Moeten katten halsbanden dragen? Hebben ze een specifiek type nodig?

Zoals wij het zien, hebben we twee soorten mensen in deze wereld. Je bent een ailurofiel of een cynofiel. Een ailurofiel is iemand die katten als huisdieren beschouwt, meer dan enig ander dier. Een cyofiel daarentegen houdt alleen van honden. Als je beweert evenveel van beide dieren te houden, ben je gewoon een dierenliefhebber.

Mensen houden om verschillende redenen van katten, maar we houden van ze omdat ze vaak de afgifte van een neurochemische stof genaamd oxytocine veroorzaken. Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en het is eigenlijk goed voor je gezondheid. Volgens de bevindingen van neurowetenschappers verhoogt het je emotionele perceptie, terwijl het tegelijkertijd de bloeddruk en cortisolspiegel verlaagt.

Het punt is, als je ooit merkt dat we onze katten verwennen, weet je nu waarom – en verwennerij kan soms inhouden dat je het een halsband of twee koopt.

Het enige probleem is, volgens dierenartsen, deze halsbanden zijn niet altijd goed voor de algemene gezondheid van het dier of zelfs hun humeur.

divider-catclaw1Moeten katten halsbanden dragen?

Zoals alles in het leven, moet je, voordat je een beslissing neemt, de voor- en nadelen afwegen. Als de voordelen van het dragen van een halsband opwegen tegen de nadelen, is er uw antwoord. Maar in dit geval denken we dat het alleen afhangt van je voorkeur en wat je voelt dat goed is voor je baby.

Als de kat bijvoorbeeld altijd binnen is opgevoed, maar de laatste tijd buiten ronddwaalt, is het misschien geen slecht idee om een halsband te kopen die wordt geleverd met een label.

persoon die een grijze kat met halsband vasthoudt
Afbeelding Credit: Artem Beliaikin, Unsplash

Kan een halsband gewoon een schattig accessoire zijn?

Yup, het kan zeker. Vooral als het wordt geleverd met die glanzende bellen die je te allen tijde laten weten waar ze zijn, of wat ze van plan zijn. Met zo’n halsband hoef je niet elke minuut van elke dag in paniek te raken, denkend dat iemand je baby heeft gestolen terwijl jij op iets anders was gericht.

kattenpootverdelerWaarom zou je je kat geen halsband omdoen?

Om te beginnen is er de kwestie van veiligheid. Neem een geval waarin de ouder van het huisdier nooit een halsband heeft gekregen (wat overigens een soort halsband is) en in plaats daarvan er een heeft gekocht die alleen conventioneel kan worden verwijderd.

Als die kat ergens in vast kwam te zitten terwijl hij weg was, dan was dat het. Het zal niet in staat zijn om zich een weg uit die situatie te manoeuvreren, zelfs als het het zou proberen. Tegen de tijd dat de eigenaren terugkomen, zullen ze het dood of zwaar verminkt vinden.

Verstikking is de andere reden waarom zoveel kattenouders moeten voorkomen dat ze halsbanden om hun baby’s doen. Als die vacht te snel groeit, zal je kleine tijger het heel moeilijk hebben om te ademen. En voor de duidelijkheid, het is gedocumenteerd dat hypoxie niet alleen de voedingsgewoonten van dieren beïnvloedt, maar ook hun groeipatronen. Dat wil zeggen dat de algehele gezondheid van uw kat op zijn best ondermaats zal zijn.

een halsband om een kat doen
Afbeelding credit: Patara91, Shutterstock

Hebben gechipte katten halsbanden nodig?

Nogmaals, het komt allemaal neer op je persoonlijke voorkeur. We denken niet dat ze dat doen als de enige reden waarom u de halsband koopt, eenvoudige identificatie is. Microchips zijn efficiënter dan halsbanden op die afdeling. Maar als het primaire doel is om de kat te accessoriseren, dan zeggen we ga ervoor.

Het enige probleem dat we hebben met microchips is hoe ze vinders altijd dwingen om dierenverzorgingscentra te bezoeken, zodat ze een verloren huisdier kunnen identificeren met behulp van een scanner. Zonder die scanner kun je nooit zien wie de eigenaar van het huisdier is of waar het vandaan komt.

