12 ongelooflijke Schotse Fold Cat-feiten die je waarschijnlijk niet wist!

De Scottish Fold is een van de zeldzaamste kattenrassen die er zijn. Deze katten zijn vooral bekend om hun gevouwen oren die hen het uiterlijk geven van een zeer ronde kop. Hoewel dit kattenras erg populair is in de VS, weten niet veel mensen veel over het ras zelf. Bekijk deze 12 ongelooflijke Scottish Fold-feiten die je kunnen helpen deze liefhebbende katten met grote persoonlijkheden beter te begrijpen.

cat + lijnverdeler

De 12 fascinerende feiten over Scottish Fold Cats

1. Alle Schotse plooien hebben een gemeenschappelijke voorouder

Als je op zoek bent naar één kat om te bedanken voor de geweldige Scottish Fold-afstamming, kun je dat doen. Haar naam was Susie. Deze kleine kat werd geboren in een nest in Perthshire, Schotland in 1961. In tegenstelling tot haar nestgenoten heeft Susie gevouwen oren. Dear Susie werd gefokt met andere katten om het Scottish Fold-ras en de schattige katten te creëren waar we vandaag de dag van houden. Bedankt, Susie!

Schotse vouw kat marmer geschoren tabby_Veronika Dolgaya_shutterstock
Afbeelding Credit: Veronika Dolgaya, Shutterstock
thematische pauze

2. Hun gevouwen oren zijn een mutatie

Je vraagt je misschien af waarom je Scottish Fold zijn oren heeft. Het antwoord is een spontane genetische mutatie. Deze mutatie is een onvolledig dominant gen dat voorkomt bij katten met rechte of gevouwen oren. Vreemd genoeg heeft de mutatie niet alleen invloed op de oren, hoewel dit het meest opvallende resultaat is. Het kan er ook voor zorgen dat katten met de mutatie kraakbeenafwijkingen in hun hele lichaam hebben.

thematische pauze

3. Deze Kitties worden geboren met rechte oren

Wist je dat de schattige Scottish Fold niet geboren is met zijn schattige gevouwen oren? Deze kittens worden geboren met “normale” oren die beginnen te vouwen wanneer kittens tussen de 18 en 24 dagen oud zijn. Dit gebeurt alleen als het kitten in kwestie de mutatie heeft. Zo niet, dan blijven hun oren recht. In een nest dat bestaat uit één Scottish Fold-ouder, zal ongeveer 50% van de kittens gevouwen oren hebben.

schattige Schotse vouw kittens chinchilla een maand old_Mikhail Kniazev_shutterstock
Afbeelding Credit: Mikhail Kniazev, Shutterstock
thematische pauze

4. Schotse kortharen zijn plooien met rechte oren

Zoals we al zeiden, zal slechts 50% van een nest gevouwen oren vertonen. De kittens in het nest waarvan de oren recht blijven, staan bekend als Schotse kortharen. Deze katten zijn even schattig, ze zijn gewoon geboren zonder de mutatie die ervoor zorgt dat de oren vouwen.

thematische pauze

5. Schotse plooien worden niet met elkaar gefokt

Vanwege ethische overwegingen is het het beste om geen twee Schotse plooien te fokken. Er is een groot potentieel voor degeneratieve problemen wanneer dit gebeurt. Scottish Folds worden meestal gefokt met American Shorthairs of British Shorthairs. Dit is de reden waarom slechts 50% van een nest de vouw zal ontwikkelen, waardoor Scottish Folds zeer zeldzaam is.

Amerikaanse korthaar en Schotse vouwkat zittend op houten kist
Afbeelding credit: Cat Box, Shutterstock
thematische pauze

6. Niet alle plooien zijn hetzelfde

Verwacht niet dat elke Scottish Fold hetzelfde type oren heeft. De plooien zijn gecategoriseerd in graden. Laten we eens kijken naar elk van de drievoudige typen!


  • Enkele vouwen – Deze vouw wordt als licht beschouwd en heeft normaal gesproken alleen invloed op de toppen van de oren.

