Marbofloxacine voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Marbofloxacine, gewoonlijk aangeduid met de merknaam Zeniquin, is een antibioticum dat vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde. In dit artikel leert u hoe marbofloxacine voor katten werkt, de soorten infecties waarvoor het kan worden gebruikt, de bijwerkingen waarnaar u moet zoeken en enkele veelgestelde vragen.

Marbofloxacine voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Fluoroquinolon antibioticum

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Moet voorzichtig worden gebruikt bij katten jonger dan 12 maanden.

Algemene namen:

Marbofloxacine

Beschikbare doseringen:

Orale tabletten in tabletgrootte van 25 mg, 50 mg, 100 mg en 200 mg.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten moeten onder 86 graden F (30 graden C) worden bewaard.

Over Marbofloxacine voor katten

urinetest bij katten

Marbofloxacine wordt gebruikt voor de behandeling van bacteriële infecties bij katten, zoals urineweginfecties.

Marbofloxacine is een antibioticum in de fluoroquinolonklasse. Het is een derde generatie, concentratie-afhankelijke, bacteriedodende fluoroquinolon.

Omdat het een concentratieafhankelijk antibioticum is, betekent dit dat het een bepaalde hoge concentratie moet bereiken in het doelweefsel dat is geïnfecteerd (zoals huid, longen, enz.) om bacteriën te doden.

Een bacteriedodend antibioticum is een antibioticum dat actief bacteriën doodt. Dit in tegenstelling tot bacteriostatische antibiotica die zich meer richten op het onderdrukken van bacteriegroei.

Marbofloxacine doodt bacteriën door bacteriële DNA-synthese te remmen, wat leidt tot bacteriële dood binnen 20-30 minuten.

Marbofloxacine is een zeer breedspectrum antibioticum, wat betekent dat het het vermogen heeft om veel verschillende soorten bacteriën te doden. Geen enkel antibioticum kan echter alle soorten bacteriën doden. Sommige bacteriën waar het minder effectief tegen is, zijn onder meer Strep soorten bacteriën en anaerobe bacteriën (die geen zuurstof nodig hebben om te overleven zoals Clostridia bacteriën).

Zoals de meeste antibiotica is marbofloxacine ook niet effectief tegen virale, protozoale en schimmelinfecties.

Marbofloxacine wordt beschouwd als een duurder antibioticum. Dit betekent dat het het beste is om het alleen te gebruiken als een ander antibioticum niet succesvol is geweest. Voor een meer volledige antimicrobiële dekking kan het worden gecombineerd met andere antibiotica die wel behandelen Strep bacteriën en anaerobe bacteriën, zoals clindamycine of amoxicilline.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat doet Marbofloxacine voor katten?

kat die opkijkt en in de kattenbak zit

Marbofloxacine voor katten kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan bacteriële infecties. Deze omvatten die van de huid, luchtwegen en urinewegen. In gevallen waarin Strep bacteriën en anaerobe bacteriën zijn aanwezig, zijn naaste neef pradofloxacine kan in plaats daarvan worden gebruikt, wat een verhoogde activiteit heeft tegen die soorten bacteriën.

Marbofloxacine voor katten is door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van infecties die er gevoelig voor zijn. Idealiter vereist dit een bacteriecultuur en gevoeligheid om te worden uitgevoerd. Dit is meestal het geval bij urineweginfecties en huidinfecties vanwege het relatieve gemak van het verzamelen van een monster.

Dierenartsen kunnen echter ook vaak een antibioticum voorschrijven op basis van de kennis van bacteriën die hoogstwaarschijnlijk aanwezig zijn in een bepaald weefsel- of lichaamssysteem, en de klassen antibiotica waarvoor die bacteriën het meest vatbaar zijn.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Bijwerkingen van Marbofloxacine

katten braaksel in het tapijt

De meeste bijwerkingen van marbofloxacine voor katten zijn mild, hoewel GI-overstuur een van de meest voorkomende is.

Over het algemeen zijn bijwerkingen geassocieerd met marbofloxacine voor katten beperkt tot tekenen van gastro-intestinale nood. Dit omvat braken, diarree en een afname van de eetlust. Deze symptomen kunnen voorkomen bij elk antibacterieel middel en zijn niet uniek voor marbofloxacine.

Fluoroquinolonen in het algemeen hebben het potentieel om kraakbeenerosie te veroorzaken in de gewichtdragende gewrichten van onvolgroeide groeiende dieren. Dit maakt ze over het algemeen onveilig voor elke jonge, groeiende kat jonger dan een jaar oud.

Pradofloxacine, een andere fluoroquinolon, is goedgekeurd voor gebruik bij katten ouder dan 12 weken en kan veiliger zijn voor jongere katten.

Marbofloxacine voor katten kan zelden overstimulatie van het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Het moet met voorzichtigheid worden gebruikt in katten met epileptische aandoeningen.

Omdat het wordt gemetaboliseerd en uitgescheiden door de lever en de nieren, kan marbofloxacine enige aanpassing van de dosering en voorzichtig gebruik vereisen bij katten met lever- of nierdisfunctie. Dit om accumulatie van geneesmiddelen te voorkomen. In deze gevallen kan het interval tussen de doses van het geneesmiddel worden verlengd.

Fluoroquinolonen in het algemeen kunnen zonnebrand bij katten verhogen tijdens blootstelling aan de zon. Langdurige blootstelling aan de zon van kale of dunharige huidgebieden moet worden vermeden terwijl uw kat het gebruikt.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

Van enrofloxacine, een andere fluoroquinolon, is gedocumenteerd dat het oculaire toxiciteit en daaropvolgende blindheid bij katten veroorzaakt bij gebruik in hogere doses. Sommige meldingen van kattenblindheid tijdens het gebruik van marbofloxacine zijn gemeld aan de FDA. Maar anders dan bij enrofloxacine is er geen oorzaak-gevolgrelatie vastgesteld. Hogere doses marbofloxacine voor katten moeten nog steeds voorzichtig worden gebruikt.

Bij overdoses waren de meest voorkomende effecten die bij katten werden gemeld verhoogde speekselvloed / kwijlen, braken en roodheid in de uiteinden van de oorkleppen (pinnae).

Er zijn verschillende geneesmiddelen die voorzichtig moeten worden gebruikt met marbofloxacine. Zorg er altijd voor dat u uw dierenarts op de hoogte stelt van alle medicijnen of medicijnen die uw kat momenteel gebruikt bij het starten met marbofloxacine.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van marbofloxacine, of als een overdosis wordt vermoed, neem dan contact op met uw dierenarts, de ASPCA Dierengif controle centrum (1-888-426-4435)of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) onmiddellijk voor verder advies.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Marbofloxacine Dosering

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Dosering van medicijnen voor katten moet worden voorgeschreven door een dierenarts en worden gevolgd voor de gezondheid en het welzijn van uw kat.

FDA-goedgekeurde toepassingen van marbofloxacine voor katten worden voornamelijk geclassificeerd als huid- en wekedeleninfecties en urineweginfecties. Voor elk is de dosering 2,75- 5,5 milligram per kilogram elke 24 uur.

De duur van de voortzetting van marbofloxacine kan zeer variabel zijn. Sommige infecties kunnen slechts tot 5 dagen gebruik vereisen, terwijl andere 30 dagen of langer nodig hebben.

Omdat de variabiliteit in de dosering van marbofloxacine voor katten afhankelijk is van de infectie die wordt behandeld (en of een zeer resistente bacteriestam wordt behandeld), is het uiterst belangrijk om de instructies van uw dierenarts op te volgen en nooit een antibioticum te stoppen voordat de voorgeschreven tijdsduur is voltooid. Dit geldt zelfs als het lijkt dat de ziekteverschijnselen van uw kat zijn verdwenen.

Lees ook: Kattenvaccinaties: wat moet je weten?

Conclusie

zieke kat kromp in deken

Marbofloxacine is een zeer nuttig en over het algemeen veilig antibioticum om te gebruiken bij katten. Alternatieve antibiotica worden het best overwogen voor zeer jonge dieren. Omdat marbofloxacine vaker kan worden gebruikt als een tweedelijnskeuze of in gevallen van resistente bacteriële infecties, moet u altijd de richtlijnen van een dierenarts volgen bij het doseren.

Lees ook: Voedselallergieën bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Veelgestelde vragen

Wat is Marbofloxacine gebruikt voor bij katten?

Marbofloxacine is een antibioticum dat bij katten wordt gebruikt voor veel verschillende soorten infecties. Het wordt voornamelijk gebruikt voor infecties van de huid, urinewegen en andere zachte weefsels.

Marbofloxacine is alleen effectief tegen bacteriële infecties en kan niet worden gebruikt voor schimmel-, virale of protozoale infecties.

Wat zijn de bijwerkingen van marbofloxacine bij katten?

De meeste gemelde bijwerkingen zijn met het spijsverteringskanaal, zoals braken, diarree en slechte eetlust.

Met de mogelijke uitzondering van pradofloxacine, mag de fluoroquinolonklasse van antibiotica die marbofloxacine omvat, niet worden gebruikt bij katten jonger dan een jaar, vanwege de erosieve effecten op groeiend kraakbeen.

Hoewel zeldzaam, blindheid van hogere doses marbofloxacine is gemeld aan de FDA. Er is echter geen oorzaak-gevolgrelatie vastgesteld, zoals bij enrofloxacine (Baytril). Dit wordt beschouwd als een zeer zeldzame gebeurtenis en waarschijnlijk verzacht met het gebruik van lagere effectieve doses.

Fluoroquinolonen kunnen ook leiden tot overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor het risico op zonnebrand voor haarloze of dunharige katten toeneemt.

Er kunnen enkele geneesmiddelinteracties zijn met marbofloxacine bij gebruik met andere medicijnen. Met name bij gebruik met ciclosporine (Atopica), stress op de nieren is veel hoger. Zorg er altijd voor dat uw dierenarts op de hoogte is van andere medicijnen die uw kat gebruikt voordat u met marbofloxacine begint.

Ten slotte moeten fluoroquinolonen voorzichtig worden gebruikt bij huisdieren met epileptische aandoeningen, omdat ze soms opwinding van het centrale zenuwstelsel kunnen veroorzaken.

Welk type antibioticum is marbofloxacine?

Marbofloxacine is een fluoroquinolon antibioticum, dat is een klasse van bacteriedodende, concentratie afhankelijke antibiotica.

Fluoroquinolonen kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan bacteriën en bacteriële infecties te behandelen, hoewel ze een beperkt effect hebben tegen infecties veroorzaakt door Strep-bacteriën en anaerobe bacteriën.

Hoeveel Zeniquin kan ik mijn kat geven?

De door de FDA goedgekeurde gelabelde dosis voor Zeniquin, het meest voorkomende merk voor marbofloxacine, is 2,75 milligram per kilogram tot 5,5 milligram per kilogram. Hoewel deze dosis vrij standaard is voor alle infecties, varieert de tijdsduur dat dit antibioticum wordt gebruikt.

Het is uiterst belangrijk om altijd de juiste dosering van elk antibioticum bij uw dierenarts te controleren. Start een antibioticum niet zonder bevestiging door een veterinair onderzoek en stop niet met een antibioticum vóór het einde van de voorgeschreven duur.