3 kattenverdeler

Hoe de juiste kraag in 5 stappen te kiezen

1. Het doel begrijpen

Een van de eerste dingen die u zich zult realiseren op het moment dat u een dierenwinkel binnenloopt, is hoe divers deze producten zijn. De merken bieden ons meestal een breed scala aan producten omdat ze weten dat elke consument een specifieke wens of behoefte heeft die ze willen vervullen.

lynx punt tabby kat draagt bloem kraag
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock
thematische pauze

2. Eenvoudige identificatie

Bent u op zoek naar een identificatiekraag? Iets om je te helpen je baby gemakkelijk of snel te vinden in het geval jullie twee gescheiden raken in een winkelcentrum of in het park?

Als dat je reden is, ben je gerechtvaardigd om er een te krijgen. Wij geloven dat chippen de beste en veiligste methode is voor kattenidentificatie, maar als u visuele markers meer geschikt vindt voor het werk, waarom niet?

Dergelijke halsbanden worden normaal gesproken geleverd met opvallende tags waarmee u uw contactgegevens en al het andere dat u nodig acht, kunt toevoegen.

thematische brEak

3. Bescherming van andere soorten

We weten allemaal dat katten roofdieren zijn. En ze jagen op elk klein zoogdier of vogel in hun omgeving, zelfs als ze net hebben gegeten. Halsbanden zijn niet de beste oplossing om dergelijke gevallen te voorkomen, maar ze helpen nog steeds bij het beperken van het aantal wilde dieren dat wordt gemarteld of gedood door onze katachtige vrienden.

De American Bird Conservancy maakte zich ooit zorgen over de drastische afname van de totale vogelpopulatie in Canada en de Verenigde Staten. Dus huurden ze een team van onderzoekers in om erachter te komen wat er precies aan de hand was, en toen ontdekten ze dat predatie door huiskatten bovenaan de lijst stond als de nummer één directe bedreiging voor vogels.

De cijfers waren schokkend, aangezien naar schatting elk jaar ongeveer 2,4 miljard vogels worden gedood door buitenkatten, alleen al in de Verenigde Staten. Dat aantal verdubbelt bijna als je die in Canada optelt.

Het is gemakkelijk om dergelijke feiten te verwerpen – en zelfs zo ver te gaan om te zeggen dat dat aantal overdreven klinkt – maar als je eenmaal de wiskunde hebt gedaan, zul je merken dat het allemaal klopt. Het aantal buitenkatten in de VS wordt geschat op tientallen miljoenen. Als elk van hen op een bepaalde dag een vogel doodt, hebben we het over miljoenen dode vogels in één jaar.

kat met een paarse kalmerende kraag
Afbeelding Credit: MarinCa, Shutterstock
thematische pauze

4. Bescherming tegen parasieten

De vlo is de meest voorkomende katachtige parasiet. En de gevolgen van de besmetting kunnen fataal zijn, als ze niet eerder vroeg dan laat worden aangepakt. Experts zeggen dat de voor de hand liggende symptomen constant likken en knabbelen zijn, dus kijk daar op uit.

Ze leiden meestal tot huidirritatie, roodheid, miliaire dermatitis of haaruitval. En dat is als je geluk hebt, want vlooien kunnen ook lintwormen en verschillende andere parasieten overbrengen die de voorkeur geven aan katten als gastheren.

In de winkel vind je hoogstwaarschijnlijk halsbanden die permethrine of organofosfaat bevatten. Permethrin is een medicijn dat van toepassing is in gevallen waarin men probeert om te gaan met luizen of schurft. Je zou het ook kunnen toepassen als een insecticide, om parasieten zoals muggen en vlooien te doden.

Organofosfaat is ook een insecticide en een chemische verbinding die wordt geproduceerd door alcohol te mengen met fosforzuur. Wij geloven dat het unificatieproces verestering wordt genoemd, omdat het gaat om het combineren van alcohol met een organisch zuur om een ester en water te produceren.

