Moet ik mijn stervende kat met rust laten?

Het spijt me te horen dat je kat doodgaat. Het kan moeilijk zijn om te weten wat u in deze situatie moet doen, omdat u wilt doen wat het beste is voor uw kat. Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd: moet ik mijn stervende kat met rust laten? Die laatste momenten zijn echt kwetsend en het is nooit het juiste moment om afscheid te nemen. Alle katteneigenaren zijn zich daarvan bewust.

Als u zeker weet dat uw kat lijdt of hevige pijn heeft, is het waarschijnlijk beter om hem rustig te laten passeren dan te proberen zijn leven te verlengen. Maar als uw kat niet in nood is, kunt u haar gezelschap houden en haar zo comfortabel mogelijk houden.

Daarom is het belangrijkste om de kwaliteit van leven van de kat te zien om te beslissen wat te doen. Houd er rekening mee dat er altijd de mogelijkheid is om hierover contact op te nemen met uw dierenarts.

Moet ik mijn stervende kat met rust laten?

Zieke kattengeneesmiddelen voor zieke pillen die uit de fles morsen

Het kan moeilijk zijn om te weten wat te doen wanneer een geliefde kat wordt geconfronteerd met een terminale ziekte of in het proces van sterven is. Het is natuurlijk om in deze tijd bij je kat te willen zijn en comfort te bieden, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de behoeften en voorkeuren van je kat. Je moet het gedrag van je kat observeren.

Als uw kat pijn of ongemak ervaart, kan het rustiger zijn om met rust gelaten te worden. Daarom kunt u merken dat uw kat zich op ongebruikelijke plaatsen verbergt, ook al zijn het geen roofdieren in de buurt. Sommige katten geven er ook de voorkeur aan om alleen te zijn als ze zich onwel voelen. In deze gevallen is het misschien het beste om je kat wat ruimte te geven en hem te laten rusten.

Echter als uw kat nog steeds reageert en lijkt te genieten van uw aanwezigheid, kan het geruststellend zijn om tijd met hem door te brengen en hem liefde en genegenheid te geven. U kunt ook overwegen om met een dierenarts of een hospice-professional voor huisdieren te praten voor begeleiding bij het beste voor uw kat in deze tijd.

Uiteindelijk zal de beslissing om uw stervende kat met rust te laten afhangen van uw individuele omstandigheden en de specifieke behoeften en voorkeuren van uw kat. Het is belangrijk om te overwegen wat uw kat het meeste comfort en rust zal brengen in deze moeilijke tijd.

Hoe weet ik dat mijn kat lijdt?

verdrietige en zieke kat die liegt

Uw kat lijdt waarschijnlijk als ze gezondheidsproblemen heeft zoals kanker, hyperthyreoïdie, diabetes mellitus en chronische nierziekte die leidt tot nierfalen.

Terwijl sommige katten onverwacht sterven, ervaren anderen geleidelijke perioden van achteruitgang. Gedurende die tijd kunt u verschillende tekenen zien in het gedrag en het uiterlijk van uw kat:

1. Gebrek aan interesse

Een gebrek aan interesse in activiteiten die uw kat normaal gesproken leuk vindt, kan een teken zijn dat uw kat lijdt. Stervende katten zal niet genieten die dingen waar ze ooit van hebben gehouden als traktaties, speelgoed of favoriete eten, of ze vermijden hun favoriete plek.

2. Gewichtsverlies

Een van de meest voor de hand liggende tekenen dat uw kat bijna dood is, is dat hij snel zal beginnen af te vallen. Gewichtsverlies komt vaak voor bij oudere katten als gevolg van verlies van spierfunctie, en het lichaam wordt minder efficiënt in het verteren van eiwitten en voedsel, wat resulteert in minder gedefinieerde spieren. Uw kat zal afvallen, zelfs als ze eet.

Zieke katten die ernstige pijn lijden, worden dun. Hun wervelkolom, ribben en heupen zullen zichtbaar zijn door hun huid, waardoor ze echt onwel worden.

3. Lethargie

kat die in de deuropening rust

Lethargie is een staat van zijn inactief en traag. Het kan een teken zijn dat uw terminaal zieke kat het einde van zijn leven nadert en zich niet goed voelt. Het bespaart die weinig energie die ze hebben om zichzelf in andere slaaphoudingen te plaatsen.

4. Verstoppen

Verstoppen kan een normaal gedrag zijn voor katten, vooral als ze zich bedreigd of gestrest voelen. Als uw stervende kat zich echter vaker of langer dan normaal begint te verstoppen, kan dit een teken zijn dat ze niet willen worden lastiggevallen en aangeraakt. Ze willen alleen zijn in hun laatste dagen.