  • Dubbele vouwen – Deze vouw valt veel meer op. Je zult merken dat bijna de helft van het oor van de kat in de neerwaartse positie is gebogen.

  • Drievoudig vouwen – Dit is de meest prominente vouw. Met een drievoudige vouw lagen de oren van de kat plat tegen zijn hoofd. Dit geeft het uiterlijk van een rondere kop vanwege de strakheid van de vouw.
thematische pauze

7. Schotse plooien hebben een schattige zitstijl

Scottish Folds staan ook bekend om hun schattige zitstijl. Veel mensen vergelijken het met dat van een mens. Eigenaren van dit ras noemen deze zitstijl vaak “The Buddha Sit”. Scottish Folds staan ook bekend om de prairiehondenhouding als ze iets horen en een betere look willen.

Schotse vouwkat die zit als een mens
Afbeelding Credit: zossia, Shutterstock
thematische pauze

8. Scottish Fold Cats zijn showkatten

Welnu, degenen met drievoudige plooien worden beschouwd als showkatten. Dit ras is echter het enige erkende ras met gevouwen oren. Je zult andere rassen zien, vaak die van Chinese oorsprong, met gevouwen oren. Die rassen zijn nog niet volledig ingeburgerd en kunnen niet in showringen verschijnen.

thematische pauze

9. Wees zachtaardig met de staart

Je moet voorzichtig zijn met elk huisdier dat je bezit, maar als het gaat om de Scottish Fold, zijn hun staarten bijzonder gevoelig. Vaak kan dit ras worden geboren met stijve staarten. Als dat het geval is, kan de kat behoorlijk wat pijn ervaren als hij verkeerd wordt behandeld of als zijn staarten niet voorzichtig worden behandeld.

Schotse vouw verstopt onder een plant buiten
Afbeelding Credit: Nadiia Rotman, Shutterstock
thematische pauze

10. Taylor Swift is een fan van Scottish Folds

Terwijl popster Taylor Swift gewend is dat fans geïnteresseerd zijn in elke beweging van haar, zijn haar twee Scottish Folds, Olivia Benson en Meredith Grey, ook fanfavorieten. Het popicoon heeft haar Scottish Folds laten zien in fotoshoots en commercials. Sinds hun verschijning zijn fans van de popster verliefd geworden en houden ze hun leven bij. Taylor voegde een andere kat toe aan de familie, Benjamin Button, die een Ragdoll is, maar net zo schattig.

thematische pauze

11. Schotse plooien hebben meerdere kleuren en patronen

Je zult merken dat dit kattenras in meerdere kleuren en patronen verkrijgbaar is. Misschien vind je zelfs mensen met langer haar die bekend staan als de Highland Fold. Helaas, als het gaat om het tonen van een Scottish Fold, worden lavendel-, chocolade- en zegelpuntkleuringen niet geaccepteerd. Deze kleuren vertegenwoordigen hybridisatie en worden niet geaccepteerd door de Cat Fanciers ‘ Association (CFA).

Schotse Vouw
Afbeelding credit: ElenaBuzmakova_Borisova, Pixabay
thematische pauze

12. Ze hadden ooit een andere naam

De Scottish Fold is niet altijd de naam geweest van dit prachtige kattenras. Op een gegeven moment stonden deze katten bekend als ‘Lops’ of ‘Lop-eared’. De naam werd Scottish Fold toen het ras officieel werd geregistreerd.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Zoals je kunt zien, is de Scottish Fold niet alleen een schattige unieke kat, maar ze hebben ook een interessante geschiedenis. Als je een Scottish Fold hebt of geïnteresseerd bent om er een te hebben, kunnen deze 12 feiten je helpen meer te weten te komen over deze katten en hun geschiedenis. Jij en je Scottish Fold kunnen samen knuffelen in de wetenschap dat je de trotse eigenaar bent van een van de zeldzaamste katten die er zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: OksanaSusoeva, Shutterstock