Moet ik met mijn kat praten via een camera?

kat die naar de camera kijkt

Heb je ooit gewenst dat je met je kat kon praten als je niet thuis bent? Huisdiercamera’s groeien in populariteit onder eigenaren van gezelschapsdieren die precies dit willen doen. Deze systemen zijn een geweldige manier om uw kat goed in de gaten te houden terwijl u een dag of op vakantie bent.

Snel overzicht

01

Met huisdierencamera’s kunt u communiceren met uw kat en zijn activiteit volgen terwijl u niet thuis bent.

02

Praten met uw kat via een huisdierencamera kan scheidingsgerelateerde stress en angst verminderen.

03

Camera’s maken ook andere interacties met katten mogelijk, zoals spelen en voeren.

Veel van deze camerasystemen worden geleverd met een microfoon, wat een geweldige manier is om een oor te houden en in de gaten te houden wat uw kat in realtime aan het doen is. Maar moet je met je kat praten via de camera?

Katten herkennen eigenlijk geen gezichten op schermen, maar we weten wel dat katten kunnen de stem van hun eigenaar herkennen en reageer er positief op. Het lijdt dus geen twijfel dat praten met uw kat via een interactieve dierencamera een goed idee is, en het heeft verschillende voordelen voor zowel u als uw huisdier.

U kunt Amazon Alexa of zelfs Google Assistant gebruiken om met uw kat te praten, maar huisdiercamera’s kunnen u gemoedsrust geven dat uw huisdier veilig en goed is en u en hen in staat stellen om comfort te krijgen door samen te communiceren, zelfs als u weg bent. Er is ook een hele reeks andere voordelen die gepaard gaan met het installeren van een camera, evenals een paar negatieven om te overwegen, dus laten we het eens nader bekijken.

Lees ook: 4 beste kattencamera’s

Redenen om met uw kat te praten via een camera

Het kan helpen bij verlatingsangst

kat die in de buurt van auto's loopt

Katten die gestrest raken als je weg bent, kunnen gerustgesteld zijn om je stem te horen.

Verlatingsangst is een veel voorkomend probleem en zorg voor katteneigenaren. We weten dat katten zeer onafhankelijk zijn en niet zoveel interactie of contact met hun eigenaren nodig hebben als honden, maar menselijke afwezigheid kan nog steeds een negatieve invloed hebben op hun gedrag en geluk.

Als katten zonder menselijk gezelschap worden achtergelaten, kunnen ze scheidingsgerelateerde stress ervaren, met veel voorkomende symptomen, waaronder:

U kunt de stress die uw kat kan voelen als u niet thuis bent, minimaliseren door hem een veilig en ontspannen gevoel te geven wanneer u buiten bent. Dit kan inhouden dat ze veel veilige ruimtes voor hen bieden, zoals klim- en krabpalen, speelgoed, comfortabele bedden en een vriend of buurman binnenhalen en een tijdje met hen voeden en spelen.

Het hebben van een oppas terwijl je op vakantie bent, zorgt ervoor dat je kat nooit alleen is. Maar je kat kan nog steeds verdrietig lijken als ze niet bij zijn menselijke familie zijn. Een huisdierencamera zoals de Furbo-hondencamera, Petchatz of Petcube Bites kan erg handig zijn om te helpen – met de hoogwaardige audio kunt u met uw kat praten en met hen communiceren alsof u zich in dezelfde kamer bevindt.

Katten reageren positief op het geluid van de stem van hun eigenaar, dus als je je hoort, zal het hen helpen zich getroost en meer ontspannen te voelen en de symptomen van verlatingsangst te verlichten.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

Hiermee kunt u communiceren met uw kat

kat die naar de laptop kijkt

In tegenstelling tot Zoom of FaceTime bieden huisdiercamera’s katvriendelijke functies – sommige delen zelfs traktaties uit.

Met camerasystemen met tweerichtingsaudio kunt u met uw kat communiceren en met u. Dit is vooral goed als je op vakantie bent, en het kan ervoor zorgen dat je kat wordt gestimuleerd en niet eenzaam wordt terwijl je weg bent.

Controleer hoe uw kat reageert op het horen van uw stem via de microfoon van de camera. Sommige katten kunnen van streek raken als ze de stem van hun eigenaar horen, maar ze niet kunnen zien. Als je kat verward of verdrietig lijkt, stop dan met praten met hem of haar.

Tekenen van verwarring kunnen overmatige vocalisatie (huilen of miauwen), pacing, bij de deur zitten of rondkijken in het huis voor je zijn. Praat niet te lang of te vaak met je kat om dit probleem te voorkomen; kortere interacties zijn meestal beter. We raden u aan om slechts een paar minuten te praten om mee te beginnen en op te bouwen naar langere interacties naarmate uw kat eraan went.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

Andere voordelen van huisdiercamera’s

huisdier camera in tafel

Huisdiercamera’s bieden veel waardevolle functies, zoals de bijna-zichtmodus, geluids- en bewegingswaarschuwingen en alarmen.