5. Functie voor beperkte mobiliteit

Aan het einde van hun leven stoppen oudere katten met bewegen en worden ze erg traag. Pijn, zwakte en spierverlies zijn hiervoor de reden. Artritis is een van de redenen, vooral bij oude katten, omdat ze artritis kunnen ontwikkelen die pijn en moeite met bewegen kan veroorzaken. Ze zullen niet eens de energie hebben om naar hun kattenbak te gaan.

6. Water bowl en food bowl vermijden

kat die weigert droogvoer te eten

Verlies van eetlust is een van de meest voorkomende redenen; stervende katten hebben niet de wil om te eten of te drinken en zullen meestal uitgedroogd zijn. Als uw kat medicijnen gebruikt, kan dat hun vermogen om te ruiken en te proeven beïnvloeden, waardoor hij van het voedsel af zal blijven. Als de kat niet eet, kan het niet beter, wat er ook gebeurt.

Als je kat een grote fan is van natvoer, probeer het dan op te warmen of wat tonijn toe te voegen om dingen op te fleuren. Als dat alles je kat niet laat eten, kan de dierenarts iets voorschrijven voor een betere eetlust.

7. Slecht uiterlijk

Je geliefde huisdier zal stoppen met zichzelf te verzorgen wanneer ze de dood naderen, wat zal leiden tot een vuile en gematteerde vacht. Zeker als je kat langharig is. De huid ziet er ook schilferig en droog uit bij katten van ouderdom.

8. Slechte geuren

zieke Schotse kat

Je harige vriend zal waarschijnlijk voor de dood een abnormale slechte lichaamsgeur hebben, wat de oorzaak is van de ophoping van gifstoffen en de afbraak van weefsels. De geur hangt af van het gezondheidsprobleem waaraan uw kat lijdt, maar u zult het voelen als ammoniak, van ziekelijk zoet tot echt onaangenaam.

Voor de dood kan uw kat een abnormale lichaamsgeur veroorzaakt door de afbraak van weefsels en de ophoping van toxines. De geur zal variëren afhankelijk van de gezondheidstoestand waaraan uw kat lijdt, maar het kan variëren van ziekelijk zoet tot onaangenaam, zoals ammoniak.

9. Gedragsveranderingen

De stervende kat zal goede dagen hebben in die laatste dagen, geloof het of niet. Maar meestal zullen de dagen slecht zijn en voor eigenaren van gezelschapsdieren zal het moeilijk zijn om naar te kijken.

Elke kat is anders, maar katten met pijn worden agressief en prikkelbaar vanwege hun ongemak. Anderen kunnen echt aanhankelijk zijn en meer knuffels zoeken dan ooit, en sommigen kunnen verward en vergeetachtig zijn en meer vocaliseren.

Het is van vitaal belang dat je onthoudt dat je kat nog steeds je vriend is, alleen leven ze op dit moment niet op hun best en hebben ze enorme pijn.

10. Moeizame ademhaling

Moeizame ademhaling, ook bekend als kortademigheid, is een teken dat uw kat moeite heeft met ademhalen en dat de longen van uw kat kwetsbaar zijn en de ademhaling van uw kat oppervlakkig en snel maken, versnellen en vertragen als gevolg van spiervertraging.

Als u denkt dat uw kat stopt met ademen, let dan op deze tekenen:

• Hoofd en nek strekken zich uit

• Open-mouther ademhaling

• Abnormale buikbewegingen

Al die drie borden vereisen een noodgeval.

Wat moet ik doen voor mijn stervende kat?

Vrouw die pil geeft aan schattige kat binnenshuis

Wanneer een kat de dood nadert, wordt zijn lichaam langzaam afgesloten, wat leidt tot het verlies van verschillende essentiële functies. De verslechtering gebeurt meestal snel, dus het is de taak van de eigenaar van het huisdier om de kat zich aan het einde van zijn leven zo comfortabel mogelijk te laten voelen. Hoe gaat u dat doen? Volg dit advies:

1. Geef pijnmedicatie

Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voordat u uw kat medicijnen geeft, inclusief pijnstillers. Pijnstillers die veilig zijn voor mensen kunnen giftig zijn voor katten en het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken.

Uw dierenarts kan het beste pijnbestrijdingsplan voor uw kat aanbevelen, rekening houdend met hun specifieke toestand en behoeften, rekening houdend met de gezondheid van uw kat.

Ze kunnen medicijnen voorschrijven of andere opties aanbevelen, zoals massage of warme kompressen. Het is ook belangrijk om de instructies van uw dierenarts te volgen voor het toedienen van de medicatie, inclusief de juiste dosering en frequentie.