Deze vorm van ester is vooral nuttig in de veterinaire praktijk en de landbouw, omdat het effectief is bij de uitroeiing van schadelijke insecten.

Kattenexperts zijn altijd tegen het gebruik van deze chemicaliën, zelfs in kleine hoeveelheden, omdat ze op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de kat. Maar als je gewoon van plan bent om de halsband te gebruiken tijdens een korte reis of vakantie, is dat oké.

thematische pauze

5. Wandelen met de kat

We vinden wandelende huisdieren therapeutisch. Het is zeker gunstig voor je geestelijke gezondheid, omdat het helpt angst of depressie te verminderen. Studies hebben aangetoond dat mensen vaak dit aangeboren instinct hebben om andere dieren te voelen of aan te raken, in de hoop een band te smeden waardoor ze zich gewild voelen. Dus, als je dat niet van een ander mens kunt vinden, koop dan een kat (als je een kattenmens bent), koop een halsband en loop ermee!

Kat die een harnas draagt tijdens een wandeling
Fotocredit: Kat die een harnas draagt tijdens een wandeling door Trougnouf onder licentie van CC BY-SA 4.0

garen ball divider

3 soorten kattenhalsbanden

1. Breakaway Halsbanden

De breakaway kraag is de meest geprefereerde kraag en de veiligste. Dit zijn gevoelens die door veel diergezondheidsexperts worden gedeeld.

Een losbreekkraag heeft een gesp, ontworpen om uit elkaar te vallen of te “breken” als je een kleine kracht uitoefent. Dus als de kat zich per ongeluk een weg baant naar iets gevaarlijks, moeten ze gewoon een beetje harder aan de halsband trekken om hem los te maken.

De andere unieke eigenschap van de losbreekkraag is het feit dat deze kan worden aangepast om te “breken” wanneer verschillende hoeveelheden druk worden uitgeoefend. Het heeft drie instellingen, gelabeld als zware, gemiddelde of lichte druk. Als klap op de vuurpijl is de buitenkant altijd reflecterend om de zichtbaarheid in situaties met weinig licht te vergemakkelijken.

thematische pauze

2. Waterdichte kragen

De meeste van onze gedomesticeerde soorten houden niet van water. De Abessijn, Bengalen en Maine Coon zijn voorbeelden van de weinige rassen die het niet erg vinden om van tijd tot tijd gewassen te worden of met water te spelen. Als je kat graag een paar baantjes rond het zwembad trekt, is dit de halsband voor jou.

Hoewel ze nat worden, hoef je je nooit zorgen te maken dat ze een drassige last rond de nek van je baby worden. Waterdichte kattenhalsbanden zijn niet gemaakt met poloog of nylon. Het materiaal zal ofwel BioThane zijn of iets gecoat, maar met vergelijkbare eigenschappen.

kat met rode kalmerende halsband
Afbeelding Credit: Daniel-Rajszczak-Shutterstok
thematische pauze

3. Gepersonaliseerde halsbanden

We hebben gezien dat katten één keer te vaak weigeren om op maat gemaakte identificatielabels te dragen. Het is niet dat ze het niet leuk vinden om geïdentificeerd te worden, maar omdat de tags meestal geluiden maken die lijken op spijkers op een krijtbord – te afleidend en erg irritant.

Als je dit probleem in het verleden hebt ervaren, zijn halsbanden de juiste keuze. Met name gepersonaliseerde halsbanden. U kunt er alle informatie aan toevoegen die u eraan wilt toevoegen, en nog wat.

divider-catclaw1Laatste woorden

Dwing je kat niet om een halsband te dragen als hij dat niet wil. Maak ook niet de fout om aan te nemen dat ze onmiddellijk verliefd zullen worden op de halsband die je hem of haar koopt.

Geef het de tijd om te wennen aan de geur en het gevoel rond te lopen met iets om zijn nek. Je zou het zelfs kunnen trainen door traktaties aan te bieden elke keer dat het de kraag om heeft. Dat is de truc die we altijd hebben gebruikt en die ons nooit in de steek heeft gelaten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit: bmf-foto.de, Shutterstock