Waarom is mijn kat plotseling zo hyper – 8 mogelijke redenen


Voor sommige katten is het niet zeldzaam dat ze een moment van waanzin zullen hebben en plotseling door het huis zullen opladen. Voor anderen, kan het een verrassende en plotselinge gebeurtenis zijn. Hoewel het gewoon een geval kan zijn van uw kat die energie aan het verbranden is, zijn er in feite vele redenen waarom uw katachtige vriend plotseling energie aan het verbranden kan zijn. Hieronder vindt u acht mogelijke oorzaken voor dit gedrag, evenals advies over wat u kunt doen om hun enthousiasme te beteugelen en hen mogelijk rustiger te maken of hun gewoonten te veranderen zodat ze beter bij het hele gezin passen.

verdeler-katklauw1

De 8 Redenen Waarom Uw Kat Plotseling Hyper is

1. Niet genoeg activiteit

verveelde huiskat
Image Credit: IceEye, Pixabay

Als ze niet slapen, wat ze zo’n 16 uur per dag doen, zijn katten in feite grote ballen van opgekropte energie. Die energie moet ergens heen. Als u regelmatig met uw kat speelt of als ze naar buiten kunnen om deze energie zelf kwijt te raken, zult u misschien geen onverwachte of onverklaarbare hyperactiviteit zien. Indien mogelijk, en als het veilig is, laat uw kat dan buiten spelen. U kunt ook interactief speelgoed aanschaffen en elke dag wat tijd besteden aan het spelen met uw kat. Het zal uw band versterken, hun geest actief houden, en het kan voorkomen dat ze midden in de nacht door het huis rennen.

thematische onderbreking

2. Boredom

Spelen met je kat kan ook helpen om verveling te verlichten. Katten moeten zowel mentaal als fysiek gestimuleerd worden, en daarom is interactief speelgoed zo’n goed idee. Probeer ook eens speeltjes door het huis te verstoppen en laat je kat ze gaan zoeken. Wissel regelmatig van speeltjes. U kunt zelfs een roterende voorraad speeltjes aanleggen, zodat uw kat, zodra hij uitgekeken is op een speeltje, het weg kan leggen en het over een paar maanden weer tevoorschijn kan halen.

thematische onderbreking

3. Ziekte

gele kat speelt piano
Beeldkrediet: amenic181, Shutterstock

Terwijl veel ziekten en gezondheidstoestanden uw kat lusteloos kunnen maken en ze nog meer van de dag zien wegslapen, zijn er enkele aandoeningen die het tegenovergestelde effect zullen hebben. Aandoeningen zoals hyperthyreoïdie kunnen een toename van energie veroorzaken. In het geval van hyperthyreoïdie produceert de schildklier meer hormonen dan normaal, en een te hoog niveau van het schildklierhormoon kan ertoe leiden dat uw kat meer energie heeft die verbrand moet worden.

thematische onderbreking

4. Vlooien

Feline zoomies zijn misschien geen geval van het verbruiken van overtollige of natuurlijke energieniveaus, maar als een reactie op vlooienbeten. Dit is vooral het geval als uw kat overgevoelig is voor beten. Wanneer ze gebeten worden, zal dit pijnlijk zijn en een schok veroorzaken. Uw kat rent er effectief voor weg en probeert zich te distantiëren van de oorzaak van de pijn.

thematische onderbreking

5. Cognitieve achteruitgang

Kat speelt met mens
Image Credit: Florian Höllmüller, Pixabay

Net als mensen en de meeste andere dieren, kunnen katten lijden aan cognitieve achteruitgang, en dit kan zich op een van een aantal manieren presenteren. Sommige katten slapen meer, sommigen worden agressief, en anderen kunnen moeite hebben met het uitvoeren van eenvoudige taken. Het kan er ook toe leiden dat uw kat onrustig wordt, wat vooral ’s nachts opvalt, simpelweg omdat het dan stil is in huis, en u hem gemakkelijker kunt horen. In wezen is uw kat in de war, en zijn natuurlijke instinct is om te rennen en rond te rennen.

thematische onderbreking

6. Angst of bezorgdheid

Hoewel het vaker voorkomt bij kittens, kunnen angst en bezorgdheid ook bij volwassen en oudere katten een oorzaak zijn van hyperactiviteit. Katten zijn zowel roofdieren als prooien, en als ze ergens van schrikken, zullen ze beslissen of ze blijven en vechten of dat ze wegrennen. Uw kat die door het huis rent kan een teken zijn dat hij door een bepaalde prikkel angstig is gaan rennen in de hoop weg te komen.

thematische onderbreking

7. Overstimulatie

Een vrouw speelt met een kat
Beeldkrediet: Vital9s, Shutterstock

Hyperactiviteit kan zich op een aantal manieren presenteren. Naast momenten van verhoogde fysieke activiteit en inspanning, kan het ook leiden tot agressie en acting out. Een mogelijke oorzaak van deze problemen is overstimulatie. Als uw kat veel tijd op uw schoot heeft doorgebracht om geaaid te worden, en zich dan plotseling tegen u keert, kan het zijn dat hij genoeg heeft van het geaaid worden. Typische signalen zijn een trillende staart en het bewegen van de bek in de richting van de bron van de overstimulatie.

thematische onderbreking

8. Natuurlijke Energie

Katten hebben van nature lange periodes van rust met korte periodes van hoge intensiteit energie. Het is hoe ze in het wild leven en hoe ze zijn geëvolueerd. Het is ook hoe ze leven, zelfs nu ze gedomesticeerde huisdieren zijn die leven als onderdeel van onze gezinnen. Het kan zijn dat uw kat gewoon rondrent omdat het tijd is om wakker te worden en ze op natuurlijke wijze hun energievoorraad aanspreken.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Alle katten zijn verschillend, en terwijl sommige eigenaren eraan gewend zijn dat hun katten 10 minuten waanzin hebben terwijl ze door het huis opladen en tegen muren stuiteren, zijn andere eigenaren minder gewend aan deze schijnbare uitbarstingen. Als uw kat tekenen van hyperactiviteit vertoont en u bent niet gewend aan dit soort activiteit van hen, zoek dan naar mogelijke oorzaken zoals hierboven vermeld. Zorg ervoor dat ze lichamelijk en geestelijk gestimuleerd worden, dat ze nergens bang of angstig voor zijn en dat ze een gezonde uitlaatklep hebben voor hun natuurlijke energie. Controleer op vlooien en kijk naar andere mogelijke symptomen van mogelijke gezondheidsproblemen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock