Helpt massage constipatie bij katten? Wat u moet weten!

Het hebben van een verstopte kat is geen pretje. Het is niet alleen ongemakkelijk voor je kat, maar het kan ook ernstige problemen veroorzaken voor hun gezondheid op de lange termijn. Daarom is het logisch om te proberen de constipatie van uw kat zo snel mogelijk te genezen.

Er is overvloed van “behandelingen” die er op internet zijn en die beweren uw kat te helpen dit probleem te overwinnen. Zelfs schijnbaar onschadelijke behandelingen (zoals een kruidenklysma) kunnen echter ernstige bijwerkingen veroorzaken. Om deze reden raden we niet aan om te proberen de constipatie van een kat te verlichten zonder samen te werken met een dierenarts. Immers, zelfs heel eenvoudige dingen zoals massages kunnen averechts werken.

Bovendien wordt constipatie bij katten vaak veroorzaakt door “fixable” dingen. Katten houden bijvoorbeeld vaak niet van het gebruik van een vieze badkamer. Daarom kunnen ze hun bezoeken aan hun kattenbak terugbellen als deze vies is. Ze kunnen ook waterbakvoorkeuren hebben – sommige katten geven misschien de voorkeur aan brede kommen die niet door andere katachtigen worden gebruikt. Anders drinken ze misschien niet zoveel, wat kan leiden tot constipatie.

Pijn in het bekken of de wervelkolom kan het gebruik van de kattenbak ronduit pijnlijk maken. Huishoudelijke stress en lawaai kunnen een kat ver weg van zijn kattenbak sturen. Andere katten kunnen de kattenbak besluipen, waardoor het voor één kat moeilijk wordt om het te gebruiken.

Echter wanneer u samenwerkt met een dierenarts, kunnen er verschillende omstandigheden zijn wanneer het gebruik van massage nuttig kan zijn. Dat gezegd hebbende, moet u met uw dierenarts praten om erachter te komen of dit een geschikte behandeling is voor uw katachtige.

3 katten gezichtsverdeler

Behandelingen voor constipatie bij katten

Er zijn verschillende manieren waarop constipatie bij katten kan worden behandeld. Klysma’s en ontlastingsverzachters zijn slechts een paar, maar de specifieke behandeling hangt af van hoe lang uw kat is geconstipeerd en andere medische problemen die ze kunnen hebben.

Hoewel de behandeling soms ingewikkeld is, het niet behandelen kan ernstige problemen veroorzaken. Uiteindelijk kan constipatie leiden tot megacolon (dat optreedt wanneer de dikke darm wordt uitgerekt) en langetermijngevolgen. Daarom is het belangrijk om constipatie te behandelen voordat het uit de hand loopt. Maar de behandeling kan complex zijn.

kattenpoep in kattenbak
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Bij voorkeur moeten levensstijlkeuzes eerst worden overwogen. Als een kat niet poept omdat hij uitgedroogd is, kan het verhogen van de waterinname (en waarschijnlijk overschakelen op natvoer) belangrijke stappen zijn. Het verplaatsen van de nestkastlocatie of het krijgen van meer kattenbakken kan ook van vitaal belang zijn bij stress-geïnduceerde constipatie. Een grondige work-up moet worden gedaan om het onderliggende probleem te bepalen.

Meestal worden bloedonderzoek en andere diagnostische tests ook ondergaan om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende fysieke reden is waarom de kat zich ongemakkelijk voelt. Soms kan zelfs niet-gerelateerde pijn ervoor zorgen dat de kat de badkamer vermijdt.

kattenpootverdeler

Neuromodulatie

Neuromodulatie kan gevaarlijk zijn, maar er zijn verschillende soorten neuromodulaties – waarvan er vele niet-invasief zijn, zoals massage. Andere soorten neuromodulaties bestaan ook, zoals acupunctuur. Acupunctuur werkt door zenuwen te stimuleren die constipatie beïnvloeden. Daarom kan dit helpen om het systeem van een kat weer op gang te krijgen. Bovendien acupunctuur kan ook helpen de pijn in sommige gebieden te verminderen, waardoor een kat op zijn beurt minder snel de badkamer vermijdt.

Huiskat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock

3 kattenverdeler

Buikmassage

Zweedse massage werd voor het eerst ontwikkeld voor mensen. Onderzoek heeft echter het nut ervan bij dieren erkend en veel dierenartsen gebruiken het nu voor hun patiënten. Dit soort massage kan het risico van een kat op chronische constipatie verminderen. Hoewel het misschien meer dan eens moet worden gedaan, is het idee dat zodra dingen weer in beweging komen, ze normaal moeten blijven bewegen.

Als uw kat een goede kandidaat is voor deze massages, kan uw dierenarts u verschillende opties leren om uw kat thuis te masseren om hun behandeling gaande te houden.

Deze methoden zijn over het algemeen vrij veilig en ze hebben veel minder kans om averechts te werken dan andere methoden. Chirurgie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor sommige geconstipeerde klanten, maar massage is een gemakkelijkere optie die bij voorkeur eerst moet worden gebruikt.

De belangrijkste reden dat eigenaren van gezelschapsdieren deze methode niet moeten proberen te gebruiken zonder eerst een dierenarts te zien, is de mogelijkheid van een onderliggend probleem. Katten met rugproblemen, darmproblemen en soortgelijke aandoeningen kunnen verstopt raken. Dat doet u echter niet rechtvaardig noodzaak om constipatie te behandelen. Je moet ook het onderliggende probleem behandelen.

eigenaar zijn kat kalmeren
Afbeelding Credit: Piqsels

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Massage kan effectief zijn bij katachtigen. Het stimuleert de zenuwen die de darmen omringen, die een kat laten weten wanneer het tijd is om de badkamer te gebruiken. Daarom kan bij katten waar dit niet gebeurt, het stimuleren van de darmen nuttig zijn. Deze methode wordt zelfs gebruikt bij mensen met constipatie.

Er zijn echter veel onderliggende problemen die constipatie kunnen veroorzaken – en massage zal geen van deze oplossen. Soms vereisen deze veranderingen in levensstijl. Andere keren kunnen er fysieke problemen aan de hand zijn. Daarom raden we u ten zeerste aan om met uw dierenarts te praten voordat u thuis behandelt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock