffin op te eten, is dat waarschijnlijk geen reden tot ongerustheid; Let gewoon op bijwerkingen en neem indien nodig contact op met uw dierenarts. Het opzettelijk en regelmatig voeren van bosbessenmuffins kan echter problemen veroorzaken.

3 katten verdeler

Mogen katten bosbessen hebben?

Zoals gezegd zijn katten obligate carnivoren en hebben ze vlees nodig om te overleven. Ze kunnen koolhydraten, vitamines en mineralen uit bosbessen halen, maar dat betekent niet dat ze exact dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als voor mensen.

Hoewel bosbessen voor ons tot de gezondste snacks behoren, zijn ze geen natuurlijk onderdeel van het dieet van een kat. Katten leven voornamelijk van een vleesetend dieet, zodat hun lichaam beter is uitgerust om dierlijke eiwitten te verteren.

Als je bosbessen aan je kat wilt geven, is het veilig om twee of drie bosbessen tegelijk aan te bieden. Houd er rekening mee dat 90% van het dieet van een kat moet bestaan uit uitgebalanceerd kattenvoer, dus de extra traktaties die u aanbiedt, mogen niet meer dan 10% uitmaken.

Bosbessen bevatten ook veel suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel van een kat kan stijgen en kan leiden tot aandoeningen zoals diabetes. Ook smaakt de suiker ons goed, maar katten hebben geen smaakpapillen om van snoep te genieten. Sterker nog, ze kunnen het niet eens proeven.

Perzische kat die droogvoer eet
Afbeelding tegoed: Patrick Foto, Shutterstock

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Bosbessenmuffins zijn geen gezonde of veilige traktatie voor uw kat. Hoewel een klein knabbeltje uw kat waarschijnlijk geen kwaad zal doen, kan het voeren van bosbessenmuffins vaak diabetes, obesitas of andere nadelige effecten veroorzaken. Het is het beste om het bij commerciële kattensnoepjes te houden. Ze zijn niet alleen gezonder voor uw kat, maar omdat uw kat geen snoep kan proeven, zijn ze smakelijker voor hen.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Charles Brutlag, Shutterstock