Tekenen van pijn zijn onder meer:

• Vocalisaties

• Verlies van eetlust

•Bloeding

•Anorexie

•Agressie

•Hinkend

• Piept

• Moeizame ademhaling

2. Toilet assistentie

Als uw kat moeite heeft met het gebruik van de kattenbak, kunt u een paar dingen proberen om te helpen.

Zorg ervoor dat de kattenbak is gemakkelijk bereikbaar: Plaats de kattenbak op een locatie die gemakkelijk te bereiken is voor uw kat, vooral als hij mobiliteitsproblemen ondervindt.

Gebruik een laagzijdige kattenbak: Als uw kat moeite heeft om in een traditionele kattenbak te klimmen, probeer dan een laagzijdige doos te gebruiken of een met een uitgesneden deuropening.

Gebruik een kattenbak Liner: Liners kunnen maken het is gemakkelijker om de kattenbak schoon te maken en kan comfortabeler zijn voor uw kat.

3. Zorg voor een comfortabele ruimte

grijze Britse korthaar kat met grote ronde ogen bedekt met een deken

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om een comfortabele omgeving te creëren voor uw stervende kat:

Zorg voor een warme, rustige plek voor uw kat om te rusten: Dit kan een gezellig bed of deken zijn in een rustige kamer van het huis.

Houd de ruimte goed geventileerd: Frisse lucht kan ervoor zorgen dat uw kat zich comfortabeler voelt.

Houd de kamer op een aangename temperatuur: Katten zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen, dus probeer de kamer op een temperatuur te houden die comfortabel is voor uw kat.

Gebruik dekens of handdoeken om uw kat comfortabeler te maken: Door uw kat te bedekken met een zachte deken of een handdoek onder hem te leggen, kan hij zich comfortabeler voelen.

Geef uw kat een kattenbak: Als uw kat de kattenbak kan gebruiken, zorg er dan voor dat deze gemakkelijk toegankelijk en schoon is.

Bied uw kat bekende items aan: Het omringen van uw kat met bekende items, zoals speelgoed of beddengoed, kan comfort bieden.

4. Hulp bij verzorging

vrouw die haar kat borstelt

Verzorging kan een rustgevende en geruststellende activiteit zijn voor zowel u als uw kat, vooral als uw kat gezondheidsproblemen ondervindt of in het hospice wordt verzorgd. Hier zijn een paar tips voor het verzorgen van uw kat:

Borstel voorzichtig de vacht van je kat: Gebruik een zachte borstel of kam om de vacht van je kat voorzichtig te borstelen om klitten en matten te verwijderen. Dit kan uw kat helpen zich comfortabeler te voelen en het risico op huidirritatie te verminderen.

Knip de nagels van je kat: Door de nagels van uw kat te knippen, kunt u ongemak voorkomen en de mobiliteit verbeteren.

Reinig het gezicht en de poten van uw kat: Gebruik een vochtige doek om het gezicht en de poten van uw kat voorzichtig schoon te maken. Dit kan infecties helpen voorkomen en uw kat comfortabel houden.

5. Maak perfecte temperatuur

Katten zijn gevoelig voor temperatuurveranderingen, dus het is belangrijk dat de kamertemperatuur waar uw kat woont een aangename temperatuur is. Over het algemeen geven katten de voorkeur aan een temperatuur tussen 70 en 85 graden Fahrenheit (21-29 graden Celsius). De lichaamstemperatuur van de kat is iets hoger dan die van ons.

Om te helpen een comfortabele temperatuur te behouden voor uw stervende kat in hun laatste dagen:

Gebruik een thermometer om de temperatuur van de ruimte te controleren: Dit zal u helpen ervoor te zorgen dat de kamer binnen het optimale temperatuurbereik voor uw kat ligt.

Gebruik een verwarmingskussen of deken: Als de kamer te koud is, kunt u een verwarmingskussen of elektrische deken gebruiken om extra warmte te bieden. Zorg ervoor dat u deze items veilig gebruikt en volg de instructies van de fabrikant.

• Gebruik een ventilator of airconditioning: Als de kamer te warm is, kunt u een ventilator of airconditioning gebruiken om het af te koelen.

• Kleed uw kat op de juiste manier aan: Als uw kat mobiliteitsproblemen ondervindt of in de hospicezorg zit, heeft hij misschien een beetje extra hulp nodig om warm te blijven. Je kunt een trui of jas ter grootte van een kat gebruiken om ze warm te houden of ze te bedekken met een deken.

6. Bied smakelijke traktaties aan

Het aanbieden van smakelijke traktaties aan uw kat kan een goede manier zijn om comfort en plezier te bieden.

Natvoer: Katten kunnen hun eetlust verliezen als ze ouder worden of als ze ziek zijn. Het aanbieden van kleine hoeveelheden natvoer kan een goede manier zijn om wat voedingsstoffen in uw kat te krijgen en zijn eetlust te stimuleren.

Gekookte kip of vis: Gekookte, gewone kip of vis kan een smakelijke traktatie zijn voor uw kat. Zorg ervoor dat u alle botten verwijdert, omdat ze verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

Commerciële traktaties: Er zijn veel commerciële traktaties beschikbaar speciaal voor katten. Zorg ervoor dat u het etiket leest en traktaties kiest die geschikt zijn voor de leeftijd en gezondheidstoestand van uw kat.

Zelfgemaakte lekkernijen: U kunt ook uw eigen lekkernijen voor uw kat maken met ingrediënten zoals gekookte kip of vis, kaas of gekookte eieren. Zorg er wel voor dat je ingrediënten vermijdt die giftig zijn voor katten, zoals uien en knoflook.

Kortom, kies voedsel waar je kat altijd van hield en van genoot, en het is echt leuk om te doen voor je zieke kat.

7. Wees bij je kat

Knappe jongeman knuffelt zijn grijze kat

Breng tijd door met je stervende kat, wat een uitstekend moment is om je kat extra liefde en aandacht te tonen. Aaien en verzorgen kan rustgevend zijn voor zowel u als uw kat. Neem de tijd om bij je kat te zitten en wees gewoon bij hem of haar aanwezig.

Je kunt met ze praten, ze voorlezen of gewoon genieten van hun gezelschap. Speel ook met je kat; als je kat er zin in heeft, kun je proberen hem wat speeltijd te geven. Dit kan helpen hun geest te stimuleren en wat plezier te bieden.

GERELATEERD: Weet mijn kat dat ik van haar hou?

7. Geef je kat de ruimte

Het is belangrijk om de behoefte van uw kat aan ruimte te respecteren. Katten zijn territoriale dieren en hebben misschien wat tijd alleen nodig om te rusten en op te laden. Hier zijn een paar manieren waarop u uw kat de ruimte kunt geven:

Zorg voor een rustige, eigen plek voor uw kat om te rusten: Dit kan een gezellig bed of deken zijn in een rustige kamer van het huis.

Respecteer de lichaamstaal van je kat: Als uw kat tekenen van stress of ongemak vertoont, zoals het afvlakken van zijn oren of het sjorren van zijn staart, is het misschien het beste om hem wat ruimte te geven.

Laat uw kat op u afkomen: In plaats van te proberen je kat op te pakken of vast te houden, laat je hem op zijn eigen voorwaarden naar je toe komen.

Stoor uw kat niet wanneer hij slaapt: Katten slapen een groot deel van de dag en het is belangrijk om ze ongestoord te laten rusten.

Geef uw kat voldoende tijd om zich aan te passen aan eventuele veranderingen in zijn omgeving: Als u wijzigingen moet aanbrengen in de omgeving van uw kat, zoals het verplaatsen naar een nieuwe kamer of het introduceren van nieuwe mensen of huisdieren, geef hem dan voldoende tijd om zich aan te passen.

Tot slot

Amerikaanse korthaar slapen

Of ik mijn stervende kat met rust moet laten, is de vraag waar elke katteneigenaar vroeg of laat mee te maken krijgt. De dood van een huisdier is nooit gemakkelijk en het is een moeilijke beslissing over wat te doen en hoe ermee om te gaan.

Het is belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van uw kat bij het beslissen of u hem al dan niet met rust wilt laten. Als uw kat veel pijn of ongemak heeft, is het misschien het beste om iemand bij hem te laten blijven om troost en ondersteuning te bieden. Aan de andere kant, als je kat rustig is en het goed lijkt te doen op zichzelf, kan het goed zijn om hem wat ruimte te geven en hem te laten rusten.

Het is altijd een goed idee om een dierenarts te raadplegen voor advies over de beste manier van handelen van uw kat. Ze kunnen aanbevelingen doen op basis van de specifieke toestand en behoeften van uw kat. Euthanasie en crematie kunnen worden aanbevolen.

Over het algemeen is het essentieel om uw kat een comfortabele, rustige omgeving te bieden en extra liefde en aandacht te tonen in deze moeilijke tijd.

Gerelateerde inhoud

Waarom brengen katten je hun kittens?

Is spinnen onvrijwillig?

Hoe vaak neem je een kat mee naar de dierenarts – hoeveel is genoeg?