Mijn kat wil plotseling alleen zijn – 8 mogelijke redenen


Katten hebben een manier om hun alleen-tijd te krijgen, of we het hen willen geven of niet. Of je kat nu heel aanhankelijk is en de meeste tijd aan je zijde doorbrengt of een van die katten is die gewoon je liefde op zijn voorwaarden wil, het is gemakkelijk voor huisdiereigenaren om op te merken wanneer er iets mis is met hun geliefde katachtige.

Soms wil uw sociale katje plotseling alleen zijn. Als dit gebeurt, denken onze dierenliefhebbende hersens onmiddellijk dat ons huisdier ons haat of dat hij een ernstige ziekte heeft. Dat is niet altijd het geval. Als je niet zeker weet wat er tussen jou en je kat aan de hand is, of waarom hij je plotseling vanuit de hoek aanstaart alsof je iets verschrikkelijks hebt gedaan, is het tijd om terug te denken aan elke interactie die jullie twee hebben gehad. Het kan iets simpels zijn of iets wat je niet verwacht.

Hier zijn 8 mogelijke redenen waarom uw kat interactie kan vermijden, zodat u uw gedachten kunt verlichten en het probleem kunt proberen op te lossen.

verdeler-katklauw1

De 8 redenen waarom uw kat alleen wil zijn

1. Uw kat is in een slechte bui

een kat verstopt onder een bank
Beeldkrediet: Rawpixel.com, Shutterstock

Zoals we allemaal weten, zijn katten berucht om boos op ons te worden, voor relatief geen enkele reden. Misschien heb je hun voedertijd een paar minuten gemist, heb je niet gemerkt toen ze voorbij slenterden en een aai verwachtten, of misschien heb je geniesd en ze laten schrikken. Wat er ook gebeurde in hun omgeving, als je katje niet blij is, zal je het weten. Als je kat in deze periode uit zijn buurt blijft, kan dat een manier zijn om je te laten zien dat hij niet blij is, of het kan gewoon een kans zijn om je een slecht gevoel te geven voor wat je gedaan hebt!

thematische onderbreking

2. Uw kat voelt zich niet goed

Katten zijn niet altijd zo gemakkelijk te lezen als een hond. Als ze zich niet zo goed voelen, zijn sommige katten liever alleen en zoeken ze uit wat er aan de hand is. Dit kan iets simpels zijn als een maag die van streek is door te veel brokjes, of iets groters waarvoor een bezoek aan de dierenarts nodig is. Als verantwoordelijke ouder moet u goed opletten wat er met uw kat gebeurt. Als ze zich afzonderen, dring je dan niet op, maar let op andere tekenen van ziekte om er zeker van te zijn dat ze niet ziek zijn.

thematische onderbreking

3. Je kat is niet blij met een verandering

kat verstopt
Image Credit: Pixabay

Katten staan erom bekend dat ze van de status quo houden. U kunt uw ruimte delen met de meest aanhankelijke kat rond, maar als er iets verandert en ze hebben het moeilijk om ermee om te gaan, isolement kan hun go-to zijn. Als u onlangs bent verhuisd, een nieuw huisdier in huis heeft, de meubels anders hebt neergezet, of misschien nieuwe mensen hebt meegebracht, kunt u verwachten dat uw kat reageert. Dit komt vaak voor en eindigt in de meeste situaties net zo snel als het begon.

thematische onderbreking

4. Uw kat is aan het verouderen

Er zijn bepaalde tijden in het leven van een kat waarin ze veranderingen doormaken. Het is niet anders dan bij een opgroeiend mens. Als kitten wil uw kat misschien de hele tijd bij u zijn. Tijdens hun “tienerjaren”, kunnen ze zich wat terugtrekken. Senior katten zijn ook meer geneigd om tijd alleen door te brengen. Ze hebben meer behoefte aan rust en stilte, zodat ze de rust kunnen krijgen die ze nodig hebben. Dit geldt ook voor katten die het einde van hun tijd bij u naderen. Afzondering is heel normaal voordat een kat overlijdt. Velen voelen het als hun manier om te voorkomen dat u het ziet gebeuren.

thematische onderbreking

5. De zintuigen van je kat verslechteren

verdrietig kijkende kat liggend op een tafel
Image Credit: avi_acl, Pixabay

Een kat gebruikt zijn zintuigen voor alles. Als ze problemen hebben met hun zicht, gehoor of reuk dan zal dat ervoor zorgen dat ze zich anders gaan gedragen. Houd in gedachten dat verslechterende zintuigen niet alleen voorkomen bij oudere katten. Uw kat kan lijden aan een probleem waar alleen uw dierenarts u mee kan helpen. Als u het gevoel heeft dat uw kat u niet hoort als u roept of tekenen vertoont van verslechtering van het gezichtsvermogen, plan dan zo snel mogelijk een controle.

thematische onderbreking

6. Je Kat Voelt Een Andere Kat

Als uw kat zich afzondert, is het mogelijk dat een andere kat in de buurt van uw huis is geweest. Met hun scherpe reukzin, hoeft een kat een andere kat niet te zien om te weten dat ze in de buurt zijn geweest, ze kunnen ze ruiken. Dit is vooral het geval als een buitenkat in de buurt van uw huis heeft gesproeid. Wanneer uw kat de ongrijpbare kat die hij ruikt niet kan vinden, is het normaal dat hij zich terugtrekt en zich afzondert. Het kan zijn dat uw kat wacht op de confrontatie met zijn nieuwe vijand of dat hij probeert uit te vinden waarom de andere kat niet gevonden kan worden.

thematische onderbreking

7. Uw kat kan depressief zijn

gele verdrietige zieke kat
Beeldkrediet: Nikolay Bassov, Shutterstock

Helaas, net als wij mensen, kunnen dieren depressief zijn. Dingen die in je leven gebeuren, zoals langere uren op het werk, een nieuwe relatie, of zelfs een reis waarbij je kat is achtergelaten bij een dierenoppas, kunnen je kat ongelukkig laten voelen. Dit geldt vooral als uw kat erg aanhankelijk is en het grootste deel van zijn tijd bij u doorbrengt. Wanneer dit gebeurt, geef uw kat dan de tijd. Bied uw liefde en genegenheid aan, als ze er klaar voor zijn, komen ze er wel voor terug.

thematische onderbreking

8. Je kat is klaar om te bevallen

Als je kat zwanger is, kan ze zich gaan afzonderen als ze voelt dat haar lichaam klaar is om met het geboorteproces te beginnen. Dit is volkomen normaal en je hoeft je geen zorgen te maken. Het is de manier van je kat om ervoor te zorgen dat zij en haar kitten veilig en comfortabel zijn tijdens de geboorte. Als u echt bezorgd bent, let dan op uw kat en leer waar ze vaak komt, zodat u er voor haar kunt zijn als het zover is.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Je kat proberen te begrijpen kan moeilijk zijn, maar het is iets wat je als verantwoordelijke huisdiereigenaar moet proberen. Hoewel een kat die plotseling besluit alleen te willen zijn, gewoon een driftbui of een pruilsessie van uw kat kan zijn, kunnen er andere dingen in het spel zijn. Zoals altijd moet u uw kat goed in de gaten houden voor tekenen dat hij een dierenarts nodig heeft. Als het niet om een ziekte gaat, geef ze dan gewoon de tijd en ruimte die ze nodig hebben. Ze zullen snel weer al uw aandacht opeisen.

thematische pauze

Featured Image Credit: mediarney, Pixabay