Interactie met uw kat is niet het enige voordeel van deze slimme camerasystemen. Er is een hele reeks andere handige functies en functies die ons kunnen helpen om op de hoogte te blijven van wat onze katten van plan zijn, en ons snel te waarschuwen voor een probleem.

  • Je kunt in de gaten houden wat je kat van plan is. Het hebben van verschillende camera’s in huis betekent dat zolang uw kat zich in het gezichtsveld van de camera bevindt, u kunt zien waar ze zijn en wat ze doen. Het geeft gemoedsrust dat uw huisdier veilig is en helpt u te herkennen of er iets niet helemaal klopt. De meeste camera’s hebben een groothoeklens of bieden een groothoekweergave zodat u de hele kamer kunt zien. Je kunt de camera zelfs kantelen als dat nodig is.
  • Abnormale geluidsdetectie en waarschuwingen. De meeste camera’s zijn gekoppeld aan een smartphone-app en kunnen je waarschuwen als er iets anders is. Abnormale geluidswaarschuwingen kunnen u laten weten dat er een storm, een luidruchtige hond blaft of vuurwerk dat uw kat stress kan bezorgen. Je kunt er dan voor kiezen om hierop te reageren op de manier die jij gepast acht voordat de stress escaleert.
  • Nachtzicht modus. Dit is echt een geweldige functie voor eigenaren die ’s nachts in de gaten willen houden wat hun huisdier aan het doen is. Deze camera’s gebruiken infrarood om u te laten zien wat uw kat aan het doen is. Het is een geweldige functie als je ’s avonds uit bent of als je ’s nachts werkt.
  • Bewegingsdetectie en bewegingswaarschuwingen. Als je kat langs de camera loopt, krijg je een melding op je telefoon of tablet. Dit laat u weten dat uw huisdier in orde is en zal u helpen snel op te merken of er iets mis is als ze een tijdje niet bewegen
  • Behandel dispensers. Sommige systemen hebben een faciliteit die ze verbindt met geautomatiseerde voedsel- of behandelingsdispensers. Dit betekent dat u kunt bepalen wanneer uw kat wordt gevoed, hem op zijn gebruikelijke tijd kunt voeren of hem kunt belonen met een paar traktaties, waar u ook bent.
  • Laseraanwijzers. Met sommige camerasystemen kunt u laserspeelgoed gebruiken, zodat u met uw kat kunt spelen en ze bezig kunt houden
  • Alarmen. U kunt alarmen instellen om u of uw oppas eraan te herinneren dat het etenstijd of speeltijd is. Op deze manier verandert de routine van je kat niet terwijl je weg bent.
  • Opname- en videogeschiedenis. Compatibel met iPhone en Android, zodat u de systemen op elk apparaat kunt gebruiken. Sommige producten zijn beschikbaar op abonnement, zodat u de kosten kunt spreiden.

Lees ook: Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Laatste gedachten

twee katten die naar mobiele camera kijken

Een dierencamera is handig, maar het mag een echte oppas niet vervangen voor tijden dat je de stad uit bent.

Slimme huisdiercamera’s worden steeds populairder onder kattenbezitters, omdat ze u in staat stellen uw kat in de gaten te houden, hun activiteit en alles wat ongewoon is te volgen en zelfs met hen te communiceren terwijl u niet thuis bent.

Slimme waarschuwingen houden u op de hoogte van de activiteiten van uw kat en kunnen helpen uw huisdier veilig te houden, eventuele problemen snel te herkennen en verlatingsangst te verminderen. Een reeks huisdiercamera’s is verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten.

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkel huisdiercamerasysteem een oppas zal vervangen – je moet je kat nooit te lang alleen thuis laten zonder menselijk contact, omdat de camera niet alles kan oppikken.

Je moet altijd een vriend of buurman binnenhalen om je kat te voeren, uit te laten en te controleren of alles in orde is in huis. Als een vertrouwde oppas in je huis blijft slapen, zal je kat zich niet eenzaam voelen en nog steeds dat uiterst belangrijke menselijke contact krijgen.

Lees ook: Waarom lopen katten graag en zitten ze net zo vaak op toetsenborden als zij?

Veelgestelde vragen

Is het OK om met katten te praten via een camera?

Ja, praten met katten via een camera kan hen helpen om te ontspannen als ze je stem herkennen. Het kan verlatingsangst verminderen als ze alleen thuis zijn.

Brengt praten met je kat via een camera hem in verwarring?

Het is mogelijk dat katten in de war raken als ze je stem horen, maar je niet kunnen zien of vinden. Als je kat van streek lijkt te zijn door je door de camera te praten, moet je ermee stoppen.

Moet je met je huisdieren praten voor de camera?

Praten met uw huisdieren via een dierencamera kan hen helpen zich ontspannen en getroost te voelen wanneer u niet thuis bent, verlatingsangst te verminderen, ze mentaal gestimuleerd te houden en eenzaamheid te verminderen.