Mijn kat laat me niet alleen – 5 mogelijke redenen

Heeft je kat meer dan normaal om je heen gehangen? Probeert uw kat met u te communiceren of voortdurend onder uw voeten? Misschien is dit nieuw gedrag en begin je je zorgen te maken.

Er zijn veel redenen waarom onze katten aanhankelijk worden en aan onze kant blijven hangen. Meestal zijn ze op zoek naar ons bedrijf en houden ze er gewoon van om bij ons te zijn. Maar kan er een andere reden zijn? Lees verder om de top 5 redenen te ontdekken waarom onze katten ons gewoon niet alleen laten.

#1 Je bent leuk – Het is een compliment!

Als je kat graag met je speelt, beschouw het dan als een compliment – je bent een belangrijk persoon.

Als je je kat ooit hebt betrapt op het achtervolgen van zijn eigen staart of het zwaaien van de gordijnen, weet je hoeveel hij van spelen houdt. Binnenkatten en kittens kunnen bijzonder ondeugend zijn omdat ze steeds inventievere manieren vinden om zichzelf te vermaken. Maar games zijn zoveel leuker als iemand anders meedoet aan de speeltijd!

En dus, wanneer je thuiskomt van je werk, is het geen wonder dat je kat enthousiast is om zijn langverwachte speelkameraadje door de deur te zien lopen! Als je kat graag met je speelt, beschouw het dan als een compliment – je bent een belangrijk persoon. Maar het is niet alleen uw kat die baat heeft bij een gezonde sessie achter de knuffel sardine aan.

Onderzoek toont aan dat speelse interacties met je kat je relatie zullen verbeteren. Hoe meer tijd je samen doorbrengt, hoe hechter je emotionele begrip en band zal worden.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

#2 Zelfs katten worden eenzaam

Katten zijn sociale dieren, en hoewel ze misschien territoriaal zijn met andere katten, heeft domesticatie geleid tot een liefde voor menselijk gezelschap bij de meeste huiskatten.

Katten zijn sociale dieren, en hoewel ze misschien territoriaal zijn met andere katten, heeft domesticatie geleid tot een liefde voor menselijk gezelschap bij de meeste huiskatten. Zelfs als je kat geen schootoppas is, betekent dit niet dat hij geen tijd met je wil doorbrengen. Verzorgen, aaien, chatten met of gewoon bij je kat zitten kan het contact en de troost bieden die ze zoeken.

Natuurlijk, als je kat een knuffel wil, is dat een bonus, want katten bieden ook voor ons geweldig gezelschap. In een recente beoordeling van de wetenschappelijke literatuur is er een groeiend aantal bewijzen dat tijd doorgebracht met onze huisdieren onze geestelijke gezondheid kan verbeteren. We zijn ons immers allemaal bewust van de onvoorwaardelijke liefde die ze ons geven en hoe leeg onze huizen voelen als ze er niet zijn.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

#3 Uw kat is op u ingeprent

houden katten van knuffels?

Inprenting wordt vaak geassocieerd met jonge dieren die leren hoe ze zich moeten gedragen en hun eigen identiteit verwerven op basis van een nauwe afhankelijkheid van hun verzorger.

Inprenting wordt vaak geassocieerd met jonge dieren die leren hoe ze zich moeten gedragen en hun eigen identiteit verwerven op basis van een nauwe afhankelijkheid van hun verzorger. Hetzelfde kan gezegd worden voor katten die veel tijd doorbrengen met hun eigenaren. Je kunt hier meer lezen over het inprenten bij huiskatten.

Inprenting is niet slecht als uw kat zich veilig genoeg voelt in zijn thuisomgeving en relatie met u dat hij niet van streek is als u er niet bent. Maar als u het gevoel krijgt dat uw kat u niet alleen kan laten en ongewenst gedrag vertoont wanneer u hem verlaat, kan dit een teken zijn van verlatingsangst.

Lees ook: Waarom kopt mijn kat tegen mij?

#4 Verlatingsangst treft ook katten

Het zijn niet alleen honden die last hebben van verlatingsangst of scheidingsgerelateerde problemen – katten doen dat ook!

Het zijn niet alleen honden die last hebben van verlatingsangst of scheidingsgerelateerde problemen – katten doen dat ook! Vaak zal dit zich presenteren als het volgende ongewenste gedrag:

 • Hun omgeving vernietigen
 • Overmatige vocalisatie
 • Urineren of poepen in huis (buiten de kattenbak)
 • Hoge niveaus van agressie vertonen
 • Slecht humeur of depressie-apathie
 • Tekenen van angst en agitatie

Helaas zijn de hierboven beschreven gedragingen een veel voorkomende oorzaak van mensen die hun geliefde kat opnieuw willen huisvesten, omdat de impact op het welzijn van iedereen niet kan worden onderschat. Maar je kunt veel dingen doen om je kat te helpen als je het gevoel hebt dat hij last heeft van verlatingsangst.

Bijvoorbeeld, het bieden van een voorspelbare routine, het aanmoedigen van onafhankelijk spelen met interessant speelgoed, het creëren van een veilige ruimte, het toestaan van toegang tot de buitenlucht indien geschikt, en het gebruik van feromoonverspreiders kunnen allemaal helpen. Lees meer over scheiden bij katten hier.

Lees ook: Waarom proberen katten hun voedsel te begraven?

#5 Je kat probeert je iets te vertellen

Naast het feit dat hij vocaal is, kan uw kat veel comfort krijgen van nauw contact met u wanneer u beiden slaapt.

Katten volgen ons en vocaliseren om met ons te communiceren. In feite wordt aangenomen dat katten veel meer vocaliseren wanneer ze in de buurt van mensen zijn dan wanneer ze in de buurt van andere katten zijn. Dit kan een aanpassing van domesticatie zijn. Eigenaren beschrijven vaak hoe hun kat hen ‘vertelt’ wanneer ze honger hebben.

Onderzoek suggereert dat de meeste eigenaren geloven dat katten vocaliseren om behoeften te communiceren in plaats van emoties. Misschien wil je kat naar buiten? Of willen ze geaaid of lastig gevallen worden? Tjilpen, kletsen, spinnen of miauwen met een stem die niet al te veel verschilt van een baby die huilt, is een geweldige manier om onze aandacht te trekken!

Naast het feit dat hij vocaal is, kan uw kat veel comfort krijgen van nauw contact met u wanneer u beiden slaapt. Onze primitieve instincten vertellen ons immers dat er veiligheid is in aantallen. Maar uw kat kan ook een sterke drang voelen om u te markeren met zijn geur van speciale klieren op zijn kin. Het is belangrijk voor hen dat iedereen duidelijk is wie er in uw huisunit is, wat hen geruststelt dat ze ook deel uitmaken van het gezin.

Lees ook: 5 redenen waarom je een tweede kat zou moeten krijgen (en 3 die je niet zou moeten krijgen)

Conclusie

Als uw kat onrustig is en hij afhankelijk is van het feit dat hij te allen tijde aan uw zijde staat, is het tijd om te overwegen of er een onderliggend probleem is.

Al onze katten hebben heel verschillende persoonlijkheden; sommigen zijn erg sociaal en willen veel tijd met ons doorbrengen, terwijl anderen een fel onafhankelijke inslag hebben. Sommige kattenrassen, zoals Siamese, ragdoll of Maine coon, kunnen als meer ‘aanhankelijke katten’ worden beschouwd. Er is dus hoogstwaarschijnlijk een element van genetische aanleg voor dit gedrag.

Over het algemeen zijn onze katten bedreven in het passen in onze routines en het gezinsleven, en ze zullen ons precies laten weten wat ze nodig hebben of als onze plannen niet overeenkomen met die van hen! Als uw kat onrustig is en hij afhankelijk is van het feit dat hij te allen tijde aan uw zijde staat, is het tijd om te overwegen of er een onderliggend probleem is.

Gezondheidsproblemen en gedragsproblemen gaan vaak hand in hand. Ze kunnen altijd beter vroeg worden aangepakt voordat het probleem overweldigend wordt. Onze kittens zijn immers een belangrijk onderdeel van de familie!

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

Veelgestelde vragen

Hoe train je een kat om met rust gelaten te worden?

Katten trainen is geen sinecure! Maar het zijn intelligente wezens die goed reageren op positieve associaties (soms conditionering genoemd) en de juiste omgeving. Uw kat zal zich meer op zijn gemak voelen om alleen gelaten te worden als hij zich niet verveelt en die dag al gunstige interacties en beweging heeft gehad.

Door uw kat tijd buiten te laten doorbrengen of met hem te spelen voordat u vertrekt, kan hij ontspannen en rusten als u weg bent. Ze moeten veilige en comfortabele plaatsen hebben waar ze zich graag nestelen voor een dutje. Katten ‘iglo’s’ zijn hier geweldig voor, of bedden die hoog staan of deel uitmaken van een overdekte ‘krabpaal’ zijn vaak favoriet. Laat je kat wat leuke dingen doen; strooi traktaties, laat nieuw speelgoed en geurende items achter.

Katten worden eenzaam, dus probeer ze niet te lang alleen te laten. Sommige eigenaren hebben meer dan één kat om elkaar gezelschap te bieden, wat soms heel goed werkt. Niet alle katten kunnen echter met elkaar opschieten en het hebben van meerdere katten in één gezinswoning is vaak stressvol voor de katten die daar wonen.

Als uw kat erg gevoelig is voor uw vertrek, zorg er dan voor dat u geen grote ophef maakt om te gaan, omdat dit zijn angst kan vergroten. Soms kunnen feromoonverspreiders of anti-angst medicijnen in eerste instantie nuttig zijn terwijl uw kat vertrouwd raakt met een nieuwe routine. Als u denkt dat uw kat meer hulp nodig heeft, vraag dan medisch advies aan uw dierenarts, die u indien nodig ook kan doorverwijzen naar een specialist in kattengedrag.

Waarom is mijn kat aanhankelijker dan normaal?

Er zijn veel voorkomende redenen waarom katten aanhankelijk worden, waaronder:

 • Stress of veranderingen in huis
 • Stress buitenshuis
 • Pijn of ongemak
 • Leeftijdsgebonden veranderingen
 • Veranderingen in je dagelijkse routine
 • Specifieke ziekten en medische aandoeningen

Katten zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen binnen en buiten het huis. In feite kan elke plotselinge verandering leiden tot een spiraal van angst en overstuur. Een nieuwe baby, een nieuw huisdier, meerdere katten die strijden om binnengebied, het uitvoeren van huisrenovaties of verhuizen naar een nieuw huis kunnen allemaal ongelooflijk verontrustend zijn.

Buiten kan uw kat schrikken van stormen of vuurwerk, of misschien is er een nieuwe kater in de stad waar uw kat bang voor is. Het identificeren van de oorzaak van de aanhankelijke behavi van uw katof is niet altijd makkelijk. Toch moeten interne stressoren zoveel mogelijk worden geminimaliseerd en moeten er veranderingen worden aangebracht om uw kat zich beschermd en veilig te laten voelen.

Vaak beschrijven eigenaren dat hun katten aanhankelijk worden als ze onwel zijn. Ze zullen hun eigenaren volgen voor geruststelling en comfort. Bij sommige aandoeningen, zoals diabetes en hyperthyreoïdie, krijgen katten honger en vragen ze vaker dan normaal om voedsel. Ze kunnen ook onrustig en ‘hinderlijk’ lijken.

Op dezelfde manier kunnen oudere katten seniliteit (of cognitieve disfunctie), slecht zicht of verminderd gehoor ontwikkelen. Dit kan ertoe leiden dat ze zich kwetsbaar voelen als ze alleen zijn. Als uw kat zich uit karakter gedraagt en u zich zorgen maakt, is het het beste om met uw dierenarts te praten en een controle te boeken.

Bronnen weergeven

Brooks HL, Rushton K, Lovell K, Bee P, Walker L, Grant L, Rogers A. (2018). De kracht van ondersteuning van gezelschapsdieren voor mensen met psychische problemen: een systematische review en narratieve synthese van het bewijs. BMC Psychiatrie. 18(1):31. Geraadpleegd op 26 september 2022.

de Souza Machado D, Oliveira PMB, Machado JC, Ceballos MC, Sant’Anna AC. (2020). Identificatie van scheidingsgerelateerde problemen bij huiskatten: een vragenlijstonderzoek. PLoS Een. 15(4), 1-19. Geraadpleegd op 26 september 2022.

Pongrácz P, Szapu JS. (2018). De sociaal-cognitieve relatie tussen katten en mensen-Gezelschapskatten (Felis catus) zoals hun eigenaren ze zien. Toegepaste Diergedragswetenschap. 207, 57–66. Geraadpleegd op 26 september 2022.