Mogen katten aardbeien eten? Hoe deel je de bes met je kat?

Aardbeien zijn niet giftig voor katten, maar dat betekent niet dat u ze aan het dieet van uw huisdier moet toevoegen. Hier zijn enkele richtlijnen voor het veilig delen van aardbeien met uw kat.

Aardbeien zijn een zoete bron van vezels, vitamine C, en kalium in de menselijke voeding. Maar is het veilig om deze sappige rode lekkernijen te delen met onze snorhaarvrienden? Het korte antwoord is ja – aardbeien worden over het algemeen beschouwd als veilig voor katten om te eten. Maar er zijn nog andere vragen die u moet stellen voordat u een bes met uw huisdier deelt, zoals of er al dan niet voedingsvoordelen, risico’s of redenen zijn om uw kat geen aardbeien te geven.

Zijn er voedingsvoordelen aan het voeren van aardbeien voor uw kat?

Katten hebben andere voedingsstoffen nodig dan mensen. Als obligate carnivoren zijn katten afhankelijk van voedingsstoffen die alleen in dierlijke producten voorkomen. “De eenvoudigste en handigste manier om aan de voedingsbehoeften van een kat te voldoen, is ze een compleet en uitgebalanceerd commercieel dieet te geven, samengesteld door een gediplomeerd dierenarts of iemand met een doctoraat in dierenvoeding.

Dit betekent dat, zolang uw kat alle benodigde voedingsstoffen uit zijn dieet haalt, traktaties zoals aardbeien niet nodig zijn.

Is het veilig voor katten om aardbeien te eten?

  1. Aardbeien worden beschouwd als veilig voor gezonde katten. Dus als uw kat een gezondheidsprobleem heeft (zoals diabetes), is deze algemene regel niet van toepassing.
  2. Elke kat is anders, en wat het ene katensysteem goed verdraagt, kan voor een andere kat problemen opleveren.
  3. Het grootste deel van de calorieën van uw kat (90 procent) moet afkomstig zijn van een compleet en uitgebalanceerd voer, dat de voedingsstoffen levert die hij nodig heeft. Menselijke voedingsmiddelen zoals aardbeien moeten slechts af en toe en met mate worden gegeven.

Hoe kunt u uw kat veilig aardbeien voeren?

Rekening houdend met het bovenstaande voorbehoud en de voedingsbehoeften van katachtigen, bieden de volgende richtlijnen stappen om veilig aardbeien aan uw kat te voeren:

  • Vraag het. Overleg met uw dierenarts voordat u uw kat nieuwe menselijke voedingsmiddelen geeft – zelfs als ze veilig zijn voor huisdieren.
  • Bereken. Om te bepalen hoeveel aardbeien uw kat veilig kan eten, moet u een beetje rekenen. De Clinical Nutrition Service zegt dat traktaties niet meer dan 10 procent van de dagelijkse calorie-inname van uw kat mogen uitmaken, en een medium aardbei is ongeveer zes calorieën. Dus als uw kat bijvoorbeeld 250 calorieën per dag eet, mag slechts 25 van die calorieën uit traktaties komen.
  • Bereiden. Was de aardbeien met water voordat je de steeltjes en eventuele blaadjes verwijdert. Snijd de aardbeien in stukjes ter grootte van een kattenhapje, zodat uw kat ze makkelijk kan pakken. De grootte van de brokjes van uw kat kan u een goed idee geven van waar u op moet mikken.
  • Bewaak. De Clinical Nutrition Service zegt dat zelfs veilig voedsel onverwachte reacties kan veroorzaken, dus let op tekenen van maag-darmproblemen (bv. braken, diarree) na het eten van een nieuw voedingsmiddel. Het is ook een goed idee om slechts één nieuw voedingsmiddel per keer te introduceren. Op die manier kunt u, als uw kat tekenen van ziekte begint te vertonen, gemakkelijker de oorzaak van het probleem achterhalen. Als u denkt dat uw kat een negatieve reactie op aardbeien heeft, bel dan uw dierenarts.

Moeten katten aardbeien eten?

Samengevat: voedingsstoffen vóór traktaties. Omdat aardbeien geen deel uitmaken van een compleet en uitgebalanceerd dieet voor katachtigen, hoef je geen moeite te doen om je kat ze te laten eten. “Omdat katten kieskeurige eters zijn en de voorkeur geven aan eiwitten uit vlees, is een betere vraag misschien: ‘Zal mijn kat aardbeien eten?'” zegt Entriken. Maar als je kat smeekt om te delen, is het volgen van de bovenstaande richtlijnen de veiligste manier om toe te geven aan zijn trek.

Katten verschillen in de hoeveelheid voedsel die ze elke dag nodig hebben om een ideaal gewicht te behouden. “Net zoals de caloriebehoefte van mensen varieert, hangt de caloriebehoefte van katten af van verschillende factoren, waaronder hun leeftijd en ontwikkelingsstadium, genetica, lichaamsconditiescore, activiteitenniveau en onderliggende medische aandoeningen.
En verschillende voeders voor huisdieren verschillen sterk in hun calorie-inhoud. “Een algemene uitspraak doen over de hoeveelheid voer voor uw kat kan dus een uitdaging zijn.

Als u niet zeker weet of uw kat de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft uit het voer dat hij elke dag eet, bespreek dit dan met uw dierenarts. Zij staan klaar om u te helpen goede opties voor uw huisdier te vinden.